Tävla med Theobroma Tastings!

Ibland är onsdagar tävlingsdagar på Ekoblogg, och gissa vad; idag kör vi igen! :)

I samarbete med Theobroma Tastings (som också bloggar på härliga chokladbloggen - fylld med härlig eko-choklad), bjuds det på härlig choklad till vinnaren denna gång! :) Theobroma Tastings består Jenny Berg och Lars Stenbom. De har en diger erfarenhet gällande hur man finner bra kvalitetschoklad. Denna kunskap använder de för att kunna erbjuda sina kunder ettt sortiment till ett förmånligt pris. De arbetar med ekologiska och/eller Rättvisemärkta produkter samt annan icke certifierad choklad som stödjer sociala och etiska projekt, samt Rättvisemärkta praliner. För eventuella kunder som vill göra egna hantverk av choklad har de även pralinformar och ekologisk/Rättvisemärkt pellets. Man kan boka in sig på en pralinskola om man behöver hjälp att komma igång. Åh, vad jag skulle tycka det var kul!
 

Theobroma cacao är det latinska namnet på kakaoträdet, där theos betyder "gud" och broma betyder "föda". Direktöversatt blir Theobroma Tastings Gudarnas föda-provning. Olika varianter av chokladprovningar är just vad Theobroma Tastings erbjuder!



I potten finns både härliga Mecsa Osha samt någon av alla de goda kakorna från Vintage Plantations. Mecsa Osha kommer från Peru och är både Rättvisemärkt och ekologisk medan Vintage Plantations är märkta med Rainforest Alliance samt Rättvisemärkta.

 

 
  Bilder lånade härifrån.

För att ha en chans att vinna denna goda vinst vill vi att ni gör följande; gå in till Theobroma Tastings och välj ut någon av alla deras härliga chokladsorter. Skriv namnet på den här i detta kommentarsfält och delge ett recept på vad du skulle göra med den. Kommer den att vara del i en kladdkaka så delge receptet på kladdkakan etc. Alla recept kommer att publiceras på bloggen i samband med att en vinnare utses. Jag vill också att ni motiverar varför ni hellre köper ekologisk/Rättvisemärkt choklad. Jag gör det både för smakens skull samt de etiska aspekterna, även om det ska erkännas att jag gjorde det redan innan jag blev en eko-nörd så till största delen beror det nog på den rena, naturliga smaken! ;)


 Bild lånad härifrån.

Ni har till måndagmorgon på er att tävla!

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Sara Si

Jag skulle välja: Vintage Plantations 65% Chili.

Mitt recept:

Att-inte-krångla-till-det: Väljer jag en god frukt tex. päron eller apelsin som jag skalar och skär i bitar. Sen skulle jag hacka chokladen i lagom stora bitar och strö över frukten.. Sen in i ugnen så det får gosa till sig :) En het och syrlig efterrätt.. som även kan vara passande till thekoppen!



Den enkla och klara anlednigen för att jag väljer att äta ekologisk/rättvisemärkt choklard: Det är så otroligt gott att VETA vad man stoppar i sig :)

2009-05-20 @ 14:05:15
Postat av: Ida

jag skulle göra leilas helt ljuvliga chokladkolapaj & använda Vintage Plantations 75% Peanuts. För att ge det söta en skön btyning av det salta i nötterna.



Chokladmördeg:

75 g kallt smör

2 dl vetemjöl

2 msk florsocker

1 msk kakao

1 ekologisk äggula

1 msk kallt vatten



Fyllning:

2 dl strösocker

1 dl vatten

100 ml, (2 tuber) glykos

450 g Vintage Plantations 75% Peanuts.

2 dl vispgrädde



1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl, florsocker och kakao.



2. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.



3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.



4. Sätt ugnen på 175 grader.



5. Kavla ut degen och klä en räfflad pajform, 24 cm i diameter med degen. Nagga mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminiumfolie för att förhindra den från att sjunka ner under gräddningen. Tryck fast aluminiumfolien så den inte bara ligger löst ovanpå.



6. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.



7. Fyllning: Hacka den mörka chokladen riktigt fint.



8. Smält chokladen och grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).



9. Koka upp strösocker, vatten och glykos under cirka 6 minuter i en stor kastrull.



10. Blanda ner chokladgrädden i sockerlagen och fortsätt koka under konstant omrörning med en visp tills smeten tjocknar och känns trög, 10, max 15 minuter.



11. Häll kolan i pajskalet och låt kallna samt stelna i kylen.



12. Servera pajen med lättvispad grädde.

________________



Anledningen till att köpa rättvisemärkt/eko är att jag vill veta att chokladen tillverkats på ett shysst sätt. att man någonstans bidragit lite till en bättre värld genom att äta choklad ;)



2009-05-20 @ 16:28:29
URL: http://pimpmyhomebloggen.se
Postat av: T

Organic Meltdown Mörk Choklad 71% Kanel och Chili som jag använder i en chokladkaka/kladdkaka.

4 ägg

2dl socker

2 1/2dl mjöl

250g Organic Meltdown Mörk Choklad 71% Kanel och Chili

200g smör

1 tsk bakpulver



smält smör och chokladen. Vispa ägg och socker. Blanda i smörchokladblandningen, tillsätt vetemjöl och bakpulver och häll i smör och bröad form.

