Farlig plast!

Inne på Grön Gåva i förrgår fick jag tips av rara E som har den underbara butiken om de farliga ämnena som finns i den plast vi köper på ett eller annat vis. Vi brukar försöka se till att köpa det som går i glasburk eller på glasflaska, men ibland är det oundvikligt - eller har i alla fall varit hittills...

Under förpackningen (ibland på sidan) finns denna typ av symbol


 Bild från Feab.

och innuti, eller under den, finns en siffra, oftast 1 - 7. Detta har jag noterat men aldrig riktigt reflekterat över. Jag har nu fått en film mailad till mig (se länk nedan) om vad denna siffra innebär. Så här är det;

1 - kan användas så att innehållet förbrukas men får aldrig återanvändas utan måste lämnas till återvinning/retur så fort förpackningen är tom. Även om man diskar ur dem blir de aldrig rena. Använder man dessutom starka kemikalier vid rengörningen frigörs gifterna. Man ska heller aldrig värma saker i denna typ av förpackningar, då frigörs också flertalet farliga ämnen.
De svenska PET-flaskorna tillhör tydligen denna kategori. Hur många gånger har man inte återanvänt sådana till utflykter eller picknicks? Denna typ av plast innehåller Polyethylene. Usch, aldrig mer säger jag bara!
2 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)
4 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)
5 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)

3 - jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Innehåller PVC.
6 - jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Innehåller PS.
7 --> jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Denna typ av plast är den allra farligaste, men verkar dock vara vanligast i USA.

Som med all annan plast kan gifterna (bl.a. Bisphenol A som finns i förpackningar märkta med siffran 7 och ibland uppåt) orsaka infertilitet, cancer, hudsjukdomar och allergier bara för att nämna några. Redan i navelsträngen har man funnit spår av bl.a Bisphenol A för att mamman fått i sig det via plaster. Det finns ingen nivå av Bisphenol A-halt som är "säker", varken för kvinnor i fertil ålder eller barn, varpå man helst ska undvika det helt.  Här kan man läsa vad jag tidigare skrivit om just plaster och dess farliga effekter. Det skrämmande är att det ofta finns dessa gifter i nappflaskor för barn enligt alarmerande rapporter (håll i så fall utkik efter flaskor märkta med 2, 4 eller 5) så jag är så tacksam över att vi hittat en i glas med nappdel i naturgummi till lill-Krypet ♥ vårat! Dessa farliga gifter frigörs dessutom lättare i diskmaskin eller microvågsugnar, miljöer där jag tyvärr tror att just nappflaskor tillbringar mycket tid.

En parentes i detta är också att oljor och fetter är bättre att förvara i glas eftersom plast kan lösas upp av oljan och endast en miljondel plast (!!!) kan störa den mänskliga hormonbalansen, detta gäller både män och kvinnor. Detta enligt en press-release från Aman Prana.

 Bild från Gryningsgatan.

Här kan man se en fem minuter lång film av NBC om det ovannämnda numreringarna på plastförpackningarna, klicka på filmrutan med musen om ni vill pausa i den.

Update: Jag har nu på morgonen gått igenom alla plastburkar vi har hemma till att förvara överbliven mat i, vårt egna smör m.m. och fy f-n säger jag bara! Mycket av det var nummer 7 och åkte till återvinningen! Kastade även bort två plastförpackningar med färsk, ekologisk pasta som låg i 7-märkta förpackningar samt två påsar med riven Västerbotten.


Kommentarer
Postat av: Sandra

Men usch! Jag hade hört det om PET- flaskorna (jag som trodde jag var duktig som återanvände dem, men icke), men aldrig om de andra, farliga! Förutom PVC, då. Påverkar dessa plaster alltså maten och dyl som de innehåller? Kategorierna 2-5, är de återanvändningsbara då?

Kram

2008-10-09 @ 06:50:34
URL: http://soleii.devote.se
Postat av: Malin Harju

Sandra: 2, 4 och 5 går att återanvända men 3 är inte alls bra. Se även över köpta förvaringsburkar i plast, de är också märkta!



