Ojdå...

Jag brukar inte varken läsa, eller kommentera, de "stora modebloggarna" särskilt ofta. Imorse blev det båda. En av de största (eller kanske den största?) har en bloggerska som nu skrev att en snygg shoppingväska från ett visst märke inte skulle skada. Dessutom fanns ingen med just det märket i hennes väsksamling.

Hm. Jag skulle vilja veta hur man har en väsksamling med märkesväskor; hur kan man tycka det känns försvarbart på något annat sätt än att det är ytligt/snyggt/trendigt? Jag har ingen samling med märkesväskor och jag lever ett alldeles underbart liv där jag känner mig vacker ändå - både på utsidan och på insidan. Jag undrade i min kommentar vad hon stödjer för välgörenhetsorganisationer, det tar jag nämligen för givet då man redan har så många väskor och ändå vill ha en till. Då måste det finnas så mycket pengar att man ger av sitt till de mindre lyckligt lottade i samhället. Detta bottnar inte i någon avundsjuka, jag skulle också ha kunnat köpa en väska av det märket ( i alla fall vid ett tillfälle i livet) men det finns liksom inte i min värld att man gör så även om man har pengarna för det. Hur kan en väska av ett visst märke spela så'n stor roll? Hur kan det känns försvarbart på något sätt att slänga ut tusen- och åter tusentals kronor på en väska?

Varje år skippar vi julkorten och skänker istället alla pengar vi tidigare slängde ut på det (ja, det känns som att "slänga" ut de pengarna och vi skickade en hel del) till någon välgörenhetsorganisation. Det blir många hundralappar med både värdet för korten, kuverten och portot. Om vi läser om folk som på något vis far illa (tsunami-offren, Katrina-offren) eller får nys om en djurrättsorganisation som just nu håller på med ett projekt och söker bidrag skänker vi alltid. Vi är även medlemmar i Djurens Rätt. Hemma hos oss fnns också en burk dit vi oftast stoppar en slant då vi är bortbjudna istället för att ha med något till de vi ska till (typ vinflaska eller blommor). Istället för att övelämna något kan man endera tala om eller ge ett kort där man meddelar att en slant har stoppats i vår burk och att just nu går pengarna till Friends. Våra kompisar vet detta så nu kan händer det att de också skänker pengar dit då de äter hos oss istället för att komma med något, eller gör som M och F på midsommar som satt in pengar i vårt namn till Greenpeace. Detta delar jag inte med mig av för att framstå som präktig utan för att visa på att många bäckar små blir en å och att alla kan göra något! Man behöver inte skänka tusenlappar - ett par tior kan räcka för att göra någon glad och skapa en förändring.

Jag har valt att inte länka på något sätt i detta inlägg för det är inte det som är det relevanta i frågan och stämmer inte överens med denna bloggs profilering. Men eftersom Ekoblogg strävar efter att göra världen till en bättre plats att leva på så var jag tvungen att ventilera detta! Jag hänger inte ut eller fördömmer någon med detta inlägg och min intention är inte att såra, i så fall ber jag om ursäkt redan här och nu.

Malin ♣

Kommentarer
Postat av: anna

Fast varför är just en samling handväskor mer upprörande än all annan konsumtion som inte direkt är nödvändig för att överleva? Ur ett ekoperspektiv är det såklart dåligt att handla "onödiga" saker, men varför är en handväska värre än t.ex. en meditiationsbok (om vi för exemplets skull låtsas att de förbrukar samma mängd resurser)?



Om man ser det ur ett fattigdoms-/samhällsperspektiv så är jag inte så säker på att det givet är bättre att sluta konsumera och ge alla sina pengar till välgörenhet. Visst finns det många viktiga och bra projekt, men det riskerar ändå att bli någon form av "konstgjord andning". Medan en ökad handel och konsumtion kanske kan bidra till fler jobb, större inkomster till fattiga regioner och på det sättet hjälpa någon mindre lyckligt lottad. Nu menar jag inte att konsumtion är lösningen på globala problem, eller att all välgörenhet är dålig (jag skänker själv pengar varje månad till organisationer jag har förtroende för), men jag tycker du gör det lite väl enkelt för dig när du förutsätter att det i alla lägen vore bättre att byta ut sin konsumtion mot välgörenhet.



