100 sätt att rädda världen - nr. 16

16) Låt din trädgård vara lagom

Om vi inte sköter trädgården miljövänligt, hur ska vi då kunna ställa krav på bönderna att vara ekologiska? Se över eventuellt förråd med bekämpningsmedel och fundera över om de verkligen är nödvändiga. Fråga efter miljövänliga alternativ, för idag används mer bekämpningsmedel i trädgårdarna per kvm än skogsbruket, frukt- och trädgårdsnäringen.
Se också över maskinparken; måste man ha alla dessa maskiner som brummar, lever om, väsnas och spyr ut avgaser? Fungerar det inte lika bra med sekatör, handjagad gräsklippare och häcksax?
Om man behöver en maskinell klippare så välj hellre en elektrisk eller en med fyrtaktsmotor som ger både renare avgaser och är tystare än de med tvåtaktsmotorer. Använd alltid alkylatbensin som minskar utsläppen av kolväten m ed upp till 90 %.
Andra tips kan vara att vattna med regnvatten, vattna då solen gått ner för att minska avdunstningen eller att ändra inställning; det dina grannar kallar vildvuxet kanske du väljer att benämna som en fristad för fåglar, fjärilar, igelkottar oc andra djur.
Och kom ihåg; en hängmatta är extremt miljövänlig!

Som vanligt bra tips från Johan! Ett tillgg från mig är annars att kolla in hippihäxans- och Christinas bloggar. Där kan man få massor med matbyttiga tips om hur man odlar och tar tillvara på skörden på bästa, och m est hållbara, sätt!

Fritt omskrivet från "100 sätt att rädda världen" av Johan Tell.



Kommentarer
Postat av: Anna Kittybloggarn

Tankvärda ord. Men jag vill nog vifta lite! Om man har möjlighet är det nog lite bättre att vattna tidigt på morgonen för att undvika att det bildas diverse mögel och grejer på grönsaker och blommor. Men odlar man en del kanske man känner sina växter tillräckligt bra. Allra helst ska man också luckra jorden efter vattningen för att bryta upp ytan, det ska också minska avdunstiningen.



Ett annat tips jag har är att våga mer när det gäller grönsaker. De tål en hel del, annars hade de väl inte överlevt i alla dessa år. Odla lite tätare och blanda lite vildare. Med jorden full av grönsaker minskar du plats för ogräs. :) Dock är morötter lite känsliga när det gäller vattentillförsel, de vill ha jämn bevattning för att inte växa ryckigt och spricka sönder och morötter ger samma vikt i skörd oavsett hur många du klämmer in. Växer de lite tätare blir de mindre och fler, får de mer yta kan de blir kraftigare. Men enligt min grönsakslärare ska de ge samma slutvikt i skörd.



Gott är det i allafall med egenodlade grönsaker!

2008-09-18 @ 17:50:59
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna Kittybloggarn: Kul att du fyllde på med mer tips!

Och jag håller med; egenodlade grönsaker är toppen!

2008-09-19 @ 06:17:33
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0