Jag vet, det är skrämmande!



Kramalin

2008-10-09 @ 07:35:43
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Helen

Hamnade här på din blogg och fick läsa om plasten. Usch va hemskt! Vars har ni hittat nappflaskan i glas? Kollade just igenom mina pipmuggar o dyligt här hemma o nästan allt är märkt med nr 7 :( Måste genast inhandla nytt till min lille kille.

Tycker förresten att du har en väldigt bra blogg :)

2008-10-09 @ 09:06:35
Postat av: Malin Harju

Helen: Jag köpte de via en kvinna som tar in dem från USA. Om du mailar bloggen (adress finns under fotot på mig) så kan jag förmedla hennes adress. Vill inte lägga ut den synligt här.



Hon skulle under en resa till USA under hösten nu även kolla vad som finns i pipmuggs-väg, även om det förmodligen måste bli giftfri plast där. Det känns svårt att ha en pipmugg i glas eftersom jag vet av erfarenhet att de brukar flyga runt lite varstans i köket då raringarna äter själva.

Självklart bloggar jag om det då denna kvinna vet mer eftersom vi kommer att köpa om hon får tag på bra pipmuggar.



Tack för ditt beröm, det värmer! :) Du är så välkommen åter!



Lycka, hälsa och välgång!

2008-10-09 @ 09:27:47
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Ylva

Men BLÄ! Nu måste jag kolla igenom alla våra plastsaker. Fy så lite man vet egentligen...

2008-10-09 @ 10:01:49
Postat av: Malin Harju

Ylva: Ja, det är verkligen jätteläskigt!

2008-10-09 @ 10:29:08
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: J

Kanon att vi fått reda på detta gumman!Naturliga material är bäst!! Kan ju iof vara lite svårt att bygga en tv av biologiskt nedbrytbara råvaror, just nu iallafall.



Kram!

2008-10-09 @ 14:00:54
Postat av: Malin Harju

J: Jo det klart, men det finns ju typ datorer av majsstärkelse mm. så en vacker dag är det nog ingen utopi längre!



Du ska se vad jag har rensat hemma nu! :) Skönt att kasta det farliga!



Kram älskling!

2008-10-09 @ 17:27:33
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Johanna

Hej,

Jag fattar inte grejen med PET-flaskor. Vad jag kan höra av det han säger i filmen, kan de ta till sig starka kemikalier som man tvättar dem med, men hur ofta tvättar man sina PET-flaskor i starka kemikalier? Vad jag känner till använder man polyetylentereftalat (PET) till flaskor just för att det är motståndskraftigt mot lösningsmedel. Och för den delen gäller ju samma sak glas, trä och andra material, att det tar till sig starka kemikalier. Det gör de flesta material. Jag gissar att en del metaller är undantaget, men där finns å andra sidan andra problem.



Sen kan jag hålla med om att det säkert är klokt att låta bli att värma sin mat i en plastburk. Tänk bara på att vanlig, kall förvaring i en plastburk förmodligen är mycket mindre farligt än att steka sin mat i hög temperatur eller att fritera den.



Nåja, ska vi rädda folkhälsan så tror jag det finns många andra bitar som vi verkligen behöver ta tag i; daglig motion, ingen alkohol, mycket grönsaker, ingen rökning, osv. Visst är det viktigt att vi forskar vidare om ämnen med endokrina effekter, men det tycks mig överdrivet att slänga ut sin pasta för att den varit förpackad i en plast som skulle kunna innehålla bisfenol A.



Ha det gott

// Johanna



ps. Någon som är påläst om polyetylentereftalat får gärna förklara mer om PET-flaskorna.

2008-10-09 @ 19:43:51
Postat av: Erika

Det där hade jag ingen aning om, jag måste genast gå och kolla våra burkar.

Brukar använda glasslådor som matlådor bland annat.

