Semester

Nu får bloggen semester till 7e juli p.g.a. resa till Italien! Jag tycker det känns toppenskönt att komma iväg och det är fantastiskt att vi har en månads ledighet kvar då vi kommer hem också!

Lycka, hälsa och välgång önskar jag alla mina fina läsare!

Arrivederci!


Tävla om gott godis!

Medan jag är borta tänkte jag att ni skulle få chans att vara med i en ny tävling. Denna gång är det godis från Eco-vital som ligger i potten. Det är smaken "Fruktmix" som lottas ut, och allt godis från Eco-vital är fritt från gelatin, syntetiska färg- och smakämnen samt laktos och gluten. De innehåller över 16 % ren fruktjuice och de smakar ljuvligt!

Vad krävs då för att ha chans att vinna?
Jo, jag vill att ni i detta inlägg lämnar en kommentar där ni berättar något om er själva om inte så  många vet om. Inget stort eller märkvärdigt, men jag vill att ni ska ges tillfälle att vända er innåt och fundera över er själva en liten stund. Jag ger er självreflektion helt enkelt! ;)

Vinnaren koras måndagmorgon 7e juli, så ni har tills dess på er!

Lycka till!
Tävlingen är nu avslutad! Tack för all medverkan!


V. 18

På måndag går jag in i v. 18 och som ni kan läsa nedan så händer det grejor precis hela tiden! Postar det här inlägget i förväg eftersom vi är borta på måndag.

Kroppen: Vid den här perioden är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att utvecklingstakten för foster är relativt lika under denna period, efter vecka 23 kan de sedan växa i snabbare eller långsammare takt och då är det svårare att avgöra hur många dagar fostret är.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Från Familjeliv.

Vilket väloljat maskineri kroppen är!


Lotus-kavalkad

Förstår ni att vi kommer att sakna prinsen våran nu då vi är borta?

  

Det blir mycket mys hemma hos lill-familjen!


  

Mysig vovve sover så gott...


 

...och vill inte alls kliva upp. Husse får bära upp ur sängen!


  

  

  

Att vila är ju så skönt; både soffan och sängen duger gott!

Vi älskar dig, gull-strumpan! ♥

Lära-känna-samtal

Får ju en ny chef inför hösten och nu på morgonen ska jag ha ett lära-känna-samtal med henne. Ska bli spännande att få prata lite på tu man hand om man säger så.

Återkommer senare under förmiddagen, nu ska jag inhalera droppar över handfatet i ett ångbad med handduk över huvudet så att bihålorna vidgas!


UL

Ultraljudet gick jättebra! :D Nu är bebis ca. 18 cm. lång från huvud till tår och vägde 138 gr. Den var nu 17 veckor och 3 dagar idag så från och med nu blir mina vecko-brytningar på måndagar istället för torsdagar som det varit hittills. Får posta v. 18 innan jag åker eftersom jag är borta på måndag.
Det visade att Krypet beräknas komma till oss den 30/11 - 08, och det passar ju bra då att jag tänkt föda ut den den 22! ;) Skämt åsido, det känns ju skönt fr nu vet man att även om man går över tiden så är man hemma och har hunnit landa liiite innan jul.

Krypet boxades en massa och förde hela tiden upp händerna till sitt huvud, och den låg ofta så att huvudet låg mot väggen som skljer den från min urinblåsa. Där har vi förklaringen till att jag så ofta känner mig kissnödig men att det så sällan kommer något då jag går. Lill-skruttis då! ♥

Nedan har ni de olika BF-datumen;

5/12 enligt sista mensen
3/12 enligt inskrivning hos BM
30/11 enligt Familjeliv
30/11 enligt UL
22/11 enligt min intuition

Nu kör vi, är ni på?


Aaargh!

Sist jag var så här förkyld gick jag i gymnasiet. Känns verkligen inte kul att bihålor och näsborrar är helt igentäppta och jag sätter mig på ett flygplan imorgon. Esberitox skulle varken gravida eller ammande äta så jag får försöka klara mig så gott det går ändå. Johan knaprar dem för fullt, vi tycker det räcker att en av oss är risig då vi ska iväg.

Har sovit inatt i alla fall och känner mig piggare idag och har nästan inget ont i halsen. Med andra ord så går det åt rätt håll. Men, man är vad man tänker så detta bli kanoners! ;)

Och godmorgon, förresten!


"Löftet"

Denna bok av Danielle Steel har funnits bland mina pocketgömmor i många år. Den är från 1978 så den räknas väl inte som nykomling direkt. Lättläst och på kring 300 sidor gjorde att jag plöjde den på en dag. Ja, det kommer sådana dagar ibland då jag unnan mig horisontal-läge på soffan... :DMichael och Nancy lever lyckligt studentliv i New England. Michael är två veckor från examen och kommer då att träda in i familjeföretaget. Han åker till sin mor, matriarken Marion som styr företaget Cotter-Hillyard med järnhand, för att meddela att han och Nanyc tänker gifta sig. Efter ett blankt nej från moderns sida åker han, Nancy och bäste vännen Ben iväg mitt i natten till en närbelägen stad för att gifta sig. En förödande olycka sätter P för alla eventuella planer och då sedan en cynisk lögn från modern skiljer de åt tror båd att de aldrig mer få återse sin älskade. Men ödet vill annorlunda och efter ett par år korsas deras vägar åter igen... 

Boken höll sig på en rätt hög nivå ända till slutet då det tog tvär-stopp. Det blev förutsägbart och hastigt, ungefär som om det endast fanns utrymme för 4 sidor till i boken. Synd, för det drar ner betyget och kvar blir endast ♣♣/5.

 

Att införskaffa UPDATE

Högst på måste-ta-med-till-Italien-listan finns;

¤ Propolis för mina bihålor. √
¤ "Ofarlig" nässpray, t.ex. denna eller denna. √ Det blev näsdroppar med propolis, de här, och de biter något så fruktansvärt! Hoppas de hjälper på flygresan.
¤ Neti-kanna i plast som man kan ha med på resan. √ Perfekt! Vår stora i keramik vill man ju inte packa ner. Det var så befriande att skölja näsan i förmiddags så ni anar inte!
¤ Tuggummi utan "skit", finns det tro? Skulle i så fall vilja ha det till flygresan för att minska trycket i öronen. Går inte att finna i Övik i alla fall.
¤ Ekologiska örtkarameller för halsen (läs halstabletter) från Eco-vital.

Johan ska också kolla om man som gravid får äta Esberitox. Vi kollade upp Kan Jang men det ska man undika som gravid!


Fruktkräm

Middagen idag blir som sagt fruktkräm till middag! Har persikor från ett persikoträd här istan (erhm!), rabarber från landet, plommon från vårt egna träd och KRAV-märkta jordgubbar. Tänkte att de tillsammans nog kan bli en kanonkräm! Gott med något lite lättare då man är snuvig dessutom!

Då jag gör kräm gör jag så att jag lägger alla frukter och bär i en kastrull och fyller upp med så mycket vatten att allt är täckt. Jag låter det koka upp och sedan småputtra så att allt blir simmigt. Mosa gärna frukten lite lätt med en rotsaks-stöt (eller "pär-stör" som vi säg här i Norrland) så att de avger mer saft. Gör en redning på 1 msk. potatismjöl (finns ekologiskt från Lyckeby) och ca. 2 dl. vatten och rör ner. Smaksätt gärna med eko-kanel och vaniljextrakt (pulver från vaniljstänger, finns ekologiskt att få tag på), det brukar bli en höjdare!

Serveras lite avsvalnad med havremjölk!Bild lånad härifrån.


Idag är en sådan dag!

Jag har så mycket kul framför mig idag! På eftermiddagen ska Johan vaccinera Lotus och få hans tandsten borttagen. Under tiden ska jag vara hos mormor och mysa!
Kl. 15:30 har vi tid för ultraljud och det ska bli så spännande!!! Idag får vi se lill-hjärtat som ska komma och bo hos oss om ett tag! Vi längtar så efter dig, Krypet! ♥

Kvällen avslutas med att jag och bästa C ska, på riktigt modebloggs-manér, se "Sex and the city: the movie" på bio. Härligt! Misstänker att jag kommer att stupa i säng då jag kommer hem för imorgon blir det en rätt lång dag med packning åt oss och Lotus, kopiering av pass och reseplan, lunch med mamma och bror, visit på landet med all information om Lotus och en massa mys med sistnämnda eftersom vi ska vara borta från varandra sen i så många dagar!

Hoppas nu att halsontet och den begynnande snuvan håller sig i shackt! Ska gå och göra neti nu för att rensa näsan och bihålorna och det brukar gör susen!


OnsDagens tacksamhet

Jag måste nog säga att det där med profylaxen ligger i topp på listan idag! :D Är så glad över att vi slipper lära oss hemma själva, utan nu kan få stöd vid inlärningen och sedan träna hemma i tre månader innan den lill* kommer! Ett stort tack till N som kollade upp detta åt oss och ett sort tack till universum för att det fanns platser kvar det tillfälle vi ville gå!

Dagens tacksamhet, utan tvekan!


"Nästa sak på min lista"

För ett par dagar sedan läste jag ut "Nästa sak på min lista" av Jill Smolinski. En typisk chick-litt tänkte jag, men jag måste säga att det fanns liiite mer djup bakom. Missförstå mig rätt, jag gillar att varva det jag annars läser med lättare saker ibland för att låta hjärnan pausa lite! ;)

34 åriga June Parker råkar få en lista med 20 saker den 24 åriga Marissa vill göra innan hon fyller 25. Eftersom Marissa dör och det är på det viset June snubblar över listan bestämmer hon sig som av en händelse för att genomföra listan i Marissa's minne.

Såklart stöter hon på de rätt förvänade hindren och självfallet möter hon själv kärleken på vägen. Men jag gillade den ändå. Kanske för att jag själv är en typisk list-människa och kanske för att den tog upp saker med lite mer allvar, som att förändra någon annans liv. Jag tror att jag skulle kunna göra samma sak som June och det var kanske däför jag drogs till den?

Boken får ♣♣♣/5.


Halsont

Vaknade med halsont och tjockt i halsen idag. Nej! Vi som åker till Italien om 2 dygn! Sitter med en stor kopp kanel-té nu för att kurera mig. Till middag idag blir det även en ekologisk/närproducerad fruktkräm som jag tänkte göra för att pumpa mig full med vitaminer!

Det kommer att göra susen!


Profylax inför förlossningen

Jag har ju tidigare skrivit om att vi ville använda oss av Anna's profylax under förlossningen. Min fina vän N använde sig det med sitt andra barn och hon märkte radikala skillnader på förlossningarna. De hade turen att gå en kurs i Umeå men vi trodde inte att det skulle komma fler kurstillfällen där så vi var inställda på DVD'n för hemma-träning. Nu har rara N kollat upp det åt oss och vid flera tillfällen under hösten ska de ha intensivkurser i Umeå så jag och Johan har anmält oss till en fredagkväll och en lördagförmiddag i början av september. Tycker det känns fantastiskt!

Idag var N och hennes sambo med i vår ortstidning angående just detta, den artikeln kan man hitta här om man vill läsa mer, jag ska länka till den så fort de lagt ut den på webben!


Eko-popcorn!

MMS

Smält en liten klick KRAV-märkt smör i en kastrull. Tillsätt en halv dl. ekologiska popcornkärnor och poppa. Krydda m ett krm. salt. Perfekt framför TV'n en regnig dag!


Bägaren rinner förr eller senare över...

Visst är det tråkigt att det finns människor som hela tiden verkar vara missnöjda med sitt eget liv och därigenom måste få utlopp och hävda sig på andras bekostnad?
 
Jag försöker intala mig att det egentligen är synd om dem och att de egentligen önskar samma sak som man själv lyckats uppnå men det är ledsamt då man blir sårad och de inte verkar ta notis om det. Gliringar, bittra, cyniska och vassa kommentarer som är plockade helt ur det blå och inte ens passar in i sammanhanget känns passé nu men det "roliga" är att man ändå sväljer det som sägs och tar emot allt eftersom man inte vill såra tillbaka. Det är som om det är legitimt att säga vad som helst om man säger det med ett halvdant leende.

Men vi förstår, vi vet vad andemeningen egentligen är och snart kommer detta att sluta. Då får folk välja, min vänskap eller ett trevligare bemötande från dem själva. Tror dock det kommer att sluta med det första.


Matig sallad

Då tjejerna kom på besök igår gjorde jag en sallad till lunch. Tänkte att det känns sommarfräscht samtidigt som man kan göra den mättande med t.ex. ris eller pasta samt variera den i det oändliga.

Så här gjorde jag igår;

Stek en Halloumi-ost i små kuber i lite olja. Låt svalna. Blanda färsk babyspenat *, insbergssallad, ruccolasallad *, klippta soltorkade tomater *, skivad gurka *, slantade morötter *, tunnt strimlad rödlök, delade körsbärstomater * med en god vinegrette * i en stor skål så att det är lätt att röra om så att alla goda ingredienser blandas ordentligt. Det såg härligt nyttigt ut med det vackra, svarta riset i och det bröt av fint mot alla fräscha grönsaker!

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Fontana Halloumi var den första halloumin på svenska marknaden. Gott, läckert, nyttigt. Bild lånad från Fontana.

Klicka på bilden för att komma till en sida med recept med Halloumi-ost.


Ett riktigt gott ris

Då vi handlade sist såg vi att Kvantum fått in lite nya ris-sorter från Biofood. Vi testade Svart råris, men det fanns även Råris och Rött ris. Detta ris är skalat men opolerat så att den s.k. silverhinnan, som ger det mesta av proteinet, är kvar. Råriset har högre halt av järn, B1 (thiamin) och B2 (riboflavin) än vanligt, vitt ris. Just det här råriset växte i Thailand på bergssluttningarna och det är väl det som gör att vi tycker det känns bättre att köpa Laban's dinkelris som kommer från Gotland för att slippa så långa transporter, men ibland kan det vara roligt att testa något nytt!

Såklart är det KRAV-märkt!Jättegott att ha i sallader och det testade jag faktiskt igår, recept kommer senare!


Det bådar gott!

Har ni sett så sött? Lotus var alldeles underbar med tjejerna igår, han mös och snusade och närmade sig dem så fint och försiktigt. Inte alls som samma "böller" (norrländska för klumpig) han brukar vara annars!

Nedan leker han och en liten tös på snart 10 månader med en ny leksak han fick igår, för övrigt den fulaste ja sett och som vanligt älskar han den! ;) Hon sträckte fram den mot honom varpå han buffade tillbaka den. Så lekte de i kanske en kvart och det var så kul att se att de faktiskt lekte!Detta bådar ju gott inför hösten och Krypets nedkomst!


TisDagens tacksamhet

Det finns en hemlighet i våra liv. En väldigt vacker och underbar sådan som man blir varm i hjärtat av att tänka på. Om ett tag kan den blottas för omvärlden men tills dess är den fast förankrade i vårt inre.

Den hemligheten är Dagens tacksamhet för den har redan kommit att påverka vårt liv, mycket för att den gjort oss så himla glada!

