Lämna batteriet åter!

I den allt mer pågående miljödebatten diskuteras såklart ocksp batterier. Jag glömmer aldrig första gången jag insåg att alla inte lämnar igen sina i en holk utan slänger de i soporna. Hur resonerar man då?

Alla batterier har ett liv ocn när det tar slut ska de tas om hand allihop. Det är ett stort och viktigt steg mot ett mer miljövänligt samhälle för oss alla. Det är också själva idén med den lag i Sverige som säger just detta: alla uttjänta batterier ska lämnas till återvinning.


Se batterierna som våra vänner - de befriar oss. Tänk vad många apparater och maskiner, till och med bilar, vi kan använda utan att koppla ihop oss med elnätet tack vare just batterier.
Tänk vilken lång sladd som skulle behövas till din pannlampa om du vill jogga en mörk kväll - om du inte hade ett batteri. Tänk alla leksaker som inte skulle finnas utan batterier; alla sladdlösa verktyg, mobiltelefoner, bärbara datorer, ficklampor, transistorradioapparater, Ipods - de flesta grejer som rör sig, lyser och låter. Batterier befriar oss från avstånd och mörker, de gör oss rörliga. De startar våra bilar och snart kanske de ersätter motorerna. De förlänger den ljusa årstiden.


Kort sagt - batterier gör något bra för oss. Med tanke på allt gott de bidrar med är det faktiskt riktigt taskigt att slänga dem som sopor när det gjort sitt. De förtjänar bättre. Inte minst för att alla batterier kan återvinnas och bli till nytta igen.


Dessutom; batterier som slängs i soporna blir miljöfaror istället för goda vänner. För många batterier innehåller giftiga ämnen som vi inte vill ha i vår miljö. Och där hamnar de tyvärr om batterierna bränns i sopstationer. Genom röken sprids gifterna till skog, mark och sjöar och till luften vi andas. Batterier brinner dåligt.


Så det hela är rätt självklart; alla batterier ska samlas in.


I samarbete med Batteriinsamlingen finns en widget på min blogg under profiltexten där man kan söka rätt på närmsta holk. Gör det du också och se till att de uttjänta batterierna hamnar där nästa gång!

Här kan man skaffa sig en widget till bloggen (klicka på Din widget) och här kan man bli en batterivän! Läs mer på Batteri-insamlingens hemsida!

 Bild lånad härifrån.



Kommentarer
Postat av: Ma-Linn

Haha, jag hade en liknande aha-upplevelse för många år sedan. Jag blev intervjuad för teveprogrammet Plus, och de frågade mig vad jag gjorde med mina gamla batterier. Återvinner så klart! Gör inte alla det? svarade jag. De klippte bort mig ur programmet, de var visst ute efter att hitta folk som slängde sina i soporna. :-D

2008-11-13 @ 16:09:00
Postat av: Malin Harju

Ma-Linn: Ha, ha, ja du ser! :D

2008-11-14 @ 00:01:35
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0