(springer till köket)

2008-10-09 @ 20:04:01
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Sandra

Ojdå, det är bäst att kolla matlådorna också då:O Hoppas att jag kan bli glatt överraskad. Måste förresten säga att jag är lite besviken efter min flytt från småstad tills större stad- man sorterar givetvis metallburkar, batterier och glas och så, men organiskt, deponi och brännbart slängs i samma sopbehållare på lägenhetsområdets sopcentral! Mycket, mycket dåligt, gråter en skvätt var gång:(

2008-10-09 @ 21:28:13
URL: http://soleii.devote.se
Postat av: Lisa / Vildängel

Usch och fy!!!

Nu har jag gjort en utrensning och som tur var hade vi inte så mycket hemskheter. Det jag blev mest irriterad över var att ekologisk cremefraiche (en mycket omtyckt och använd ingrediens här i huset) paketeras i 6...

Här kommer lite länkar med tips om nappflaskor o pipmuggar utan bisfenol A: http://www.alltombarn.se/barnhalsa/1.16247/nappflaskor-med-och-utan-bisfenol-lista-1.16244

och

a.php?aid=39&kid=3" rel="nofollow">http://www.barnnet.se/ka.php?aid=39&kid=3

På den sista måste men läsa undertexterna för att hitta.

Sov gott/Lisa

2008-10-10 @ 00:42:05
URL: http://vildaengel.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Johanna: Ok, att det kanske finns viktigare saker att ta itu med först. Men för oss som redan tagit itu med det så är det denna typ av saker som finns kvar att rensa bort. Att du tycker det är överdrivet att kasta bort pastaförpackningen för att den inte kanske, utan faktiskt innehåller, Bisfenol A, får stå för dig. Alla är vi fria att göra de val som vi tror kommer att påverka vår framtid och vårt leverne på ett eller annat vis.



Varför skulle vanlig kall förvaring i plastburk vara mindre farligt än att steka sin mat? Det beror på vad du steker i för kastrull och vilket fett man använder. Sen kan man ju också reglera värmen i dessa fall. Vi steker i gjutjärn med kokosfett eller rapsolja, aldrig olivolja eftersom den omvandlas till canceogener vid upphettning.



Jag lurar ocks på det där med PET, blev inget klokare av det som sas...



Ha det gott du också!



/Malin



Erika: Nog förstod jag att det inte var bra men att det var så här pass dåligt hade jag ingen aning om. Hoppas ni inte hade alltför mycket?



Kramalin



Sandra: Vad dåligt att det ska hanteras så! :( Trist då man själv är motiverad och så...hoppas dina matlådor var "safe"?



Lisa / Vildängel: Skönt att ni inte hade en massa! Ja, jag såg det med några andra ekologiska produkter också, som min pasta där t.ex.



Tack för länkarna, jag läste de då vi beställde våra glas-nappflaskor men hade tappat dem! Precis vad jag behövde med andra ord! :)



Jag får väl säga godmorgon jag då! :)



/Malin



2008-10-10 @ 06:59:20
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Christina

Bra att veta, hade ingen aning om den här märkningen. Får väl kolla våra plastburkar... fast vi använder mycket glas och porslin.



Ett tips för förvaring är att kolla efter burkar och karotter med lock på loppisar. I porslin eller keramik alltså. Finns ofta jättefina för en tia eller två.

2008-10-10 @ 08:20:51
URL: http://elins-tradgard.blogspot.com
Postat av: Anna Kittybloggarn

Bra information om plaster. Jag har inte heller tänkt på de där siffrorna. Vad konstigt att de där farliga siffrorna används överhuvudtaget?? Eh??



Det där med olivolja har jag också hört. Men var ha de kommit på det? Och varför är det fortfarande så populärt hos kockar att använda olivolja?



Kokkosfett ska väl inte vara bra alls. Är det inte ett fett som fastnar i ådrorna och inte lossnar? Ja något knepigt är det har jag hört. Ett tips bara.

