Nackdelar med att bo på landet # 1;

...musen har vänner!

För ett tag sedan hörde jag ett lätt knackande ljud i väggen mellan gästrummet och tvättstugan en eftermiddag då jag låg på sängen och läste med vovvarna medan Leon sov ute i vagnen. Ville inte riktigt tänka att det kanske var en mus, trots att jag begrep det, utan nynnade lite för mig själv och låtsades som om det regnade.

Inatt hörde vi något igen och Johan, helt iskallt, konstaterade att det "nog är en mus inne i väggen". Jag såg för mitt inre hur framtida vattenläckor och bränder till följd av trasiga vattenledningar och söndergnagda elkablar skulle ödelägga Lyckobacken så jag låg vaken minst i två timmar inatt och grubblade.

Nu ska vi i alla fall göra som så: skaffa ultraljudsskrämmare som sänder ut en högfrekvent ljud som endast smådjur som möss, råttor & gnagare hör, som ska skrämma bort dem. Vi ska även sätta ut vattenfyllda hinkar med ett lite styvare tyg lagt ovanpå. På detta lägger man lite ost och då råttorna hoppas upp för att ta osten så...ja, de drunknar helt enkelt. :S Detta gäller i de oisolerade kall-utrymmen där vi misstänker att de huserar!

Jag vill bara tillägga två saker;

1) Jag är ingen knasig stadsbrud som aldrig vistats på landet och inte fattat att det inte finns möss i 120 år gamla hus. Jag har bott på landet på somrarna och hässjat både hö och stödmatat nyfödda kalvar. Jag ville bara liksom inte inse att de tänkte springa innuti mina väggar.

2) Det är därför folk som bor på landet har katt. Jag skulle kunna tänka mig att ha katt. En renrasig siames som se ut som en whippet (har ni tänkt på att de gör det?) och bara vill ligga inne och mysa. Tror dock inte en sådan är en exemplarisk mus-jagare. Den lär på sin höjd knacka lite lätt med tassen i väggen där musen håller till och sedan lojt gå och lägga sig igen! ;)

Nackdelar med att bo i stan - nackdelar med att bo på landet;
78 549 -  1. :)


Kommentarer
Postat av: Ellinor

Jag har också nyligen flyttat till landet - är en hundmänniska och till råga på allt allergisk mot katter. Sambon och jag ogillar dem, vi sa att vi behöver inte katt, grannarna har så att det räcker för oss med. MEN det tog 1 månad och 4 dagar sedan sprang en mus över köksbordet och dagen därpå flyttade två små katter in (i källaren)! Måste säga att de är ganska mysiga i alla fall (katterna alltså)...

2009-10-23 @ 11:59:50
Postat av: underbaraclara

hallihallå. köp en tredje hund, en dsg. Dom jagar råttor som bara den :)



Kram och krya på er

2009-10-23 @ 12:10:56
URL: http://folkbladet.nu/underbaraclara
Postat av: Ika

Jag är säkert avtrubbad efter att ha bott mina första 19 år i ett hus på landet som förvisso är byggt i slutet av 70-talet men som ändå drar till sig möss varje höst och vinter. Häromveckan kom pappa in och hittade en mus springandes på köksgolvet (annars brukar man höra dem betydligt mer än man ser dem), och hämtade in en av katterna som gjorde proceduren kort. Så möss har jag inte obehag för, men jag vill helst inte ha dem som stadigvarande underhyresgäster. Familjen har alltid haft en eller flera katter, men ändå sätter de upp fällor varje höst, främst med tanke på att mössen brukar hålla sig där katterna inte kommer åt dem. Men katterna har ju en avskräckande effekt också... man får räkna med att det alltid finns möss och råttor på landet, men man kan ju försöka begränsa deras verksamhet inomhus och i matförråden. Föräldrarna använder källaren i farmors gamla hus som i övrigt står tomt, och när det börjar synas råttangrepp på potatisen brukar katterna få vistas i källaren några nätter på raken. Sedan drar råttorna vidare till tryggare trakter.



Hur bra musjägare siameser är vet jag inte, men katternas jägaregenskaper är ju en kombination av både instinkt och övning. Det sägs att om man vill ha en bra råttfångare ska man ta en kattunge vars mamma är en bra jägare - inte i första hand med tanke på att egenskaperna skulle kunna vara genetiska, utan allra mest därför att en kattmamma som är duktig att jaga och har möjlighet att jaga kommer att lära upp sina ungar.

Fast nog har jag hört om raskatter som jagar möss också, för jaktinstinkterna sitter ju kvar trots att de kanske inte utvecklats till fullo i brist på övning. Olika villebråd är ju också olika svåra att fånga - det krävs t.ex. mera skicklighet och mod från kattens sida för att fånga råttor, som ju både är stora och aggressiva.

2009-10-23 @ 14:14:37
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Karin

Dessa möss! Vi har dem också inne varje höst/vinter. I våras flyttade det dessutom in världens sötaste mus-sort: http://torparliv.bloggagratis.se/2009/05/21/1694963-att-doda-eller-inte-doda/



Det var riktigt jobbigt att höra dem gå i fällorna(ultraljudsskrämmor har vi i båda rummen men det biter inte på dem längre) men vad gör man? Hoppas att skrämmorna funkar för er!

2009-10-23 @ 14:17:06
URL: http://torparliv.bloggagratis.se
Postat av: caroline axelsson

Hej, angående att sätta upp hägfrekventljud apparaaterna (som jag använder i stugan när jag inte vistas där) så kan hundarna bli störda av det! Min hund markerade tydligt att hon hörde dem och därför stänger jag av dem när hon vistas i stugan, måste vara väldigt otrevligt för hundarna, en liten tanke bara :) tacl för en underbar blogg!

2009-10-23 @ 14:59:49
Postat av: Lisa

Vi har fångat ca 20 möss i huset sedan vi flyttat in för lite mer än 3 år sedan. Vi använder de där plastfällorna som har ett lockbete som räcker flera månader. Musen fastnar och dör (sorgligt, men tyvärr nödvändigt för att bli av med dem). Man lyfter den lilla plastfällan utan att behöva röra vid musen och trycker på fällan som en klädnypa och vips så är fällan tom och åter laddad för att fånga en ny mus. Dessa fällor funkar fint som komplement till vår katt som inte kommer åt husets alla vrår. http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.olsana.com/store/catalog/BILDER/1704181620.JPG&imgrefurl=http://www.olsana.com/store/comersus_viewItem.asp%3FidProduct%3D6228&usg=__uguOUOCqCGm09nyHIxDDjqjrR1g=&h=426&w=300&sz=22&hl=sv&start=4&um=1&tbnid=bx7l1pmYSeBbsM:&tbnh=126&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3Dmusf%25C3%25A4lla%26hl%3Dsv%26rls%3Dcom.microsoft:sv:IE-SearchBox%26rlz%3D1I7SUNA_sv%26sa%3DN%26um%3D1



Vi har köpt våra på granngården, har 4-6 stycken utplacerade denna årstid, där katten inte kommer åt. Tex inne iskafferiet och i garderober m.m.

2009-10-24 @ 00:39:14
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0