Nyårs-kvällen

Slutet på det fantastiska 2008 kommer att firas lugnt och mysigt med F och M hemma hos oss! :D Varje nyår (och midsommar) är vi samma glada gäng som brukar träffas, men i år spriddes vi lite för vinden pga. att alla inte bor i samma stad och var tvugna att åka hem och jobba mellandagarna osv. Dessutom ska ju Leon inte träffa alltför många samtidigt så det kom passande just i år. F och M bor nästan granne med oss och vi är jätteglada att de ville komma, trots att det inte blir som förr precis i år. :)

Middagen som ska avnjutas (förhoppningsvis!) då? Jo, den ser ut som sådan;

¤ Allra först bjuds en alkoholfri drink med vaniljglögg, mineralvatten med citronsmak, limeklyfta, en kanelstång och granatäppelkärnor.

Se hela bilden Bild lånad från Ekofrukter.

¤ Som förrätt serveras en citrussallad med saffranshalloumi med hembakade smördegsstänger med lagrad ost och färska örter.

¤ Varmrätten blir Malin's curry med basmati-råris och sallad till.

¤ Till dessert blir det en sorts trippel-panna cotta med kanel, saffran och vanilj med lingon och pepparkakssmul.

Har även köpt hem eko-chips och eko-godis i form av hårda karameller,  lakritssnurror, cola-flaskor och sura godisar!

Vad ska ni göra/äta ikväll?


OnsDagens tacksamhet

Förutom att Leon fick en massa kläder i julklapp (varav många var ekologiska) så fick han även pengar. Nu på morgonen hittade jag alt jag behövde till honom. Ekologiskt. Toppen-bra! Var? Hos Ecoloco! Bland annat pyjamaser och bodys är på väg hem till oss nu!


julkort.jpg

Är så tacksam över att det finns fina eko-kläder så pass lättåtkomligt idag!



Raketer

Lagom till Valborg skrev jag detta inlägg gällande raketer och smällare, och det känns precis lika aktuellt idag. Som jag skrev då är Lotus väldigt speciell och räds inte alls de höga ljuden. Han sitter ute med oss på tolvslaget och kollar med stor fascination in det som smäller och låter. I år kommer vi dock inte att kunna vara ute alls på tolvslaget såklart eftersom vi har Leon. Även om vi nu då är förskonade från en rädd hund så ser jag alltför många djur fara illa så min stora och innerliga önskan är att folk bojkottar detta helt, speciellt i innerstan. Lägger man därtill den stora miljöpåverkan så finns det inte längre några argument till att avfyra raketer, annat än att de är vackra.

Se hela bilden Bild lånad härifrån.

Min fundering är kring de där varmluftsballongerna/UFOballongerna, vart hamnar spillet från de då de inte längre flyger? Hur bra är då det ur miljösynpunkt?

Se hela bilden Bild lånad härifrån.

Nej, skippa det helt och lägg de hundralapparna på något välgörande eller en ännu lyxigare nyårsmiddag!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
På ett alldeles förträffligt humör!
Gjort: Fullt upp! Har förberett en massa inför kvällens middag och ska snart gå och fortsätta med det. Ammat världens hungrigaste lilla prins och även tryckt i mig några havrekex! :P  
Gör: Bloggar och dricker blåbärs-té även idag. :)
Planer: Laga maten tills ikväll, duka, hinna ta en liten lur samt göra allmänt fint här hemma! I
Bästa: Att vi idag säger hejdå till ett fantastiskt år och välkomnar det nya med öppen famn!
I behov av förändring: Absolut ingenting!
Leon : För ovanlighetens skull kräktes han nyss ner sina kläder och det gav hicka så nu ligger han i pappsens knä och myser i rena, torra kläder men med en evinnerlig hicka! Lillen då!
Väder: En vacker himmel som ser ut som den bemålats med pastellfärger. Någon minusgrad men väldigt blåsigt! Mys med andra ord!


Kommentarsstrul

Det strular lite med att svara på era fina kommentarer nu, så jag får lämna det till morgondagen. Tycker blogg.se strular en massa nu, hoppas det ger med sig. Kanske kan vara deras nyårslöfte? ;)


Så här i Sagan om ringen-filmvisni

MMS

Så här i Sagan om ringen-filmvisningstider var jag tvungen att leta fram mitt favoritsmycke i form av Arwen's aftonstjärna. Jag älskar den! I silver och titan med bergskristaller hänger det i två guldkedjor runt halsen; en i vitt guld och en i rött, båda gåvor.

Har ni något smycke som är extra speciellt för er? Min vigselring och min förlovningsring platsar såklart också på denna lista!


Update VC-besök

Som vanligt är inget fel med Leon. :) Man kan tydligen ha så pass mycket slem utan att "det är något" och utan att man kan göra något åt det. Han tyckte vi skulle fortsätta med koksaltlösningen tills nästa fredag då vi ska träffa våran läkare på barnavdelningen och höra vad hon tycker då. Han tyckte dock vi gjorde helt rätt som lyssnade på Sjukvårdsrådgivningen och kom in för en koll, med små barn (speciellt prematura) är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Just nu är folk förkylda till höger och vänster så nu kollar vi extra noga innan vi träffar någon. Tur att jag kan amma så att han får immunitet genom mjölken! :)

Han tyckte i alla fall att Leon verkade pigg och alert och att vi skulle åka hem och fortsätta mysa, så det har vi gjort! Just nu är jag i full gång med att göra fotoböcker! Hur kul som helst och ett underbart minne och en toppen-present!


Läslusen tipsar!

Tänkte jag skulle presentera några fantastiska böcker för er att kanske kick-starta det nya året med?

¤ The Secret

¤ Du kan hela ditt liv

¤ En ny jord

¤ Lev livet fullt ut: en väg till andligt uppvaknande

¤ Lycka! En handbok i konsten att leva

¤ Munken som sålde sin ferrari

¤ Finn din livsuppgift

¤ Hur människoöden tvinnas

¤ Mindfulness i vardagen

¤ Sikta mot stjärnorna eller konsten att bli en "gränslös" människa

¤ Den nionde insikten

¤ Att må dåligt är en bra början

¤ Den tibetanska livs- och dödsboken

¤ Samtal med Gud

¤ Vägen till kärlek: frigör dina inre krafter

Och nej, inte på något vis är jag "köpt" av Vattumannen. Tycker bara det är en alldeles fantastisk bokhandel!

¤ En bodhisattwa's liv

 Bild lånad härifrån.

Se gärna också på DVD;

¤ The Secret

¤ Samtal med Gud

¤ Ambres - en död talar

¤ What dreams may come


Bite me!

Nu har bitringarna från Natursutten kommit som vi beställde från Pippilotta!

 Bild lånad härifrån.

Jag har tidigare bloggat om dessa, det kan ni läsa här om ni vill! :)


TisDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam över att Leon nu tvär-mognat och är mycket mer vaken än för bara någon vecka sedan! Det är superhärligt för nu får man ännu mer mys-tid med honom! :D

♣ 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Trött och less i kroppen men glad i sinnet!
Gjort: Nyss vaknat, pratat med sjukvårdsrådgivningen som tyckte vi skulle uppsöka läkare angående Leon's slemmiga och skrovliga hals (inatt har han låtit konstant och man ser att det har varit jobbigt för honom) så idag har vi tid på VC på förmiddagen. Sköterskan jag pratade med tyckte han gått för länge (2 veckor) eftersom han fortfarande är så pass liten. Skönt! Äntligen en vettig människa på den där rådgivningen!
Gör: Bloggar och dricker blåbärs-té.
Planer: VC, tvätta lite och ta igen förlorad natt-sömn! Ikväll ska vi till min kusin med man och krama en bebis-mage, lämna lite grejor som de ska gå till analkande knyttet och spana in deras nya hus! Jätte-kul!
Bästa: Att jag för försat gången sedan Leon började snörvla på inte känner mig orolig. Varför vi ringde imorse var mer för att kolla om man verkligen ska fortsätta ge koksalt i all oändlighet utan att det blir bättre. Bra, jag börjar äntligen ta till mig det egna rådet att man är vad man tänker! :D
I behov av förändring: Ingenting idag!
Leon : Lite utmattad sover han nu och kraxar och hostar mellan varven. Är dock lika chamerande glad som vanligt! ;) Söten våran!
Väder: För mörkt ute än för att jag ska kunna se något... :D


Den vegetariska 'julskinka' som av

MMS

Den vegetariska 'julskinka' som avnjöts på julbordet är slående lik den köttiga varianten, bara lite mindre i storleken! Grymt god med J's hemmagjorda, starka senap och ekologiskt äppelmos - gärna på ekologiskt dinkeltunnbröd! Mums!


Kusin R sydde även d

MMS

Kusin R sydde även denna fina grytlapp! Ser ut som något från en inredningsbutik! Hänger nu på hedesplats i köket, på tok för fin för att användas!


Hemmagjord ekologisk ris a la Malt

MMS

Hemmagjord ekologisk ris a la Malta/risi frutti som serveras med eko-fruktcoctail från Kung Markatta och eko-saftsås! Mums! Nu kommer gästerna! :D


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Glad och sprallig!
Gjort: Handlat inför vårt nyårs-mys, ätit frukost, bloggat, pratat med stor-kussen min!  
Gör: Bloggar och små-sjunger lite.
Planer: Äta vegetariska hamburgare till lunch och sedan säga hejdå till bror med fästmö som åker tillbaka till Umeå imrgon. Ikväll ska vi bada Leon och se "Sagan om de två tornen", det blev inte av igår!
Bästa: Allt mys som väntar denna vecka! :)
I behov av förändring: Våran bokhylla...den behöver minskas på vikten och sorteras i ordning!
Leon : Magont men annars glad i hågen!
Väder: Ungefär som igår; vacker himmel och bleka skyar!


MånDagens tacksamhet

"Ni är inbokad den 22/5-23/5--09, ett s.k Sköna fredag-paket.
Hotell Södra Berget, Sundsvall"

Mamma och jag ska iväg på ett mys-dygn fredag-lördag helgen det är Mors Dag för att fira min första Mors Dag som mamma och för att få göra något kul bara vi två! Vi ska äta gott, göra någon behandling (fick pengar i julklapp till det) och bara ta det lugnt!

Vet att det är ett tag dit men tiden går så fort så rätt vad det är så är det dags! :)

Kvällens middag; eko-risgrynsgröt,

MMS

Kvällens middag; eko-risgrynsgröt, morgondagens efterrätt; eko-ris a la Malta. Nu; Sagan om de två tornen! Kramalin


Ytterligare ett hemmagjort (och dä

MMS

Ytterligare ett hemmagjort (och därigenom mer miljövänligt) plagg till prins Leon; en slipover som hans mormor stickat! Hur tjusig kommer han inte att bli i den? :D


Några av de eko-plagg Leon fick; b

MMS

Några av de eko-plagg Leon fick; bodysuit och scarf från PO.P, samt en body från Blingo. Han fick även en body med tillhörande joggingbrallor från Lindex's eko-kollektion som han myser i just nu! Tack snälla!


Omtanke om andra; av mamma och J f

MMS

Omtanke om andra; av mamma och J fick vi 100 mässlingvaccin som skänkts i samarbete med Unicef. Det tackar vi för, otroligt uppskattat!


Min duktiga kusin R, 12 år gammal,

MMS

Min duktiga kusin R, 12 år gammal, har sytt denna snygga outfit till Leon på syslöjdslektionerna! Hon tovade även de fina tossorna till honom! Snacka om att vara grymt duktig! :D


Nyårs-löften

Jag och Johan tillhör den skara som faktiskt avger nyårslöften varje år, kanske för att vi är bra på att hålla och infria dem. Dock ser vi alltid till att de är realistiska och kommer att förbättra vår vardag, både miljö- och ekomässigt samt på m,ys-fronten!

Inför det nya året ska vi gemensamt;

¤ Ge upp alla farliga rengöringsmedel, såsom klorin exempelvis, och till en början koka själv av tvättnötter. Räcker inte de till så ska vi köpa ekologiska och mer miljövänliga än de alternativ vi har nu.

¤ Testa ett nytt recept i veckan.

¤ Alltid baka eget bröd. Nu på slutet har det slarvats lite sedan vi låg på sjukhus men nu ska vi komma igång med det igen.

¤ Frosta av kyl- och frys och sedan installera tillhörande kassetter som ska minska kostnaderna.

¤ Alltid använda tygpåsar då vi handlar. Efter tips från Erika har jag alltid en i handväskan numera så att man alltid har en nära till hands om man kommer på att man måste handla några små-grejor. 

Inför det nya året har jag personligen satt upp flera mål, men några av de jag vill dela med mig av till er är;

¤ Inte låta min energi bli stulen av några av de energi-tjuvar som det finns ett par stycken av i min omgivning.