*ler stort*

Tack! ♣

Goji-berries

Till midsommar fick vi Goji-berries som en av värdinne-presenterna av M och A. Hade hört talas om dem innan men aldrig smakat dem. Goda som bara den är de dock, och beskrivs lite som en blandning mellan russin och lingon vilket jag helt håller med om.  På förpackningen står det bl.a. att de är "Russin för yogis"  och att om man "tar några av världens nyttigaste bär" blir man 150 år! Rart tycker jag!Vi har strött de i morgonmüslin och de ger snabbt energi! De kommer från Renée Voltaire.


Klara, färdiga...gå?

Nu är bloggen så gott som klar! Det som fattas är en ny header men det kommer nog att ta tid för vi har en idé som ingen av oss kan förverkliga...får se hur det går att lösa? Det är i alla fall tänkt att den färg som är bakom de postade inläggen ska fortsätta upp i headern men med ett nytt typsnitt till den nu befintliga texten. Det är det vi vill ha som typsnitt som sätter käppar i hjulet. Är det någon vänlig själ som känner sig haj på datorer och dylikt tas hjälp tacksamt emot!
Vill också ändra så att då man markerar text (t.ex. i länklistan eller i inlägg där jag länkar) ska det inte längre bli grönt utan brunt, och att den svarta mailadressen inte blir vit då man drar markören över den. Hann inte med det idag så vi får ta det efter sommaren då headern ska hottas till! :)

Vad tycker Ni så länge? Tycker det är lite kul att en eko-blogg inte behöver vara grön utan kan framhäva en annan naturfärg. Känner mig nöjd med det vi gjort hittills och vill tacka S för att hon tog sig tid för mig och mina luddiga idéer ikväll! Nu får vi bara hoppas att vi kan få till en kulig header i höst! :)

Godnatt och sov så gott!


Blogg-design

Strax kommer min goda vän S hit och ska hjälpa mig (läs hon ska fixa) med bloggen och designen. Tycker den är lite för mörk nu så vi ska bl.a. lighta upp den lite.

Ska bli trevligt, och om hon har tid och lust att stanna kvar då vi är klara så får hon allt lite god KRAV-märkt blåbärsglass! ;)

Vad ska Ni tillbringa kvällen med?


Nytt till bebis!

För en stund sedan var vi och beställde en barnvagn på Babyproffsen. Vi är tvugna att köpa en ny eftersom det inte finns några begagnade än som går att fälla ihop till den storlek vi måste ha för bagaget där hundburen också ska få plats.
Det blir i alla fall en Brio Sing 3 in 1 för den kändes bäst för oss och de behov vi har. Det är verkligen en djungel med barnvagnar och vissa säger si och andra tycker så. Man ska nog inte ta till sig för mycket utan mer se till sina egna behov och fundera över vad som behövs i den egna vardagen.

Hade även fått ett paket på lunchen med nappflaskorna i glas från Evenflo (de känns super!) samt en avi på ett paket. Det visade sig att det var vår ekologiska, ergonomiska bärsele som kommit (tack pappa!) från MammaBarn och den känns toppen. Beställde även den ekologiska spädbarnsinsatsen som hör till. Vi får testa den då det kommer någon liten på besök, men det känns som om den kommer att uppfylla våra förväntningar!

En riktigt bra dag för Krypet med andra ord!


Läsar-recept

En av mina läsare, Maria, som bor i Oslo (och för övrigt borde starta en blogg!)  tipsade om en god äppeltzatziki i midsommar som jag tänkte dela med mig av. Jag läste också hos underbaraclara om nyttiga och energi-givande chokladbollar som jag lånat receptet på! Håll till godo!

Chokladbollar

Rosta 1 dl. mandel i en torr stekpanna. Det går även bra med andra osaltade nötter.

Mixa med 1 påse torkad frukt i en mixer tills det blir en kladdig smet.

Smält 1 chokladkaka med minst 70 % kakaohalt, gärna mer, i vattenbad och rör ner i smeten.

vfmode-4022.jpg 

(Bild lånad från underbaraclara. Foto: Clara Lidström.)

Rulla bollar och låt stelna på ett fat. Gör de inte för stora eftersom de är mäktiga.


Äppeltzatziki

1 ½ dl. Kesella
1 pressad vitlöksklyfta
1 grovt, rivet grönt äpple, t.ex. Granny Smith
1 nypa havssalt
2-3 msk. finhackad citronmeliss
1-2 tsk. sambal oelek

Blanda allt och ställ kallt i ca. 30 min. Gott till t.ex. grillat eller som dipp till bröd.


Tjejmaffia + bebismagar!

Idag ska tre fina flickor som jag pluggat med komma på lunch. Sallad, örtsnäckor och Kanadakaka står på menyn! Kändes lagom med sallad eftersom den går fort att göra. Är alldeles slut i ryggen efter helgen och eftersom jag är sjukskriven fortfarande känns det fel att ställa till med kalas. Samtidigt måste jag ju få leva lite under den tiden också, om inte annat för det psykiska välmåendet. Ute är grått och mulet så vi får trängas inomhus i soffor och på sittpuffar.

En gemensam nämnare med dessa flickor är att två av dem har sina små-tjejer med sig (en ca. 6 mån och en ca. 10 mån), och den andra + jag har bebismagar (början av juli + nov/dec) så ni kan ju snabbt räkna ut vad eftermiddagens samtalsämne kommer att vara!

Trevligt ska det bli i alla fall!


En tupplur gjorde susen

Somnade hos Johan då han låg och läste igår på soffan. Vaknade upp med ett ryck och insåg att om vi strukturerade om lite i sovrummet kommer vi att få plats med spjälsängen där då Krypet kommer! På så vis frigjorde vi bra med plats för en liten lekhörna i vardagsrummet + att bebis inte behöver störas av oss utan får sova själv i sovrummet även de tider vi inte sover där.

Det lönar sig på fler än ett vis att ta tupplurar!


Eko-festival i Skåne!

Sådana här gånger känner man att underbara Norrland är en bra bit bort från Skåne! ;) Fick ett fint mail från Torun som driver bloggen Matnjutning där hon tipsade om en ekologisk festival som äger rum i Veberöd utanför Lund den 1-3 augusti.Arrangörer är Mossagården och under festivalen kommer kändisar såsom Lousie Hoffsten, Daniel Lemma, Tomas DiLeva och Peter Walhbeck att finnas på plats tillsammans med utställare och hantverkare. man har även bjudit in kända kockar för att laga till kulinariska läckerheter. En gemensam nämnare för festivalen är att alla delar samma ekologiska värderingar.

Ett fantastiskt initiativ tycker Ekoblogg!MånDagens tacksamhet

Visdom. Klokhet. Medveten närvaro. Harmoni. Lugn. Ro. Sinnesfrid. Lycka.


Dagens tacksamhet.


SönDagens tacksamhet

Hade en så fantastiskt trevlig kväll igår med M (som för övrigt går under smeknamnet "Krille" nu) och A! Vi käkade gott, satt inne och mös till häll-regn. Tog sedan en promenad ner till vackra hamnen för att se briggen Gerda och sedan vankades det glass, stora mängder té och vattenmelon. Våra pojkar spelade "Guitar Hero" och sedan körde vi alla "Singstar" till klockan var 01. Är så hes idag att jag låter lite lätt som Bengt Magnusson's okända dotter!

En underbar kväll som vittnar om många fler inom en lång framtid då våra finaste vänner äntligen flyttar upp till oss! Tills dess får vi ta vara på allt det fina vi får de korta stunder som ges och spara dem i vackra askar i våra hjärtan.

Dagens tacksamhet är gårdagskvällen och att jag skrattade så jag trodde magen skulle värka sönder. Stackars Krypet hade nog det inte så mysigt där inne, men å andra sidan borde h*n känna av endorfinerna då jag är glad så det kanske inte var så tokigt ändå?

"Krille"; Las Vegas' varieté-shower next? ;)


Pigmenterad puppy!

Lotus får alltid en massa pigmentfläckar på huden på sommaren. De flesta whippetar har ju väldigt lite och tunn päls, men Lotus är rätt grov i pälsen. På magen är han dock en liten nakenfis och dit hittar solen med sina strålar. Strålar som han för övrigt älskar att fläka ut sig i!

Han älskar också att fläka ut sig i sängen, spana in;Kanske ska döpa om honom till Pricken? ;)


Föll till föga

Ok. Nu är det officiellt att man inte har något liv. Inspirerades av Camilla Läckberg (som är kändis) att fråga 118 100 vem Malin Harju (som inte är kändis) är.

Vet att det finns en till namne i södra Sverige, men de hittade åt mig (inte konstigt med FRA och all övervakning i dagens storebror-samhälle!) och här är domen;

"Vi på 118 100 tror att det är du som är den flitiga förskolläraren och bloggaren Malin Harju. Du är också en god och glad tjej som gillar att kasta frisbee."

God och glad? OKEY! Kasta frisbee? NEJ!Maken till skapare!

Johan håller på att karva till en vacker trä-ram till en tavla han ska göra. Hittade fin-fina slöjdverktyg i Skara som han nu använder sig av. Koncentrationen är djup och tungan ligger klockrent i mungipan!Längtar tills tavlan är klar för den ska få en riktig hedersplats i vårt vardagsrum!


Vinnare av parfymoljan!

Tävlingen är nu avslutad och jag vill tacka för alla bra tips som kommit in! :) Redan imorgon kväll kommer bloggen att piffas till med lite mer frg och jag lovar att jag ska posta mer bilder. Det känns därför kul att jag fått mobil-bloggandet att fungera igen eftersom det då också blir mer bilder.

Jag lottade bland de 8 olika bidragen och vinnaren blev Ika. Ett stort grattis! Maila ekoblogg@spray.se med din adress så skickar jag oljan i veckan!
Många av er hade tips som jag kände att jag ville svara på så nu då tävlingen är avslutad kan ni läsa min kommentarer till det här.

Under tiden jag är i Italien kommer det att ligga en tävling ute där man kan vinna en riktig godsak...håll utkik!


Kärlek

Johan: - Vi kommer att vara tillsammans för alltid.
Malin: - Ja. Och för alltid är en lång tid under många liv!

*lyckliga*Bild härifrån.

Det här går inte längre!

Herregud, sitter fortfarande i sängen och läser bloggar och har precis frossat i müsli-frukost. Kanske dags att kliva upp och förbereda pajen tills ikväll och pussa lite på mina fina pojkar?

Har dock haft en toppenskön och harmonisk morgon; mycket mys, sjungit "Trollmor" för bebisen de sedvanliga tre gångerna och laddat inför kvällen!

Ha nu en toppen-fin dag, kära läsare!

Många soliga (och blåsiga) kramar Malin!

LörDagens tacksamhet

Åh!

Gårdagskvällen och alla vänner!

Dagens tacksamhet!

Tack!


I världen

I världen, speciellt England, har det hänt spännande grejor som är typiskt Malin! Spana in;

Poliser som jagar UFO'n

Cropcircles med matematiska budskap


Utmaning!

Jag har blivit utmanad av Erika, och det kändes som en perfekt sak att inledda dagen med!

1. Vad gjorde du för tio år sedan? Gick precis ut 2:an på gymnasiet och var tillsammans med en mindre mysig person. Hade blått hår och precis skaffat min första tatuering.
2. Vilka fem saker finns på att göra listan idag? (läs lördag): Oj! Tror inte så många saker finns på listan (skönt!) denna lediga dag. Får se; äta frukost, släppa Lotus lös ute på landet, göra paj tills M och A kommer på middag kl. 16 och kicka ass på "Guitar Hero"!
3. Godis jag gillar: Mörk, ekologisk choklad eller smågodis från Grön Gåva som är gelatinfritt och med endast naturliga tillsatser såsom fruktjuice!
4. Vad skulle jag göra om jag blev miljardär? Fördela en del av pengarna till familjen och mina närmaste vänner, starta en stiftelse som skulle hjälpa mindre lyckligt lottade att uppfylla sina drömmar, köpa en miljöbil (en sådan som går på rapsolja eller vatten), investera i fonder som garanterar att inte miljön eller människohandel påverkas av deras sparande, resa till Tibet, Damanhur-samhället utanför Turin, Eilat i Israel för att hjälpa delfiner från delfinarier att återanpassas ut till det fria igen och gå ner till att jobba 50 % för att få tid att njuta maximalt av livet. Sluta jobba är inte min grej, jag älskar mitt jobb för mycket!
5. Städer/orter som jag bott i? Bodde i Gullänget i Örnsköldsvik till jag var 21 och då flyttade till Umeå för studier. Ville inte bo där mer så efter ett år flyttade jag ihop med Johan till den lägenhet i stan där vi bor nu. Är med andra ord en riktig hemma-råtta!

Jag utmanar hippihäxan, Christina, Susanne, Blissara och underbaraclara.


Midsommarväder!

MMS

Midsommarväder!


Bara vackert

..."människor med guldhjärtan med silverspets (-''-) behöver lite extra pussar på näsan och mjuka ord på magen då och då. Det får aldrig glömmas."

Vintage darling

Hon skriver så vackert så att det på fullaste allvar gör ont innuti mig.

Rain

Regnet fullkomligt vräker ner ute nu så det blir till att skippa bara (om ändock rätt bleka ben) till förmån för heltäckande eko-leggings, mjuk tunika från HM Organic, stooor, tjock kofta, mjuk scarfes och vintage-gummistövlar. Spelar ingen roll, för det är sköna plagg det med.

De som kan ska basta och bada badtunna nere på bryggan och det gör ju faktiskt inte så mycket om det regnar då, det kan ju vara rätt mysigt!


 

Bild lånad härifrån.

Örtsnäckor

Dessa godingar som Johan bakat kommer vi att bjuda på till maten idag. Vi använde örtkryddor från våran lilla örtträdgård som vi fick då vi fyllde år och vi har smakat dem sent igårkväll med lime-té. De smakade ljuvligt!

Örtsnäckor 40 st., 200 gr.

2 dl. vatten
3 dl. mjölk *
½ pkt. jäst om man bakar med dinkel, annars 1 pkt. jäst
2 msk. råsocker *
2 tsk. salt *
50 gr. smält smör *
11 dl. dinkel * (vi tog 6 dl. siktat och 5 dl. fullkorn)

Fyllning;
100 gr. rumsvarmt smör *
2 dl. riven Västerbotten
2 dl. hackade örter
1 ägg *
1 dl. solroskärnor *
flingsalt *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Smält smöret. Värm vatten och mjölk till 37 gr. Rör ut jästen i det tillsammans med socker, salt och det smälta smöret. Arbeta in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Spara lite till utbaket.
Låt degen jäsa under bakduk 30 min.

Väd upp degen på en mjölad yta och dela den i två delar. Knåda varje del till en rund bulle och kavla sedan ut de till två plåtlånga rektanglar, ca. 1 cm. tjocka.
Bred på smör, strö över örthacket och den rivna osten.
Rulla ihop från långsidan och skär i 2 cm. bitar. Lägg de med snittytan uppåt och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk 30 min. Sätt ugnen på 200 gr.

Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över solroskärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca. 15 min. Låt svalna på galler.

Gott som tillbhör till sallad eller soppa, som ett kuvertbröd eller på buffébordet! Bild kommer härifrån.

FreDagens tacksamhet

Jag fixk ett SMS av min underbare man för någon dag sedan där det stod att jag var hans lyckostjärna. Bara sådär så är man någons lyckostjärna. Jag tror att det är en väldigt fin sak att vara det åt någon. Man måste se till att alltid finnas till hands för den personen och se till att de kan få tillgång till sin stjärna.

