Favorit i repris; klimatsmart hem och omgivning

Då läsarantalet ökat så på sistone tänkte jag köra en favorit i repris bara för att fler ska få chans att ta del av de tips vi sammanställde.

"Vi kämpar dagligen för att vårt hem ska bli så miljövänligt och trivsamt som möjligt. I samband med tävlingen fick vi en hel del bra tips och tillsammans med det vi gör hoppas jag att Ni kan få en guide som kan hjälpa er en bit på vägen! Detta har tagit tid att sammanställa och denna guide borde ge er läsning för hela helgen! :)
Håll till godo!

# Stäng av vattnet i duschen då det är dags att tvåla in och schamponera sig. Duscha gärna någon grad kallare än du annars gör, det märks inte på kroppen med det märks på miljöeffekten.
# Snåla på vattnet vid diskning. Tappa upp diskvatten i hon och lägg den diskade disken i slasken (som såklart är ren) och skölj fler saker samtidigt.
# Kolla så att det inte finns några läckande packningar i kranarna eller rinnande toaletter; en droppande kran "slösar" 10 liter/dygn (!!!) Tål att tänkas på!
# Dra ner två grader på värmen inomhus och ta på ulltofflor, tjocksockar, en filt eller en varmare tröja då det är dags för mys i soffan, detta sparar otaliga kilowatt-timmar/år.
# Använd stearinsljus som ljuskälla på kvällen. Bra för både lägre elkostnader och den förhöjda mysfaktorn! Tänk då på att gärna använda ett ljus som avger så lite svavel som möjligt. Kolla också så att de innehåller sterain och inte paraffin som är en oljeprodukt. Första ljusen som är Svanen-märkta är antik- och kronljusen från Delsbo Candle. Finns i de flesta dagligvarubutiker.
# Stäng av mobilen då du befinner dig hemma och kan nås på din eventuella fasta telefon. Batteriet behöver då inte laddas lika ofta samt att du förskonar ditt hem från farlig strålning. Här kan du kolla hur farlig just din mobiltelefon är.
# Släck lamporna i de rum du inte befinner dig i.
# Ha inga apparater som inte används ikopplade i eluttagen eller på stand-by. Släck TV, video, DVD mm. på apparaten då ni tittat klart, inte bara på fjärrkontrollen.
# Försök synka era el-vanor. Fråga te.x. om någon annan i familjen ska använda datorn då du är klar så att den inte släcks ner för att sedan startas upp igen 10 min. senare.
# Samma synkning gäller vid bilkörning. Försök samåka i den mån det går, kanske kan man göra bort handlingen en dag tidigare än brukligt för att man råkar befinna sig i samma område eller skjutsa någon till träningen i samma veva som en annan kan åka till en kompis.
# Ta cyklen, promenera eller åk kollektivt och lämna bilen hemma i den mån det går. Där jag bor (Örnsköldsvik i Norrland) är dock det kollektiva inte alls utbrett i den grad man önskar, men jag vet att många här i stan bildat så kallade bil-pooler då det gäller skjutsning till hockeyträningar eller åkning till och från jobbet med sina kollegor. Bra tycker vi!
# Om man har planer på att byta bil kanske man ska överväga en miljöbil? Nu finns eco-bilar hos de flesta märken, både som flexi-fuel, hybridbilar eller ren etanol, E 85. Glöm inte att det finns fler fördelar med en miljövänlig bil förutom att man sparar in både på miljön och på sina bränslekostnader; i vår stad parkerar man gratis om man har en miljöbil, bara att hämta ett intyg på kommunen. Dessutom är de billigare att försäkra samt att staten utfärdat en miljöbilspremie som gör att priset dras ned lite vid köp.
Som stolt Öviks-bo ska jag väl inte skriva att vi tänker köpa en hybridbil bensin-el eftersom vi tillhör Bio fuel region och har satt Örnsköldsvik på världskartan med vår etanolsatsning. Men jag gillar inte att det kostar så mycket energi att framställa etanol. Känns som om de positiva effekterna vid körning göra tt man går +-0 på något vis.
Till hösten planerar vi att byta våran Ford Mondeo mot en Toyota Prius. Går på el upptill 60 - 70 km/h eller då aggregatet är dåligt laddat, sedan kopplar bensintanken in. Passar oss perfekt eftersom 95 % av våran körning är stadskörning, alltså max 50 km/h. Då vi ändå tänkt byta bil kommer detta tillfälle lägligt!
Läs också på mer om eco-driving för att anamma en bättre körningsteknik för miljön!
# Källsortera allt som går att återvinna och gör det till ett väl fungerande system. Vi har en gammal tvättkorg ute i källaren där vi slänger allt papper. Den är stor och oanvänd så det känns bra att vi kan ha nytta av den, och sväljer en stor mängd papper. Under diskbänken har vi kärl för allt annat, och ca. 1 ggn/vecka går Johan till gatan nedanför där vi har får källsorteringsstation. Måste man åka iväg med bilen för att källsortera gäller det att planera in det så att man tar det vid ett tilfälle då man redan är på väg åt det hållet.
Kolla in en lämplig källsorteringsguide för att få tips och råd!
