Oh so many nightmares

Leon drömmer så vansinnigt många mardrömmar nu. Lille vän, det är otroligt hur ledsen han kan bli. Oftast drömmer han en eller två drömmar innan vi lägger oss, men ett par kvällar har det också blivit någon strax innan tolv (ja, då har vi hunnit somna - trots semester). Tidigare då han haft perioder då han drömt mycket så har man kunnat trösta honom i sängen men nu sträcker han upp sina armar och kastar iväg sin snuttefilt! Vi tar upp honom, gär inte alls så stor affär av det och försöker absolut inte sch-a honom (då det är att dämpa den upplevelse han har) utan mer bekräftar det han går igenom. -"Såja, mamma vet att du är ledsen. Man kan bli rädd då man drömmer läskiga saker. Kom så sätter vi oss i soffan tills det känns bättre." osv. Vi håller honom tätt, tätt intill oss och vaggar honom och små-nynnar eller sjunger. På max 5 minuter är han som vanligt igen (läs tok-glad) och vi stoppar ner honom i söngen, han grabbar tag i Natursutten och sin snuttefilt och somnar om innan man ens lämnat rummet.

Jag tror på vår metod eftersom han i sin takt får bearbeta det som händer utan att tystas ner eller att någon försöker få det läskiga att sluta vara läskigt. Låter man honom arbeta sig igenom det tills han är klar så är det läskiga ute ur kroppen istället för att ligga kvar latent i det undermedvetna.

Leon är ju nämligen sådan att han gillar att sova (sover från mellan 18.30-19.00 på kvällen till mellan 7.00-8.30 på morgonen. Nu sover han mindre på dagen (har plockat bort tuppluren på förmiddagen) och somnar därför tidigare på kvällen (18.45 oftast) men sover oftast till 8.15. Herregud, jag är mer utvilad som småbarnsförälder än innan. Han vill dessutom sova i den egna sängen (eller i vagnen eller på någons säng om man är borta på kvällen eller i bilen), man kan inte få honom att somna i soffan eller hos oss på något vis för då blir han bara förbannad, och det är ju toppen; ett barn som sover mycket och känner sig trygg i det.


Kommentarer
Postat av: Malin T. Tjus

Hej.



Vet bara hur det är med mig själv (och alltid har varit så länge jag kan minnas.) När det är varmt drömmer jag mycket, mycket mer och dessutom mardrömmar i större utsträckning. Kan det vara det som spökar?? Det är ju högsommarvärme nu.. Er metod låter bra btw.



/Malin

2009-07-02 @ 10:05:26
Postat av: anna

Klokt att ni bekräftar det läskiga! Jag minns att när jag var liten (inte lika liten som Leon då, men några år sådär) så uppmuntrade mina föräldrar mig att berätta vad jag drömt och var rädd för och det kändes alltid mycket bättre när jag fått gå igenom drömmen och någon lyssnade. Lite samma tänk som ni har tror jag.

2009-07-02 @ 10:25:03
URL: http://aleryd.wordpress.com/
Postat av: Niklas

Tur att ni tror på er metod. Jobbigt annars.. :-)

2009-07-02 @ 14:35:27
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Malin T. Tjus: Johan sa precis samma sak; att han drömmer mer då det är varmt om natten så Leon kanske är precis som sin pappa?



anna: Skönt att höra fler som tänker så! Kan varmt rekommendera Harmoniska barn nu då du blivit mamma, kolla under kategorin Läslusen recenserar om du vill läsa mer om den!



Niklas: Ha, ha, ja det har du rätt i!

2009-07-03 @ 08:23:32
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Det där med mardrömmar verkar mina barn vara väldigt förskonade från märkligt nog, för jag har hört talas om nattskräck och vad det heter men inte upplevt det själv. Mina barn bara vaknar och protesterar tills de får komma och ligga nära, för att de vill få närhet. Ytterst få gånger har M haft mardrömmar men det är de senaste året typ som det hänt. Men ingen större grej. Han har kunnat berätta direkt vad han drömt och iom det så har han somnat om... Måste läsa den boken Harmoniska barn! Har helt glömt bort det! Har du läst Non violent communication gällande barn? Jag har läst lite och tycker att det är givande.

2009-07-03 @ 19:18:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0