Dagens tacksamhet är det nya epitetet "lyckostjärna" som jag numer lagt till. Malin Harju - förskollärare, fru, matte, blivande mamma, dotter, syster, barnbarn, svärdotter, moster, svägerska - och lyckostjärna. 

Det om något är flott det!


Glad midsommar!

Vill önska alla mina fina läsare en glad midsommar! :)

Här i Övik vräker regnet ner just nu men om vi har tur så lättar det fram emot kvällen. Hursomhaver vet jag att vi kommer att få en mysig kväll med våra fantastiska vänner oavsett vad!

Vad ska Ni göra?


Mys-råttan!

MMS


Det är mysigt att ligga nerbäddad bredvid matte då hon bloggar. Ute regnar det och jag behöver inte gå ut! *fniss*


Middag:eko-pizza!

MMS

Middag:eko-pizza!


Klimatsmart hem och omgivning

Här kör jag en favorit i repris för att vi tillsammans ska komma ihåg vad vi kan förbättra!

# Stäng av vattnet i duschen då det är dags att tvåla in och schamponera sig. Duscha gärna någon grad kallare än du annars gör, det märks inte på kroppen med det märks på miljöeffekten.
# Snåla på vattnet vid diskning. Tappa upp diskvatten i hon och lägg den diskade disken i slasken (som såklart är ren) och skölj fler saker samtidigt.
# Kolla så att det inte finns några läckande packningar i kranarna eller rinnande toaletter; en droppande kran "slösar" 10 liter/dygn (!!!) Tål att tänkas på!
# Dra ner två grader på värmen inomhus och ta på ulltofflor, tjocksockar, en filt eller en varmare tröja då det är dags för mys i soffan, detta sparar otaliga kilowatt-timmar/år.
# Använd stearinsljus som ljuskälla på kvällen. Bra för både lägre elkostnader och den förhöjda mysfaktorn! Tänk då på att gärna använda ett ljus som avger så lite svavel som möjligt. Kolla också så att de innehåller sterain och inte paraffin som är en oljeprodukt. Första ljusen som är Svanen-märkta är antik- och kronljusen från Delsbo Candle. Finns i de flesta dagligvarubutiker.
# Stäng av mobilen då du befinner dig hemma och kan nås på din eventuella fasta telefon. Batteriet behöver då inte laddas lika ofta samt att du förskonar ditt hem från farlig strålning. Här kan du kolla hur farlig just din mobiltelefon är.
# Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i.
# Ha inga apparater som inte används ikopplade i eluttagen eller på stand-by. Släck TV, video, DVD mm. på apparaten då ni tittat klart, inte bara på fjärrkontrollen.
# Försök synka era el-vanor. Fråga te.x. om någon annan i familjen ska använda datorn då du är klar så att den inte släcks ner för att sedan startas upp igen 10 min. senare.
# Samma synkning gäller vid bilkörning. Försök samåka i den mån det går, kanske kan man göra bort handlingen en dag tidigare än brukligt för att man råkar befinna sig i samma område eller skjutsa någon till träningen i samma veva som en annan kan åka till en kompis.
# Ta cyklen, promenera eller åk kollektivt och lämna bilen hemma i den mån det går. Där jag bor (Örnsköldsvik i Norrland) är dock det kollektiva inte alls utbrett i den grad man önskar, men jag vet att många här i stan bildat så kallade bil-pooler då det gäller skjutsning till hockeyträningar eller åkning till och från jobbet med sina kollegor. Bra tycker vi!
# Om man har planer på att byta bil kanske man ska överväga en miljöbil? Nu finns eco-bilar hos de flesta märken, både som flexi-fuel, hybridbilar eller ren etanol, E 85. Glöm inte att det finns fler fördelar med en miljövänlig bil förutom att man sparar in både på miljön och på sina bränslekostnader; i vår stad parkerar man gratis om man har en miljöbil, bara att hämta ett intyg på kommunen. Dessutom är de billigare att försäkra samt att staten utfärdat en miljöbilspremie som gör att priset dras ned lite vid köp.
Som stolt Öviks-bo ska jag väl inte skriva att vi tänker köpa en hybridbil bensin-el eftersom vi tillhör Bio fuel region och har satt Örnsköldsvik på världskartan med vår etanolsatsning. Men jag gillar inte att det kostar så mycket energi att framställa etanol. Känns som om de positiva effekterna vid körning göra tt man går +-0 på något vis.
Då det väl blir läge att byta ut våran Ford Mondeo blir det mot en Toyota Prius. Går på el upptill 60 - 70 km/h eller då aggregatet är dåligt laddat, sedan kopplar bensintanken in. Passar oss perfekt eftersom 95 % av våran körning är stadskörning, alltså max 50 km/h. Då vi ändå tänkt byta bil kommer detta tillfälle lägligt!
Läs också på mer om eco-driving för att anamma en bättre körningsteknik för miljön!
# Källsortera allt som går att återvinna och gör det till ett väl fungerande system. Vi har en gammal tvättkorg ute i källaren där vi slänger allt papper. Den är stor och oanvänd så det känns bra att vi kan ha nytta av den, och sväljer en stor mängd papper. Under diskbänken har vi kärl för allt annat, och ca. 1 ggn/vecka går Johan till gatan nedanför där vi har får källsorteringsstation. Måste man åka iväg med bilen för att källsortera gäller det att planera in det så att man tar det vid ett tilfälle då man redan är på väg åt det hållet.
Kolla in en lämplig källsorteringsguide för att få tips och råd!
# Förr har det alltid hetat att lågenergilampor var bra för miljön. Nu har debatten vänt och delat lampvärlden i två läger; för eller emot. Lågenergilampor innehåller alltså en liten mängd kvicksilver och man vet inte riktigt hur man ska ta tillvara det kvicksilvret vid återvinningen. Lampan i vårt köksfönster gick sönder precis innan denna debatt och vi köpte då en lågenergilampa. Vet dock inte hur vi kommer att köra då nästa lampa ryker, det får vi se då. Av två onda ting är det kanske bättre att använda fler "vanliga" glödlampor som man i alla fall kan ta rätt på vid återvinningen? Pest eller kolera...ja, vi vet inte riktigt!
# Det gäller att hitta lösningar i allt som kan verka gynnande för  miljön. T.ex. så har vi fått jättefina små drinkglas/små efterrättsskålar genom att återanvända de vackra burkar som Castellos ekologiska färskost finns i. Vi kom på det en dag då Johan i samband med diskning höll på att ta bort etiketterna inför glasåtervinningen. Burkarna var som små fina glas, ingen kant upptill och infrästa små ränder på snedden. Då detta är en ost vi dagligen äter så har vi nu samlat ihop 10 st. som kan använda vid lämpligt tillfälle! Vi tog till vara på något som skulle återinnas i samma veva som vi slapp köpa 10 glas eller fler som vi hade varit tvugna att göra annars.
# Tvätta endast fulla tvättmaskiner och använd gärna de tvättnötter jag tidigare bloggat om. Bra för miljön, allergiska personer och bara att slänga på komposten eller i de vanliga förbränningssoporna då de är förbrukade.
# Släng in ett par tumlingsbollar i tumlaren då tvätten ska tumlas. Detta reducerar torktiden med upptill 25 % och vi är supernöjda med de vi köpte. Dessutom blir inte kläderna lika skrynkliga som de annars kan bli, samt att de blir så mjuka att man inte behöver använda sköljmedel. Vi köpte våra torkbollar på Smarta saker.
Tänk också på att inte tumla i onödan utan hängtorka så mycket det går.
# Använd en vattenkokare för att värma t.ex. té-vatten. Låt spisen vila så ofta den bara kan.
# Tänk på att köpa saker som är hållbara på lång sikt så att man inte hela tiden måste köpa nytt. Köp hellre en rejäl mixer exempelvis, som kanske kostar några hundralappar extra, för att man ska slippa köpa en ny elektrisk apparat igen om ett år.
# Undvik att ha bärbara telefoner i hemmet! Försök i stället att ha fasta telefoner då strålningen i de bärbara är skadliga.
# Försök att inte använda teflonpannor eller kastruller! Teflonet är jätteskadligt för miljön då det frigörs vid återvinning eftersom det är en plast som innehåller gifter, men även för oss människor att få i sig. Lite teflon frigörs varje gång man steker i teflonpanna och det kan orsaka cancer då det kommer in i kroppen. Vill man läsa mer om bl.a. teflon och dess skadliga verkan rekommenderar vi på Ekoblogg att man läser "Kanariefåglarna ryter". Finns att köpa bl.a. på Grön Gåva, och jag kan inte ens beskriva vad den boken gjort för oss!
Hemma har vi endast kastruller i rostfritt stål samt en plättlagg och en stekpanna i gjutjärn. Kommer att hålla för alltid och det blir så mycket godare att steka saker i en gjutjärnspanna. Det smakar som om maten är tillagad utomhus! Bara att diska med en diskborste utan diskmedel och sedan fetta in med lite olja och en papperstuss. På loppsar eller second handbutiker finns jättefina gjutgärnspannor att köpa för en billig peng. Man behöver inte vara rädd för bakterier eftersom de bränns bort, men om man vill så kan man diska med riktig stålull och sedan fetta in den lite extra om man köpt en begagnad. På så vis är man garanterad till 150 % att den är ren.
# En fräsch luftrenings-spray får man om man skivar en citron i 5 dl vatten och ställer kallt ett dygn. Tappa sedan upp detta i en vanlig spray-flaska som man har då man duschar blommor eller putsar fönster och spraya sedan i hemmet. Luktar friskt och gott och fukten som bildas binder eventuellt damm så att små dammpartiklar förhindras att flyga fritt omkring inomhus.
Ett annat likvärdigt tips är att köpa en ekologisk eterisk olja och blanda 20 droppar i 5 dl vatten. Rör om och tappa upp på flaska direkt. Också bara att spraya och njuta av väldoften som kommer att sprida sig.
# Jag vet att detta tips är lätt för mig att komma med som har kortare hår, men genom att låta håret självtorka sparar man in både på miljön och hårets livslängd. Ni som känner att ni inte står och faller med att använda hårtorken kan ju försöka dra ner på de gångerna.
# Man kanske inte alltid behöver dra fram dammsugaren utan i köket eller hallen (där det i vårt fall samlas mest grus eller smulor) kan man använda en sop med tillhörande skyffel för att få bort skräpet.
# Förutom då vi vispar till vårt egna smör använder vi en handvisp. Ni vet en sådan här från den gamla goda tiden! Det går jättefort att vispa med den eftersom den vi har är dubbel och dessutom är den så retro-snygg så det står härliga till! Fyndas på diverse loppisar och second handbutiker för några tior.
# OM man har pengar över och funderar på fondsparande är det vettigt att lägga lite krut på att hitta fonder som arbetar för ett långsiktigt och hållbart samhälle. Prata med din personliga banktjänsteman eller försäkringsmäklare så kan de hjälpa till.
Ett annat tips är att se över fördelarna med vindkraft. Det är det i särklass billigaste sättet att köpa el på och kanske kan detta miljövänliga alternativ vara något att köpa andelar i?
# Välj tåg om ni ska resa, speciellt inrikes. Är det oundvikligt med flyg så köp då koldioxidlotter hos Miljöbörsen för att jämka ut de utsläpp ni orsakar.
# Sist men inte minst;

¤ Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går! Ju fler som köper desto lägre kommer priserna att bli! Dessutom kommer vi att bli ett sundare folk med mindre sjukdomar om vi äter mat som får vara naturlig.
¤ Att dessutom tänka på Fair Trade eller Rättisemärkt tycker jag är en mänsklig skyldighet då världen ser ut som den gör idag.
¤ Ät vegetarisk mat ofta, även om ni inte vill bli vegetarianer full ut. Glöm inte att köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans. Värt att ha i åtanke! 
# Se till att shoppa eko-smart, få tips här!

Sist vill jag avsluta med ett gott råd jag fick av Tommy Svensson; förändringar skall komma successivt för att bli bestående. Det stämmer! Hitta det som passar er och gör det i en för er lämplig takt. Kanske kan man välja ut en sak i veckan eller kanske till och med i månaden som man börjar att förändra? Dessutom är det bäst att göra förändringarna i samband med nyköp; spring inte runt och byt ut alla glödlampor mot lågenergilampor om ni tror på den idén bara för att det är bra för miljön om de gamla fungerar. Vilket resursslöseri blir inte det? Vänta tills det går sönder och byt det då. Samma sak gäller ekologiska kläder eller hudvård t.ex; kasta inte alla kläder för att köpa nytt! Den dag du däremot behöver ett par nya jeans, kolla upp ekologiska märken eller leta Second Hand. Släng heller inte bort en halv schampoflaska för att köpa en ekologisk variant, vänta tills den är slut och kolla sedan upp bättre alternativ. Har man redan köpt den kan man lika gärna förbruka den, även om det är ett dåligt alternativ." 

Behandling

Ska göra mig lite representabel nu och sedan åka iväg på behandling; idag är det taktil massage som står på schemat. Sista behandlingen innan sommaren sedan ska B undersöka hur vi ska göra som eftersom det redan nu är obekvämt att ligga på mage p.g.a bebis! ♥

Efter det är det behandling av äktenskapet som ska ske; har setts så lite egentligen ända sen vi kom hem från Paris så ikväll ska vi mysa, förbereda lite inför morgondagen och umgås med Lotus. Bara vara liksom.

Ha en trevlig dag och glöm inte bort att tävla!

Kramalin ♣

Mycket jordgubbar så här års!

Bjöd på jordgubbstårta då vi fyllde år och imorgon på midsommar blir det en gigantisk jordgubbspaj till dessert! Jag har en jätteform som jag gör en dubbelsats i istället för att göra två små. Skönt!

Linn's jordgubbspaj 200 gr.

Deg;

100 gr. smör *
1 dl. råsocker *
1 ägg *
3 dl. siktat dinkel *
1 tsk. bakpulver

Fyllning;

250 gr. jordgubbar *
3 dl. gräddfil
1 ägg *
1 msk. vaniljessens *
0,75 dl. råsocker *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Blanda alla ingredienser till degen och tryck ut i formen. Fördela jorgubbarna direkt på pajdegen. Rör ihop de övriga ingredienserna och häll smeten över jordgubbarna. Grädda i 200 gr. ca. 30  min.

Servera pajen kall med vispad grädde!


Organic tee

Tyckte denna top från Topshop var lagom sommarsöt med gammal hederlig brodyr som tryck! Perfekt till midsommarfirandet kanske? Såklart i ekologisk bomull! Hade denna body varit i ekologisk bomull hade jag slagit till; vad passar oss bättre än en "Veggie baby"?

Under deras Fairtrade-kategori fanns fina plagg väl värda att kika på om man ska köpa nytt och inte hittar det man söker Second Hand.


Samtal med Gud

En av de presenter jag och Johan fick var DVD'n "Samtal med Gud" som baseras på böckerna i trilogin av Neale Donald Walsch. Hörde talas om dem på "Oprah" och Johan håller på att läsa boken så det ska bli spännande att få sjunka ner i soffan någon kväll under semestern och bara "ta in" allt. Det började med att Neale Donald Walsch bröt nacken i en bilolycka och i samma veva förlorar sitt jobb. Efter ett tag är han både hemlös och frånskild. En dag får han en uppenbarelse från Gud som kommer att förändra hans liv helt.

