Dagens tänkvärda och ett skratt?

Solgläntans blogg, där innehavaren tillika min faster jobbar i matvaruaffär, kan man läsa följande;

"Vi har satt upp en skylt där det tydligt står att Malin från Ekoblogg ska komma till oss och informera om ekologisk och vegetarisk mat. Inget konstigt så här på 2010-talet. En kund kommer fram till mig, tämligen upprörd och undrar:  Ska ni börja med ekologiskt här nu också?

Hallå!!!!

Då bad vi kunden att se sig omkring. Helt plötsligt öppnade sig en ny värd för denna kund. Oj, finns det så mycket?"

Jag har också hört om en butik som under en period plockade bort t.ex. konventionella äpplen och sålde endast eko-äpplen men till samma pris. Vissa kunder (från den äldre generationen uteslutande) efterlyste då "vanliga äpplen". Då butikspersonalen upplyste om att det denna vecka endast såldes t.ex. eko-äpplen men till samma pris valde vissa kunder bort (!!!) äpplen det handlingstillfället trots att de först tänkte köpa dem. Man fattar inte, det är som om vissa tror att de är smittade med något! Det är ju snarare tvärtom...OK om vissa känner att de avstår för de anser att de är dyrare, men nu var ju så inte fallet i denna butik. 

Förra veckan då Leon och jag handlade var vi också med om två eko-relaterade incidenter. Vid potatisen stod jag och scannade in potatis på självscannern och sa till Leon (jag pratar alltid med honom då vi är på affären - och även annars såklart!) något i stil med; "Nu ska vi stoppa potatis i påsen. Bra va? Du tycker ju om potatis!" Då kommer det fram en betydligt äldre man med rollator och säger; "Är den där eko-potatisen god? Det ser ut som om du brukar köpa den eftersom du bara plockade en påse utan att se vart den låg." Jag förklarade att det gjorde vi alltid och att den var god, söt och fast i konsistenen. "Då ska jag köpa mig en påse!" sa mannen, tog en påse och stoppade ner den i korgen på sin rollator och gick iväg. Jag var alldeles lycklig inombords över att jag kanske där och då introducerade något nytt för denne man. Och för att han, som ändå var väldigt till åren, ville testa något för honom alldeles nytt! Denna känsla satt i ända tills vi kom till bananerna, och det är tyvärr inte särskilt långt på ICA Kvantum i Övik. Där står ett par i 55-årsåldern. Kvinnan säger "Och så ska vi ju ha bananer". Mannen sträcker sig fram mot mig och Leon och tar bananer från eko-stället, precis som vi. "Men de där är ju ekologiska!" fräser kvinnan då mannen ska till att lägga ner de i vagnen. "Jaha?" säger mannen. "Jamen de kan vi ju inte köpa!" säger hon surt. "Nähä?" säger mannen. "Jamen de är ju dyrare!" säger hon. "Vad kostar de då?" frågar mannen - nu med ganska trött röst. "Inte vet jag, men de är dyrare!" får han till svar. Varpå hon sliter ur de ur vagnen, slänger tillbaka dem på stället där jag fortfarande står och plockar bland eko-bananerna och river åt sig en påse konventionella. Då hon sen ser att jag inte bara plockat ner en utan två påsar i min självscanningskasse tittar hon upp på mig och fnyser (!!!) till, ungefär som jag, likt sirenerna, förfört hennes man ner i eko-bananhavet. Gud förbjude! ;) Till saken hör att eko-bananerna var 1 :- dyrare den dagen...
Kände mig nedslagen ända tills jag stod och plockade ner eko-riskakor i vår vagn då mannen med rollatorn promenerar förbi, håller upp påsen med eko-potatis och ler finurligt. Då kändes allt OK igen!

Ja, alla är vi olika!

Malin ♣

 


Kommentarer
Postat av: Nadia

Men jiddrar vilken häftig upplevelse!!! Vicken gubbe!!! :D Du gjorde ett gott intryck för Ekomaten! Hoppas han får fason på gumman...



