Förtydligande

Med anledning av föregående inlägg gällande hårborttagning skulle jag vilja förtydliga om att det inte handlade om att jag ville hitta ett bekvämare sätt för att jag är missnöjd med rakningen eller för att jag ör gravid (jag kan gå med håriga ben resten av graviditeten om det skulle vara så) utan om att jag ville hitta ett alternativ som var skonsammare mot miljön.

Jag hade mina funderingar kring en uppladdningsbar epilator eftersom det är hållbarare än att köpa nya rakblad hela tiden, en epilator håller flertalet år, och i och med dess uppladdningsbarhet skulle man slippa att sätta i nya batterier hela tiden. En läsare, Linn, jobbar med att sälja epilatorer och hon menar att man bör skaffa en nätdriven för de uppladdningsbara laddar ur så fort och blir sega och luggas bara till slut.
Det känns inte alls aktuellt som ni säkert förstår.

Några tipsade om vax och det skulle jag kunna tänka mig om jag fick göra det själv. En gammal klasskompis till mig är gift med en muslimsk man och jag vet att hans mamma och syster kokar eget vax på spisen som tydligen är supereffektivt då det gäller att ta bort håret och känns ju ändå rätt snällt om man gör det själv och på så vis kan ha koll på, och påverka, innehållet. Det som väcker mina funderingar då är remsorna man drar bort vaxet med. Vaxar man själv måste man ha tygremsor och då går det ju åt en del tyg istället, är tyg bättre att kassera än rakblad? I så fall skulle man kunna införskaffa tyg på Second Hand-butiker och använda sig av.

Skrubbvantar kanske är effektiva, någon som vet? Frågan där är också hur länge de håller innan nya måste införskaffas? Vill helst inte köpa nytt hela tiden!

Hårtborttagningsmousse- och krämer faller helt bort då de innehåller en massa skräp jag inte alls vill ha i närheten av min hud eller armhålor. Läste en studie för några år sedan om att rakgel och hårborttagningskrämer i armhålan kunde tränga in i lymfsystemet och på så vis ligga till grund för bröstcancer men jag hittar inte den nu.

Som läget är nu fortsätter jag med min väl nyttjade hyvel sedan över 4 år och letar under tiden vidare efter ett mer skonsamt alternativ. Jag vill också förtydliga att jag inte använder någon shaving gel utan rakar benen i duschen då benen är blöta och rena och det fungerar hur bra som helst. På så vis skickar jag inte ut en massa kemikalier i vattnet utan kasserar ca. 1 rakblad var 6e vecka. I pest- eller koleravärlden kanske det är det bästa just nu eftersom att behålla håret inte känns aktuellt?


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Jag vet att Mia på Naturlig Skönhet (www.naturligskonhet.se/) i Borlänge använder tygremsor när hon vaxar i salongen. Hon klipper dem från ekologisk lakansväv och zig-zackar runt om. De är tvättbara och enl. henne fungerar de bättre än andra remsor hon använt tidigare. Om du bara ska använda till dig själv tror jag inte att det går åt många decimeter tyg. Jag vet inte vilken typ av vax hon använder. Lycka till med dina efterforskningar.

2008-08-20 @ 09:50:16
URL: http://www.medsols.se
Postat av: anna

Jag tänkte precis som Kerstin att det kanske kan gå att tvätta tygremsorna man använder till vaxet? I så fall känns ju ett hemgjort vax med kasserade lakan som tvättas mellan gångerna som ett juste alternativ.



Sen undrar jag, varför är en nätdriven epilator självklart sämre än en laddningsbar? Jag har ingen koll på sånt här, men det känns som att den effekt som behövs för att rycka ur håren borde vara samma oavsett om den kommer från ett batteri som laddats med ström från väggutaget eller om man tar strömmen direkt ur väggen medan man använder den så att säga? För mig känns vägen via batteriet som en "omväg" som snarare borde slösa energi än spara. Men som sagt, jag vet inget om saken egentligen :-)



Tack för att du kollar upp detta, kanske kan dina slutsatser leda till mer miljövänlig hårborttagning även för mig :-)

2008-08-20 @ 10:55:08
Postat av: Blissara

Snabbtips från en trött Sara: skulle du vilja använda nåt mer än vatten (som jag också körde på länge) till rakningen så tipsar jag om vanligt balsam. Funkar hur bra som helst!

Det enda jag behöver är shampoo, balsam och babyolja så är jag nöjd. Och absolut ingen duschtvål, usch usch!



Kram och godnatt.

2008-08-21 @ 04:26:55
URL: http://blissara.webblogg.se/
Postat av: Malin Harju

Kerstin: Det låter ju bra det! :) Och som du säger, till en person går det ju inte åt mycket alls! Man måste ju kunna "remsa upp" ett lakan och ha så att man klarar sig en väldigt lång tid då!



Tack för ditt svar! :)



/Malin



anna: Tydligen är det så att det går åt så mycket kräm (ström) för att orka rycka upp håren så att batteriet inte orkar. Pratade med en på jobbet som sa att hon haft en batteridriven som hon fick byta batterier i MEDAN hon fortfarande epilerade. Vilket jäkla slöseri!



Men jag håller med dig, det borde inte bli så eftersom strömmen tar en omväg på något vis!



Bra att det uppskattas! Ska bara se till att jag hittar ett bra recept på vax så är jag good to go!



/Malin



Blissara: Tack för tipset! Men jag har aldrig använt balsam utan med de schampon vi använder blir håret så mjukt ändå. Dessutom använder jag knappt schampo nu på mitt rakade huvud! ;)



Kram och godmorgon!

2008-08-21 @ 06:18:26
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Linn

hej igen! Jag håller nog med om att en nätdriven epilator kanske slösar mindre ström än en uppladdningsbar. Dels håller det bästa batteriet på en epilator (som jag känner till) 40 minuter (enligt leverantören) och det tar ca 30 min för mig att epilera ena benet. Sen om man låter epilatorn ligga fulladdad tills nästa gång man använder den kan den ladda ut något, då måste man ju ladda den igen. Då känns det som om man slösar mer med energin än om man bara använder det man måste. Om uppladdningsbart vore ett riktigt bra alternativ skulle dem kanske ha haft utbytbara batterier, typ GP, men alla har inbyggda varianter.



Kram och god natt =0)

2008-08-23 @ 01:25:09
URL: http://www.linnekholm.blogspot.com
Postat av: Malin Harju

Linn: Tack rara för att du tar dig tid till att kolla upp och hålla mig uppdaterad!



En fantastisk helg önskar jag dig!



Kramen!

2008-08-23 @ 09:03:58
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: rocketqueen

Du vet väl att vaxet man kokar själv hemma på vatten, citron och socker inte behöver några tygremsor för att kunna dras av? :D

2008-12-12 @ 09:34:48
URL: http://rocketqueens.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

rocketqueen: Nä, det visste jag inte! :) Vad är det för "recept" på det?

2008-12-12 @ 09:38:30
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0