¤ Bara köpa ekologiskt eller Second Hand. Som det är nu har även jag "fuskat" med det då och då men det tänker jag inte inför 2009. Dock finns en klausul - då det endaste tillfället blir aktuellt bloggar jag om det, samt att en ny bikini måste införskaffas inför sommaren så eventuellt måste jag "synda" även då. Får se, men intentionen är att hitta även en sådan som är miljövänlig på ett eller annat sätt.

¤ Göra en god gärning per dag. Ni vet väl att alla goda gärningar går igen åttfaldigt så ut med er och bjud på er själva! :) Jag har redan idag gjort två goda gärningar; jag har köpt två saker som kommer att glädja andra. Jag har köpt en present till en som verkligen behöver det samt en ny utgåva av "The Secret" till mig så att jag kan låna ut mitt gamla, tummade ex till de som vill låna och ta del av allt det härliga!

 Bild lånad härifrån.

Avger ni några löften och i så fall vilka?


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Lite små-irriterad. Varför känns det som om vissa aldrig blir nöjda och att vad man än gör så är det aldrig tillräckligt?
Gjort: Fick sova till 10:30 idag (!!!) och har sedan dess ammat lill-prinsen och bloggat lite.  
Gör: Bloggar och morrar.
Planer: Äta lunch snart (pizza-resterna från igår), slappa och ikväll blir det säga hejdå till Leon's kusiner och sedan se "Sagan om de två tornen"!
Bästa: Skulle vilja vara fånig och säga ingenting bara för att jag är arg, men hur blir det liksom? Så jag säger min inuitiva förmåga!
I behov av förändring: Andras brist på respekt över våra val kanske?
Leon : Ingen feber men fortfarande lite kraxig. Har ont i magen och kräks mer eftersom vi nu ökat på dosen Niferex med + 2 droppar/dag men han smilar ändå, lill-killen våran.
Väder: Ungefär som igår; vacker himmel och bleka skyar!


Enkel pizzadeg

Igår hade jag ju lite folk här som bl.a. var snälla och gick med Lotus åt mig och som tack bjöd jag på pizza. Hittade recept på en superenkel och fantastiskt god deg som jag bara måste dela med mig av!

Pizzadeg 1 långpanna eller 2 runda pizzor, 250 gr.

1 pkt. jäst
2 ½ dl. ljummet vatten
1 tsk. salt *
4 msk. olivolja *
7 - 7½ dl. siktat dinkel *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska hos oss.

Lös upp jästen i vattnet och rör i olja och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg som får jäsa i bakbunken under en handduk i 30 min. Ta upp degen och tillsätt eventuellt lite till mjöl och tryck ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Fördela sedan valfri fyllning på och grädda 10-15 min. i 250 gr.

 Bild lånad härifrån.

Supergott!


SönDagens tacksamhet

Igår hade jag en jättetrevlig kväll med ett gäng mysiga familjemedlemmar och det sitter i ännu idag! Mera mys åt folket! :D

Tack!


Eko-matta och rökelse

Hos Vattumannen finns nu ekologiska yogamattor från My Spirit. Mattorna är gjorda i PER-material (PER är en standard, cerfitierad av Öko-Tex som eko-vänlig) och finns i fem färger, detta symboliserar de fem olika elementen.

 Bild lånad härifrån.

För 395 :- blir den din!

De säljer även svensk-tillverkade rökelser från Kani som finns i sex olika dofter, bl.a. Näcken;

 Bild lånad härifrån


Make(n) till gåvor

Av Johan fick jag bl.a. "The Secret Gratidtude Book"

 Bild lånad härifrån

att använda tillsammans med "The Secret". Man skriver ner både det man är tacksam för som man redan har, men även det man önskar uppnå i framtiden. (Såklart skrivs detta också som tacksamhet i nutid över att man redan har det, detta för att man drar tills dig det man tänker...ni andra "Secreters" där ute vet vad jag menar.

 Bild lånad härifrån.

Jag fick också "Living wisdom with his holiness Dalai lama"

Living Wisdom With His Holiness The Dalai Lama (Box Set) Bild lånad härifrån.

- en alldeles underbar box med min stora förebild. Dessa klappar tycker jag säger rätt mycket om hur väl älskade Johan ♥ känner mig egentligen!

Tack rara!


 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Trött, annars OK.
Gjort: Fått sovmorgon (som vanligt), slagit in en present, svarat på kommentarer.
Gör: Bloggar och pratar med Johan som ska iväg snart.
Planer: Fixa med bilderna som snällaste S fotat, betala räkningar, mysa med Leon och Lotus tillsammans med mamma och J eftersom Johan ska iväg. Vi ska käka gott och bara umgås!
Bästa: Det mesta.
I behov av förändring: Ingenting idag!
Leon : Sitter i sin nya baby-sitter nu och små-kraxar. Har nya eko-kläder på sig och skrattar då man tittar dit! Älskar dig! 
Väder: Morgonrodnad himmel...klar och hög luft. Så stilla och så vackert.


LörDagens tacksamhet

Johan lovade mig en fantastisk första jul med Leon, och så blev det! ♥

Det tackar jag för!


Leon

Hur mår då Leon nu? Jo, han har ingen feber (37,3 imorse då Johan kollade och då hade han legat och vevat en massa i sängen + att han var arg för att han hade ont i magen så det känns alldeles normalt) men är fortfarande (eller igen?) snuvig och rosslig. På julaftonskvällen tyckte vi han rosslade så hemskt så vi fick en jourtid på sjukhuset men allt lät som vanligt toppen med lilleman så de tyckte vi skulle fortsätta ge koksaltlösning innan han äter de gånger vi tycker han rosslar mer. Eftersom han inte var "onormalt slemmig", hade feber eller ett försämrat allmäntillstånd kunde de inte göra mer, men der var skönt att få kolla upp det i alla fall!

Eftersom han grymtar och har alla sina ljud för sig då och då (läs alltsomoftast) så låter det nog ibland värre än det är, men jag hörde att denna förkylning går igen och igen om man väl åker på den (speciellt för små barn) så nu kommer vi att vara mer restriktiva ett tag med vilka vi träffar för att Leon ska få chans att bli frisk och slippa slita så ont av att känna sig krasslig.


Julen i kort

Vi har haft en alldeles fantastisk julhelg, lugn och fridfull! Många klappar har givits och fåtts och i år har det mesta känts extra genomtänkt. Leon har fått mycket ekologiskt och pedagogiskt och därtill lite hemsytt och behövligt. Avvaktar ett par dagar för att se om MMS-inläggen dyker upp, annars fotar jag om de klappar jag tänkte visa och lägger upp dem på nytt!

Många hade satsat på "Årets julklapp" och gett oss upplevelser så nu har jag presentkort på fotvård, massage och ansiktsbehandling som väntar under våren! Jag ska boka in en hel Malin-dag efter 15 april då Leon kör med smakportioner så att Johan kan vara hemma med honom en dag och boka in rubbet då! Ah, så jag längtar! :)

Hur var er jul?


Argh!

Har MMS-bloggat en massa dessa tre dagar och inte ett inlägg har kommit fram! Det är dessutom inte första gången det händer, kanske dags att byta ut blogg.se?

:(


Tryffel-mums och vänskaps-mys! Vi

MMS

Tryffel-mums och vänskaps-mys! Vi har nyss bjudit fadder M på jul-té och tryfflar, apelsin-choklad och saffran, och nu står maten i ugnen! Ska hinna med att se Sune's jul klart samt en dokumentär med Dalai lama på Kanal 9 kl. 21. Det blir vår uppesittarkväll! :D Leon fick ett fantastiskt baby-gym idag så han har tränat lite och sover nu som en stock! ;) Ha en trevlig kväll före doppareda'n! Kramalin


Julledigt

Nu tar bloggen julledigt ett par dagar till förmån för mys med nära och kära och återkommer igen på lördag! Morogndagen kommer att tillbringas med bror och fästmö hemma hos mamma och J. Älskade morfar's ♥ grav ska också få ett nytt ljus som ska bringa ljus, frid och värme under julhelgen och en visit till mormor ska avläggas för att bjuda på en julkram och för att överlämna klappar.

På annandagen ska "lilla julafton" firas hemma hos pappa och A med bror och fästmö även denna gång samt farmor och farfar. Däremellan hoppas kunna träffa några nära och kära som inte är förkylda eller har förskolebarn hemma, bl.a. Leon's fadder M som kommit hem från Stockholm.

Med andra ord ska vi ha en helg fylld med mys, kärlek och härligheter och jag önskar er alla detsamma!

Lill-nissen Leon har fullt upp med att lussa för nära och kära idag! Han är grymt söt i velour-tomtedress och eko-luva! Hittills har han gjort succé!

God Jul och Gott Nytt År önskar Malin, Johan, Leon och Lotus!


Vegetarisk "julskinka"

Denna "julskinka" bjöd min kusin på för ett par jular sedan och i vår familj gjorde den succé!

Gör så här; koka upp 4 dl. vatten. Tillsätt 3 grönsaksbuljongtärningar, 1 msk. grönsaksfond, 1 msk, senap och 2 msk, rödbetsspad. Tina och mixa 1 påse quornfiléer och blanda ner i buljongvätskan. Låt stå minst 12 timmar. Låt sedan vätskan rinna av i ett durkslag eller en sil, pressa ut det mesta av vätskan mot kanterna.
Blanda 1 äggvita (spara gulan till griljeringen) med 2 msk. senap och rör ner det i smeten. Blanda sedan ner mjöl eftersom tills massan känns ordentligt stadig. Forma till en "skinka".
Pensla hela skinkan med smält smör och täck den sedan med folie och baka i ugnen 1 timme och 45  min. i 175 grader. Ta ut skinkan, ta bort folien och höj värmen till 225 grader. Blanda äggulan med 1 msk. senap. Pensla på skinkan och strö på ströbröd. Griljera på galler ca. 15 min. Skivas tunnt.



Man kan även göra 3 korvar som kan smaksättas lite olika. Baka på samma sätt men griljera ej dessa.

♣  

TisDagens tacksamhet

Idag är jag tackam över enkelheten i att få fira en vit, snötäckt jul!

TACK!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Trött och alldeles härligt julpirrig! :D
Gjort: Fått sovmorgon, ätit frukost, pratat med bästa C.
Gör: Bloggar det sista innan julledigheten.
Planer: Ta ut hela lill-familjen på promenad, få besök av Leon's fadder M i eftermiddag, bara vara.
Bästa: Att få träffa M igen!
I behov av förändring: Ingenting idag!
Leon: Sover nu, var vaken till 01:30 inatt! Just nu händer en massa i hans kropp; han växer så det knakar och ligger aldrig stilla, hans mattider håller helt på att omstruktureras och han sover ju därigenom på andra tider då också. Han håller på att bli stor nu killen! ♥
Väder: Klarblå himmel, 1 dm. snö och strålande sol!


Utanför fönstret faller snön sakta

MMS

Utanför fönstret faller snön sakta över den lampbeklädda syrenen och inomhus sitter vi; dricker Zeunert's julmust, äter hallonbrownies och ser Jamie Oliver - the Christmas special! Pyjamaserna är på, vi är placerade i soffan och Leon mår fin-fint! Med andra ord leker livet och jag skulle inte kunna vara lyckligare! Lycka, hälsa och välgång! Kramalin


Risbollar med saffran

Ur denna kokbok lagas de flesta av denna veckas middagar. Nedanstående friterade risbollar gör garanterat succé på julbordet, även för icke-vegetarianer!

Friterade risbollar, 20 st.

½ gul lök *
2 medelstora morötter *
2 msk. rapsolja *
½ gr. saffran *
2 dl. avorioris
4 dl. vatten
2 msk. grönsaksfond
2 dl. riven parmesan *
1 ägg *
salt *, peppar *
2 krm. torkad basilika *
1 knivsudd cayennepeppar *
4 msk. potatismjöl *
1 dl. ströbröd *
10 dl. olja till fritering

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Finhacka lök och morötter. Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs de tillsammans med saffran i några minuter. Tillsätt avorioris, vatten och grönsaksfond. Låt koka upp och sänk sedsn värmen och låt sjuda i ca. 20 min. tills riset känns mjukt. Tillsätt parmesan och ägg och rör ihop till en grötliknande smet. Krydda med salt, peppar, basilika och cayenne. Blanda ner av potatismjölet, lite i taget, tills smeten håller ihop och blir degliknande.
Häll upp ströbröd på en tallrik och blöt dina händer. Forma smeten till köttbulle-stora bollar och rulla de i ströbröd. Doppa de i den heta oljan (använd gärna hålslev) i ca. 1 min. och låt de sedan rinna av på hushållspapper. Till detta var det farlig gott med en myntasås gjord på finhackad mynta, citronsaft *, salt *, peppar *, torkad chili, Turkisk youghurt *, majonnäs * och lite honung *.

  Bild lånad härifrån.