Intressant att du tar upp detta, hoppas du ursäktar min långa kommentar!

2008-09-01 @ 14:40:42
Postat av: Petra

Jag håller med dig, Malin.

Jag kommenterade också hennes inlägg; att man inte kan köpa lycka.

Kan det vara så att det saknas något i livet som man känner att man måste kompensera med heldlös shopping? låter den frågan hänga i luften

2008-09-01 @ 15:20:53
Postat av: Erika

Sådant kan jag undra över också! Man ser sällan de stora bloggarna skriva om vilka välgörande ändamål de stödjer annat än när "det är på modet" ex rosa bandet.

Skulle vara roligt om någon av dem kunde göra ett bra inlägg om det.



Bland de rikaste människorna i världen (Bill Gates, familjen Pitt/Jolie) finns de som ger miljoner till välgörande ändamål så för dem verkar hemligheten. Det de ger bort får de tillbaka.

Det tror jag starkt på!

Själv skänker jag en månatlig slant till WSPA. Inte så stor men som du sa: Många bäckar små =)

2008-09-01 @ 19:50:01
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Caroline

Vi är av naturen samlare, men i o m att vi inte behöver samla på mat, ved, etc, så samlar vi på "onödiga" saker, som exempelvis väskor. Jag själv samlar på vackra vinglas, visserligen köper jag dom på loppis, Myrorna, etc och använder dom dessutom i vardagen, men... oavsett det så samlar jag, liksom många med mig. Hade jag haft råd kanske hade jag samlat på väskor, vad vet jag?!



De som köper märkeskläder, väskor, skor, poslin, hus, etc gör det för att vårt samhälle har länge uppmuntrat och lärt upp oss till konsumtion. Vi lever i ett tjänste/konsumtionssamhälle och ännu har pendeln inte slagit tillbaka, tillbaka till det vi gjorde på 70-talet, protesterade med olika metoder mot kapitalismen och dess herrar.



Vi kan inte få till en ändring genom att ifrågasätta folks konsumtionsmönster. Det är genom att ifrågasätta varornas framställning som vi kan få till en ändring och framförallt ifrågasätta behovet av produkterna. Och det gäller allt!! Allt ifrån Gucci-väskor till hushållsnära tjänster!

2008-09-01 @ 20:27:57
Postat av: Malin Harju

anna: OM du tolkar det som att jag menar att man ska byta ut all konsumtion mot välgörenhet ber jag om ursäkt, för det är inte tänkt att man ska tolka det jag menar så. Självfallet konsumerar folk, även jag! Det jag menade (och skrev som kommentar till berörd bloggerska varpå den aldrig blev publicerad trots mitt fulla namn, URL till bloggen samt min mailadress) var att det kanske vore intressant för läsare att få veta vad hon skänker till för välgörenhet/human projekt mm. Kan man utan att blinka köpa en väska för 10 000 :- så är jag så dum (eller fräck) att jag antar att man då ocksp brujar ge till de som har det mindre bra ställt.



Jag är ledsen om jag detta till trots framstod som alltför präktig, det var som jag skrev inte min intention.



Petra: Min kommentar godkändes dock inte av henne, kanske klev jag på en öm tå? Vad vet jag. Jag tror också vi låter frågan hänga i luften för att inte göra mer skada, men jag håller med; det ligger ju fasligt nära till hands att tänka så!



Erika: Ja, hon kanske borde skänka mer för då skulle ännu mer pengar till märkesväskesshopping rulla in! ;)



Jag håller också med, det skulle vara intressant om de som har makten att påverka skulle kunna påverka för ett gott ändamål och en vettig sak för en gångs skull annat än rean på Natalie Shuterman...