Hittade mycket då jag sökte på detta på internet, bl.a. ett communityMSN. Det är alltid spännande då en ny "folkrörelse" bildas och man kan ta del av det som sker!


Best friends!

MMS


Den finaste vänskapen av de alla!


TorsDagens tacksamhet

Idag är det en stor dag för älskade mamma. Hon har fattat stora och omfattande beslut som kommer att påverka hennes framtid på ett positivt sätt och för detta är jag stolt över henne. Otroligt stolt över att denna kloka kvinna är min mamma! Heja mamma för att du är så toppen-bra, och GRATTIS till att du går på semester idag!

Dagens tacksamhet är kloka mammor och glädjen över att få ha dem hos oss!


Walking-skor

Kommer ni ihåg skorna jag bloggade om från Blue Turtle? De har i alla fall kommit så jag hämtade ut de tidigare i veckan, och de är underbara! Sitter skönt på foten och känns lätta i steget. Coolt också med sulan som faktiskt visar att det är gamla bildäck som används!

Made my day!


Nya läsare; se hit!

Det går ju sakta men säkert åt rätt håll med Ekoblogg, och det har jag varit medveten om eftersom jag har tänkt det! :) I all fall så vill jag passa på att tipsa de nya läsarna om att kika under mina kategorier där jag samlar allt jag skriver. Tänkte guida er så att ni lättare kan hitta;

Blandade inlägg - här samlas mer "nonsen"-inlägg t.ex. gårdagens om "Sex and the city"-maraton eller de gånger jag har haft frågor om blogg.se för att nämna några. Helt enkelt de inlägg som inte kvalar in någon annanstans.

Blandade tips från oss på Ekoblogg - precis som det låter. Olika tips från oss som vi gärna vill delge läsarna. Här finns inlägg om allt från saker att tänka på för att man ska kunna grilla mer miljöanpassat till Mors Dags-tips eller länktips.

Dagens tacksamhet - varje dag postar jag ett inlägg om något jag känner tacksamhet över just den dagen. Dessa inlägg samlas här.

Hygien, skönhet, hälsa, spa och välmående - här finns allt jag någonsin bloggat om som handlar om hudvård, tandvård, produkter och saker i allmänhet som får en att känna välmående och behövs i vardagen, make up och hälsa rent generellt. Allt med eko-profilering såklart!

Inredning, hus och hem - samlar de inlägg som handlar om de loppisfynd jag gjort, inredningstips till hemmet som kanske är miljövänliga, ekologiska eller Fair Trade-märkta. Jag har även visat bilder från hela vårt hem i början av bloggandet.

Krypet - vårt livs mirakel - den fantastiska resa vi får vara med om påverkar oss enormt. Här finns tips på allt en eko-bebis kan komma att behöva, alltifrån sovandet till förslossningstankar.

Läslusen recenserar - en ny kategori för inlägg om de böcker jag läst. Gillar ju att läsa och om tiden tillåter avverkar jag ett par böcker i veckan så målsättningen är att ni ska få ta del av de tankar som väckts då det är utlästa.

Mat, onödiga tillsatser och vegetariska recept - precis vad det är; matrelaterade saker, tips på farliga och onödiga saker i vår mat och en hel massa recept!

Mobil-blogg - de inlägg som skickas från mobilen. Används dock inte så frekvent, men ska försöka skärpa mig. Har inte riktigt fått det att fungera sedan blogg-flytten.

Personliga inlägg - saker som kanske ger en mer personlig bild av mig och mitt liv. Hade först inte tänkt ha en sådan kategori men jag måste få ha en ventil om jag ska fungera...

Shoppa eko-smart och humant - inlägg som tar upp ekoshopping och Fair Trade-märkta saker. Kläder eller frotté, allt är lika välkommet!

Tänkvärda (?) och filosofiska funderingar - ibland funderar jag på saker. Dessa samlar jag här varvat med citat.

Hoppas ni blev lite klokare?

Kramalin ♣

"Den väntande"

Nästa bok ut i mitt liv var "Den väntande" av Kathleen McGowan. Underrubriken till titeln är "- Första boken om Maria Magdalenas ättelinje".  Jag älskade boken eftersom den i sann Dan Brown-anda behandlar konspirationsteorier och hemliga sällskap, dock med mer fokus på religion än tidigare föregångare.

Maureen Paschal, författare och journalist, gör omfattande efterforskningar för sin nya bok om stora kvinnor genom tiderna. Snart stöter hon på en hemlighet, en hemlighet så stor att folk inte tvekat att döda för att bevara den. Ännu mer tvingas hon omvärdera då hon upptäcker att hennes egen historia och bakgrund gör att hon är utvald att lösa den stora gåtan. I sällskap med sin kusin fader Peter Healy och vänninan Tamara hamnar hon i franska byn Languedoc och lord Bérenger Sinlclair. En man som besitter svaren på många av de frågor som dykt upp, och som har lovat henne svaren på frågorna kring hennes pappa's mystiska död. Fader Healy är dock osäker på om de är säkra på Chateau des Pommes Bleu.

Kathleen skriver på ett lättläst men drivet sätt och man vill inte sluta läsa. Berättelsen utspelar sig både i modern tid och i biblisk tid i Gallileen, Israel och Jerusalem. Vi lär känna olika bibliska karaktärer varvat med stora, betydande ledare från samtida hemliga sällskap. Finns verkligen det evangelium Maria Magdalena sas skriva och hur var det egentligen med hennes relation till profeten Esa, i nutid kallad Jesus?
Man förstår då man läst klart att detta inte är den sista boken (vilket också förstås av undertiteln) och i slutordet skriver hon lite om kommande böcker i vad som verkar ska bli en serie. Böcker som jag för övrigt längtar efter!

Berättelsen, som Kathleen hävdar är sann, baserad på sanna faktan samt handlar om henne själv, ställer verkligen stora religösa frågor på sin spets. Jag som alltid hävdat att det är skillnad på att tro (vilket jag gör) och att vara kristen (är ateist då det kommer till den kristna tron, men troende på annat) älskar då det kommer omvälvande saker som rör om.

En absolut läsvärd bok oavsett trosgrund eller åsikt, historie- eller religionsintresse.

♣♣♣♣♣/5

V. 17

Idag går jag in i vecka 17 och nu tycker jag tiden flyger förbi!

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett.

Fostret: Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen.

Från Familjeliv.

Känner mig hela tiden uppkörd, det känns som om magmunnen sitter långt upp i halsen. Vad jag än äter så blir jag mätt och trött på att tugga, ungefär som då man är riktigt snuvig och äter. Man känner sig anfådd och flämtig då man tuggar. Mår nästan inte alls illa nu mer och det är gudomligt!

Ett rart put har tagit form på magen och under dagen jäser den ut till en riktig bebis-mage. Magkatarren är extra känslig nu då jag är gravid så den bidrar också till allt utbuktande!
Inatt tror jag att jag kände första sparken, jag låg på sidan och det gillade inte Krypet så jag vände mig på rygg. Det rördes en massa på magen så jag la min hand på den för det brukar alltid lugna, och då; poof! Det kändes som om en liten bubbla sprack in i mitt pekfinger, en liten "snärt" innifrån magen liksom. Och tro mig, det var inte gaser, de är jag väl bekanta med! ;)

Mamma och pappa längtar efter dig, bebis! ♣

Gott gott gott-i-gott gott!

Det är rätt gött att sitta i Johan's fleece-morgonrock i soffan och äta kladdkake-muffins och dricka Hallon- och orkidée-té medan TV 3 kör ett "Sex and the city"-maraton.

Vad gör Ni, fina läsare?


Älskling!

Varje gång Johan fyller år känner jag stor tacksamhet till hans föräldrar för att de fick just honom och för att de gjort honom till den fantastiska person han är! Ödmjukare och givmildare person får man leta efter.

I mångt och mycket är han min stora förebild och jag skulle inte vara den jag är idag om det inte vore för min älskade make! Den kunskap, visdom och klokhet han besitter är få förunnade och vore det inte för min egoism så skulle jag vilja dela med mig av honom till hela världen!

Tack för att du finns och för att jag har fått den stor äran att dela mitt liv med dig!

Grattis på födelsedagen, finaste! ♥

Nedan är en bild från vårt bröllop då vi tillsammans utförde en ceremoniell handling för att befästa vår tvåsamhet och vår tillhörighet.

Jordgubbar

Idag lägger Naturskyddsföreningen ut en lista på de odlare runtom i vårt avlånga land som odlar giftfria jordgubbar. Det är nämligen så att en konventionellt odlad jordgubbsplanta besprutas sex (!!!) gånger bl.a. för att förhindra svampangrepp och jordgubbskvalster. Listan hittar ni här, och jag blev glad över att det fanns två st. odlare i krokarna kring Övik! :D

På  midsommar ska vi servera jordgubbspaj till efterrätt men den görs lika bra på frusna jordgubbar och det finns ekologiska sådana i frysdisken på ICA. Eko-kvalitén är med andra ord säkrad!

Detta tips fick jag från Rekobloggen!


Tävla om hemmagjord parfymolja!

För ett tag sedan gjorde jag en egen parfymolja med kallpressad mandelolja som bas och ekologisk apelsin som doftessens. Resultatet blev en fräsch, lätt doft med friska inslag av citrus. Johan har provat den och han gillar den, både på honom och mig, så jag antar att den kan kallas unisex.

För att vara med och tävla om 15 ml. vill jag att ni i detta inlägg skriver om vad ni vill se mer av här i bloggen framöver. Ska jag vara mer perso lig, mindre personlig, vill ni ha mer recept eller ska jag lägga ner mer tid på djupgående inlägg och vad ska de isåfall handla om?

Fundera och tävla då ni kommit på något! Jag lottar ut en vinnare på söndagmorgon kl. 9.00 så att jag ska hinna skicka priset innan bloggen går på Italien-ledigt 10 dagar.

Lycka till!Tävlingen är nu avslutad, tack för er medverkan och alla toppen-fina tips! Vinnaren presenteras under morgonen!

OnsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att midsommar än analkande och att vi ska mysa, oavsett väder, med alla våra fina vänner ute på landet. Visserligen fattas några kompisat som har andra planer, men roligast är att 08-orna M och A kommer upp! ♥

Fatta vad vi ska krama er, för som vi har längtat!
 
Dagens tacksamhet är midsommar som går att firas utan sill! ;)


"Vardagslyx"

Ska krypa upp i soffan med en stor skål müsli, havremjölk och skivad banan nu. Läsa "Den väntande" och svepa en filt om mig. Snusa lite på trött-vovven som bara sover och sover och tända lite ljus, ute är mulet och grått och det ser ut som om det ska börja regna när som helst. Jag kan lätt försvinna in i en bok flera timmar vid sådana här tillfällen. Skriva lite i dagboken och lyssna på Janis Joplin.

Johan's flanellpyjamas värmer och jag är lycklig. Lycklig över att bara få vara och finnas till.

Lycka, hälsa och välgång!


TisDagens tacksamhet

Idag vaknade jag med ett helt annat lugn i kroppen än tidigare under denna korta period av sjukskrivningen. Jag pratade med min chef igår på ett möte på jobbet och han sa att jag verkligen måste ta det lugnt och varva ner nu, och efter det släppte det. Skönt! Det här med att vara sjukskriven är inte min grej rent mentalt alltså, fy vale som man säger här uppe!

Dessutom känns allt så mycket bättre för varje dag som går! Redan igår hade mycket av det onda i fogarna släppt och idag känns det ännu bättre! :) Det gör fortfarande ont på punkterna på blygdbenet och fogen bak vid svanskotan, men den där strålande smärtan ut mot ljumskarna och ner mot benen så fort jag gick är helt borta! Nu haltar jag inte längre när jag går och det är mycket värt. Inte bra att snedbelasta kroppen på det viset.

Man är ju vad man tänker så jag antar att detta är någon sorts självläkande profetia?

Dagens tacksamhet är i all fall att allt känns bra och som vanligt igen mentalt och att det har skett stora framsteg rent fysiskt, det var välkommet!

Tack! ♣

Ha, ha, äntligen!

Läste på underbara Rekobloggen att ett förslag utgått om att riksdagsledamoternas flygresor från och med nu ska klimatkompenseras. Hoppas det går igenom för det vore toppen!
Tycker dock det är vansinne att inte fler kan åka tåg eller buss i tjänsten, det är ändå våra skattepengar de åker upp samt vår miljö de förpestar med sin bekvämlighet.

Men för de gånger de "måste flyga" är ju klimatkompenseringen bra!

Kör på!


Grattis!Jaha. Då var man officiellt 27 år då.

Visst är det trist att den där spänningen man kände då man var liten inför att fylla år försvann någon gång på vägen? Tur vi vår smått här hemma snart så att det blir kalas-känsla över't igen! :D


Ny tävling kommer snart...

Innan midsommar tänkte jag lägga upp en ny tävling för er läsare här på bloggen, så håll utkik under veckan!


MånDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är alla fina läsare jag har här på bloggen. Det är så roligt varje morgon då man loggar in och har fått flera nya kommentarer med vettiga åsikter och tankar, frågor och funderingar. Ni är helt enkelt bäst! ♥

Om jag undrar över något är det alltid någon av er som har svaret och dessutom kan ta er tid att leta reda på det åt mig! Att ni gör sådant för någon ni inte känner är stort. Och för det hyllar jag er!

Tack för att ni finns!


Gårdagen

Herregud så uppvaktade vi blev igår! :D Roligt att fylla år, och roligt att alla tyckte fikat var gott! Vi bjöd på minttoppar, mördegskringlor (tack farmor!), kladdkakemuffins (tack älskade K!) och Kanadakaka. Till det fanns det té, ekologiskt och Fair Trade-märkt pulverkaffe (tänker inte köpa en bryggare då varken jag eller Johan dricker kaffe!) och ekologisk jordgubbssaft. Och tårta såklart! 

Förutom en massa pengar (jag ska spara 1500 :- till mammabyxor och mammaleggings i höst) till oss båda, så fick vi en jättecool anslagstavla från Village av A-S och R som vi snabbt hängde upp i köket.

Visst blev det läckert? Vi som hade en tom plats där och den blev pricken över i så att säga. Fick även en massa fina blommor,

en liten kryddträdgård (perfekt för jag har inte orkat odla egna i år),

Lotus fick en present, en vattenkanna från Indiska av gamla plåtburkar som svetsats ihop (hur eko-tänk är det?),

en Muurrikka, ett Trangiakök, en digital febertermometer som är för örat (bra till både oss och då bebisen kommer), ett bälte till bilen för gravid-magar, en boll som studsar på vattnet (Johan), ytterligare en bola (jag) i svart, silver och cerise, en gubb-cardigan à la Kurt Cobain (Johan) och scarf + 70-tals pilotbrillor+ necessär i canvas (jag).

Dessutom fick jag en fantastiskt vacker prydnadssak av Johan;Köpt i en av sta'ns antikaffärer och designad av en svensk formgivare. Märkt PERCY med e:t som en bakåtvänd 3. Hänger ni med? Skulle gärna vilja veta med om formgivaren så jag hoppas någon kan hjälpa mig? Jag tror att det är Artur Percy som gjort den vid Gefle Porslin men jag vet inte. Den är värderad till över 3000 :- men p.g.a en deffekt gav Johan 1/3. Jag älskar den och nu står den så fint på Gretas radiomöbel och bara passar in hos oss!
 Vi hade med andra ord en alldeles perfekt dag som inte tog slut förrän vid 20-tiden och då blev det indisk hämtmat för vi orkade inte göra middag då! 