MånDagens tacksamhet

Idag är jag extremt tacksam för alla fina kommentarer som fanns då jag slog på datorn! Ni alla som läser bloggen är guld värda och jag skulle hemskt gärna träffa er alla för att få krama om er ordentligt!!!

Tack!


Även i en genomtänkt värld behövs

MMS

Även i en genomtänkt värld behövs lite ytlig flärd för ultimat välmående. Därför är nu naglarna lite jul-snygga då fingrarna knapprar på tangenterna!


White christmas

Ifjol stöttade vi Vit jul-kampanjen genom att skänka pengar dit. I år stödjer vi dem genom att handla ur deras shop!
Denna pin är på väg hem till Johan och halsbandet är på väg hem till mig. För oss är detta en självklarhet och det beror inte på att jag ammar, ifjol var jag varken ammande eller gravid vid jul men skrev på ändå.

 Vit Jul-halsband Bild lånad härifrån.

Skriv under för en vitare jul du också och läs mer om kampanjen här!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Fysiskt pigg och utvilad, Leon har nämligen sovit extremt bra dessa nätter! :D Inatt sov han till och med över ett mål (vilket vi bara gått och väntat på) så nu börjar han bli stora pojken på riktigt. Mentalt är jag dock trött.
Gjort: Gjort naglarna jul-fina med fransk manikyr, ätit polkabräck som Johan regelbundet bjudit mig på ;)
Gör: Bloggar, svarar på en massa blogg-mail.
Planer: Fixa på lite inför analkande julen, mysa över det faktum att vi får vara tillsammans!
Bästa: Julfriden som infunnit sig!
I behov av förändring: Johan's sjuka syster med familj (förkylningar) som vi inte kan träffa nu över jul. Förhoppningsvis hinner de pigga på sig innan de åker tillbaka hem igen så att de hinner träffa Leon lite, de har inte gjort det ännu (var förkylda sist de var hem också!) och bor 60 mil bort! :(
Leon: Sover i baby-skyddet i vardagsrummet med pappa, snörvlar lite i halsen så han får koksaltlösning genom näsan innan varje gång han ammas så att det drar med sig "skiten".
Väder: - 5 grader, isigt och ett par cm.  snö som kom inatt! Det verkar som om den kommer att få ligga kvar över juldagarna, jippie!


Nanoou-body

Gällande bodyn som jag fått testa genom bloggpanelen så har den nu tvättats ett par gånger efter att ha prövats med än det ena och än det andra! (Läs kiss, kräks och lite bajs!) Jag måste i alla fall få berömma den för både färgen och kvalitén är fortfarande alldeles underbara! Den är fortfarande så där härligt djupröd och har inte alls tappat formen eller stretchigheten!

 

Tummen upp för Nanoou med andra ord! :)


Den inte så starka mamman...

Leon mår lite bättre nu med, dock är han lite rosslig fortfarande! Håller det under uppsikt. J**la läkare som haussat upp RS för oss. Det var något vi fick höra av alla "och extra försiktig bör man vara med prematurer!" Jo, vi kan inte vara mer försiktiga än vad vi är...gillar inte skrämselpropaganda, det går jag igång på direkt och sedan kan jag inte tänka på annat.

Jag har i alla fall rensat ut systemen i helgen. Lördagen gjorde jag inget annat än grät. Inte av oro utan mer som en reaktion på allt som varit tror jag. Konstigt vore väl om det inte skulle komma nå'n gång? Det har ju ändå varit en sjujäkla resa som förmodligen behövde bearbetas. Det var jobbigt att se hans lilla kropp slita så ont med slem och snuva och allmän "otröjenhet" (norrländska för olustighet). Han var ledsen och det enda som stundom hjälpte var att sjunga "Amazing grace". Vi är inte alls gudfruktiga så hur jag kom på att sjunga den är en gåta men varje gång jag gjorde det blev han lugn så då fortsatte jag med det.

Jag försökte i alla fall visualisera en bild av Leon som frisk och stark så fort jag tittade på honom och det måste ju ha hjälpt såvida han mår lite bättre nu! Får kolla tempen under dagen också, han ligger på mellan 36,9 - 37,2 i vanliga fall så vi får se vad det lägger sig på för nivå under dagen.


Kvällens julinspirerade middag; ka

MMS

Kvällens julinspirerade middag; kaneldoftande potatis, stekta quornfiléer och julmust-sås! Jag älskar att få experimentera i köket! :) Gjorde klyftor av KRAV-potatis och lät de koka upp och rinna av. Blandade de sedan med 1 påse hela kanelstänger, 1 msk kanel, 1 msk anis, 3 msk farinsocker och salt,peppar och olja. In i ugnen i 225 grader i 20 min tills potatisen fått en gyllene färg och är mjuk men ändå fast i mitten. Under tiden stekte jag quornfiléer och kryddade med grillkrydda. Sedan kokade jag upp 3 dl julmust och vispade bort kolsyran. Redde sedan av med Maizena och havremjölk och smakade av med shoyu av Renée Voltaire, salt och peppar. Hur gott och adventmysigt som helst!


Granen står vit och grann i stugan

MMS

Granen står vit och grann i stugan! I vårt hem finns plastgran eftersom mamman i huset är allergisk och då blev det en vit. Ska det liks vara fejk kan man lika gärna kitscha till det. Leon mår mycket bättre idag; ingen feber och koksaltlösningen gör susen för näsan! Han har ätit som en häst hela tiden (såklart!) och det känns jätteskönt! Idag ska vi 4e advent-mysa med nostalgi-trippen 'Sunes jul' från -91 och äta ohälsosamt många pepparkakor! :) Mera mys åt folket! Hoppas ni får en fin dan före dan före dan före dopparedan! Vi hörs imorrn igen! Kramalin


Usch

Bloggen tar lite ledigt från PC'n idag (MMS kommer säkert) och imorgon för jag har noll inspiration och motivation nu. Ville inte att Leon skulle bli förkyld eftersom risken för RS-virus är så stor och ja...här är vi nu. Han är lite hängig, snuvig och rosslig i halsen. Tempen är än så länge bara 37,5 (dock lite feber för honom) så vi får kolla den kontinuerligt.

Som mamma så fint påminde mig om; man är vad man tänker och jag ska verkligen försöka efterleva det i helgen.

Johan har bakat scones så jag ska försöka lägga oron åt sidan och äta lite och sedan ska jag försöka ta itu med denna dagen också.

Vi ses åter igen på måndag! 


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Trött och orolig.
Gjort: Sovit ut.
Gör: Väntar på att pappa ska byta klart Leon's blöja (har fått tillbaka nack-ontet så det är skönt att slippa byta då och då) så jag kan ge honom lite käk.
Planer: Baka lite matbröd, städa ur skafferiet och lite sådant.
Bästa: Att det i alla fall är vitt på träden.
I behov av förändring: Leon som har lite feber och är förkyld nu.
Leon: Gråter på skötbordet, ty blöjbyten är likamed inte bra alls.
Väder: Kring nollgradigt.


Ikväll lagas mat ur 'Vegetariskt M

MMS

Ikväll lagas mat ur 'Vegetariskt Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal' av Katarina Nordgren och Tomas Söderberg! Friterade risbollar med naanbröd och mynta-dip står på menyn. Denna bok är fantastisk och rekomenderas verkligen! Vid nästa tripp till huvudstaden ska verkligen Trädgårdscaféet besökas! Trevlig kväll från Malin och mys-gubben Leon


Chips 2

Från Grön Gåva köpte vi igår med oss rotsakschips från Kung Markatta's egna sortiment. Olika rotsaker, bl.a. rödbetor och palsternacka, har friterats och kryddats för att få fram deras egna, naturligt goda smak!

Fantastiskt goda var de i alla fall, tur vi har kvar till i helgen!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Trött efter nattens alla bravader! Ni som inte önskar sova om natten kan få låna Johan, han underhåller på alla sätt och vis genom att vara uppe och vimsa, prata i sömnen mm. Uthyres gratis just nu! ;)
Gjort: Tvättat, fixat lite lunch, gett lill-prinsen käk, gjort mig i ordning.
Gör: Äter havrekex med ost och dricker rött té.
Planer: Bästa C och hennes lilla M kommer på besök idag så vi ska fika och jul-mysa! Ikväll åker granen fram och ännu ett nytt vego-recept ska avsmakas! Måste ju fira att vi nu får tre veckors ledigt tillsammans igen!
Bästa: Julfriden som infunnit sig!
I behov av förändring: Ingenting just nu.
Leon: Sover i baby-skyddet bredvid köksbordet där jag sitter.
Väder: Kring nollgradigt, isigt och nästan ingen snö... :(


FreDagens tacksamhet

Fantastiskt snälla S har fotat Leon med sin proffs-kamera och sitt proff-sätt och vi är så otroligt tacksamma över det! Världens sötaste lilla naken-fis låg på eko-fällen och smilade!

Ett underbart minne för livet!


Bjällerklang

I onsdags fick Leon även denna fina tärnings-bjällra som kommer från Kretsa av Pucca-syster!

Tärningsbjällra Bild lånad härifrån.

Sedan tidigare har han lilla snuttefilten som han fått som gåva av Kretsa,

Snuttefilt liten Bild lånad härifrån.

och nu såg jag att de fått in större filtar också!

Snuttefilt mellan Snuttefilt stor Bilder lånade härifrån.

I samma serie finns även dessa små bollar

Babybollar Bild lånad härifrån.

Alla ovanstående saker är gjorda av filtad ull med tovade detaljer för att främja och stimulera barnens känsel. Den ojämna strukturen och de påsydda lapparna gör leksakerna extremt pill-vänliga för små barnahänder! Kan tvättas i 30 grader och är både etiskt och ekologiskt producerade!


TorsDagens tacksamhet

Jag är så tacksam över vår i mina ögon perfekta lilla tillvaro! :) Leon är underbart snäll och trots att han håller på att äta ihjäl sig, speciellt nattetid, så får jag sova däremellan och känner mig pigg och utvilad på dagarna. På eftermiddagen tar vi alltid en tupplur tillsammans vi tre om vi är hemma (vilket vi i princip alltid är) och inte har besök (vilket vi extremt sällan har) och då är det soffan som gäller.

Jag hinner diska undan då det blir disk och jag har alltid lunch och middag klara då Johan kommer hem. Däremellan sköter jag om Leon och vi myser grymt mycket. Inga kan älska som vi!

Jag hinner blogga och jag ha bakat en massa inför julen. Jag plockar undan, städar, strukturerar, tvättar, organiserar och skriver listor på saker som ska göras eller handlas, mat som ska ätas och samtal som ska ringas.

Precis så här lever jag annars och jag var så stark i min övertygelse att allt skulle ändras då vi fick barn. Inte kunde jag veta att vi fick världens snällaste och nöjdaste barn som tycker det är mer än OK att sitta i babyskyddet två timmar och titta på då mamma rullar tryfflar eller sitta i knä i trettio minuter och lyssna på då mamma sjunger sig igenom hela repertoaren barnvisor från jobbet.

Jag älskar mitt liv och är underbart tacksam för det!

TACK!


Hänger och svänger i en?

Det mys vi ordnade i Leon's säng börjar han nu växa ur och vi tänker om lite. Våran lilla Skrudderutt har ju av och till ont i magen som en följd av de järndroppar han tar 2 ggr. per dag för att höja hans Hb-värde. (Detta är dock inte lågt ännu så har vi tur kommer det inte att sjunka för Leon och han kan sluta med dem!)

Vi märker dock att han sover lugnare i babyskyddet till bilen (förmodligen för att han blir ihopkrupen då) eller såklart i våran famn. Vi har upptäckt att om vi skaffar större karbinhakar så borde den där underbara hängmattan vi köpte passa i vår spjälsäng. Barn kan ju sova i den upp till 4 månaders ålder, och det blir ju nästan 6 månader för Leon eftersom det är 4 månader på storleken och han är prematur och...ja, ni hajar!

Pappa får införskaffa nya hakar på väg hem från jobbet idag så att vi kan testa inatt!

Babyhängmatta Bild lånad härifrån.

Vi köpte hängmattan på Gröna Grodan och den är tillverkar i Fair Trade-märkt bomull!


3 års kamp

I 3 års tid har eleverna på en av våra gymnasieskolor kämpat för att få ekologisk mjölk serverad till skolluncherna. Nu innan jul har de fått besked om att deras beslut nått laga kraft! Målet är dock att alla måltider ska vara ekologiska, något som eleverna dock tror är en ouppnåelig utopi då skolans ekonomi sätter käppar i hjulet.

Vad härligt att de orkat driva frågan under så lång tid! Behöver jag säga att Ekoblogg blir glad?


