Giftiga jeans klär våra ben

Fick ett mail från webredaktören på SVT som påkallade min uppmärksamhet. I samma veva kunde man även läsa om det i flera tidningar; jeans sönderpreparerade med antimögelmedel!

Nudie, Lee och Wrangler är alla stora tillverkare av dyra märkesjeans. Annat som ger de en gemensam nämnare är att alla tre innehåller stora mängder Dimetylfumarat (DMF). Nudies Average Joe, clean blue-modell innehöll så mycket som femdubbla halten av vad som är tillåtet med DMF i kläder i ett test som PLUS låtit göra. I torsdags stoppade Nudie all försäljing av den modellen för att utröna hur DMF hamnat i deras plagg. Dock ska Nudies andra jeansmodelle vara fria från DMF.
I den testade modellen från Wrangler fanns förutom otillåtna halter av DMF också bly och kvicksilver.

Behöver jag ge ytterligare fler anledningar till varför man bör bära ekologiska kläder???
Usch säger jag bara!

Det finns en hel drös eko-jeans tillgängliga även för oss som inte bor i stora städer i varierande prisklasser. HM Organic har ekologiska jeans, så även Kuyichi som säljs på bl.a. Kii i Umeå. Hos La Redoute finns ibland jeans bland deras ekologiska kläder men även hos Ellos har jag sett det förra hösten.

Ställer vi som konsumenter krav så tvingas även de mer lättillgängliga och lite mer prisvärda kedjorna ta fram produkter som motsvarar efterfrågan. Viktigt att komma ihåg är dock att ekologiska kläder måste få kosta mer eftersom de är dyrare att framställa och eftersom råvaran inte kan odlas i samma utsträckning som den konventioenllt odlade. Men man får vad man betalar för i de ekologiska fallen - det får man inte i DMF-fallen ovan!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0