Jag har också upplevt liknande saker under årens gång men kommer inte på något konkret exempel. Tyvärr..



Argumentet med att "det är synd att det är så dyrt med ekologiskt, för då har ju inte småbarnsföräldrar råd att köpa den maten, och det vill dom ju säkert för barnens skull.." håller i allafall inte! Under 7 månader var sambon hemma på föräldrapenning och jag sommarvikarierade inom vården de första två månaderna och sedan springvikarierade sporadiskt plus jag får bara stämpla upp till 20 timmar i veckan (pga att jag trodde jag var smart en gång för lääääängesedan när jag jobbade halvtid och inte stämplade upp för att spara på dagar....) och vi har ändå råd att köpa ekologiskt så mycket som utbudet ger möjlighet till, alltså minst 85%.



Och vi har också haft råd med att köpa presenter, gå på Melodifestivalen, gå ut, köpa kläder vi behövt till alla i familjen, osv osv osv.



Vi har ett matkonto som är MINDRE än genomsnittet i Sverige!!!

Det tycker jag är häftigt!

2010-03-09 @ 08:34:56
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Nadia: Ja, men jag fattar inte hur ni kan ha så lågt matkonto, vi har typ tredubbla erat! Men vi köper ju en massa dinkelprodukter från Laban och det drar ju iväg rätt stadigt...



Vi unnar oss också precis allt vi vill! Det ska man, livet är till för att levas! :D

2010-03-09 @ 09:49:10
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Cornelia

Haha, sicken söt gubbe.



Det är synd det där, att det sitter så djupt i folk att det är så mycket dyrare. Ja, det är klart att det kan vara det. Men samtidigt får man ju väga in vad man får för priset också. (typ, en bättre värld och bättre hälsa).



Nu köper vi i och för sig inte allt ekologiskt. Men så mycket som möjligt. Däremot tycker jag att det är viktigt att köpa kaffe och bananer som är krav och fairtrade. Tänk på de stackars arbetarna som jobbar på plantagen. Då betalar jag gärna 1kr mer per kg för mina bananer.

2010-03-09 @ 10:36:31
URL: http://urfunktionagain.blogspot.com
Postat av: anna

Haha, fin gubbe! Bra att du sprider lite eko omkring dig i butikerna :-)



Jag diskuterade eko kontra konventionell produktion med en vän som jobbar med livsmedel och som menade att vissa ekologiska varor (tror kryddor var exemplet vi pratade om) innehåller så otroligt mycket bakterier, vilket många (inklusive min vän) tycker känns ofräscht. Dessutom står sig maten kanske inte lika länge. Kanske tänker vissa så när de inte vill ha eko-äpplen trots samma pris? Eller så är de bara lite för inkörda på att allt ska vara som vanligt.



Jag tänker att det är klart att ekologiska varor ofta innehåller mer bakterier (antagligen både bra och dåliga sorter), men hur mycket skumma tillsatser måste inte icke-ekologiska varor i så fall innehålla för att hålla bakteriehalten nere? I valet mellan bakterier och tillsatser är det givet att jag väljer bakterierna! Är helt övertygad om att så länge naturligt producerad mat inte luktar eller smakar illa så är den också nyttig för mig att äta (gäller även efter att bäst-före-datumet passerats).

2010-03-09 @ 12:14:43
URL: http://aleryd.wordpress.com
Postat av: Ida L

Helt sjukt vad folk är präglade på att "billigast är bäst"!! Borde låta dem prova på att bespruta växter med omänskliga arbetsförhållanden i en månad någonstanns, så att de kan komma hem med lite perspektiv på saker å ting!