Massa kramar till bästa du!



Caroline: Jag är själv en väldig samlare som dras till vackra ting: jag har en liten samling (5 st.) antika sockertänger som jag köpt enbart för att de är vackra. Inhandlade på loppis översteg inte priset för den sobra lilla samlingen 100 :-.

Du har helt rätt i det du skriver om konsumtionssamhälle och kapitalismen, men jag vill gärna tro att man kan få till en liten ändring genom att ifrågasätta hur folk konsumerar; ok att samhället byggt upp en illusion av att t.ex. väskor behövs. Kan man köpa en väska för 10 000 trots att det redan finns ett tiotal i samma hem i samma prisklass bara för att "det inte finns någon Prada i väsksamlingen" är det något som är jävligt fel i mina ögon.



Alla tycker såklart som man vill, det är det fina med att bo i ett land som frmjar sådant, och det fina med att ha en blogg där man kan uttrycka sina åsikter och få intressanta tankar och åsikter tillbaka! :)



Tack för era kommentarer!



/Malin



2008-09-02 @ 07:23:27
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Evelina

Kolla in buyorsell.blogg.se, där kan du sälja gamla kläder, skor etc. Helt GRATIS är det att lägga ut annonsen! Samtidigt som du kan leta efter något som passar just dig:)

2008-09-02 @ 12:10:43
URL: http://buyorsell.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Evelina: Tack så mycket för tipset!



Malin

2008-09-02 @ 12:26:56
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Sarasofi

Det är väldigt bra ideér, ni har hittat enkla sätt att donera pengar till välgörenhet. Men jag kan tänka att det finns andra alternativ som också är bra lösningar - jag kommer till exempelvis inte kunna sluta skicka julkort inom en snar framtid eftersom jag tycker det är roligt och jag vet att mottagarna tycker det är roligt också! Det man kan göra är ju exempelvis att köpa julkort genom organisationer (wwf, unicef m.fl) eller om man gör julkort hemma och sedan använder sig av brevmärken för att skapa lite uppmärksamhet. Och jag tycker det är jätteroligt att ge bort i present gåvokort från de organisationer som ligger mig närmast (vilket ni fick erfara som bröllopspresent! :)), det tycker jag är väldigt bra! Samtidigt kan jag också känna att man behöver göra folk i sin närhet glada/ge uppmuntran med hjälp av andra slags presenter. Dessa presenter kan ju vara ekologiska, miljövänliga, handgjorda, något som mottagaren behöver eller bara ett vykort ibland, men jag tror att såna saker verkligen behövs. Ibland när jag gett bort saker som varit, ja, men till exempel ekologiska, så har det varit nåt nytt för mottagaren som i sin tur kan fortsätta köpa den produkten eller också börja ge bort liknande produkter.



Mm, vad tycker du? Tänker du på frakt av post och så? Jag skulle i sådana fall hellre jobba för att hitta miljövänligare sätt för frakt än att inte skicka post. Post gör folk glada (enligt min erfarenhet) och glada människor mår bättre vilket i sin tur, på nåt vis, gagnar världen och dess medborgare. Det är nog min tanke i alla fall. Jag är ju en sån ja, som tycker att ge bort "saker", ofta för att ge uppmuntran/sympati och också för att fira lyckliga saker som händer, är bland det bästa som finns. :)

2008-09-09 @ 09:36:20
Postat av: Malin Harju

Sarasofi: Du har så rätt! Att giva är guld och taga är silver. Man kan ju försöka tänka på vad man paketerar sina presenter i. Man kan också ifrågasätta vilket miljövänligt alternativ som finns till frakt. Vet att t.ex. Schenker har miljöfrakt som bl.a. Adlibris använder sig av!



2008-09-09 @ 15:25:56
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0