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Pigg och effektiv efter en rejäl sovmorgon!
Gjort: Ammat Leon som är omättlig just nu (åt 5 ggr inatt), glatt mig åt hans härliga viktuppgång igår, klippt hans naglar och plockat lite här hemma. 
Gör: Bloggar, pratar med mamma's J i telefon.
Planer: Diska, ordna med tvätt, duscha, äta frukost, planera handlingen i eftermiddag då Johan slutar och är hemma med Leon. 
Bästa: Idag är en sådan där dag då allt känns bra! :)
I behov av förändring: Lite lådor och grejor här hemma.
Leon: Ligger på eko-fällen i vagnen och sover...men just nu blev han lite arg; antar att magen spökar! 
Väder: Plusgrader, halt och spö-regn, som det är nu smälter snön...


Leon fick bl.a. denna fina ekologi

MMS

Leon fick bl.a. denna fina ekologiska bodysuit från PO.P av rara Pucca-syster efter BVC-besöket idag! Ett besök som för övrigt gick toppenbra! De senaste 13 dagarna har han vuxit nästan 2 cm. och gått upp 560 gr. Aktuella värden; vikt 3670 gr. och 50,5 cm. idag på sin 9 veckors dag! Nu en god macka, en kopp té och en sällskapssjuk son som vände sig från mage till rygg för första gången igår! / Stolta mamman


OnsDagens tacksamhet

Min bror opererade sig tidigare i veckan. Tacksamheten över hur bra det gick infann sig och idag platsar den här.

Jag älskar dig! ♥


Chips

Enligt en säker källa från en riktig chips-conaisseur är dessa världens godaste chips;

Creme Fraiche 175g eller 75g Bild lånad härifrån.

På fabriken i Laholm tillverkar man både ekologiska och KRAV-märkta Gårdschips som friteras med skalet på och sedan stoppas i miljömärkta påsar. KRAV-chipsen finns i smakerna Lättsaltade, Crème fraiche och Vitlök och peppar. Här kan man läsa mer om företagets miljöpolicy. 
Att man dessutom marknadsför sig som Sveriges minsta chipsfabrik tycker jag är rart! Mig veterligen finns inget ställe i Övik som säljer dem, men jag ska undersöka om någon butik är villig att ta in dem i sitt sortiment! Det skulle vara så roligt att kunna gynna en lite mindre tillverkare som dessutom tänker på miljön i hela sitt tillverkningsled!

De finns att köpa via Ekohandel (kolla Mat och sedan Snacks för att komma till Gårdschipsen.)


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Stor tacksamhet!
Gjort: Ammat Leon, skurit upp den sista kakan jag bakade innan jul igår, pratat med bästa C i telefon, ätit frukost.
Gör: Bloggar, ser på Nyhetsmorgon och pratar med Johan på MSN.
Planer: Fara på BVC för första gången, få besök av Pucca-syster i eftermiddag . 
Bästa: Att Leon kommer att ha gått upp en massa i vikt dessa 13 dagar som gått sedan han sist vägdes, han kan nästan inte ha några av sina första kläder nu!
I behov av förändring: Mina uteblivna meditationer...allt andligt lades som på is under sjukhusvistelsen och bör återupptas nu.
Leon: Ligger på eko-fällen i vagnen och sover! 
Väder: Plusgrader, halt och spö-regn, som det är nu smälter snön...


Istället för...

I år skänker vi pengar till prematurforskningen istället för att skicka julkort. (Ifjol skänkte vi pengar till IOGT-NTO's satsning om en vit jul för barn i missbrukarfamiljer. Tack vare insamlade bidrag kunde barnen åka på semester tillsammans!) Här finns en hel del otroliga prematur-historier för den som är intresserad och här kan man läsa mer om forskningen kring det!

TisDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam för de insikter jag kom fram till igår. Det räcker så.

Tack!


PureLan-salva

Denna salva är alldeles underbar! Innehåller 100 % rent lanolin och är en fet och dryg allt-i-ett-salva. Vi använder den till torra hudpartier på både vuxna och barn och den gör underverk för ömma och röda babystjärtar! Man ska dessutom kunna smörja såriga vårtor med den utan att måsta tvätta bort det innan barnet ammar, men jag har inte behövt använda den till det.

Finns hos härliga Minimundus för 89 :- för en 37 gr. tub.

Purelan salva Bild lånad härifrån.
 

Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Lycka och glädje.
Gjort: Ammat Leon, förberett de tryfflar som nu ska rullas.
Gör: Bloggar och ser på Nyhetsmorgon.
Planer: Göra lite jul-gott, pyssla på lite här hemma. 
Bästa: Att vår fantastiske son har så många i hans liv som älskar honom! ♥
I behov av förändring: Måste komma igång med neti (=nässköljning) igen. Det avtog då jag låg på sjukhus.
Leon: Sitter på golvet i babyskyddet och sjunger och små-pratar i sin gröna grodpyjamas! 
Väder: Plusgrader och halt idag med, som det är nu smälter snön...


Ekologiskt julbord

Om man tittar in här så ger kocken Jacob Wismar tips och recept på ett ekologiskt julbord. Vad sägs t.ex. om hembakat kanelknäcke, saffrans- och honungssenap, julpannacotta eller pepparkaksscones?


Polkabräck

Detta goda och enkla godis är en favorit på dessertbordet till jul hemma hos oss!

Polkabräck

200 gr. mörk choklad *
2 tsk. rapsolja *
250 gr. vit choklad *
½ dl. hackade polkagrisar

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Klä en ugnsplåt med folie. Smält den mörka chokladen i vattenbad och rör ner 1 tsk. olja. Häll upp på plåten och ställ i kylen. Krossa polkagrisarna.
Smält den vita chokladen i vattenbad och rör ner 1 tsk. olja. Häll detta på den mörka chokladen och strö över de krossade polkagrisarna. Kyl igen. Bryt i bitar och förvara i kylen eller frysen.

 Bild lånad härifrån.

Hur gott som helst!




MånDagens tacksamhet

Hörni, nu är det bara 8 dagar kvar till den första julen vi får äran att fira som föräldrar. Det tackar vi det varmaste för!

Se hela bilden. Bild lånad härifrån.


Allt är inte gott

Jag har under senare år lärt mig äta av de få saker jag inte tyckt om tidigare. Förr åt jag inte bönor, oliver eller drack kolsyrat vatten. De tre sakerna lärde jag mig äta under förra sommaren. Hux flux så tyckte jag liksom bara om det! Kvar på "listan" fanns russin, mögelostar och röd vin. Nu har jag avverkat russin och är allt som oftast sugen på små, naggande goda sultanrussin från Kung Markatta; ekologiska, KRAV-märkta och Fair Trade. Klart man måste tycka om dem!

 Bild lånad härifrån.


Funderar på om jag ska ta itu med mögelostarna först eftersom det kommer att dröja ett tag till innan vin kan inmundigas!

 Bild lånad härifrån Bild lånad härifrån.


Tutt-pojke

Jag skrev ju innan Leon kom om napparna från Natursutten. Tillverkade helt i naturgummi från trädet Hevea brasiliensi och helt giftfria. De är dessutom fria från hormonstörande ämnen, cancerframkallande ämnen, allegiframkallande ämnen och kemiska mjukgörare. Napparna är helgjutna vilket gör att det inte finns några skarvar där det kan samlas smuts och bakterier eller där napparna kan riskera att gå sönder.

Då leon först föddes fick han en speciell prematur-napp eftersom man på neonatala avdelningarna går emot WHO's rekommendationer om att barn inte ska använda napp just för att ett prematurt barn måste lära sig suga och öva upp sugtekniken. Leon hatade nappen. Även nu sedan han blivit större och kan suga hatar han de till stor del. Och visst, det är jättebra att det inte bor ett "tutt-barn" i honom för vi slipper springa upp på nätterna och stoppa tillbaka nappen i munnen då den trillat ut, och vi slipper alla eventuell besvär med att vänja honom av vid dem senare. Men; vi försöker faktiskt lirka i honom den ibland. Vi har nämligen märkt att han har ganska stort sugbehov så fast han har ätit fullt ut kan han ligga och gapa likt en fågelunge och vara arg för att det inte finns något att suga på. Som nybliven mamma gav jag honom bröstet igen vilket resulterade i extrem magknip. Så, vid de tillfällen han leker Tweety i sängen lirkar vi in nappen, han fattar den och blir nöjd och då han somnar trillar nappen ur utan att han vaknar. Vi har med andra ord hittat en metod som fungerar bra för oss och så länge han hel-ammar och verkar ha detta sugbehov kommer vi att lirka lite.

Hur fungerar då napparna? Alldeles toppen!

 Bild lånad härifrån.

Vi använder de med anatomisk sugdel (finns även med rund sugdel)  och är jättenöjda! Det enda är att den del som ligger mot näsan inte är utskuren utan tutten är ju rund som ni kan se på bilden ovanför. Leon har så liten näsa så den blev nästan platt då han hade nappen i munnen och det så obekvämt ut, så jag tog fram saxen och klippte ur som ett U precis nedanför näsan och nu är det inga problem alls!

Det känns extremt skönt att veta att han inte suger i sig en massa gifter!

Dessa nappar köpte vi via Grön Gåva.


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Känner mig trött efter natten som varit och olustig efter gårdagen.
Gjort: Ammat Leon, fått sovmorgon till 8.30, plockat lite här hemma.
Gör: Bloggar och ser på Top Model på TV 3.
Planer: Baka sista kakan jag tänkt baka innan jul, göra saffranstryfflar och polkabräck. 
Bästa: Att ingen/inget kan ta min familj ifrån mig. ♥
I behov av förändring: Förhållningssättet hos mig eller beteendet hos andra?
Leon: Sover som vanligt bredvid mig i soffan så här på förmiddagen. Han borde vara mätt då han åt 4 ggr. inatt! :) Lill-gubben min! 
Väder: Minusgrader och halt idag med.


Panna cotta

I "vanlig" panna cotta används ju gelatin som en av byggstenarna. Som vegetarian är detta såklart inte ett alternativ och ofta hänvisas man då till att använda agar agar då det utvinns ur rödalger. Jag har i ärlighetens namn inte kommit dit oxh provat på agar agar ännu utan kör på en latmans-variant av det enklare slaget. Ja, ni hörde; jag kan "synda" jag också! ;) Jag köper helt enkelt Gelésocker Multi från Dan Sukker på min ICA-butik och utgår från det.

Koka upp 4-5 dl. grädde och rör ner 1 dl. Gelésocker Multi. Låt koka en minut eller så och rör sedan ner valfri smak, te.x. vanilj, kakao, smält choklad eller så här i juletid; saffran! Häll upp i glas och ställ i kylen ca. 1 timme innan de är klara för servering. Gör man varianten med saffran är det väldigt gott att smula hembakta eko-pepparkakor över och garnera med lingon. Det gjorde vi förra helgen och då blev det så här gott;

 


Ekohjälten Loa

Sist ut av ekohjältarna (men absolut inte minst!!!) är då Loa som bloggar på Ecoloco-bloggen där hon ger tips om hur man mitt uppe i livspusslet ska kunna få till den ekologiska pusselbiten också. Dessutom driver hon den framgångsrika webbutiken Ecoloco - spanska för "tokig i ekologiskt" där man kan shoppa glada eko-plagg från t.ex. Nanoou, Bellio, Lille Lurendrejer och Mini-O för att nämna några. Hon är även den eldsjäl som ligger bakom bloggpanelen som Ekoblogg är med i där ett gäng utvalda föräldrar fått chansen att recensera eko-plagg och sedan "risa och rosa" dem, komma med konstruktiv kritik och tycka till om eventuella förändringar.

 Loa med eko-barn! :)

Hos Ecoloco är det fraktfritt året ut och fram till 19 december kan man shoppa eko-glada julklappar! Kolla in deras eko-julkalender med en ny eko-outfit varje dag med 24 % rabatt! Kolla också in deras lagerrensning där man kan fynda eko-plagg till rejält reducerade priser!

Loa har alldeles nyss kommit in mitt eko-liv och har redan kommit att spela en stor och otroligt viktig roll! Du är en härlig inspirationskälla och ditt alltid lika glada humör lyser verkligen upp i det norländska vintermörkret!
Många kramar till dig och de dina med önskan om en harmonisk och fröjdefull jul!


Dagens eko

Dagens eko;

Känsla:
Pigg och glad idag också!
Gjort: Ammat Leon, fått en riktig sovmorgon till 9.00.
Gör: Bloggar och äter frukost; seg-kakor från Stöde och ICA's eko-té.
Planer: A-S och R på adventsfika efter lunch, middag uppe med farmor och farfar. 
Bästa: Precis allt känns toppen idag med!
I behov av förändring: Ingenting just nu!
Leon: Extremt mys-sugen där han ligger i pappa's knä!
Väder: Minusgrader och halt.


Lusse-prins nr. 2 i form av en tom

MMS

Lusse-prins nr. 2 i form av en tomte-whippet! Lotus har charmat lika många som lillebror och gör allt för att komma åt saffransfikat!