Grythund?

Ofta då vi kommer hem har Lotus bökat ner kuddarna i soffan och krupit ner bakom dem, som en liten grythund! Nu då jag var hemma och fick bevittna allt kan jag säga att det var ett väldigt bökande, brummande, stånkande och puffande innan kuddarna kom på plats precis så som han ville!

Visst ser det rätt skönt ut? Nu ligger han där och små-brummar lite för sig själv...♥

 

Våran skatt!


En ny dag

Skulle så hemskt gärna vilja gå och jobba idag. Vara ute med barnen i den fina vädret, träffa mina kollegor, säga hejdå till barnen allteftersom de får sommarlov och några skickas upp till skolan. Få tycka till inför hösten och få jobba helt enkelt.

Sitter i pyjamas och ska blogga lite. Tänkte äta frukost om en stund och läsa den bok jag håller på med nu. I efterrmiddag ska jag upp och hämta sjukintyget och ikväll ska jag på jobbet för att träffa vår nya chef inför hösten. Bra, då har jag något att göra! Tur detta är en kort vecka i och med midsommar på fredag, och då kommer bästaste A och M upp från Stockholm! Jippie!
Imorgonkväll skulle mamma komma hit och på onsdag ska jag ringa och höra om specialist mödravården fått min remiss och godtagit den, eller om jag måste till vårdcentralen igen. På torsdag är det taktilmassage och då tänkte jag handla lite på Grön Gåva på väg hem.

Det känns som om jag måste fylla dagarna lite om de överhuvudtaget ska passera och om jag inte ska känna mig som en fånge.

Som ni kanske färstår och vet sedan tidigare så trivs jag med mig jobb!


En present

En av presenterna jag fått hittills är boken "Finns din lisvuppgift med munken som sålde sin Ferrari" av Robin Sharma. Jag hade tittat på den men det hade Johan ingen aning om, han tyckte bara att det lät som en Malin-bok. Tänk så väl vi känner varandra! :)

Detta är den andra boken som utkommit på svenska, den första heter "Munken som sålde sin Ferrari", och handlar med djupgående om de insikter en man fått sedan han slutat jobba som höjdaradvokat, sålt sin lyx-bil och blivit munk. I den första behandlas mer själva beslutet om att han skulle göra det, detta är mer tips och idéer tydligen.

Jag ser jättemycket framemot att läsa denna, men jag kommer att spara den tills vi åker till Italien. Både den, "The Secret" och "Alkemisten" av Pablo Coelho får hänga med då tillsammans med lite mer ytliga och lättlästa böcker (läs hederlig chick-litt!) för mala böcker, det kommer jag att göra!

Tack fina Johan för en genomtänkt present!


Jordgubbstårta

Perfekta tårtor till många är de som man gör i långpannan! Räcker till en hel drös och är lätta att grädda, inget söl med läckande springformar eller dylikt. Jag har nu gjort tre långpannor med följande recept eftersom jag vill ha tre bottnar på varje tårta. Tre långpannor gav sammanlagt alltså två tårtor eftersom jag delade varje botten på mitten.

Tårtbotten

6 ägg *
3 dl. råsocker * blandas samman för hand.

7 ½ dl. siktat dinkel *
6 tsk. bakpulver
2 tsk. vaniljessens * blandas i en annan bunke.

Blanda samman båda smeterna och rör i 3 dl. vatten. Häll ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda i 200 gr. ca. 15 min.

Tårtfyllning

På den nedre botten hällde jag först ut lite koncentrerad saft, i vårt fall jordgubb *, för att botten ska hålla sig saftig. Sedan mosade jag två bananer * som jag vispade tillsammans med ca. 1 dl. havremjölk * och 1 tsk. vaniljessens *. (Detta för att slippa använda marsànpulver som jag annars är van). Jag bredde sedan detta på botten och lade en ny på. Även denna fick saftas upp med saft innan jag bredde på jordgubbssylt * i ett ganska tunnt lager. På med sista botten som saftades upp och sedan täcktes tårtan med folie och har stått så över natten. 
Nu på morgonen ska jag vispa grädde (icke-ekologisk, tillika karragenan-fri) med lite vaniljessens * och sedan garnera med skivade svensja jordgubbar.

Tror det kan bli gott! :)


 

SönDagens tacksamhet

Jag känner mig tacksam över att jag idag kommer att få träffa så många som jag tycker om och som betyder mycket för mig på samma gång! Ni är Dagens tacksamhet och all min kärlek går till er!

Idag ska vi mysa och bara rå om varandra. Och äta jordgubbstårta!

Tack!


Plommon

Johan var ut med Lotus nyss och såg en massa kart på våra plommonträd. Härligt, då blir det säkert som ifjol med över 600 plommon! Älskar att göra krämer, marmelader och kompotter med dem. Och att äta dem direkt från trädet såklart...mmm! Brukar dela dem i mitten och ta ur kärnan och sedan frysa in lämpligt antal. Perfekt då det är vinter och man känner sig sugen på något gott!

 Bild kommer härifrån.


Kalas upphöjt i jag vet inte vad?

Lyckades klara av ett kalas på 3 timmar för min älskade farbror som fyllde 50 år igår och min faster som fyllde 40 i april. Satt i en bygdegård på en fällstol i trä. Var duktig och var uppe och sträckte på mig och vankade av och an så fort tillfälle gavs, men jag låg ändå däckad resten av kvällen...jäkla bäcken! Men trevligt var det i alla fall! God mat (vegetariskt till oss) och härliga tårtor! Jag och bror hade knåpat ihop en sång (som vanligt, tycker det är så kul!) om dem som vi sjöng och det var jättekul att träffa släktingar man inte träffat på flera år!

Idag är det dags för nästa kalas; jag och Johan kommer att bli uppvaktade lite i förtid av släktningar och familj direkt vid lunch och senare på eftermiddagen kommer våra vänner. Måste dela upp det i vårt lill-hem! :)

Johan och jag har gjort bort att uppvakta varandra nu på morgonen eftersom han jobbar båda våra födelsedagar, och som vanligt stod Lotus mitt bland paketen oh presentpapper och snusade! Söten! ♥

Men nu, müslifrukost så att man inte bara laddar med tårta idag!


LörDagens tacksamhet

Igår gjorde jag och Johan något mysigt med en vän som jag tror den behövde. Mår man lite dåligt kan det vara skönt att veta att vissa saker, i detta fall lill-familjen, alltid består. Tacos och en bra film gjorde nog dessutom inte saken sämre.

Dagens tacksamhet: äran att kunna hjälpa till där det behövs och finns utrymme för det! 


I väntans tider

Väntar på svar från många nu känns det som. Har mailat ICA, Good store, en återförsäljare av nappflaskor i glas, samt ett annat företag, vissa för flera veckor sedan, men fortfarande inte fått svar. Sådant är lite irriterande...

Hoppas de tar sig i kragen nu, för jag gillar inte att vara efterhängsen och ligga på en massa heller.


Månadens, eller årets, sämsta uttalande?

Ekoblogg behnaldar inte politiska saker. Vi brukar normalt inte heller hänga ut folk på något vis. Hål i er, nu ska vi frångå alla principer;

I dagens Örnsköldsviks Allehanda stod att läsa att vårt lokala handikappförbund önskade att Paradisbadet skulle handikappanpassa sina lokaler och som hjälpande argument hade de att det också skulle göra badet mer konkurenskraftigt. Smart, tänkte vi och antog att kommunen skulle spinna vidare.

Svaret från Kajsa Hautala (s) och ordförande i i Kultur- och fritidsnämnden: "Det är alldeles för mycket pengar. Det finns annat som är viktigare än att handikappanpassa:"

Visst är det härligt att man hänger ut sin galenskap på detta vis? Även om hon nu anser att detta inte är viktigt, hur kan man gå ut i media med det? Dumma skata! Snacka om hån mot alla människor med någon form av handikapp, detta är ju att slänga en kalldusch rakt i ansiktet på dem!

Nej, Kajsa, en stor surdeg i ditt knä säger jag bara! 


Fortsatta funderingar

Apropå mitt inlägg om karragenan och att icke-ekologisk grädde inte innehåller karragenan utan då står det: "Högpastöriserad grädde" på förpackningen, och det faktum att ekologisk grädde innehåller ett förtjockningsmedel. Kan det vara så att kossorna som producerar icke-ekologisk mjölk får tillsatser i sitt foder istället?

Johan och jag har suttit och funderat nu på morgonen men inte blivit klokare, för förr i tiden tjocknade ju grädden man tog själv i ladugården från de egna kossorna, helt på egen hand utan tillsatser.

Argh, jag blir galen på sån't här!!!


14 dagars vila ordineras

Hade så fruktansvärt ont i går kväll och imorse så jag orkade inte mer. Fick en tid hos läkaren som jag nyss träffat; det fanns inte så mycket han kunde göra eftersom jag redan har en gördel och gör övningar så han sjukskrev mig i 14 dagar. Till att börja med, sa han. Känns inte kul att han inte var så optimistisk, jag gillar inte att vara sjuk och har alltid dåligt samvete då jag är hemma från jobbet. Det är för att jag har världens bästa jobb, så det grundar ju sig i något positivt, även om man såklart inte ska känna skuld för att man är sjuk.

Om 14 dagar ska jag tillbaka, förmodligen till Specialistmödravården denna gång, han remitterade mig dit. Får se vad som händer då. Hoppas verkligen det blir bättre av lite vila så att jag kan börja jobba igen i augusti då semestern är slut, vill inte bara gå hemma och ha ont och känna mig oduglig. *håller tummarna och tårna*

Ska se om en skål müsli kan få mig på lite bättre humör och få mig att varva ner, det är ju trots allt det jag ska göra nu då jag är sjukskriven...


Förlossningen

Fick en fråga av fina Sara för ett tag sedan gällande hur jag tänker kring förlossningen, och i mitt huvud är det redan klart; frågan är hur det blir då man verkligen är där?

Min tanke, och Johan's också för den delen, är att det ska gå helt utan smärtlindring. Vi kommer att ta hjälp av Anna's profylax för hemmabruk och be en bön att det ska gå vägen. Jag kommer att användas Weleda's förberedelseolja från v. 36 för att försöka förhindra att jag spricker, och det tror jag verkligen kan hjälpa!
Jag har alltid varit väldigt sugen på att föda i vatten men det sägs att man inte får det här i Övik. jag får kolla det med min barnmorska framöver. Om jag "måste" föda i säng är min vision att stå på knä, rakt upp och hålla i sänggaveln, det tror jag är en position som skulle passa mig. Hänger ni med? På så vis tror jag att tyngdlagen ges chans att göra sitt och att det kanske ska gå lättare, men eftersom detta är första gången för mig gäller det ju att prova sig fram till vad som känns bekvämt.

Jag är i alla fall övertygad om att med det fantastiska stöd min älskade Johan kommer att kunna ge så finns alla möjligheter till att det kan bli en lugn och harmonisk förlossning.

Kommer framöver att posta inlägg om vra tankar kring både vaccin och avnavling...håll utkik!


Effektivt!

Har idag fått jättemycket inhandlat via internet till Krypet ♥. Vad sägs om 2 ekologiska fårskinnsfällar - en till vagnen och en till hemmamys? En ekologisk velourfilt att ha i vaggan, en mysig, mjul ekologisk filt att ha i skötväskan, en skötväska som också kan göras om till stol-insats för barn upptill 15 kg, en ekologisk OCH ergonomisk bärsele med spädbarnsinsats, 2 napphållare samt mailat en beställning på 2 nappflaskor i glas.

Puh!

Skönt då man hittar allt man vill ha + att jag gillar när det finns en smart lösning på det, t.ex. skötväska och tillfällig stol då man är borta i samma kit liksom. Ett bra sätt att minska konsumtionen på!


FreDagens tacksamhet

Ute lyser solen, det är helg och vi ska ha en massa roligt för oss under den; imorgon är det firning (fungerar det som ord eller?) av både farbror och faster som tillsammans fyller 90 år och på söndag är det jag och Johan ska ska bjuda på tårtor och kakor till alla vi känner! Härligt! Det är mysigt med kalas, gillar att alla är glada och att det oftast brukar vara en så uppsluppen stämmning!

Dagens tacksamhet är det roliga jag har framför mig i helgen. Det känns som om det kom rätt lägligt!

Tack! ♣

"Sjöjungfrun"

Här kommer den första bokrecensionen här på Ekoblogg. Eftersom Ekoblogg ska verka för att göra världen till en bättre plats att leva på borde vi verkligen tipsa alla om böcker som är läsvärda på ett eller annat sätt. Jag kommer att recensera de böcker jag läser och eftersom det jag läser är väldigt blandat kommer tipsen också att bli det. Erika inspirerade mig till detta; tack!
Kategorin döps till minne av de allra första bokklubb jag var med i, Läslusen!

Håll till godo;

"Sjöjungfrun", Camilla Läckberg

I den sjätte boken om Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation i Fjällbacka tas vi återigen bakåt i tiden för att kunna lösa mordgåtor i nutid.
Erika Falck (Patrik's sambo) har hjälpt sin vän Christian Thydell att få sin bok "Sjöjungfrun" utgiven och nu tampas Christian med den uppmärksamhet det hastiga kändisskapet ger honom. Samtidigt tampas Patrik och hans kollegor med en man som försvann mystiskt för 4 månader sedan.
Då mannen hittas fastfrusen i isen uppdagas att Christian fått anonyma hotbrev i över 1 ½ års tid. Kan detta ha ett samband? Och vem ligger bakom de andra breven som andra män i Fjällbacka fått emotta?

Som vanligt håller Camilla tempot uppe från första till sista sidan. Man kan inte lägga ifrån sig boken då man väl börjat och börjar, det gör man på första sidan. Hon är något av en expert på cliffhangers och jag måste säga att i "Sjöjungfrun" får hon oss läsare att verkligen längta till nästa bok, som för övrigt fått arbetsnamnet "Fyrvaktaren".

Detta är dock inte Camilla's bästa (min personliga favorit var "Tyskungen") men den får ett bra betyg ändå!

♣♣♣♣/5
 
 


V. 16

Går idag in i vecka 16 och då händer följande med både Krypet och mig;

Kroppen: Nu kan man ofta se att man är gravid, i alla fall om man bär tunna trikåkläder. Försök att ha lite ledigare kläder som inte klämmer åt om magen. Kanske är det till och med dags att införskaffa mammakläder. Muskulatur och skelett är nu så pass utvecklat att det vanligt att man börjar känna fosterrörelser, men det kan lika gärna dröja tills vecka 22-24 innan man känner något. Ditt hjärta pumpar 20 % mer blod än tidigare och det kommer öka upp till 50% i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 cm och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.

Från Familjeliv.

Visst är det alldeles fantastiskt? Man fattar liksom inte vilken mirakel-resa vi har förmånen att vara med om! Känner av bebis en massa nu så jag tror att sparkarna inte är långt borta. Hoppas de känns till midsommar då våra älskade vänner från Stockholm kommer upp, vore kul att låta de få känna!

Tack, tack, tack för allt det här underbara!