2008-10-10 @ 09:43:55
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Nadia

Hej!

Som jag sagt tidigare: TACK för att du kollat upp detta! Något som jag velat göra länge men inte fått ... ur :)



Sådan tur var så hittade jag knappt inget "farligt" plast alls! EN flaska i kylskåpet, innehållandes ekologisk senap... himla typiskt! :(

Men... så hittade jag, på våra plastredskap som vi använder i våra stekpannor och grytor, siffran sju på väldigt många, bla en Nils-Johan pincett! Ska jag kasta dessa alltså? Trodde Nils-Johan var bra..



OCH - jag har väldigt mycket som inte har någon siffra alls som jag ser det, dessa märken hör till dem;

MAM (pipmugg,barntalltik, bebisskedar)

Hammarplast

bambino (nappflaska)

Anita Plast

Galzone

Tupperware

Sveico



-och jag har en del som enbart har returmärket med pp inuti.

-och jag har en del som är märkta med bägaren och gaffeln. Vad betyder det?

-och jag har en del som är OMÄRKT totalt... vad gör jag med det...





Hur tänker du och ni andra kring detta??



2008-10-10 @ 19:15:17
Postat av: Nadia

Ps. Bra svarat till Johanna,



"Ok, att det kanske finns viktigare saker att ta itu med först. Men för oss som redan tagit itu med det så är det denna typ av saker som finns kvar att rensa bort."



Johanna: Precis så känner jag med!!!



/Nadia

2008-10-10 @ 19:17:02
Postat av: rekobloggen

Bra att detta med gifter i plast uppmärksammas. Jag är dock osäker på om den här märkningen stämmer för Sverige. EU har sina egna regler för livsmedelsförpackningar som kanske inte stämmer med amerikanska förhållanden. Eller? Vet du någon svensk källa där man kan läsa om märkning av plast? (jag hittar ingen som tar upp det här...)



Och så ett tillägg: Om man vill undvika Bisfenol A kan det vara värt att veta att det även "används som monomer i BADGE som i sin tur används i lacken i konservburkar" (citat från Livsmedelsverket.se).



Ha det gott!

/Åsa

2008-10-10 @ 20:39:22
URL: http://rekobloggen.blogspot.com
Postat av: Nadia

Rekobloggen:

Intressant det med konservburkarna. Gäller det ALLA konservburkar?

2008-10-10 @ 23:14:47
Postat av: rekobloggen

Nadia: När jag söker på bisfenol anger de flesta källor att det finns i "matbehållare, nappflaskor och konservburkar". På andra ställen står det "vissa konservburkar". I en amerikansk studie innehöll mer än hälften av alla testade burkar Bisfenol. Så jag antar att det inte gäller precis alla burkar, men det är nog svårt att veta vilka det gäller och inte. Alla konservburkar i Sverige lackas invändigt.



Malin: Nu har jag hittat lite om märkning av plast här:



http://www.ftiab.se/foretag/sortering/markningavforpackningar/plastmarkning.4.405877db1168b3d892a80001758.html



Där står det "I avvaktan på en EU-standard rekommenderar Plastkretsen AB, PIR och Plast- och Kemibranscherna användandet av DIN 6120 för märkning av plastförpackningar". Det är en märkning som motsvarar den amerikanska indelningen. Så du kan glömma min invändning... =)

2008-10-11 @ 08:34:39
URL: http://rekobloggen.blogspot.com
Postat av: Malin Harju

Christina: VI har gjort det till stor del och det är så skönt att kunna fynda både till miljöns fördel och den egna! Nackdelen är dock att vi fryser in rester i matlådor (äter båda matlåda, i alla fall då vi jobbar) och då krävs det ju att det är plast. Men även om det nu skulle vara från den okej-iga plastwn känns det inte bra att använda plast!