Lill-nissen Leon har fullt upp med

MMS

Lill-nissen Leon har fullt upp med att lussa för nära och kära idag! Han är grymt söt i velour-tomtedress och eko-luva! Hittills har han gjort succé!


LörDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att mamma's J från och med idag går från att ha varit särbo i 2 ½ år och bosatt i Stöde till att bli sambo med mamma och den färskaste Öviks-bon! Leon är så glad över att bonus-morfar nu bor här på riktigt och kan busa så ofta det bara går!

Välkommen hit, vännen, inga är gladare än vi! (Ja, kanske mamma då förstås! ;) )


Polkagrisar

Jaa! Jag fortsätter att helt sonika låna och länka från Clara idag! Hon har ju nyss lagt ut receptet på egna polkagrisar! I år kommer jag inte att finna varken tid eller motivation till det, men tills nästa jul ska eko-Malin blir Kajsa Kavat och proppa köket fullt med underbar polka-doft!

Då jag var liten ville jag, varje gång jag såg eller läste Kajsa Kavat och det var ofta, baka egna polkagrisar. Familjen har också varit i Gränna - en mysig liten stad med en sötaktig doft i hela staden. Ungefär som staden i Kalle och chokladfabriken!

Ja, ja, ja! Här kommer receptet! Tack Clara!

Polkagrisar

Har man inte en bänkskiva av marmor så använder man en av rostfritt stål. Olja in bänkskivan och två degspadar. Ta fram ett par gummihandskar som du får plats med fingervantar under, sockersmeten är nämligen väldigt het.

6 dl. socker
2 dl. vatten
En knapp msk. Perstorp ättika (ej ättiksprit)
15 droppar pepparmintsolja/8 droppar bittermandelolja
Karamellfärg
Rapsolja
Kökstermometer

Koka försiktigt upp socker, vatten och ättika så att blandningen smälter. Stick ner termometern och koka tills blandningen når 130 grader, inte mer. Det resulterar nämligen i bruna polkagrisar!

Häll hastigt ut 8/10 av smeten på bänkskivan och droppa ner några droppan pepparmintsolja/bittermandelolja. Sätt genast igång att arbeta så att inte smeten hinner stelna. Peta in kanterna mot mitten till degen blivit så pass avsvalnad att den går att hantera och dra, slit och vik sedan ihop den tills den går att forma.
Färga resterande 2/10 av smeten med karamellfärg och arbeta den på samma sätt tills den svalnar. Rulla sedan den vita smeten och tryck fast tunna, röda rullar runtom den. Tvinna sedan rullarna så att polkagrisarna blir randiga och låt de sedan stelna på ett fat.


Egen mandelmassa

Finaste Clara tipsar om egen mandelmassa idag! Man maler 200 gr. mandel som man sedan blandar med 1-2 msk. socker. Om man tycker mandelmassan känns för torr kan man tillsätta några droppar grädde eller mjölk. Sedan är massan klar att smaksättas med t.ex. vanilj, kanel, kardemumma eller 1 droppe bittermandelolja.

Låter alldeles ljuvligt gott, både i julbakstider och inför kommande semlor som ska bakas!

Ekohjälten Susanne

Susanne bloggar på Ekofamiljen där man som läsare får läsa om allt ifrån bambukläder till naturligt tvättmedel. Denna ambitiösa Stöde-bo har också en ekobutik på webben; Gröna Grodan, där man hittar alltifrån ett komplett sortiment för tygblöjor till härliga kläder i bambu. Där finns också hela Rosenserien till ett förmånligt pris, en hudvårdsserie som fått "Årets guldäpple" - branschens finaste utmärkelse.

Susanne har varit en stor inspiration för mig i hur man som förälder kan få eko-vardagen att gå ihop. Och dessutom är hon super-behändlig att ha att göra med då man beställer saker ur butikens sortiment.

Väl värt ett besök, både blogg och webbshop! Dessutom bjuder Susanne på följande tänkvärda, kinesiska citat;

"När man haft riktigt bråttom måste man stanna upp och vänta på sin själ."


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Pigg och glad, det är ju helg!
Gjort: Varit uppe i arla morgonstund och lussat för farmor och farfar som bor i samma hyreshus som vi. Gissa om de blev glada då vi kom sjungandes med en liten tomte-nisse och hans alv-hund? *ler* Ätit frukost och ammat efter det.
Planer: Mysa med nära och kära idag! 
Ser på: Leon på ena sidan och Lotus på den andra sidan om mig.
Lyssnar på: Surret från datorns fläkt, Leon som ligger och små-snattrar.
Läser: Lite olika bloggar och de inlägg jag själv skriver.
Dricker: Brunkullan grön, ett av de godaste téer som finns!
Äter: Inget, åt ju nyss frukost.
Bästa: Precis allt känns toppen idag!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Ligger på soffan bredvid mig, verkar lite små-trött av sitt lussande! Myser med sin tiger-snuttefilt och småskrattar ibland!
Väder: Minusgrader och en blekblå, klar himmel. Så vackert...


Årskrönika 2008

Januari - börjar blogga den 28e denna månad. Känner mig grymt motiverad med denna blogg! :)

 KRAV-odlad frukt!

Februari - tar ut min p-stav och får äntligen må bra igen! Går som hårmodell åt Lena's Frisörer på Folkets Park i Övik.

 Uppfixad till max!

Mars - blir gravid och lyckan är komplett!

 Gjorde tre test för att verkligen vara säker!

April - Berättar om Krypet i magen för nära och kära. Eftersom jag mår så illa går det inte att dölja.

 Té hjälpte mot illamåendet.

Maj - åker till Paris på en fantastisk bröllopsresa ♥

  Eiffeltornet skymtar i horisonten, kära och lyckliga! 

Juni - gör UL och får se bilder på Krypet i magen och åker till i Italien i slutet av månaden på vårt livs resa!

  Krypet på rad, vy från sovrummet.

Juli - har semester och njuter av sommaren.

 Björnviken på Trysunda.

Augusti - börjar jobba igen och sliter ont av foglossningar och sammandragningar. Vill träffa vårt kärleks-mirakel! ♥ Rakar huvudet lagom till mamma's 50 årsfest.

 Ny-friserad blivande mamma!

September - jobbar de sista dagarna på jobbet och det är med visst vemod jag går hem; kommer ju att sakna "mina barn" i väntan på lill-♥!

 Den sista solvarma stenen och hem-manikyrerade naglar.

Oktober - slemproppen lossnar med vattenavång som följd en vecka senare. Ja, resten vet ni och kan läsa mer om här

 Hösten var i full gång då Leon kom till världen!

November - får komma hem från neonatala avdelningen med älskade Leon och får äntligen skapa en ny, fantastisk tillvaro tillsammans hemma! Lill-familjen är nu enad!

Här är raringarna! Leon ligger under/bakom snuttfilten och är det där orangea i form av ett ben som sticker fram under myset på den röda kudden. Förstår ni min lycka? Pojkarna myser tillsammans! ♥

December - ser fram emot Leon's första jul! Vi bakar och jul-stökar och lyssnar på sjukt mycket julmusik. Har lovat varandra att denna jul blir lugn och helt på våra villkor!

  Bagarinnan i full gång!

Inför 2009 hoppas jag på ett fortsatt välmående för oss alla och att mina fina läsare fortsätter följa mig, det är ni som gör denna blogg till vad den nu är!

Tack för ett fantastiskt första år på Ekoblogg! ♥


Enkel morotssoppa

Igår gjorde vi en så himla enkel middag at den nästan blev klar medan Johan bytte Leon's blöja! Så god, så enkel!

Morotssoppa

4 fint rivna morötter *
5 dl. vatten
1 grönsaksbuljongtärning *
2 br. Castello KRAV-märkt färskost Vitlök och örter *
2 dl. Turkisk youghurt *
2 msk. smör *
salt, peppar *

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

Fräs morötterna i smöret och smula ned buljongen. Rör om och slå över vattnet. Rör ner youghurten och osten och blanda tills soppan är slät. Smaka av med salt och peppar.



Till det åt vi eko-tortillas som penslades med eko-rapsolja och kryddades med eko-Parmesan och Heta nätter från Änga Gård. In i ugnen på 225 gr. i ca. 5 minuter. Skär i trekanter och doppa i soppan.

Eko.

Just det!



FreDagens tacksamhet

Ikväll ska jag och mamma ha lite kvalitétsmys själva tillsammans med Leon och Lotus (våra karlar är på julfester) och det har vi nästan aldrig nu för tiden så därför är det Dagens tacksamhet!

Vi ska äta feta-piroger, dricka té, se Idol-final och äta popcorn! Det ni! :)




Shakti-ring

Igår då jag handlade på Grön Gåva så hade Elisabeth fått in Shakti-ringar från samma företag som vi köpte Shakti-mattan ifrån. Jag var tvungen att prova och det blev nästan slagsmål mellan makarna här hemma under kvällen, den var nämligen så skön!

 

Man trär den över fingret och drar den fram och tillbaka 20-60 ggr/finger och detta stimulerar alltså de meridianer som går ut i fingrarna från kroppens organ. Organen får på så vis stimulering samt att de fem elementen påverkas. Det kändes alldeles underbart efteråt, varmt och skönt och liksom "livfullt" på något vis!


 

Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Pigg och på G!
Gjort: Ammat Leon, bloggat lite, förberett lussandet imorgon!
Planer: Ha en alldeles underbar fredag!!!
Ser på: TV'n.
Lyssnar på: TV 4 Nyhetsmorgon.
Läser: Lite olika bloggar och de inlägg jag själv skriver.
Dricker: Vatten.
Äter: Inget ännu, men snart blir det gröt.
Bästa: Precis allt känns toppen idag!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Ligger och sover bredvid mig på soffan i en ekologisk utstyrsel från PO.P med Peppa och snuttefilten i varsin näve. Då jag böjer mig fram för att snusa på kinden som luktar godast i världen och pussa honom på den så ler han i sömnen. Då snörper hjärtat åt till en stor kärleks-klump av lycka och jag vill spricka i tusen bitar av glädje för att han är vår!
Väder: Minusgrader och en gråmulen himmel.


Ekohjälten Pernilla

Denna rara småbarnsmamma bloggar på den fina och genomtänkta bloggen Hellre hållbart där hon ger en härlig blandning av glädje och ibland oro och super-härliga tips för oss småbarnsfamiljer som vill tänka på miljön! Nyligen utökades familjen med en liten Cesar - en vovve som är speciellt söt då sonen gör honom till en polishund! ;)

Pernilla ligger också bakom en av mina favoritbutiker; underbara Edvina där hemtryckta - och sydda kläder samsas med andra märken såsom Kate Quinn Organics, Positively Organics, Nanoou, Duns Sweden och Mam.
Just nu firar Edvina ett år och bjuder därför på frakten! 

Vi på Ekoblogg är så glada över att hela Hållbara familjen inte behöver oroa sig i jul och hoppas på flera inspirerande hållbara tips under kommande år!


Här är raringarna! Leon ligger und

MMS

Här är raringarna! Leon ligger under/bakom snuttfilten och är det där orangea i form av ett ben som sticker fram under myset på den röda kudden. Förstår ni min lycka?


TorsDagens tacksamhet

Världens underbaraste gos-pojkar som ligger på soffan tätt tätt tillsammans och snusar ikapp! Jag älskar er! ♥


Tack! Tack! Tack!



Bella notte...NOT!

Inatt var det hejsan hoppsan här hemma! Leon åt kl. 20:15, 21:45, 23:30, 02:15, 05:30 och 08:15 med lika stor aptit alla gånger. Jag trodde jag skulle bli knäpp! Ett tag tänkte jag att han kanske inte fick tillräckligt trots att jag hörde, och kände, att han drack rejäla klunkar, men så var inte fallet. Minsta beröring från min sida så rann det ut mjölk. Han kräks nästan aldrig, mer att han "gulpar" upp den sista klunken för att han är lite svår-rapad, så det beror inte på att han förlorar mat den vägen. Han bajsar också mycket mindre och mer sällan nu, så jag antar att han är inne i en aktiv tillväxtfas just nu och att han helt enkelt behöver äta så mycket eftersom han verkar tillgodogöra sig allt han drar i sig! Lill-killen! ♥ Förutom att äta så ligger han ju, om än väldigt snällt, gärna och pratar lite innan han somnar! *ler*

Mitt i allt detta blev Lotus kiss-nödig då alla väl äntligen somnat och börjde vanka av och an i hallen! Han drack en massa efter våran långpromenad igår så det satte väl sina spår!

Då vi så äntligen fick somna igen började pappa Johan prata i sömnen! Han gör det, fråga alla som känner oss, ofta då han har mycket på jobbet eller sömnen blir rubbad. Just nu är det det senare som är den bakomliggande orsaken, så han försökte väcka Leon (!!!) för han fick för sig att han skulle byta blöja på honom, han låg också och försökte tända sänglampan och mumlade en massa...