TorsDagens tacksamhet

Har tidigare skrivit om att jag blivit så mycket mer intuitiv sedan jag blev gravid. Har alltid haft ett starkt sjätte sinne, en god magkänsla eller bra inutition, kalla det vad ni vill, men nu är det dagligen saker som jag prickar in rätt!
Igår lyckades jag få in tre klockrena saker som i sig inte var av särskilt stor vikt, men som var ytterligare bevis på att jag kan lita på det jag känner på mig.

Dagens tacksamhet är denna förmån som är mig en stor och ovärderlig hjälp på vägen!

TACK! ♣

Batteri-drivna prylar

Jag tycker att man ofta ställs inför pest- eller koleraval här i livet. Av två onda ting måste man välja något liksom. För ert par dagar sedan blev det så för mig då det kom till dilemmat varm bil + hund. Vi gör verkligen allt för att Lotus ska må bra, så även då han åker bil. Han har en skön bur, rejält tilltagen och rymligt både på bredden och höjden. Innuti finns vattenskål som vi alltid har färskt, kallt vatten i, samt mysiga fällar och filtar han kan bädda i ordning. Då det är för varmt att åka bil tar vi sällan med honom om han måste sitta i bilen, och på vintern kopplar vi på kupévärmaren om han mpste sitta i bilen ett tag så att han inte ska frysa. Då det är varmt på sommaren och vi kör har vi AC på. Allt detta gör att jag känner mig som en miljöbov men vad göra? Vi tar ju såklart inte med honom hipp som happ och låter han sitta i bilden bara för att. Men ibland måste det bli så och det är då vi agerar som ovan.

Har i alla fall köpt två fläktar nu som man fäster på buren som ska ge svalka under heta sommardagar. Som drivs med batteri. Ska i alla fall kolla om det går att använda återuppladningsbara batterier så känns det lite bättre. 

Detta dilemma är pest eller kolera; miljöbov eller ihjälfrusen/överhettad hund? Valet är självklart med det svider att vi är miljöbovar för att Lotus ska må bra.

♣ 

Krafsande hund i natten

Som ni rendan förstått sover Lotus i våran säng. Han är en rätt frusen liten herre som gärna vill krypa ner under täcket. Men ibland blir det ju för varmt så då ska han upp. Så där håller han på på nätterna, tyst och ljudlöst så att ingen vaknar.
Då han ligger under täcket vill han gärna ligga hos Johan men då han ligger ovanpå täcket är det mina fötter som hägrar. Han vill aldrig ligga uppe vid våra ansikten och det är skönt, han ligger nere vid fotändan då han sover.
 
I alla fall så kommer han inte under täcket själv utan brukar då krafsa lite på husse som då lyfter täcket och släpper in honom, varpå han då rullar ihop sig till en liten boll och drar en djup suck.

Johan sover bäst på sin vänstra sida, liggandes på sidan, och jag sover bäst på min högra sida, liggandes på sidan. Det har blivit så att jag och Johan alltså sover bortvända från varandra större delen av natten och detta har gjort att Lotus fått ett rätt stort utrymme i våra bens böjar, det är alltså det han vill åt. Inatt krafsade han som vanligt på Johan för att han frös, Johan öppnade täcket och släppte in honom varpå Lotus upptäckte att Johan inte låg så att det blev en bekväm böj för honom. Han stod alldeles stilla en liten stund sedan tog han helt sonika tassen och krafsade på Johan's rumpa så att han skulle förstå att han skulle böja benen lite!

Tyckte det var lite coolt, snacka om egocenstriskt agerande med totalt noll respekt för någon annan! 

 

Ni ser, han tar inte upp så mycket plats i sängen eftersom han ligger så ihoprullad.


Karragenan

Det finns ett förtjockningsmedel som heter karragenan som jag tycker att man regelbundet stöter på i vissa matvaror, speciellt mejeriprodukter. E-numret är E 407 eller E 407a, och jag har fått för mig att det inte är bra. Gillar ju inte tillsatser överhuvudtaget, och då jag hittade denna tillsats i ekologisk grädde surnade jag till ordentligt. I icke-ekologisk grädde finns den nämligen inte.
Bestämde mig därför att kolla upp det lite. Som vanligt är alla kursiverade ord klickbara länkar, scrolla ner ibland för att hitta om just karragenan, och alla "karragenan" i texten länkar till mer fakta om ämnet.

Karragenan framställs ur rödalger och är en grupp kemiska ämnen där alla är polysackarider (en sockerart)  med sulfatgrupper (salter av svavelsyra). Om man googlar vidare så finner man information om att karragenan används som förtjockningsmedel i både schampo, tandkräm och hudvårdsprodukter. Det kan väl inte vara hälsosamt att samma förtjockningsmedel används i både livsmedel och kroppsprodukter? En artikel som Aftonbladet skrivit stör sig på samma sak som jag, d.v.s. att KRAV-märkta produkter använder karragenan. Hälsokostundersökaren Roy Firus menar att KRAV-maten innehåller brister och att upptill 30 % av innehållet inte är KRAV-märkt och att maten innehåller cancerframkallande ämnen. Visst är det fantastiskt?
KRAV har hursomhaver godkänt karragenan och har det på sin lista över "positiva E-nummer" trots att flera undersökningar indikerar att karragenan kan ligga bakom både cancer och fosterskador. Roy tycker att KRAV borde ha reagerat eftersom både Änglamark och Provamel säljer KRAV-märkta produkter med karragenan i även fast det finns andra alternativ till förtjockningsmedel. SIA (som ligger bakom världens godaste KRAV-märkta glass!) använder t.ex. fruktkärnmjöl i sina produkter och detta ska enligt Firus vara ofarligt.

Greenoption gör även reklam för att karragenan ska kunna användas som ett ersättningsmedel för t.ex. det animaliska gelatinet. Och jag förstår dem, man kan ju tycka att karragenan ska vara naturligt eftersom det framställs ur en alg. Dessutom kan man ju fundera över hur mycket av det marina mångfaldet som påverkas av alg-skövling för framställandet av förtjockningsmedlet?

Förstår ni nu att jag och Johan i första hand alltid köper tillsatsfri mat, även före ett KRAV-märkt eller ekologiskt alternativ?
Inför våra kalas i helgen är det vi som köper "vanlig" (läs griftfri) grädde till tårtorna!


Hemmavid

Har sjukskrivit mig själv för resten av veckan nu p.g.a foglossningarna. Det blir ju bättre då jag är hemma så om jag har tur ger 6 veckors ledighet lite vila och stabilitet så att jag kan jobba en bit in på hösten. Vill inte bli sjukskriven!

Till veckan är det saker som gör att jag "måste" vara på jobbet den sista veckan innan semestern (jag vet, det finns inga måsten. Men jag vill/borde/önskar mm.) och jag tänkte, i samråd med mina kollegor, att det är bättre om jag är hemma nu och vilar så att jag orkar med mån-tors till veckan. Ett brott mitt på hållet kanske hjälper lite?
Det handlar ju faktiskt om att mina kollegor måste kunna lita på att jag klarar av att göra mitt jobb också. Är jag själv ute måste jag klara av att rusa fram till ett barn som gjort sig illa, jag måste klara av att lyfta upp barnen eller blöjbyten eller styra mat- och diskvagnar. Vårt jobb är tungt fysiskt och jag kan inte lasta av allt på de andra i arbetslaget hela tiden, då går deras kroppar sönder. Nu har de en duktig vikarie som ersätter mig dessa dagar så att verksamheten inte behöver bli lidande.
Jag har sådan tur som har världens finaste kollegor, tack för att ni är så hjälpsamma!

Nu ska jag sjunka ner i en bekväm ställning (jo, det finns några sådana fortfarande) i soffan tillsammans med en smörgås, juice, ett ljuvligt doftande ljus, varma dinkelkudden "Lavendela" och en varm vovve. Det hjälper inte att tycka synd om sig själv och det gör jag inte; jag konstaterar bara att jag har ont (vet inte vad jag skulle göra utan mitt Support belt från Minimundus!). Det blir inte bättre av att jag går och ömkar mig, man är ju vad man tänker. Dessutom kommer det ju något alldeles fantastiskt ur detta, och då gör det inte så mycket om jag har ont. Allt för bebisen! ♥
Däremot går mina tankar till alla som har kronisk värk och fysiska besvär; jag lider med er! Tänk att ha det så här varje dag resten av sitt liv p.g.a t.ex. fibromyalgi, whiplash, artros mm. Är själv förskonad från att ha ont annars och jag är otroligt tacksam över det. Vilka kämpar det finns där ute!
 Lycka, hälsa och välgång till alla er!


OnsDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam över min underbara mamma! Igår trotsade hon regnet och kom hit och promenerade med Lotus för att jag hade så fruktansvärt ont och Johan var på landet och jobbade. Hur snällt är inte det?
Jag fick ligga kvar i pyjamasen och läsa ut "Sjöjungfrun" (som dessutom är hennes och som jag fått äran att läsa före henne!)

Tack älskade, underbara! Du är Dagens tacksamhet!


Se om sitt hus

Mina nära och kära skrattar åt mig nu som gravid för de tycker jag blivit så harig (norrländska för lättskrämd) sedan bebisen flyttade in i mig. Jag är väldigt noga med att låsa dörrar och se till så att alla kommit hem och är på plats. Hör jag något "mystiskt" mitt i natten kan jag gå upp för att kolla så att inget "farligt" är på G och jag förundras regelbundet över hur modiga folk i min omgivning är; som t.ex. min Pucca-syster som sov i stugan själv en natt (!!!). Ja, ni hör ju...

Hur ska denna fegis-mamma bli? ;)


En kluven fru

Står lite inför ett dilemma som jag inte riktigt vet hur jag ska handskas med. Det är bara jag själv som kan komma fram till någon lösning och jag hoppas jag gör det snart. Det är egentligen ingen stor grej men jag hoppas ändå jag blir klokare för nu känns allt lite virrigt.

♣ 

Gripsholm organic

Lite mindre än en timmes bilfärd söder om Stockholm ligger vackra och mycket idylliska Mariefred. En sådan pärla som så få har besökt och många stockholmare själva vet inte om vad som finns runt knuten. Små, pittoreska butiker varvas med vackra omgivande naturområden. Vi var där för ett ar år sedan på en gigantisk hundutställning och blev jätteförälskade! I Mariefred finns också det vackra Gripsholms slott som fått ge namn åt en serie förstklassiga frottéhanddukar, kökstillbehör, vävda hanndukar och bädset. Nu lanserar företaget en organic-kollektion som man kan läsa mer om här


Pink or blue?

Har fått frågan både via kommentar och mail av läsare som undrar vad vi tror att det blir för kön på bebisen. Både jag och Johan är övertygade om att det är en pojke, även om vi såklart är glada för alla välskapta små mirakel som kan tänkas komma ut! :) För oss finns det liksom inte att det skulle kunna vara en tjej denna gång, vi har ju gjort en pojke! ;)
Vi har hela tiden sagt att Lotus ska få en lillebror osv.
 
Vi tänker ju dock väldigt mycket på genus (kanske beroende på att vi jobbar så mycket med det på förskolan?) så inga av de kläder vi köpt är köns-specifika. Vi har tänkt neutrala färger som grönt, orange, gult, brunt, mörkblått och rött. Kommer inte att köpa Spiderman bara för att det är en kille eller Öprinsessorna (eller vad de nu heter) om det blir en tjej.

Vi kommer inte att ta reda på könet på UL just bara för att det känns som om vi är så säkra. Då blir det ju en ännu större överraskning om det ploppar ut en liten tös!

*längtar*

Vad tror Ni?


TisDagens tacksamhet

Äntligen kom det; regnet! Jag personligen älskar sol, men väta behövs det med, speciellt efter denna torra vår och försommar. Idag känns det som om vädret går hand i handske med mitt sura, trista humör och det är jag tacksam över! ;) Är man lite nere är det skönt att väret överensstämmer med sinnesstämningen.

Dagens tacksamhet går till mulet väder, sval temperatur och blöta odlingsmarker!

Tack!


Utpumpad

Känner mig allt annat än inspirerad efter gårdagens bomb på jobbet...usch! Trist att försöka jobba på som vanligt då det blir rent helvetiskt innan nästa torsdag då man går på semester. Helst ska vi ha flyttat om 2 rum (fyllda till bredden med prylar) och vi måste ha gjort scheman innan dess. Måste ju liksom veta hur vi ska jobba som då vi kommer tillbaka.

Hur kan man behandla personal på det här viset? Hur kan man meddela så stora och för verksamheten drastiska förändringar så kort tid innan semester och stängning i 4 v? Vi kommer att få jobba häcken av oss kommande år vilket gör att man redan nu gruvar sig för att komma tillbaka i höst eftersom man vet hur jobbigt det kommer att bli.

Det kallas att ha noll respekt för sin personal och det är oinspirerande att jobba åt en chef och en förvaltning som bryr sig så lite om sina anställda! Jag har tur som går hem snart, men alla andra då???


Tisdag

"Vi har inte ärvt jorden av våra föräldrar,
vi har bara lånat den av våra barn."

Hell and back in one day

Efter en helvetisk dag rent jobbmässigt (fick veta att banrgrupperna blir detsamma men att det dras in en 75 %'s tjänst på varje avdelning) känns det skönt att komma hem. Bara för att inse att jag måste baka mer kakor ikväll tills kalaset i helgen! Det var det eller tvätta bilen i OK's GDS-hall och det pallar inte mina fogar. Suck.

Men, man är vad man tänker så då jag är klar ska jag sjunka ner i soffan med Camilla Läckberg's nya "Sjöjungfrun" och en stooor skål med Sia's KRAV-märkta blåbärsglass...

See you in icecream-heaven!


Tandläkaren

Var nyss till min alltid lika språkligt korrekte tandläkare B! Somd en lingvistiske nörd jag själv är så har jag ju en förkärlek för människor som pratar exemplariskt, därför är det härligt att ligga med alla slemsugare och tamponger i munnen och inte kunna säga ett ord tillbaka.

Hade i alla fall jättefina tänder samt tandkött vilket han var förvånad över eftersom hans erfarenhet verkligen tyder på att gravida kvinnor lättare får problem med sitt tandkött. Skönt att jag inte "behövde känna någon skuld för dina kariesangrepp" (citat à la B för 2 år sedan) idag utan kan fortsätta sköta mina tänder som jag gör, UTAN fluortandkräm, eftersom de hållit sig bra ytterligare ett år! Hurra!

Valde att inte röntga mig denna gång med hänsyn till Krypet och det känns som rätt beslut, speciellt när sedan undersökningen visade att det såg jättefint ut! Man ska lyssna på sin intuition!


Måndag

"Blott de tama fåglarna har en längtan,
de vilda flyger."

MånDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet går till några personer som på ett eller annat sätt förändrat mitt eko-liv. Vissa känner jag, andra känner jag inte!

Många och stora tack till;

¤ Christina som driver bloggen Elin's trädgård
¤ Emelie, a.k.a. hippihäxan, som bloggar under samma prefix
¤ Elisabeth som har Grön Gåva
¤ Susanne som finns på både Ekofamiljen och Gröna Grodan
¤ Min fina, fina Nadia som borde driva en blogg! Hon är min mentor och min livscoach känns det som och jag är evigt tacksam för att hon tar sig tid med mig!
¤ Sist men inte minst, Johan! Min smarta, kloka man som har så genomtänkta lösningar och svar på de flesta eko-problem som dyker upp hemma hos oss.