2010-03-09 @ 13:44:06
URL: http://idalism.blogg.se/
Postat av: Nadia

Kanske beror det på att vi inte har samma genuina intresse för mat och använder därför inte lika många "special ingredienser" och vi bakar långt ifrån lika mycket och köper inte heller bakverk. Vi har ett annat intresse (och annan (icke) ork kanske :) ) för mat, som är mer sparsmakat, men vi unnar oss det vi vill ha för det!

Sen så det klart, med tanke på hur inkomsterna ser

ut så ser vi/jag till att handla där ekovarorna är billigast (konsum) och letar efter extra erbjudanden plus nedsatta priser på exempelvis mjölk, och bunkrar upp då och stoppar mjölk i frysen. osv

Vi kastar absolut ingenting men det tror jag inte att ni gör heller.



Och så blir det väl lite fusk med att vi får en del fisk och kött från min pappa, men det är inga stora mängder...

2010-03-09 @ 15:21:51
Postat av: Karolina

Vet du hur det kommer sig att ekologiskt är dyrare? Det måste alltså inte vara det eftersom din fasters affär kunde ha samma pris på äpplena... Är det affärerna som väljer att ha dem dyrare eller är de dyrare att köpa in?

2010-03-09 @ 17:57:09
Postat av: Malin

får mig att tänka på en incident från jobbet! två unga tjejer ska köpa mjölk: "dom har ju bara ekologisk..." varpå den ena tjejen går fram till mig i kassan och frågar "vet du om ekologisk mjölk smakar som vanlig mjölk?"



jag finner knappt ord till att svara! men samlar mig och säger att jo, den smakar som vanligt och är mycket bättre. tjejerna bestämmer sig att det nog blir ok med ekologisk mjölk.

2010-03-09 @ 21:05:49
URL: http://ekofin.blogg.se/
Postat av: Lisa

Fniss vilken gullig man och eko är faktiskt inte så mycket dyrare än vanlig mat :).

2010-03-10 @ 00:43:36
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Cornelia: Ja, otroligt rar! Och jag känner som du; man får faktiskt det man betalar för. :)



anna: Det har jag också tänkt på ibland, och en eko-vara kan ju ibland bli dålig före utgånget datum (har hänt mig kanske 5 ggr. så det är knappast ofta) men det tycker jag bara stärker min önskan om att äta all eco eftersom man då förstår hur mycket tillsatser som måste tillsättas för att maten ska hålla.



Nadia: Ja, så kan det ju i och för sig vara! :) Men vi köper heller aldrig någonsin färdiga bakverk heller.



Karolina: Det blir lite dyrare för konsumenten eftersom eko är dyrare att producera för producenten då det inte ger samma avkastning eller mängd som konventionell odling. Ofta kan frukt- och gröntleverantörerna bjussa på bättre pris en vecka för att fler kunder ska få upp ögonen för eko och sedan vilja köpa det trots fullt pris.



Malin: Men herregud! Ha, ha! :D



Lisa: Nej så är det faktiskt! :)

2010-03-10 @ 05:56:58
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Malin: Nej jag vet att ni bakar allt själva, det jag menade är att vi inte har bakverk hemma alls så som ni har, vi har inte lika ofta gäster osv :)



Angående varför eko kostar mer i butiken:

Det är sant att det kostar mer att producera. Man får det man betalar för. Köper man billigt så är det av sämre kvalité.

Men - det är också så att butikerna själva väljer hur mycket de ska lägga på på varorna ute i butiken... (pålägg som går till butiken, inte producenten...) Pappa odlade ett tag grönsaker KRAV och hade stora problem med att butikerna satte ett aldeles för högt pris på varorna så att de istället inte blev sålda. Deras motivering var att "ekologiskt SKA ju vara mycket dyrare..." Suck... Jag tror tyvärr att detta till viss del lever kvar fortfarande. Så ibland är ekovaror långt dyrare än de behöver vara...

2010-03-10 @ 22:06:04
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Nadia: Det är ju vansinnigt fult gjort av butikerna!!! :(

2010-03-11 @ 05:35:46
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0