Just nu är ögon mer utanför huvudet än innuti men det spelar ingen roll! Jag skulle aldrig någonsin byta bort min underbara familj och våra knasiga nätter! ♥


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Glad som vanligt, men fruktansvärt trött!
Gjort: Ammat Leon, bloggat lite...
Planer: Slappa och försöka sova ikapp nattens förlorade sömn. 
Ser på: TV'n.
Lyssnar på: TV 4-nyheterna.
Läser: Lite olika bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Inget ännu, men om ett tag blir det gröt.
Bästa: Att man inte måste göra något de dagar man är så här trött!
Sämsta: Den uteblivna sömnen kanske?
Barn: Sover bredvid mig på soffan med en snuttefilt han fått av bonusmorfar! ♥ Han har upptäckt nu att han kan fatta tag i saker och alla kräklappar och tygbitr han kommer åt greppas för glatta livet! Då är mjuka små snuttefiltar perfekt!
Väder: Minusgrader och en gråmulen himmel.


Eko-hjälten Malin

På bloggen Malvalin döljer sig magiska inlägg med de vackraste av bilder som gör allt för att inspirera andra! Följande rader möter ens öga;

"Varje dag är en gåva som du kan ge en mening.
Låt sinnena behandlas väl och se till det fina i livet som omger dig."

På den nystartad butiken Malvalin (som har fraktfritt fram till jul) finns så mycket fint! Vad sägs t.ex. om kläder sydda i återanvända retro-tyger, genuina leksaker i gedignaste trä, karameller, choklad och téer? Här har det verkligen lagts ner tid på att hitta miljövänliga produkter! Butiken har även en jättebra flik på hemsidan där man kan ta del av tips för en hållbar utveckling!

Malin är också mamma till fyra mirakel som vårdas ömt och får ta del av den fina ekologiska vardag som Malin skapar för dem och deras kommande generationer!

Malin, det är inte bara en gång som mina ögon tårats av dina vackra kommentarer och fina rader! Fortsätt med det du gör för du bedriver en viktig kamp!


OnsDagens tacksamhet

Egentligen gillar jag inte mobiler. Jag tycker egentligen inte om att det antas att man har en mobil nu förtiden och att det antas att man alltid ska vara anträffbar. Svarar man varken hemma eller på mobilen så måste något allvarligt ha hänt, för man svarade ju inte på någon av telefonerna. Jag gillar heller inte att man alltid antas ska ringa upp om man ser att någon har ringt, både på mobilen eller hemma. För alla har väl en nummerpresentatör?

Egentligen .

Men; det är så himla härligt att ha fått tre fina SMS då man slår på mobilen! Det är kul då man kommer hem och en fantastisk vän ringt och sökt en! Och det är härligt att kunna välja att inte svara då man ser på nummerpresentatören att det förmodligen än en klämkäck försäljare trots att man nixat numret.
Dessutom är det fantastiskt att kunna hålla kontakten med alla som inte bor i samma stad!

Tack!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Pigg och på G!
Gjort: Ammat Leon, bloggat lite...
Planer: Rensa på datorn som nu blivit min egna då Johan har en genom jobbet. Nu ska den göras så enkel som möjligt! :D
Ser på: Lite olika bloggar..
Lyssnar på: Leon som har hicka.
Läser: Lite olika bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Inget ännu, men snart blir det té och havrekex.
Bästa: Precis allt känns toppen idag!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Missnöjd p.g.a. hickan, ligger och är arg!
Väder: Minusgrader och en gråmulen himmel.



Eko-hjälten Elisabeth

Redan för åtta år sedan slog Elisabeth upp portarna till eko- och rekobutiken Grön Gåva. Dagligen står denna rara kvinna, som kommit att bli en väldigt fin vän, bakom disken till stan's bästa eko-butik. Här trängs téer, kläder, barnvård, hudvård, torrskaffning, choklad (!!!) och ett bra utbud med Fair Trade-märkta produkter. Dessutom finns ett bra utud med väl utvalda böcker.

Elisabeth själv har stor kunskap om alltifrån till hur saker produceras och villkor där, gifter och tillsatser i mat, sjukdomstillstånd och hur de kan botas på ett eko-vänligt sätt. Tack vare denna eko-kämpe har jag fått många blogg-tips och hjälp med att förändra saker i vardagen till det bättre.

Butiken är också värd ett besök bara för att få tips om olika mässor, marknader och utställningar som är på G!

Elisabeth, det du gjort, och fortfarande gör, för vår stad är tillräckligt för att du ska bli Årets Öviksbo! För oss är du en aldrig sinande källa på kunskap och vi tycker du är helt otrolig!


Bloggpanelen testar; body från Nanoou!

Så kom då paketet från Ecoloco med bodyn från Nanoou som Leon ska testa till förmån för bloggpanelen! Vi har ett par plagg hemma från Nanoou redan som vi är jättenöjda med, men ingen body så vi såg fram emot att testa den!



Bodyn är vackert djupröd (perfekt så med julen som står för dörren) och i mjuk, skön 100 % ekologisk bomull. Det första som slog mig var att det inte fanns några knappar uppe vid halsen, något jag brukar kolla efter och uppskatta då jag köper bodys. Men i detta fall gjorde det absolut ingenting då det mjuka tyget är följsamt och töjbart, det gled lätt som en plätt över Leon's huvud!

  

(Lill-prinsen är super-stilig i rött eftersom han är rätt så mörk! NI skulle se honom i tomte-outfiten han ska lussa i på Lucia på lördag! :) )

Av tidigare erfarenhet vet jag att Nanoou's plagg fungerar ypperligt med tvättnötterna, det håller passformen tvätt efter tvätt och blir inte dassiga i färgen. Återkommer i detta ärende med denna body!

Matchades för dagen med röd- och grårandiga brallor i eko-bomull från Joha.



Glöm inte bort att kolla in Ecoloco's röd-inspirerade sida!!! Hela december kör de med fraktfritt så nu gäller det att passa på!


Kladdig kaka

Igår var det så dags för bak igen och denna gång stod en kladdig långpannekaka med mintsmak på menyn. Håll till godo!



Kladdkaka med mintsmak, 175 gr.

350 gr. rumstempererat smör *
2 ½ dl. råsocker * (dubbla mängden om strösocker används)
2 dl. kakao *
1 dl. sirap *



2 krm. salt *
2 msk. vaniljsocker *
6 ägg *
6 dl. siktat dinkel *
smör och mjöl till långpannan

Glasyr

2 dl. vispgrädde
300 gr. hackad vit choklad *
2 tsk. mjukt smör *
12 droppar pepparmintsolja (finns på Apoteket)
1 dl. hackade choklad- och mintkarameller * (typ som Marianne-godis)

 

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Smörj och mjöla långpannan.



Blanda det mjuka smöret med socker, kakao, sirap, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa med elvisp. Vispa sedan ner äggen, ett i taget.



Vänd sist ner mjölet för hand.

 

Bred ut smeten i långpannan

  

och grädda ca. 20 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen.

Under tiden går det utmärkt att smaka smeten! ;)

  

Låt svalna.
Koka upp grädden och rör sedan ner choklad och pepparmintsolja. Avsluta med att röra ner smör som gör glasyren glansig. Bred den över kakan och strö över godishacket.

 

Låt svalna ytterligare och skär i rutor.


 

Se hit!

Via Lisa och hennes fina blogg fick jag nys om detta. Tänkte att det är lika bra att hjälpa till att sprida det vidare!

Danska livsmedelsverket slår alltså larm om att det kan finnas en bakterie som orsakar matförgiftning, Clostridium botulinum, i Hipp's fruktmos för barn Banan och Persika. Varan har artielnummer 31330 och saluförs av Arvid Nordquist i Sverige. Innehållet i burkarna är 125 gr. 


TisDagens tacksamhet

Innan jag fick Leon hade jag en lista full med saker som skulle hinnas avverkas så sakteliga medan jag var hemma de sista 7 veckorna. Nu blev det som det blev, och listan fick vänta.

Nu har jag dock börjat arbeta av den och har bara några få grejor kvar på den samt några få grejor på listan med saker som ska bakas inför julen. Härligt!

Skriver ni listor?


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Lite småtrött men glad!
Gjort: Ingenting än så länge, lill-prinsen sover fortfarande :)
Planer: Röja i korgarna ute i hallen, diska ur alla kökslådor.
Ser på: Lite olika bloggar..
Lyssnar på: Tystnaden.
Läser: Lite olika bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Inget ännu, men snart blir det gröt.
Bästa: Livet! ♥
Sämsta: En lite små-öm vårta efter en hungrig killes framfart...
Barn: Sover som en stock.
Väder: Minusgrader och en analkande sol över hamninloppet!


Eko-hjälten Christina

Bloggar på Elin's trädgård;  Denna driftiga donna jobbar med utgrävningar och gräver lika djupt i eko-arkiven som hon gör i jorden.  I min värld är Christina eko-urmodern ur vilken alla tips är sprugna och det är dit man ska vända sig med tips och funderingar. Hon har en diger odling på gården som skulle få vilken eko-nörd eller grönsaksproducent som helst att bli grön av avund och en hjärna sprängfylld med kunskap gällande växter, grödor, gifter och tillsatset, farliga och ofarliga tips och rejäla gamla husmorstips för vardagsbestyr.

Varje vecka kan man oftast följa, och välja om man vill anta, hennes utmaning för ett grönare liv och där har vi lärt oss alltifrån att tillverka egna téer, örtsalvor, fått härliga recept på egna inläggningar och underbar vegetarisk mat! 

Christina, du är en gigant inom detta eko-block och den dag jag bor i hus kommer du att vilja avsluta ditt mailkonot, för då kommer odlingsfrågorna att komma poppandes norrifrån. Jag hoppas hela familjen får en rejäl dos med lugn och ro och sinnesfrid i jul!


I väntan på att kakan vi bakat har

MMS

I väntan på att kakan vi bakat har svalnat så att den kan glaseras har vi öppnat paket från Ecoloco och myser nu bland filtar och fällar! Leon har eko-kläder från Joha som han fått av gammelfarmor och gammelfarfar. Ja, som ni märker så myser vi massor! :D Kramalin


It's Your Choice!

Då vi åker till våra älskade fjäll passerar vi Trångsviken's samhälle i Jämtland. Ett samhälle som gång på gång prisas för sin företagsamhet och driftiga befolkning och ett samhälle där det nikotinfria snuset Choice tillverkas.

 Bild lånad härifrån.

Bakom företaget ligger Anneli Hellström, en nikotinberoende kvinna som blev gravid i slutet av 90-talet och då började fundera kring hur hon skulle klara sig utan sitt snus.
En väl komponerad blanding av torra örter och kryddor som smaksattes gav snuskänsla och smakade gott; Choice hade nu skådat världens ljus!

Varför omskrivs nu denna produkt på Ekoblogg? Jo, för att i dagarna lanserar detta prisade företag ännu en produkt på marknaden; KRAV-märkt Choice.

Tänk så långt vi kommit nu; nästan allt går att få ekologiskt! :D




MånDagens tacksamhet

Det är inte alltid man lyckas, för oftast brukar någon produkt vara icke-eko, men igår åt vi en helt ekologisk middag och det kändes så himla gott i både kropp och själ! Snacka om att proppa sig full med välbehag!

Tack!


Ekohjälten Emelie

Driver bloggen hippihäxan; Denna boho-chica småbarnsmamma i dreads (jag avundas de fortfarande!!!) har sedan jag upptäckt henne spelat en stor roll för mig gällande mitt eko-tänk! Hon är drivande och målmedveten och har alldeles nyligen starta en butik; Glad mat där ett varierande utbud med eko-produkter trängs på hyllorna.

Utöver detta håller hon ibland vegetariska matlagningskurser, driver en fantastisk blogg och producerar egen honung i bi-samhället hemma på tomten. Dessutom pågår ständigt ett arbete med att göra hemmet mer hållbart och trädgården mer självförsörjande.

Emelie, du har varit en stor inspirationskälla för mig eftersom du visat att man inte behöver vara en beige tönt fast man är en grön nörd! :)


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Lite småtrött men glad!
Gjort: Amma Leon, gjort frukost.
Planer: Baka en kaka i långpanna, mysa med grabbarna så mycket det går!
Ser på: Leon som halvsover och bajsar om vartannat i baby-skyddet och Lotus som ligger i mitt knä och hoppas att jag inte ska orka sista tuggan havrekex.
Lyssnar på: Lotus som tvättar magen och nyheterna på TV 4.
Läser: Lite kommentarer och mina "måste-läsa-varje-dag-bloggar".
Dricker: Yogi-té från Indiska.
Äter: Frukt- och mandelbröd och havrekex, båda med smör och ost.
Bästa: Min underbare son! ♥
Sämsta: Såklart ingenting!
Barn: Mätt och belåten, dock med lite magknip p.g.a Niferex-tillskottet. Kommer nog snart att somna.
Väder: Som alltid mulet och grått. Men minusgrader är det så snön får stanna kvar! *jippie*


Eko-hjältar!