Tack för att ni finns tillgängliga för mig!
Nyttig uppstramning

Solen gick i moln innan jag ens hunnit ut, så nu blir det kak-bak för hela slanten och sedan en rejäl uppstramning av min garderob, som till 97 % består av klänningar, mycket vintage och Second hand.
Tänkte hänga undan alla med lång ärm eller som känns för varma för sommaren och bara ha de som frekvent kommer att användas framme. De andra finns ju nära till hands ute i källaren om man skulle ångra sig.

Har ni bra ordning på era kläder?


Madrass-nytt + bädd-tankar

Underbart snälla HavRo svarade på mailet jag skrev angående deras madrasser. De har beställt sina från ett tyskt företag som heter Prolana och jag har nu hittat en madrass i kokosgummi med ekologiskt överdrag som passar Leksvik spjälsäng som vi tänkt köpa från IKEA, 60 cm. bred, 120 cm. lång och 6 cm. hög. Perfekt!
Skönt att det fanns madrasser i alla storlekar, då kan man fortsätta köpa madrass av dem då bebisen så småningom blivit stor och får en riktig säng. Kommer nog att beställa madrasser åt oss där med den dag vi får plats med en dubbelsäng!
Täcke åt bebisen kommer vi att beställa från Näva och kudde kommer jag att sy själv av ekologisk bommul och fylla med ekologisk dinkel då det väl blir dags!

Är även sugen på att klicka hem denna "dinkelorm" från Prolana som bebis kan ha som mys-bädd på golvet. Skönt att mysa i med t.ex. denna filt från Blingo som redan finns här hemma i väntan på Krypet! Hade tänkt ragga rätt på eko-tyg och sy en bädd själv, men till priset av inte ens 250 SEK är det värt att beställa den tycker jag. Lika bra att passa på då man liks måste betala frakt för madrassen.

Ska vänta med att beställa tills i eftermiddag då Johan kommer hem eftersom han kan tyska hjälpligt. Sidan är ju liksom både på tyska och svenska så jag vill vara riktigt säker på att jag gör rätt!


Söndag

"Dansa vilt min själ,
lär dig aldrig att marschera."

Sara Bernhardt-bakelser

Dessa är en lite lyxigare variant av biskvier som görs på mandelmassa. Ljuvligt goda, smälter i munnen!

Sara Bernhardt-bakelser 10 st. 150 gr.

150 gr. riven mandelmassa
½ äggvita *

Tryfflefyllning;
75 gr. choklad med hög kakaohalt *
1 msk. smör *
2 msk. grädde *

Garnering;
200 gr. choklad med hög kakakohalt *
1 msk. olja *

Ingredienser markerade med *är ekologiska hos oss.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda med mandelmassan. Klicka ut smeten på plåten och tryck till med lätt mjölad hand.
Grädda mitt i ugnen ca. 12 - 14 min. Lossa de från plåten medan de är varma. Låt de kallna med undersidan uppåt.

Smält chokladen till tryffelsmeten i vattenbad. Koka upp smr och grädde. Häll detta under kraftig vispning i chokladen. Låt tryffelsmeten svalna så den blir tjock och fast. Bred den toppigt på kakorna. Ställ de i kylen minst en timme.

Smält chokladen med oljan i vattenbad och doppa hastigt de kalla kakorna i chokladen så att tryffeln täcks. Låt svalna igen.


Minttoppar

Riktigt mysiga gammeldags-kakor som man vill sitta i en syrenberså och fika och dricka saft i gamla loppis-fyndade glas! En dag ska jag ha en syrenberså och då ska jag alltid äta minttoppar!

Minttoppar 60 st. 175 gr.

1 dl. florsocker *
200 gr. smör *
1 dl. potatismjöl *
4 dl. siktat dinkel *

Garnering;
100 gr. mörk choklad *
4 droppar pepparmyntolja

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Blanda socker, smör och de båda mjölsorterna. Rulla degen till små bollar och lägg de på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen ca. 10 min.
Låt kakorna kallana på plåten.

Smält chokladen i vattenbad och droppa i oljan. Fyll kakornas fördjupningar med choklden med hjälp av sprits eller tésked. Låt de stelna.


Kaffe-rep

Förutom att sola idag tänkte jag baka lite. Men jag tror jag fördelar upp det så att jag bakar lite imorgon med, känns drygt att göra allt på en och samma gång. Det är sådant som icke-gravida Malin skulle ha gjort!

Idag blir det Minttoppar från "Sju sorters kakor" till vårat kalas nästa söndag och imorgon blir det Sara Bernhardt-bakelser från samma bok till personalfesten med jobbet på torsdagkväll. Alla skulle nämligen ta med en go'-kaka i en fin ask, så då bidrar jag med en biskvi helt enkelt!

Hur ska då den fina asken se ut?


SönDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet är min underbare man!

Igårkväll var jag så trött att jag somnade framför TV'n. Då jag gick och lade mig kom han in för att säga godnatt och då började vi prata. Jag blev pigg och vi började skratta och skrattade en hel timme tillsammans. Skämt, interna grejor och bus! Härligt, sådant lever man länge på!

Tack för att du gör mig så glad och alltid kan få mig att skratta, vännen! ♥

Att skratta är underbart, att skratta är härligt! Speciellt då man delar det med någon man älskar!


Yesterday's pics

Lägger upp lite blandade bilder från gårdagen så kan ni kika på dem medan jag åker på äventyr!

Ha en toppen-fin lördag, kära läsare! 
  Lotus tror han är människa och ligger i solstolen och bättrar på brännan. Självklart har favoritbollen fått följa med upp, annars kanske någon kommer och tar den!

  Det är slående vackert där ute...

 Flitens hand arbetar så att vi ska få fint! :D

  En familj med sädesärlor hade byggt bo ovanför altanen. Har inte målat där utan tar det i höst för att inte störa dem nu då ungarna kläckts!
Mamma ärla satt och höll hov på skorstenen med näbben full av flugor!

 Lotus sover gott i skuggan. Söten!

Nej, nej, nej!

Läs det här och förstå min upprördhet över alla korkade människor som sitter på styrande poster.

Puckon!

Ibland är det som att spotta i motvind då man försöker tänka eko-förnuftigt.


LörDagens tacksamhet

Dagens tacksamhet; kärlek. Värme. Glädje. Lärdom. Vishet. Lugn. Harmoni. Ro. Liv. Meditativ musik. Böcker. Bra kost. En tvillingsjäl. Tankeöverföring. Uträttade saker. Och resterna av en god smulpaj från igår!


Smulpaj

Plockade med rabarber från landet (våra här i stan har inte vuxit så mycket än) så ikväll blir det smulpaj med rabarber och jordgubbar!

Smulpaj

Hacka 100 gr. smör * i en bunke. Tillsätt sedan
2 dl. fullkornsdinkel *
0,75 dl. ljus sirap *
½ dl. råsocker *
2 dl. fiberhavregryn *
1 dl. kokos *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Blanda samman allt och smula över valfria bär eller frukt i en pajform. Grädda ca. 15 min. i 200 gr.

Jag kokade upp skivade jordgubbar och skivad rabarber med lite råsocker * så att det karamelliserades lite. Skvätte sedan ner lite limejuice * och ½ tsk. vaniljextrakt *. Hällde det i formen och smulade deg över.

Äter Grekisk youghurt till istället för grädde.


Spenatsoppa

Så enkel men så god! Hade denna som förrätt på nyår och den blev en given hit, Ni måste verkligen testa den!

Spenatsoppa

300 gr. frusen spenat
2 gula lökar *
2 potatisar *
1 msk. smör *
2 msk. grönsaksbuljonpulver * (från Biofood, fritt från alla tillsatser, även glutamaten!)
1 ½ l. vatten
2 brk. Castello KRAV-färskost med vitlök och örter *
salt, peppar *

Ingredienser markerade med * är ekologiska hos oss.

Skala och hacka lök och potatis i cm-stora bitar. Fräs i smöret så de blir gyllenbruna. Slå på vatten och buljong och rör om. Låt koka upp och koka 10 min.
Rör ner spenat och färskost. Koka upp igen och mixa sedan soppan slät. Salt och peppra.

Smakar gott med ett kokt ägg * och Västerbottenstortillas!


Dagen och kvällen

Efter en alldeles underbar dag i solen på landet (några bilder kommer imorgon) blir det nu spenatsoppa med kokt ägg till middag för oss, sedan smulpaj framför "Sova med fienden" i soffan med pyjamas på!
Älskar att komma in då man varit ute en hel dag och kunna slappa med gott samvete. Nu mulnade det dessutom på så det kanske till och med blir till att tända lite ljus till filmen?

Plockade med ännu fler liljekonvaljer och tog några lila syrenkvistar också så hela vårt lill-hem doftar ljuvlig sommar nu! Härligt att kunna bistå med en naturlig doft som luftfräschare i hemmet!


PRESS-STOPP; Weleda!

Kom över information om att Weleda nu drar tillbaka Edelweiss Sun Lotion SPF 15 och Edelweiss Sun Cream SPF 20 och därigenom stoppar försäljningen.

Detta medan en EU-utredning pågår om eventuella skador och risker med att använda zinkoxid som UV-skydd. Weleda menar att zinkoxid är ett av de bästa, naturliga alternativen till kemiska, syntetiska skydd. Detta ihop med titanoxid.

De vill också påpeka att detta endast gäller zinkoxid som solskydd, inte zinkoxid i övriga hudprodukter.

Butiker som har dessa produkter har 4 veckor på sig att skicka tillbaka dem och kunder har full returrätt, även utan kvitton. Imorgon är det jag som lämnar in min på Hälsokraft.

I "Kanariefåglarna ryter" på s. 215 kan man läsa om Body Bloc och Scalp Bloc som ska vara mycket effektiva solskydd men helt utan kemikalier. De ska vara hela dagen och ha solskyddsfaktor 20. De är vattenavstötande, parfymfria och fettfria med skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Finns att köpa här hos Bodystore. Hittade dock bara Body Bloc men det var den jag var ute efter så den har jag beställt nu. 189 :- för 150 ml. Helt ok i förhållande till priset på liknande produkter.

Ja, vad säger man?


Lillys of the valley

Jag ÄLSKAR liljekonvaljer! Jag skojar inte, det är det allra bästa som man överhuvudtaget både kan titta och lukta på i blomväg. Små, spröda blommor innuti stora, skyddande blad. En söt, fruktig doft som jag skulle vilja pressa ur de stackars blommorna helt naturligt och dränka in mig i!

Finns i alla fall fullt av dem på landet så Johan hade med sig lite igår, men idag ska vi plocka ännu mer!

  Liljekonvaljer i 50-tals vas i morgonsolens ljus...


Nationaldagen

Som den osanna patriot jag är passerar dagar som dessa helt obemärkt förbi mig. Ok, man blir ledig så därför märker jag det. Men idag hade jag dessutom ledig fredag så jag tänker som inte alls på det i år.

I alla fall så ska vi ut på landet idag; Johan ska måla och jag och Lotus ska sola och läsa, mysa och äta. Ska packa en god matsäck att ta med; grova mackor med ekologisk mjukost och massa grönsaker, lemonad, melon, ananas och jordgubbar. Mmm...

Hur ska Ni fira Moder Svea?


FreDagens tacksamhet

Var och besökte en gammal kollega igår, S, och deras tre underbara barn. Behöver jag säga att nu längtar man tills lill-Krypet kommer ut? Speciellt då jag höll i lill-tösen som är 3 ½ månad...mmm!

Fick en jättefin mys-overall att ha precis då vårt mirakel fötts, en mjuk sak som bebis kommer att se ut som en björn i! Roligt är att Johan hela tiden sagt att han vill ha en sådan, och nu har vi fått en! Perfekt!

 Dagens tacksamhet!

Hur söt är den? Lotus fick prova den på huvudet igår så han gick runt med den här hemma och lekte björn. En helt vanlig kväll hos familjen Harju med andra ord! ;)


För er som vill veta

Foglossning är ett normalt och bra fysiskt fenomen under graviditet då bäckenringens broskfogar under hormonernas inverkan mjukas upp och bäckenringens ben därmed lossar från varandra. Genom denna fysiska förändring förbereds kvinnans kropp för att föda barnet, genom att uppmjukningen ökar måtten i bäckenets in- och utgång med 1-2 cm. Så snart kvinnan har fött sitt barn och hormonnivåerna återgår till det icke-gravida tillståndet så stelnar åter broskfogarna och benringen blir stabil igen. På latin heter fenomenet symfyseolys. Vanligen upplever den gravida kvinnan inget utöver eventuellt en lätt trötthetskänsla i ländryggen i samband med foglossningen.

Ibland blir den här fysiologiska foglossningen symptomgivande. Orsaken för detta är oklart. Det uppstår smärtor i symfysen (fogen mellan blygdbenen) och/eller de bakre bäckenlederna (SI-lederna).

Ibland inträffar det att broskfogarna brister om kvinnan har dåligt utvecklade rygg-, bäckebottens- och sätesmuskler och man talar då om symfyseolys-lesioner. Bästa sättet att undvika detta är att kvinnor både före och under graviditet tränar dessa muskler. Under graviditeten och efter förlossningen kan kvinnor som drabbas av detta behöva bära ett s. k. trochanterbälte.


Foglossningen vid varje graviditet lämnar spår på bäckenfogen vid blygdbenet, vilket rättsläkare och arkeologer använder för att bättre kunna köns- och åldersbestämma kvarlevor man undersöker. Bäckenets form är könsskiljande i allmänhet. Men en blygdbensfog med kvarstående märken efter foglossning säger definitivt att det rör sig om ett kvinnligt bäcken och då efter en kvinna som fött barn.

Rätt och slätt kopierat från Wikipedia.


Madrass eftelyses!

Efter sommaren kommer vi att restaurera upp en gammal tulla (vagga i trä) som vi funnit och tänkte att bebis skulle få sova i den första tiden. Kommer sedan att ha en spjälsäng och vi söker nu en madrass till den. Det kan vara en vuxenmadrass som vi själva kan beskära. Vill ha en utan skumgummi och efterlyser en tillverkad av t.ex. tagel, naturgummi, kokosfibrer el. dyl. Underlag till tullan går i värsta fall att fixa på annat sätt i form av ullfiltar el. dyl. som ma läger många på varandra.

Fick veta att det i Norge pågår forskning om att det eventuellt är skumgummit i madrasserna som ligger bakom många av de fall av oförklarlig spädbarnsdöd så därför känns valet av madrass extra viktigt för oss. Är den dessutom ergonomisk och tryckavlastande så blir vi ännu lyckligare!

Har mailat ett ställe där man kan bo ekologiskt vid havet, HavRo, för de gör reklam för den typ av madrass vi letar efter på sin hemsida, så jag hoppas de kan guida mig vidare!

Visst är det ett vackert ställe? Där ska jag bo vid något tillfälle!


Frukt och saftiga saker

Har ju tidigare skrivit om att jag är så sugen på saftiga saker; juicer och melon, lemonad och ananas ligger i topp. I helgen gjorde jag den godaste fruktsallad jag hittills gjort; bananer, vattenmelon, jordgubbar, vindruvor och ananas.

Ska handla så att jag kan göra en sådan laddning idag med för då står den och blir kall i kylen ett par dagar (inte bananerna, de skivar jag direkt i portionsskålen) och är perfekt att frossa av då det är varmt och man vill ha något läskande. Passar perfekt till morgondagens bikini-aktivitet med andra ord!