Anna Kittybloggarn: Tror att kockarna använder det till stor del för att det ska vara "lite lyxigt" med EVOO (Extra Virgin Oliv Olja). Vi steker i smör (för att det blir så gott) eller rapsolja, olivoljan har vi då det ska vara kallt, som t.ex. salladsdressingar eller dyl.



Nadia: Vi rensade ur och slängde det mesta till återvinning. Allt med de farliga siffrorna åkte, men även mycket av det som var omärkt då vi insåg att vi hade motsvarigheter i andra material och inte behövde dessa.

De andra märkningarna har jag ingen direkt koll på, enklast är nog att vända sig till respektive märke och fråga dem. Konstogt att Tupperware (för visst är det ett amerikanskt märke?) inte hade någon märkning!



Jag hoppas att hon inte tog det som något negativt, men alla är vi ju olika och i olika fas i livet och för oss var detta nästa steg att tänka på. Jag jan inte göra mer för den svenska folkhälsan än att tipsa om vettiga saker att stoppa i aig här på bloggen, jag äter själv bra och röker inte; för oss är detta steg naturligt att ta, även om jag inte förväntar mig att alla ska känna så. Bloggen ska inte vara en pekpinne utan förhoppningsvis verka som inspiration och motivation för de som känner sig manade.





rekobloggen: Jag har sökt, men än så länge förgäves. Hoppas dock att något ska dyka upp som gäller Sverige mer.

Konserver försöker vi också undvika i den mån det går, glas känns bäst! + att man dessutom kan spara glasburkarna till den egna sylten mm.



Jag hörde någon som sa att man absolut inte ska köpa buckliga konserver då det kan ha fått i sig ett ämne från burken, kanske kan det vara det du pratade om?



Ha en fin helg!



/Malin

2008-10-11 @ 08:43:47
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Ja jag antar att jag måste ta kontakt med de olika bolagen, borde gå att hitta på nätet. Men naturligvis också sträva efter att byta ut så mycket plast som möjligt mot annat materiel.



Nej precis, känner nu efteråt att Johanna kanske kan ta illa upp av mitt eftertryck, men det var inte så jag menade!

Det var egentligen din formulering i sig som JAG behöver lägga på mitt minne att ta fram när jag själv blir ifrågasatt och inte kan motivera riktigt varför en kemikaliefri/naturlig/miljömärkt/etiskt försvarbar livsstil känns viktig för mig!!! Jag brukar bara komma fram till att "det känns så självklart för mig..." och det blir lite lamt... Det är inte många som köper det argumenet och blir inspirerade :)

2008-10-11 @ 22:58:34
Postat av: jenny andersson

hej! vilken trevlig blogg!

är ute efter pipmugg i glas och läste att du (blogginnehavaren)hade en kontakt som köper in dem,

vill du hjälpa mig att få kontakt med den inköparen?

tack!

2008-11-15 @ 16:11:33
Postat av: Robert Wilson

Vem ska man lita på?



http://www.foodfacts.org.za/siteindex/petbottlereuse



Men som min vän sa, står det på internet eller har det sagts på TV, då måste det ju vara sant.

2008-11-17 @ 13:12:30
Postat av: Malin Harju

Nadia: Så känner jag med; att man ska måsta motivera sina livsval liksom...hmpf!



jennya andersson: Jag har mailat dig, hoppas du kan få hjälp på så vis! :) Tack för berömmet!



Robert Wilson: Man får nog lita till sin egna insikt och hoppas att det är det rätta.

Personligen anser jag inte att det som står på internet eller sägs i TV är sant, men det kanske var ironi? I dagens samhälle fylld med informationsflöden känns det extra viktigt att vara källkritisk.



/Malin

2008-11-19 @ 07:48:13
Postat av: Anna Kittybloggarn

Jag hittade 7 på plastpåsen som vanlig pasta är förpackad i... Konstigt...