Så här i juletid blir jag alltid inspirerad att tala om för folk vad det betyder för mig. Jag lärde mig det i samband med att min älskade morfar gick bort och jag hade hunnit med att inte bara sitta där i just det ögonblick då han lämnade oss, utan även hunnit med att ta farväl ett par dagar innan då han fortfarande var klar och "med".

Just då lovade jag mig själv att jag skulle försöka fortsätta med detta; att berätta för folk i min omgivning vad de betyder för mig och det har jag hållit.

Ibland är det ju så att människor man knappt känner kan ha stor betydelse i ens liv ändå. Under sju kommande dagar nu kommer jag att uppmärksamma de som betytt mycket för mitt eko-jag på ett eller annat sätt. En sorts eko-hjälte liksom.

Först ut imorgon är Emelie som har bloggen hippihäxan!


Ett Reko-tips!

Eftersom jag fått så många nya läsare på sistone vill jag passa på att påminna om länklistan här till höger på bloggen; där finns tips på shopping, tidningar, mat, hudvård och bloggar.

En av mina all time-favoriter är ju Rekobloggen, väl värt ett besök!


2a advent

Advent, som ju betyder ankomst, får mig att tänka på Leon's ankomst till oss. Vi är otroligt tacksamma över den gåva vi fått och då vi i vår familj idag tänder ljus så samlas våra tankar kring nära och kära som ett stort tack för det stöd vi fått under allt vi varit med om i samband med att vårt lilla mirakel kom till oss! ♥



Hur ska n fira andra advent idag?


Eko-pappa!

Antar att Johan ♥ tyckte jag får för mycket ego-boostning här på bloggen eftersom han flörtade med sig i en intervju i vår eminenta gratismagasin Tidningen 7! 93 % av alla Öviskbor läser den samt att den delas ut till nästan 30 000 hushåll och företag så nu kanske narcissisten i honom fått sitt för ett tag? ;)

Scrolla ner till sidan 3/16 för att läsa om vår favoritbutik Grön Gåva, om Rekolådan och om Johan som "undviker skitprodukter" och är på jakt efter choklad!
Där kan man också läsa om Elisabeth's digra arbete för att minska på plasten i vårt samhälle!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Pigg och glad!
Gjort: Ingenting förutom att amma Leon och satt mig vid datorn.
Planer: Som ovan; gå runt och slappa hela dagen. Advent-fika hembakta pepparkakor och lite glögg blir det nog i alla fall! :)
Ser på: Johan som sitter i soffan i min rosa pälsiga gamla morgonrock medan jag sitter i hans blåa i fleece. Här tänjer vi på alla könsgränser! ;)
Lyssnar på: Leon som som vanligt låter en massa; ni skulle höra honom!!! Han piper, tjuter, gnäggar och bräker, det låter som ett mini-zoo här hemma! :D Ungefär som då "vanliga barn" tar i för att fylla blöjan låter det som! :) Det roliga är att han sover medan detta sker så han är inte ens vaken. Då han är vaken är han tyst!
Läser: Lite kommentarer från er läsare. Alltid lika kul!
Dricker: Ingenting.
Äter: Heller ingenting, men ska snart trycka i mig sjukt många havrekex! :P
Bästa: Denna oplanerade dag.
Sämsta: Såklart ingenting!
Barn: Mätt och belåten, dock väldigt pratig just nu! Charmtrollet vårat!
Väder: Som alltid mulet och grått. Men minusgrader är det så snön får stanna kvar! *jippie*


Havrekex

Min mormor har sedan urminnes tider alltid bakat världens godaste havrekex vid jul. Igår bakade vi hela dagen och sedan åt vi tills vi storknade; mycket smör och ost på och sedan är det bara att tugga och njuta!

Havrekex, 150-160 st, 250 gr.

½ kg fiberhavregryn *
1 l. havremjölk * eller vanlig mjölk
400 gr smält smör *
1 påse hjorthornssalt
12-15 dl siktat dinkel *

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

Blötlägg havregrynen i mjölken under natten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt. Kavla lite deg i taget så tunnt det bara går på mjölad yta. (Då man tycker att det nog inte kan bli så mycket tunnare bör man kavla ytterligare, så tunnt ska det alltså vara).
Ta ut runda kakor med t.ex. ett vanligt glas och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda ca. 5 min. i 250 gr. på översta falsen i ugnen.

-->Passa då ni tar ut kexen för hjorthornssaltet gör att det sticker i ögonen. <--

Går alldeles utmärkt att frysa då de svalnat.

Idag tar bloggen bak-ledigt till förmån för havrekex-tillverkning! Ca. 160 fantastiskt goda och ekologiska kex ska bakas och frysas in - och såklart provsmakas i massor! :-D Receptet är från mormorsmor och fin under Mat-kategorin för den bak-sugne! Vi ska även hinna med besök av morfar och bonus-mormor under eftermiddagen! Trevlig lördag! :D Kramalin


SönDagens tacksamhet

Idag är jag så tacksam över att vi inte ska göra någonting alls! Igår var det fullt upp mest hela dagen och på kvällen sjönk vi ner i soffan med eko-chips och en mysig film för att ta igen oss. Denna dag får fortsätta gå i det tecknet! :)


Nytt för bloggpanelen

Nu var det dags igen! Bloggpanelen hos Ecoloco ska få testa röda och juliga kläder från danska Nanoou och jag råkar veta att denna snygging är på väg med post hem till Leon! Långärmad, ekologisk och jul-anpassad, kan det bli bättre?

Nanoou Mono body long (mörkröd) Bild lånad härifrån.

Ecoloco har gjort en härligt röd inspirationssida där man finner en massa läckra saker med en "decembrig touch"! Spana in!


Efterkontroll

I fredags var jag som sagt på efterkoll på Specialist mödravården. Jag fick träffa samma läkare som hade jour våra två första dygn inne på förlossningen samt tog ut min moderkaka så det känns som om cirkeln slöts i och med det.

Hb-värde 113
Blodtryck 110/65
Vilopuls 80

Allt såg dock bra ut och hade läkt fint. Jag fick så fint beröm för att jag orkat med allt pumpande Leon's första veckor. Det känns ju lätt värt det nu, men då var det allt annat än behagligt, så det kändes bra med en klapp på axeln. Hon tyckte också att det lugn vi visat under hela tiden var beundransvärt. Roligt att höra att det smittar av sig! :)

Känns i alla fall bra att allt var OK så att man kan bocka av det!


Idag tar bloggen bak-ledigt till f

MMS

Idag tar bloggen bak-ledigt till förmån för havrekex-tillverkning! Ca. 160 fantastiskt goda och ekologiska kex ska bakas och frysas in - och såklart provsmakas i massor! :-D Receptet är från mormorsmor och fin under Mat-kategorin för den bak-sugne! Vi ska även hinna med besök av morfar och bonus-mormor under eftermiddagen! Trevlig lördag! :D Kramalin


GRATTIS!

Idag fyller en av mina äldsta vänner år! :D



Ett stort grattis till rara S på din dag! Hoppas du får en fin-fin dag med massor av mys! Paket finns här hemma tills du kommer och hälsar på!

--------------------------------Tack för att du finns! ---------------------------------

Massa kramar Malin, Johan, Leon och Lotus! ♥


Mys i plysch

Denna super-snygga eko-retrooverall från Kretsa kommer att klickas hem till Leon framöver så att han kan ha den nästa höst. Den fanns i så stora storlekar så ska vi köpa i den minsta kommer han att ha den i sommar och det känns lite väl varmt! Bättre att gå upp lite till strl. 86 och spara för framtiden! Den är bland det snyggaste jag sett och jag törs lova att Leon kommer att vara hyfsat söt i den! :)

Velour-overall, brun Bild lånad härifrån.

Även mammor skulle vilja mysa runt i liknande! ;)


FreDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att det gick så bra igår!!!


Wabi sabi

Så här i stressiga juletider uppkom ett nytt begrepp för mig; Wabi sabi - en form av feng shui för själen. Kvinnan bakom konceptet är Agneta Nyholm Winqvist, en av de stora gällande feng shui för hemmet i Sverige och grundaren av Nordic school of Feng Shui.

Inom wabi sabi uppskattar man det enkla och dess ursprung. Man accepterar att saker och ting är som det är och njuter av dem ändå. Att försöka välja bort vissa saker från den västerländska filosofin, bara för att alla andra har eller gör vissa saker behöver man själv inte följa samma linje, som påverkar oss negativt är wabi sabi. Massproducerade produkter, tekniska hjälpmedel, vassa hörn och material som plast och metall är alla exempel på saker som kan påverka vår hälsa och själsliga balans negativt. Det wabi sabi förespråkar är istället en livsstil fylld av naturliga lösningar, runda hörn, mjuka former, trä och sten, hantverksproducerade föremål, spontanitet och leva-i-nuet-tänk.
Uppskatta livets olika faser precis som årets alla årstider har sin tjusning och se skönheten i det enkla och lilla runtomkring dig. Wabi sabi åminner oss om den egna platsen i tillvaron och ser till helheten. De val vi gör påverkar inte bara oss utan allt och alla runtomkring oss.

Med andra ord så är slit-och-släng-tänket inget som går stick i stäv med wabi sabi så det känns väldigt eko att anamma detta tänk; mer hållbar shopping genom att hitta tillbaka till naturliga produkter (ekologisk bomull, bambu och lin) och fram för loppis och Secon Hand-shoppandet!

Man kunde göra ett test för att se hur mycket wabi sabi man var; Johan och jag kammade hem fullpott och det förstår jag; detta tänk är verkligen "vi"!



Detta fick jag nys om genom att läsa tidningen Hälsa!


Dagens eko


Dagens eko;

Humör:
Glad och förväntansfull; det är ju helg nu!
Gjort: Ammat Leon, gjort mig i ordning, läst morgontidningen.
Planer: Besök på Specialist mödravården för efterkoll samt samtal gällande förlossningen. Man har tydligen alltid uppföljningssamtal vid prematurfödslar. 
Ser på: Min nya, fina eko-tröja.
Lyssnar på: Leon som sover och snarkar bredvid mig i soffan. :D
Läser: Mina favorit-bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Två ostmackor.
Bästa: Att vi har en sådan fantastisk son! *lycklig*
Sämsta: Ingenting!
Barn: Mätt och nöjd! Småler då och då! :)
Väder: Snö, mulet och grått!


BVC-besöket gick jättebra! Blev re

MMS

BVC-besöket gick jättebra! Blev respektfullt bemötta i vårt beslut att inte låta vaccinera Leon och fick höra att vi skötte oss med bravur, speciellt under de omständigheter som varit. Hon stannade i två timmar så jag tror sköterskan trivdes hos oss! :D Leon hade gått upp till 3110 gr. och slutar nu med Protovit till förmån för AD-droppar. Jag och Leon tog sedan en rejäl tupplur och efter storhandling och sötpotatissoppa till middag har jag läst ovanstående bok från Landstinget och packat upp lite eko-kläder till hela familjen från HM Organic. Nu väntar té, en bit choklad och kriminalserier på TV! Trevlig kväll! Kramalin


Receptet

Det är väl lika bra jag delar med mig av receptet som är så gott att även hundar vill ha? :)

Saffranskaka, 175 gr.

8 dl. siktat dinkel *
200 gr. rumstempererat smör *
2 ½ dl. råsocker * (dubbla mängden om strösocker används)
5 tsk. bakpulver

Vispa samman alla ovanstående ingredienser.

2 ägg *
4 dl. mjölk eller havremjölk *
2 kuvert saffran *

Vispa samman alla ovanstående ingredienser.

Rör ihop bägge blandningarna och häll i en långpanna som endera smörats och bröats eller klätts med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
Grädda 15-20 min. i mitten av ugnen tills kakan fått en gyllenbrun färg.

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

 Bild lånad härifrån.


Saffrans-tjuv!

Igår medan vi gjorde en pytt i panna så svängde Johan ihop en bus-enkel saffranskaka i långpanna. Alla som har bakat någongång i sitt liv vet att kakan måste stå framme och svalna lite innan man kan skära den i rutor och stoppa i frysen. Alla som har hund vet också att de ibland kan vara tjuv-aktiga. Men kruxet är att Lotus inte brukar vara det. Vi har ju bakat en massa de sista veckorna och alltid låtit det stå framme för att svalna. På sin höjd hoppar han upp med tassarna för att se men hoppar direkt ner igen.