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över en sak som egentligen inte rör mig särskilt mycket; jag är otroligt tacksam över det vackra, varma vädret Öviks studenter får idag! Jag vet själv hur det är att stå och frysa, både som student och anhörig, och sedan är man så kall och blå att det tar evigheter att tina upp!

Dagens tacksamhet är det nuvarande vädret som gör alla så himla gott - utom blommorna då, men det tar vi inte i detta sammanhang.

Tack! ♣

Hoppas även att de extremt överförfriskade studenterna som gick förbi här 04.59 imorse klarar av denna dag, trist vore annars. 4 liter kaffe och no more alcohol kanske hjälper???

Vecka 15

Lite info om Krypet hittills som nu går in i v. 15;

Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten.
Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.

Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone. Ögonlocken stängs och kommer inte att öppnas igen förrän i sjunde månaden.

Från Familjeliv's graviditetskalender.

Det är så stort, överväldigande och häftigt att man bara vill stanna upp för alltid och låta sig förundras!


Krypet växer i magen

Idag har jag känt av bebis hela dagen! ♥ Det har stuckits, stramat och små-huggit i magen samtidigt som det ilat till. Det senare mycket p.g.a. foglossningarna. Det är verkligen en jättehäftig känsla att känna att det är något som växer innuti en! Konstigt, men jättehäftigt!

Längtar tills vi ska på UL 25 juni, ska bli spännande att få se Krypet nu. Har gjort tre VUL tidigare men de två första var bebisen bara som en liten canelloni-böna och vid det senaste så såg man armarna och att den liksom vinkade till åt oss. Då sprängdes nästan hjärtat av lycka!!!

Det är verkligen en fantastisk resa vi fått förmånen att vara med om!


Sommarfika!

Har börjat baka inför våra födelsedagar (jag fyller 27 den 17 juni och Johan 29 den 18 juni, nära och mysigt!) och Johan den raringen svängde ihop en Kanadakaka ikväll så att jag och Pucca-syster ska kunna mumsa på den imorgon för att fira hennes sommarlov. Gott!

Johan och F är på promenad med Lotus nu så jag lovade honom fika då han kommer hem; nybakt, kall och kladdig Kanadakaka med färska jordgubbar och japanskt lime-té.

Kan vara snäll jag med, men inte på långa vägar lika snäll som honom! ♣

Är lyckligt lottad jag som knep den bäste maken!


Såhär i grillningstider

Tänkte tipsa lite om hur man kan grilla lite mer miljövänligt nu då det grillas var och varannan dag i de svenska folkhemmen!

¤ Använd inte engångsgrillar - oftast innehåller de tändpapper med oljebaserat paraffin + att aluminiumformen både kräver mycket energi och ger rejält med utsläpp vid tillverkningen.

¤ Köp grillkol märkt med FSC eller SIS - innebär att kolet tillverkas av skog som skötts bättre ur miljösynpunkt. Kolla även om det går att köpa närproducerad kol för att minska på transporterna.
Jag vet inte om det är placebo eller sanning, men jag tycker att det smakar godare då man använder något av ovanstående kol.

¤ Grilla helst KRAV-märkt - både grönsaker och kött! Minskad köttproduktion skulle ge lägre utsläpp av både metan och lustgas, eller köp naturbeteskött som hjälper till att hålla landskapet öppet.

¤ Källsortera - används t.ex. metallfolie vid grillningen så sortera den efteråt så att den får gå till återvinningen.

¤ Använd en elektrisk tändare, helst med miljömärkt el och undvik tändvätska på alla sätt och vis!

¤ Använder ni tändpapper så se till att det är ett papper med stearin och inte paraffin.

Hoppas ni fick några tips på vad man kan tänka på? Kom ihåg; många bäckar små...


Present på posten

Johan och jag får ofta rolig post! Det är sällan det kommer enbart tråkiga kuvert utan det brukar finnas ett litet guldkorn eller två då och då som sätter guldkant på tillvaron.

Igår kom ett sådan kuvert. Ett vackert kort med varg-motiv av tree free-material så att inte miljön ska belastas. Från en vän som tänker lika som jag och som vet vad jag uppskattar. Innuti kortet var det vackert skrivit och där fanns också en present. Ett vackert halsbamd med 4 skira löv i genomskinligt glas; ett för mig, ett för Johan, ett för Lotus och ett för Krypet i magen. Fick också med fler löv så att halsbandet kan utökas i takt med att familjen eventuellt gör det.

Ett stort tack till min vän "Sara och hennes hjärta!" för den vackra och extremt passande presenten!

 

Det stod i kortet att vi "är vackra, fria själar" och det stämmer nog; vi är fria som löven i vinden, det är så man finner lyckan!


OnsDagens tacksamhet

Det finns så många vänliga själar i mitt liv. Människor som jag älskar och bryr mig om, och som ställer upp i vått och torrt! Ni vet precis vilka ni är och ni ska veta att jag är evigt tacksam för er osjälviskhet och er förmåga att alltid finnas där! Ni hjälper till med alltifrån att skjutsa om vi är en bil korta till att hjälpa mig att  bära då fogarna är paj!

Dagens tackamhet är det fantastiska skyddsnät jag har som gör livet 1000 gånger lättare!

Tack! ♣

Thankfulness

Känner mig lugn och fridfull medan alla bilar stressar förbi på vägen där vi kör. Svänger in på COOP och köper svenska jordgubbar (så nära "eko-tänk" man kan komma för tillfället) som jag strax kommer att mumsa på i bilen som det inte finns radio i. Fast först försöker jag låsa upp fel bil, tur jag upptäckte det innan rätte ägaren kom ut!
Råkar hamna i världens längsta bilkö men det gär inget, jag har mina jordgubbar och jag har Krypet med mig i bilen och jag har en fantastisk liten familj att komma hem till.

Jag är så lycklig!

Att vara gravid är underbart!


Hjälp på traven

Kanske vore det här, detta, det här eller dessa något för mig med tanke på föregående inlägg? Det finns ju inga garantier på att jag kommer att återfå mitt mentala (läs strukturerade) jag igen så det är lika bra att gå ut hårt!

;)

Förvirringen är stor!

ALLA som känner mig upplever nog mig som en väldigt strukturerad och ordningssam person. Jag skrver sällan kom-ihåglappar, nyttjar min kalender till annat än schema-tider eller ställer påminnelser på mobilen.
Jag brukar kunna hålla många bollar i luften, ha många järn i elden och alltid veta vart saker och ting är. Passar perfekt med det jobb jag har då det ska hållas koll på blöjbyten, sov- och mattider, raster, vem som ska ha samling och diverse andra saker.

Så blev jag gravid. Och tappade tråden helt! Jag har noll koll nu för tiden; minns inte vart jag lägger saker, tappar bort saker på jobbet, glömmer vart jag ska åka då jag satt mig i bilen, skriver handlingslappar för bananer och morötter m.m.

Vet ni; jag älskar det! Min käre chef sa igår att jag skulle passa på att njuta nu då hjärnan var på semester samt att jg var välkommen till klubben! Skönt!

Nackdelen är att jag är gift med en likasinnad så nu sitter vi som ett senilt gammalt par i soffan med namnlappar på bröstet så att vi ska veta vem den andre är!


Tisdag

"Ingen kan hjälpa alla,
men alla kan hjälpa någon!"

TisDagens tacksamhet

Nu känner jag att det växer så det knakar i magen! Förstår ni? En bebis liksom! En liten gullrumpa! Känner ofta att den behöver mer utrymme; om jag sitter framåtböjd för länge så tar det emot efter ett tag. Ungefär som om det fanns en liten fot eller en arm där som protesterar hejvilt!

Förutom att jag är sjukt tacksam över det, men det är jag varje vaken sekund, så är jag idag tacksam över en mys-date med min bästa C ikväll! Ska bjuda henne på soltorkade jordgubbar och kika på hennes nya kök. Då får hon bjuda på té och en sparkande mage. Ha, ha, tror om våra bebisar kommunicerar med varandra? *ler*

Dagens tacksamhet är en fin vän och en växande mage fylld med liv!

Stora tack! ♣

Loppis-fynd en fin söndag!

Jag, mamma och hennes J var som sagt på loppis i söndags. Samma mysiga en som alltid i samma fina saltmagasin!

Hittade ett vackert fat till små, vackra marmor-bitar som vi plockade med oss från slottsträdgården i Versailles, men även en tjusig vas från Kina och en liten rugg-uggla från Pukeberg. Härligt, nu får ljusstakarna från dito märke en klok liten kompis!

 Ett vackert fat som sätter guldkant på tillvaron!

  Uggla i tjockt, härligt glas matchas bra tillsammans med ljusstakar från både Pukeberg och Iittala (de senare bröllopspresenter!)

Älskar loppisar, detta gick lös på 90 :- Som hittat! ♣

Update solskydd

Pratade med en kvinna på Häslokraft då jag var och köpte Weleda's Edelweiss, och hon sa att de varit i kontakt med Dr Hauschka. De hade hävdat att de giftiga ämne de "fallit på" var en komponent i en eterisk olja som fanns i deras Sunscreen. Vet inte vad jag ska tro, köpte i alla fall Weleda's eftersom den skyddar mot både UVA och UVB, Dr Hauschka skyddade tydligen bara mot UVB.

Har som sagt inte kollat upp detta själv, men jag litar på det Hälsokraft fått information om.


Solskydd

Nu då sommaren även kommit till Norrland på allvar börjar det vara hög tid att tänka på det här med att smörja in sig. Efter tidigare alarmerande rapporter om miljögifter i solskyddskrämer så känns det extra viktigt att välja ett ekologiskt alternativ, eller i alla fall en som är fri från miljögifter. Här finns rapporten i Pdf-format.

För att korta ner det så är de ämnen man alltså ska akta sig för följande;

¤ Titandioxid
¤ Zinkoxid
¤ 3 olika kemiska UV-filter (benämns inte med namn)
¤ 2 olika siloxaner
¤ nanopartiklar

Tips på några ekologiska/helt naturliga solskydd;

¤ Weleda Edelweiss Sun Cream Spf 20 eller 15. Finns i webshoppen, sök på "solskydd".
¤ Hedenborg's har ekologiska solskydd från Eco Cosmetics. Finns för både Baby (SPF 45), faktor 13, faktor 24 (även faktor 30 på hemsidan) och After sun.
¤ Ekohygien har solskydd från Essential Care med SPF 8 som ska vara helt fritt från syntetiska solfilter, konserveringsmedel och bekämpningsmedel.

Solskydd man absolut måste undvika;

¤ ACO Barn sollotion 25
¤ ACO Sunlotion 20
¤ Bamses solskydd 30, CCS
¤ Dr Hauschka Sunscreen Lotion 15
¤ Eucerin Sun Sensitive Skin Age Protection 20
¤ Eucerin Sun Sensitive Skin Junior 30
¤ Garnier Ambre Solaire Clear Protect Medium
¤ Ldb Advance Moisturizing sun care 20
¤ Naturén Kids solcreme 30
¤ Naturén solcreme SPF 25
¤ Nivea Sun Anti-Ageing Face Sun Cream 20
¤ Nivea Sun Childrens sun lotion 25
¤ Nivea Sun Light Feeling 20
¤ Proctectyl Végétal 4, Yves Rocher
¤ Sun Protection Body Cream 23, CCS
¤ The Body Shop Vitamin C SPF 15 daily moisturizer
¤ The Body Shop Vitamin E moisture lotion SPF 15
¤ Vichy Capital Soleil 50

Känner mig dock väldigt besviken på att man hittat 1 ämne i Dr Hauschka's Sunscreen Lotion 15! Visserligen var det den enda krämen med "bara" 1 ämne, men i alla fall. Trist att också The Body Shop som längre profilerat sig med "naturliga produkter" hade 3 ämnen i sina båda. Intressant är också att vissa märken vill framhäva att deras produkter innehåller zinkoxid trots att det då anses farligt av andra. Jag känner mig kluven i detta.

I vår stad finns Weleda eller Dr Hauschka att få tag på så idag kommer jag att inhandla Weleda's Edelweiss. På så vis slipper miljön bli drabbad av min frakt.


Inte så klok längre!

Kommer inte dagligen att skriva tänkvärda saker; känner mig lite urlakad på den fronten. Antar att all visdom är ur mig nu! ;)

Men då jag snubblar på något passande kommer de att hamna i denna kategori, precis som vanligt!


MånDagens tacksamhet

I natt har jag sovit väldigt av och till. Har vaknat en massa för att bebisen gjort mig kissnödig. Har också vaknat för att Johan drömt en massa, pratat i sömn och sparkat runt och viftat. Lotus tyckte nog också det var varmt för han har varit uppe och vankat och druckit vatten. Allt detta i en 1,30's säng liksom.

Men jag känner mig ändå så tacksam över att jag har dessa 2 + lill*n i magen så det gör liksom ingenting; jag är ju så himla lycklig. Dessutom är det lite härligt att vara vaken då ingen annan är det och kunna känna sig ensam men ändå älskad.

Dagens tacksamhet; kaoset i natt! :)


Grillmiddag

Ska som sagt grilla till middagen ikväll. Kommer att bli mätta för all mat på köksbänken ser ut att räcka till ett helt kompani!

Grillad halloumi
grillade majskolvar
grillad paprika *
grillad sommarlök i
egen marinad.

Till det blir det guacamole * (allt utom tabascon)
med ekologiska dinkelnachos
kokt mandelpotatis * och
sallad *

Till efterrätt blir det
fruktsallad med
egenrörd vaniljyoughurt.

Saker markerade med* är ekologiska i vårt kök.

Vad ska Ni äta? ♣

SönDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över det vackra vädret, att jag ska få sitta och inte göra någonting tillsammans med Krypet, att vi ska grilla till middag idag och att jag jobbar kortvecka denna vecka!

Dagens tacksamhet resulterar i ett TACK! ♣

Hair-do

Klippte mig igår. Det blev inte någon längre variant utan en buskort replika på Sinéad O'Connor eller nå't. Det här är jag medn jag förstår inte varför jag alltid på våren känner något sug efter lite längre. Det slutar ändå alltid med att jag klipper av det!

Min ordinarie frisör var ledig, så en annan tjej klippte mig. Jätteduktig, men hon försökte pracka på mig några av deras produkter och det gillar jag inte. Är jag missnöjd med det jag har ber jag om hjälp att hitta nytt! Jag vet, det ingår i deras jobb, har själv jobbat där, men jag blir ändå irriterad. Är så nöjd med mitt Rose Schampo från Urtekram och min Finishing Paste från MOP. Kommer inte att byta!

 Myser i Johan's fleece morgonrock!


Söndag

"Det är ohälsosamt att betrakta sig
genom andras ögon."

Sunshine, every day it's sunshine!

Strålande sol att vakna upp till idag med! Härligt!

Johan måste måla lite till ute på landet så han och Lotus åker ut ett par timmar och då tänkte jag sätta mig i en solstol och ta det lugnt. Gick en massa igår, först på stan med S och sedan fram och tillbaka här hemma och avslutningsvis en promenad med Lotus och svärföräldrarna, och det känns idag.

Har jorgubbar, melon, ananas och druvor i kylen. Tror det får bli en iskall fruktsallad som sällskap i solen!

Vad ska ni göra idag? ♣

RSS 2.0