2008-11-22 @ 23:55:17
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Anna Kittybloggarn

Hej igen. Jag såg häromdagen att plastpåsen som Icas eco-morötter låg i har siffran 7. därför börjar jag nu undra om man så blint kan tänka att det är bara dålig plast bakom den siffran. På Naturskyddsföreningen står det ju Övrigt efter 7. Och i Buffé tror jag det var så stod det att plastpåsarna till morötterna är av majsstärkelse. Nej det blir bara snurrigare och snurrigare för mig det där.

2009-01-05 @ 13:46:07
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna Kittybloggarn: Har också sett att en massa av Ica's I love eco-varor är i 7-märkt plast...fattar ingenting!!! Argh!

2009-01-06 @ 11:43:58
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: underbaraclara

Hej Malin! Jag undrar vad du vet om Melamin? Jag fick ett underbart melaminsett i julklapp med vackra degbunkar. Är melamin också farligt?



Kram

2009-01-06 @ 12:56:48
URL: http://folkbladet.nu/underbaraclara
Postat av: Malin Harju

underbaraclara: Jag skänkte bort en bricka jag hade som var i melamin till second hand efter det där larmet om melamin i modersmjölksersättning i Kina. Kan man få i sig av det så vill jag undvika det...har dock inte stött på melamin under jakten på farlig plast...http://sv.wikipedia.org/wiki/Melamin Här står dock att det är ett giftigt och hälsovådligt ämne.

Massa kramar!

2009-01-07 @ 11:46:00
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Fröken

Hej! Jag har letat efter information om plast och hitta hit, mycket trevlig sida. Nu ska jag titta igenom de (visserligen få) burkar som jag har i skåpen. Känns bra att jag haft en glas flaska till lillan hela tiden. När jag läser era kommentarer om påsarna som icas eko morötter ligger i blir jag fly förbannad! Att dom kan me!

2009-01-28 @ 22:48:21
URL: http://frokennabblund.blogg.se/
Postat av: Bea

Jätteintressant!!!

2010-04-23 @ 23:34:23
Postat av: Ekonördarna på Lyckobacken - fd. Ekoblogg

Bea: :D

2010-04-26 @ 06:25:50
URL: http://www.lyckobacken.se
Postat av: Mirjami Lönn

Jag sjuksköterska född -37 ,mor till 4 barn och 3 barnbarn är tacksam att ni yngre generationen engagerar er för er framtid. Positiv nyfikenhet leder forskningen till rätta spår .Har en stark tro att Ökningen av allvarliga sjukdomar som cancer, allergier, autoimmuna sjukdomar,defekter kan orsakas av skador och immunbrist p.g.a kemiska substanser,miljöförorening.Fortsätt att ifrågasätta !!!!

2010-07-25 @ 15:50:34
URL: http://www.lyckobacken.se
Postat av: Ekonördarna på Lyckobacken - fd. Ekoblogg

Fröken: Glasflaskorna är ju toppen, förstår inte att fler inser fördelen med dem!



Och kul att du hittade hit, du är varmt välkommen åter! :)



Mirjam Lönn: Åh, så peppande med glada tillrop! Tack, tack! Och härligt med lite stöd i frågan, tyvärr tenderar den äldre generationen (om du inte misstycker?) att tycka vi går till överdrift i mångt och mycket. Många köper eko-mattänket eller t.ex. att vi inte köper så mycket färdigmat eller halvfabrikat, men just det där med att vi är noga med andra saker sticker i ögonen på vissa.



Allt gott!



Malin

2010-07-26 @ 05:36:44
URL: http://www.lyckobacken.se
Postat av: Leapson

Vill tipsa om filmen Underkastelsen av Stefan Jarl. Den handlar om kemikalier vi har i kroppen, bl abisfenolA. Se den på bio eller köp cd när den kommer ut. Den är väldigt bra, men okså väldigt skrämmande.

