Regeringen vill förbjuda bisfenol!

Som ni trogna läsare vet har vi vid ett flertal tillfällen skrivit om plast här på bloggen och om hur giftig den kan vara. Klicka här för att komma till alla inlägg vi skrivit som behandlar ämnet. Just bisfenol är en av de allra giftigaste och har länge varit en vanligt förekommande beståndsdel i nappflaskor. Bland det giftigaste man kan komma på stoppar man alltså i det som de allra minsta ska dricka från och ta på!

Enligt miljöminister Anders Carlgren kommer Sverige att gå in och utfärda ett nationellt förbud om nu inte EU hinner före och förbjuder det. Kemikalieinspektionens chef Ethel Forsberg uppmanade regeringen att förbjuda det hormonstörande ämnet i nappflaskor i en intervju i Svenska Dagbladet i måndags. Myndigheten har vi flertalet tillfällen pushat för att Sverige ska göra som föregångaren Danmark och helt förbjuda det men Sverige har förlitat sig på de flertalet tester EU gjort som dock varje gång påvisat att EU's direktiv gällande gränsvärden räcker. Detta håller inte alls Ethel med om och visar i sin tur på studier där det påvisas att bisfenol kan ha en lång rad skadliga effekter även om man utsätts för låga doser. Vidare anser Ethel att "... EU i sin riskvärdering bortsett från studier med väldigt intressanta resultat, gjorda av välrenommerade forskare vid ansedda universitet."
Efsa (EU's livsmedelsmyndighet) ska framöver presentera en ny riskutvärdering av just bisfenol i nappflaskor, med Anders Carlgren menar att "om inte Efsa föreslår ett tillräckligt snabbt förbud kommer jag omedelbart att uppdra år berörda svenska myndigheter, med Kemikalieinspektionen i spetsen, att ta fram ett nationellt förbud mot bisfenol i nappflaskor" då han anser att det finns goda skäl till att anta att bisfenol är hormonstörande.

Vi har aldrig någonsin använt annat är nappflaskor i glas till Leon (men han har ju knappt druckit ut flaska) men om man vill ölpa vettiga och reko nappflaskor så säljer Grön Gåva fina nappflaskor i PES-plast från Green to grow. Flaskorna kommer med nybörjarnapp 0-3 månader och sedan finns extranappar att köpa till beroende på ålder på barnet och önskat vätskeflöde.



Bild lånad härifrån.

Malin ♣




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0