Blytunga gifter

Kemikalieinspektionen vill införa en skatt på 300 :-/kilo för bly i blyhagel och 800 :-/kilo för bly i kulor. Detta som en åtgärd för att minska spridningen av bly i vår vackra natur. Dock bemöts förslaget ganska så väntat med skepsis från jägarkåren och från skytteklubbar runtom i landet. Den förra regeringen hade beslutat att helt förbjuda ammunition som innehöll bly, något som allians-regeringen rev upp då de tillträdde makten.
I Sverige finns ett flertal områden där blyhalterna i marken är så höga att man ligger precis på gränsen till att mikroorganismerna ska komma till skada. Visserligen kommer en del av det blyt från nedfall från atmosfären men bly i ammunitionen hjälper föga. Man har också börjat hitta spår av bly i rovfåglar, t.ex. döda örnar som obduceras, som haft så höga halter av bly i kroppen att den direkta orsaken skulle kunna vara blyförgiftning.

Bly i ammunition är redan förbjudet i våra grannländer Norge och Danmark så nu återstår det att se om Sverige tar sitt ansvar och följer deras goda exempel.

 Bild lånad från Robsoft forum.


Kommentarer
Postat av: Erika

Jägarkåren ska alltid sätta sig på tvären verkar det som. Och jag förstår inte varför regeringen är så rädd för att verkligen slå näven i bordet. Både när det gäller blyhagel och så naturligtvis vargfrågan.

2008-08-11 @ 16:56:50
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Erika: Nej det är sant! Och i och med att förra regeringen slagit näven i bordet redan kändes det B-igt av Alliansen att häva beslutet!



2008-08-12 @ 05:21:19
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0