2010-10-22 @ 12:25:16
Postat av: sofie

Tänkte bara förtydliga att plast med märkning nr. 7 endast säger att det inte är en plastsort 1-6. Därför säger nummer 7 väldigt lite om vad det är för plast. Eftersom märkningssystemet infördes på grund av att underlätta återvinning tar det ingen hänsyn till märkning av "bra" och "dålig" plast. Då kan man inte dra alla 7:or över en kant. Många ekologiska varor har förpackningar med märkning 7. Jag tror inte att detta är farlig plast, utan tvärtom eftersom företag som producerar ekologiskt ofta har koll på denna typ av frågor. De måste hur som helst göra ett aktivt val av plast och jag tvivlar att de väljer ex. polycarbonat som tillhör grupp 7 och innehåller bisfenol A (cancer-, astma och allergiframkallande samt hormonrubbande).

Det är klart att det är bra att undvika plast. MEN SLÄNG INTE MAT!! Tänk längre, på hur mycket energi som krävdes för att göra din mat! Och all energiutvinning påverkar naturen negativt, så om du vill vara miljömedveten, försök konsumera så lite energi som möjligt, direkt och indirekt.

Extra tips: Värm inte upp mat i plaster med nummer 2 och 4. 3:an är den värsta.

MVH

Sofie

2011-01-24 @ 22:47:40
Postat av: Matilda

Jag har varit i kontakt med RostiMepal med anledning av att de har börjat märka sina slevar med "max 100grader / 10min". Enligt dem är det absolut ingen fara att ha dem i vatten längre tid, men om man lagar sur mat, typ tomatsåser finns det risk för att redskapen avger melamin om de får ligga i och puttra för länge. Jag älskar mina slevar och tänker fortsätta använda dem, men inte till långkok.

2011-08-28 @ 10:23:50
URL: http://osteromberget.blogg.se/
Postat av: nevyn

Man blir så upprörd. När ska vi konsumenter få vara fria och intelligenta konsumenter. Om det är något farligt i produkten så ska det tydligt stå varför, hur mycket, vilket ämne osv utan konstiga koder. Då kan vi se hur mycket farliga plaster och östersjöfisk som kommer säljas. Allt kommer självregleras till vad konsumenterna vill ha, om vi fortfarande vill ha cancerframkallande produkter så har vi iaf fått göra ett ärligt val. Denna informationsbrist är både icke-demokratisk och icke-kapitalistisk...

2011-09-05 @ 17:26:23
Postat av: mormor-san

Kär unga duktiga. Jag läser sällan bloggar men fick en länk av min dotter ang 1till7-märkningen på plastbehållare från 2008-10-09. Läste och lärde . . men. . . jag läste också att pasta och rivost kastades bort pga dålig plast i förp. Detta är ju inte ett problem för våra nära o kära just nu, utan ett FRAMTIDA problem för oss alla på klotet. Hur vi än gör - bränner sopor/komposterar/spolar ner i toa osv så hamnar gifterna såsmåningom i vårat driksvatten. Lill-Krypet ♥ ditt och alla andra små kommer att dricka eländet om några år.

Hur ska vi tänka och handla kring detta tänker ni.

Själv har jag valt att köpa klokt o minimalt, kompostera och odla i försök att åtminstone bidrar så lite som möjligt till spridning av gifterna. Jag är tacksam för din blogg och den goda inspirationen.

2011-10-07 @ 14:50:27
Postat av: Mia

HEJ!
Tack för bra blogg! Vet du om det gäller allt med melamin? Lillen har fått en servis i melamin där det står "bpa o pvc-free". Hjälper det eller är det lika illa? Funderar på vad jag ska göra med den...

2013-09-15 @ 23:03:12
Postat av: Sofie

Ang. melamin: Melamin i hårdplast är inte farligt pga att det är väldigt hårt bundet i plasten. Det är inte alls samma sak att äta från en melamintallrik eller vispa smet i en melaminbunke som att äta produkter som innehåller nermalt melamin.
Det som är bra att tänka på är dock att melamin förstörs i micro, och inte är återvinningsbart.

2015-01-26 @ 11:29:34
URL: http://skriva.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0