In i ugn i 225 grader i 15 min.



Kakan blir godast dagen efter då den fått stå en natt i kylskåp.



----------

Jag väljer rättivsemärkta kakaobönor för att de produceras på ett schysst sätt. Odlarna får rättvist betalt och en bättre levnadsstandard.

2009-05-20 @ 20:41:54
Postat av: Carola

Jag skulle göra ett av mina favoritrecept på muffins. Det finns här:

http://www.dagensmuffin.se/show.pl?id=582 och jag skulle vilja testa att blanda Vintage Plantations 38 procent Milk och Vintage Plantations 65%.



Vi äter mycket ekologiskt här hemma, ett val vi gjorde när vi fick veta att vi väntade barn. Vi ville ge bebisen redan i magen den bästa och renaste maten och det har vi fortsatt med sedan hon föddes. Att välja ekologisk choklad de gånger jag är sugen på choklad är därför ett självklart val och det vore kul att prova en ny sort. Vi bor också i Umeå så det är kul också med ett lokalt företag.

2009-05-21 @ 19:17:15
URL: http://bokmamman.blogspot.com
Postat av: Mikaela

Åh, jag skulle vilja ha Chocolate Santander mjölkchoklad 36%.

Helst skulle jag inte vilja göra något annat än att äta den som den är men det kanske är ett lite för enkelt recept. Så jag skulle göra min favoritbanankaka. Jag har snott receptet någonstans ifrån men jag minns itne var. Här kommer det iaf:



75 g smör

2 1/2 dl socker

2 msk mjölk

1/4 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 mogna bananer

100 g blockchoklad

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat



Gör så här

Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.

Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.



Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist

vitorna till hårt skum och vänd ner dem.



Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.



Åh, den är såååå god!



Jag väljer ekologiskt och fairtrade av miljö, klimat, hälso och männskorättsliga skäl. Inte så mycket för smakens skull faktiskt. Ibland kan jag välja en ekologisk vara trots at jag egentligen tycker att den oekologiska är godare... Så präktig är jag... Ibland...



Jag länkar till tävlingen på min blogg också.

2009-05-22 @ 08:44:31
URL: http://www.mikaelastigsdotter.blogspot.com
Postat av: Cathrine

Jag skulle välja Askinosie San Jose Del Tambo 70%, jag gillade att det var endast ren choklad och råsocker i den. Så naturlig som den kan bli:D

Den skulle jag använda till min absoluta favorit Choklad Tårta.



Ca: 10 bitar.



200 g smör

200 g Askinosie San Jose Del Tambo 70%

4 st ägg

2dl Råsocker

2½ dl Dinkelmjöl

1 tsk Bakpulver



Servering:



Florsocker på kakan

Vispgrädde att ha på sidan om eller på tårtan.

Bär av valfri sort.



Gör så här:



1. Sätt ugnen på 225 grader. Kläm bakplåttspapper i botten på en 24 cm form med löstagbara kanter.

2. Smält smöret och chokladen och låt blandningen svalna.

3. vispa ägg och socker pösigt, blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.

4. Blanda ägg vispet först med den avsvalnande chokladblandningen och sedan försiktigt med mjölet.

5. Häll smeten i formen och i nedre delen av ugnen 12-15 min. Obs kakan ska fortfarande vara lös i mitten. Den stelnar sen när den kallnat, den blir bäst om man gör den dagen före.

6. Lägg upp kakan och dekorera med grädde och bär.



Den är så god så när man äter den så har man kommit till himlen:D



Att välja rättvise märkt och ekologiskt är för mig ett självklart val, Jag kan med gott samvete äta och njuta av chokladen och maten då jag vet att de människor som tjänar sitt leverbröd kan få en chans att leva fria från kemikalier och få leva ett långt och bra liv. jag behöver inte stoppa i mig en massa skräp som gör att man är konserverad den dagen man lämnar jorden. Tack för en underbar och inspirerande blogg:D



varma hälsningar Cathrine.

2009-05-24 @ 15:57:49
URL: http://cathrinestankar.blogspot.com/
Postat av: malin

2009-05-24 @ 21:13:04
Postat av: malin

Min första tanke var att välja Vintage Plantations 65% Cocoanibs, jag älskar mörk choklad med cocoanibs. Sen såg jag Vintage Plantations 75% Peanuts, och det lät ju helt fantastiskt. Eftersom jag är vegan, så är mörk choklad en självklarhet, och det utesluter också mycket bakande med chokladen. Så jag skulle välja att avnjuta den på godaste, enklaste vis - bruten i lagoma munsbitar, till en stor mugg rooiboste med en skvätt havregrädde i. Där kan man tala om smaker som gifter sig! Mums!

2009-05-24 @ 21:17:05
URL: http://malinmaskros.blogg.se/malinmorot
Postat av: malin

Jo, jag glömde ju anledningen till att köpa ekologisk/rättvisemärkt choklad - hur enkelt som helst - jag vill helst att jorden finns kvar den dagen jag dör, att välja ekologiskt är ett enkelt sätt att göra ett val för miljön.

2009-05-24 @ 21:18:48
URL: http://malinmaskros.blogg.se/malinmorot

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0