Om jag hade tänkt till igår så hade jag kommit ihåg hur galen han var i just denna kaka förra julen; han förstökte sno åt sig av den så fort han kunde. Men mitt minne svek mig igår...medan Johan masserade Leon och jag pratade med bror han Lotus tugga i sig så att halva kakan blev förstörd, men uppskattningsvis fyra rutor av kakan. I receptet är två kuvert saffran och vi vet ju att saffran är giftigt för hundar, men veterinären sa att det inte var någon fara; han har fått i sig för liten mängd. Men saffran lagras i kroppen så resten av julen gäller det att se till att han inte får i sig något alls.

Hur kvällen slutade? Då jag kom på honom markerade jag, varpå han markerade tillbaka, varpå jag tog ner honom på golvet och visade överläge och sedan skämdes han som den hund han är tills innan vi skulle gå och sova och jag slutade nonchalera honom, lockade honom till mig och vi blev vänner igen.



(Bjuder på en tre år gammal bild där matte nyss gått ner alla 41 kg. och hade en helt annan frisyr än nu! Tro mig när jag säger att inga kan mysa som vi!)

Tänk, det är roligt nästan jämt!


TorsDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att vissa runtomkring mig som kämpat lite mer än andra den gågna veckan kanske äntligen kan få lite lugn och ro. ♥


Tips i juletider

Änga gård, som jag tidigare bloggat om för deras fantastiska ekologiska kryddblandningar, tipsar om juliga klappar. Vad sägs om;

Till Asienfantasten: en påse Chai-te, en burk ingefära och en burk koriander?

Till Romantikern: en påse Afrodites Löften, en burk Sommarlängtan och en påse lavendel?

Till Jägaren: en burk Älgskogslek, en burk Höstdrömmar och en burk Heta Nätter?

Till Äventyraren: en påse Livslust, en burk Äventyrslusta och en burk Sechuanpeppar?

Till Arbetsnarkomanen: en burk Snabbis, en påse Sömntuta och en påse lugnande lavendel?

Just nu kan man kombinera tre kryddburkar/tepåsar och endast betala 130:- . De passar också på att tipsa om att de nu fyllt på med ännu mer ekologiska téer, däribland de nya Gunpowder och ett Guaran-té. I 19 års tid har detta charmiga företag försett sina kunder med nästan 80 olika kryddblandningar och té-sorter, helt utan tillsatser men med namn som är otroligt roliga och genomtänkta! Jag har beställt därifrån flera gånger och det är enkelt och smidigt och snabb leverans!




Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Extrem trött, Leon var vaken en massa fram emot små-timmarna och hade ont i magen. Lill-vännen, tyckte mamma's famn var gosig då!
Gjort: Ammat Leon, städat i ordning lite här hemma, kokat gröt.
Planer: Hembesök av BVC-sköterskan, sova ikapp lite efter lunch, handla mat då Johan slutar jobba.
Ser på: Dataskärmen.
Lyssnar på: Leon som stökar och bökar i vagnen.
Läser: Mina favorit-bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Eko-gröt med jordgubbssylt och havremjölk.
Bästa: Att jag får vara mamma-ledig!!!
Sämsta: Att jag är lite trött då, annars på topp som vanligt!
Barn: Ligger i vagnen och småpratar!
Väder: Snö, mulet och grått!


Massera mera!

Vid barnpsykiatriska kliniken i Uppsala har man gjort en omfattande studie på 60 barn och allt visar på att barn som dagligen får massage blir friskare, mer koncentrerade och blir mindre aggressiva - förutom den rent välmående effekten vill säga.

Det är så härligt att vi kommit igång med att massera Leon, och att han tycker det är så skönt!


OnsDagens tacksamhet

Då anda börjar stressa runt för att hinna med allt inför julen känner jag stor glädje i att klapparna ligger inslagna och färdiga på golvet framför kistan från Johan's farmor.

Här finns ingen stress, bara lugn och ro!


Tack snälla!



Ett stort tack till Malmö chokladfabrik som skickade några av sina godbitar till mig! Kan man bli annat än glad då det kommer svensktillverkad, ekologisk, Fair Trade-märkt kvalitétschoklad med posten?

Mums!


Favorit i repris

Har fått både kommentarer och mail om mitt tryffelrecept så jag kör en favorit i repris och delar med mig av receptet som räcker till 20 ljuvliga tryfflar som fullkomligt smälter i munnen. Jag gör de oftast på choklad med minst 70 % kakaohalt men tryfflarna kan varieras i det oändliga och är även jättegoda med en kvalitéts-mjölkchoklas som bas. Lämnar även några förslag till olika smaksättningar.

Jag lovar; dessa tryfflar kommer att göra succé!

Chokladtryfflar grundrecept ca. 20 st.

200 gr choklad av fin kvalitet (vare sig man använder mörk, ljus eller vit) och såklart helst ekologisk, KRAV-märkt eller Fair Trade. Det blir en godare smakupplevelse då, och detta märke är en av mina favoriter!
3/4 dl grädde
25 gr smör (såklart gärna ekologiskt)
1 msk honung (jag använder en närproducerad variant)

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke, gärna rostfri så att inte eventuell plast lämnar en bi-smak. Smält grädden med honungen. Rör sedan ner smöret så att smeten blir blank. Häll över den finhackade chokladen och rör tills allt smält. Ställ att stelna i kylen och använd sedan en sked eller ett kuljärn för att forma tryfflar som rullas i t.ex. kakao.

Några smakförslag;

# Använd 200 gr vit choklad och tillsätt 1/4 gr ( ett ½ kuvert) saffran (köper ekologisk saffran på Grön Gåva) och rulla istället tryfflarna i florsocker. Dessa gjorde storslagen succé på vårt glögg-party i december!

# Tillsätt 4 droppar pepparmyntolja (finns bl.a. på Apoteket) i den mörka chokladen. Rulla tryfflarna i Marianne Crush (sååå gott) eller kakao.

# Använd vit choklad och ta endast ½ dl grädde och tillsätt i msk limejuice i tryfflesmeten (Kung Markatta har jättefin både lime- och citronjuice). Smakar underbart tillsammans med den söta, vita chokladen. Rullas i florsocker.

# I juletid är det gott att dra av lite på grädden och ta ½ dl grädde, 1 msk glögg (koncentrerad) och sedan rulla tryfflarna i hackade nötter.

Tryfflar kan varieras i det oändliga och egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Allt smakar ju fantastiskt då man har en sådan ljuvlig grundingrediens som choklad! ♥
Är sugen på att testa tillsätta både lingon och chili i mina tryfflar, dock inte samtidigt, så framöver vid lämpligt tillfälle kommer jag att testa det med. 

  

Varsågoda och njut!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Glad men lite trött idag också.
Gjort: Ammat Leon, plockat med lite tvätt.
Planer: Baka en kaka, sova lite, fika med Leon's farmor!
Ser på: Nyhetsmorgon på TV 4.
Lyssnar på: Leon som stökar och bökar i vagnen.
Läser: Mina favorit-bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Eko-fil med jordgubbssylt.
Bästa: Att mamma kom på mys-visit till mig och Leon igår! (Johan var borta.)
Sämsta: Att blogg.se inte fungerade på hela dagen igår!
Barn: Mätt - ligger i vagnen och småpratar, på väg in i sömn!
Väder: Snö, mulet och grått!


TisDagens tacksamhet

Jag har äntligen kommit mig för att anända Shaki-mattan igen. Lovely! Eftersom man inte skulle använda den som gravid blev det Johan som tog sig an den, men nu ska jag verkligen försöka använda den regelbundet varje dag för känslan som infinner sig efteråt är fantastisk!
Jag tycker det gör lite ont i början men då andas jag profylaktiskt ett par minuter tills det avtar, sedan skulle man nästan kunna ligga på den hur länge som helst!

Köp den online via hemsidan eller på Grön Gåva!


Nouveau bordeaux

Från Saltå Kvarn i Järna kommer nu ett bourdeaux-vin som heter just Saltå Bourdeaux.

  Bild lånad härifrån.

Detta röda bourdeaux-vin odlas på den biodynamiska (sedan 9 år tillbaka) vingården Chateau La Grolet i Cotes du Bourg av Catherine och Jean-Luc Hubert. Vinet består av Merlot- och Cabernet-Sauvignon-druvor och bör lagras 3-5 år för vara till sin rätt, även om det kan lagras längre då vinet är lagringståligt.

Vinet har toner av kaffe, cederträ och mörka bär och passar bra till mörkt kött, vilt eller ost!

Vinet säljs i lådor om 12 flaskor och varje flaska kostar då 118 :-. Artikelnumret är 74828-01. Vinet ska finnas som beställningsvara på Systembolaget, och där finns även nedanstående viner från Saltå;


Saltå Cotes du Rhone - artikelnummer 83876-01

Saltå Riesling - artikelnummer 74121-01

Saltå Bordeaux - artikelnummer 74828-01





 


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Glad men lite trött även idag.
Gjort: Ammat Leon, fixat lite här hemma, gjort en supergod frukostsmoothie.
Planer: Hälsa på bästa C och lilla M tillsammans med underbare Leon!
Ser på: Min vackre son som ligger bredvid mig i soffan iklädd eko-kläder.
Lyssnar på: Leon som jollrar på och gnolar lite.
Läser: Mina favorit-bloggar.
Dricker: Smoothien.
Äter: Se ovan.
Bästa: Att Leon älskade baby-massagen han fick igår innan läggdags!
Sämsta: Ingenting!
Barn: Extremt nöjd med tillvaron!
Väder: Snö, mulet och grått!


Lunch innan lussebaket blev rester

MMS

Lunch innan lussebaket blev rester från gårdagens middag bestående av dinkelpizza med lite olika fyllningar! Mums!


Dagens eko

Dagens eko;

Humör:
Glad men lite trött.
Gjort: Ammat Leon, plockat lite och färgat mina ögonbryn.
Planer: Minsta möjliga! Eventuellt rimma på julklapparna.
Ser på: Dataskärmen.
Lyssnar på: Leon som bökar i vagnen.
Läser: Mina favorit-bloggar.
Dricker: Vatten.
Äter: Inget än, ska strax äta gröt.
Bästa: Att vi bara ska mysa idag, jag och grabbarna Grus (= Lotus och Leon)!
Sämsta: Att jag fått nackspärr och att det är Johan's första jobbdag idag. Typiskt att det skulle komma nu då jag "måste" lyfta Leon själv hela dagen. Men, det går det också, får vara mer försiktig bara!
Barn: Halvmissnöjd just nu!
Väder: Snö som håller på att regna bort, nollgradigt mulet och grått!


Lussebak och julmys!

Igår bakade vi som skrivet lussebullar och jag bara måste få dela med mig av detta jätteenkla och supergoda recept! Som den utbildade pedagog man är så kommer bilder till instruktionerna! ;)

Detta recept ger 64 härligt, goda dinkelbullar!


 Smält 200 gr. smör * och rör ner 6 dl. mjölk * (fungerar utmärkt med havre- eller sojamjölk också!) och låt det bli fingervarmt.

 Smula ner 50 gr. jäst för söta degar i en bunke (denna kökshjälp från Bosch är en gammal förlovningspresent och oumbärlig då man vill vara sin egen bagare!) och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

 Det är bra med en bak-hunk som kan hjälpa till! ;)

 Lite av de ekologiska ingredienser som användes!

 Blanda sedan ner 2 pkt. saffran *, 2 dl. vit baksirap *, 1 tsk. salt *, 2 ägg, och 18 dl. fullkornsdinkel * (20 dl. om man tar vanligt vetemjöl). Arbeta snabbt till en blank och smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca. 30 min. Sätt ugnen på 250 gr. och börja med fyllningen under tiden.

 Blanda 200 gr. rumsvarmt smör * med 2 dl. florsocker * och 2 tsk. vaniljsocker (OBS! Den äkta varan, inget kemiskt framställt!) till ett jämnt smör. Låt stå framme.

 Häll ut degen på bakbord, bakduk eller mjölad yta.

 Knåda den kraftigt.

 Dela den i 4 delar och kavla ut en del i taget till ca. 30x35 cm.

 Bred på 1/4 av smöret.

 Börja sedan rulla från ena långsidan till mitten...

 ...rulla sedan från andra hållet mot mitten...

 ...så att båda rullarna möts.

 Dela sedan degen i 16 delar,

 ställ de på högkant,

 och platta till! En kringla, katt eller ett par glasögon har nu bildats! Lägg på bakplåtspapperklädda plåtar.

 Låt jäsa 30 min, under bakduk.

 Vispa upp ett ägg * och pensla på bullarna,

 strö sedan över råsocker *.

 Grädda 6 - 8 min. i 250 gr. på näst översta falsen i ugnen.

  Så här fina blev dem...



...och så här goda blev dem!

Som vanligt så är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Lycka till!


MånDagens tacksamhet

Idag är jag tacksam över att jag har hyfsat bra simultan-förmåga då det är extremt viktigt som småbarnsförälder att kunna göra flera saker samtidigt! ;)


RSS 2.0