# Förr har det alltid hetat att lågenergilampor var bra för miljön. Nu har debatten vänt och delat lampvärlden i två läger; för eller emot. Lågenergilampor innehåller alltså en liten mängd kvicksilver och man vet inte riktigt hur man ska ta tillvara det kvicksilvret vid återvinningen. Lampan i vårt köksfönster gick sönder precis innan denna debatt och vi köpte då en lågenergilampa. Vet dock inte hur vi kommer att köra då nästa lampa ryker, det får vi se då. Av två onda ting är det kanske bättre att använda fler "vanliga" glödlampor som man i alla fall kan ta rätt på vid återvinningen? Pest eller kolera...ja, vi vet inte riktigt!
# Det gäller att hitta lösningar i allt som kan verka gynnande för  miljön. T.ex. så har vi fått jättefina små drinkglas/små efterrättsskålar genom att återanvända de vackra burkar som Castellos ekologiska färskost finns i. Vi kom på det en dag då Johan i samband med diskning höll på att ta bort etiketterna inför glasåtervinningen. Burkarna var som små fina glas, ingen kant upptill och infrästa små ränder på snedden. Då detta är en ost vi dagligen äter så har vi nu samlat ihop 10 st. som kan använda vid lämpligt tillfälle! Vi tog till vara på något som skulle återinnas i samma veva som vi slapp köpa 10 glas eller fler som vi hade varit tvugna att göra annars.
# Tvätta endast fulla tvättmaskiner och använd gärna de tvättnötter jag tidigare bloggat om. Bra för miljön, allergiska personer och bara att slänga på komposten eller i de vanliga förbränningssoporna då de är förbrukade.
# Släng in ett par tumlingsbollar i tumlaren då tvätten ska tumlas. Detta reducerar torktiden med upptill 25 % och vi är supernöjda med de vi köpte. Dessutom blir inte kläderna lika skrynkliga som de annars kan bli, samt att de blir så mjuka att man inte behöver använda sköljmedel. Vi köpte våra torkbollar på Smarta saker.
Tänk också på att inte tumla i onödan utan hängtorka så mycket det går.
# Använd en vattenkokare för att värma t.ex. té-vatten. Låt spisen vila så ofta den bara kan.
# Tänk på att köpa saker som är hållbara på lång sikt så att man inte hela tiden måste köpa nytt. Köp hellre en rejäl mixer exempelvis, som kanske kostar några hundralappar extra, för att man ska slippa köpa en ny elektrisk apparat igen om ett år.
# Undvik att ha bärbara telefoner i hemmet! Försök i stället att ha fasta telefoner då strålningen i de bärbara är skadliga.
# Försök att inte använda teflonpannor eller kastruller! Teflonet är jätteskadligt för miljön då det frigörs vid återvinning eftersom det är en plast som innehåller gifter, men även för oss människor att få i sig. Lite teflon frigörs varje gång man steker i teflonpanna och det kan orsaka cancer då det kommer in i kroppen. Vill man läsa mer om bl.a. teflon och dess skadliga verkan rekommenderar vi på Ekoblogg att man läser "Kanariefåglarna ryter". Finns att köpa bl.a. på Grön Gåva, och jag kan inte ens beskriva vad den boken gjort för oss!
Hemma har vi endast kastruller i rostfritt stål samt en plättlagg och en stekpanna i gjutjärn. Kommer att hålla för alltid och det blir så mycket godare att steka saker i en gjutjärnspanna. Det smakar som om maten är tillagad utomhus! Bara att diska med en diskborste utan diskmedel och sedan fetta in med lite olja och en papperstuss. På loppsar eller second handbutiker finns jättefina gjutgärnspannor att köpa för en billig peng. Man behöver inte vara rädd för bakterier eftersom de bränns bort, men om man vill så kan man diska med riktig stålull och sedan fetta in den lite extra om man köpt en begagnad. På så vis är man garanterad till 150 % att den är ren.
# En fräsch luftrenings-spray får man om man skivar en citron i 5 dl vatten och ställer kallt ett dygn. Tappa sedan upp detta i en vanlig spray-flaska som man har då man duschar blommor eller putsar fönster och spraya sedan i hemmet. Luktar friskt och gott och fukten som bildas binder eventuellt damm så att små dammpartiklar förhindras att flyga fritt omkring inomhus.
Ett annat likvärdigt tips är att köpa en ekologisk eterisk olja och blanda 20 droppar i 5 dl vatten. Rör om och tappa upp på flaska direkt. Också bara att spraya och njuta av väldoften som kommer att sprida sig.
# Jag vet att detta tips är lätt för mig att komma med som har kortare hår, men genom att låta håret självtorka sparar man in både på miljön och hårets livslängd. Ni som känner att ni inte står och faller med att använda hårtorken kan ju försöka dra ner på de gångerna.
# Man kanske inte alltid behöver dra fram dammsugaren utan i köket eller hallen (där det i vårt fall samlas mest grus eller smulor) kan man använda en sop med tillhörande skyffel för att få bort skräpet.
# Förutom då vi vispar till vårt egna smör använder vi en handvisp. Ni vet en sådan här från den gamla goda tiden! Det går jättefort att vispa med den eftersom den vi har är dubbel och dessutom är den så retro-snygg så det står härliga till! Fyndas på diverse loppisar och second handbutiker för några tior.
# OM man har pengar över och funderar på fondsparande är det vettigt att lägga lite krut på att hitta fonder som arbetar för ett långsiktigt och hållbart samhälle. Prata med din personliga banktjänsteman eller försäkringsmäklare så kan de hjälpa till.
Ett annat tips är att se över fördelarna med vindkraft. Det är det i särklass billigaste sättet att köpa el på och kanske kan detta miljövänliga alternativ vara något att köpa andelar i?
# Välj tåg om ni ska resa, speciellt inrikes. Är det oundvikligt med flyg så köp då koldioxidlotter hos Miljöbörsen för att jämka ut de utsläpp ni orsakar.
# Sist men inte minst;

¤ Välj KRAV-odlat, ekologiskt eller närproducerat i den utsträckning det går! Ju fler som köper desto lägre kommer priserna att bli! Dessutom kommer vi att bli ett sundare folk med mindre sjukdomar om vi äter mat som får vara naturlig.
¤ Att dessutom tänka på Fair Trade eller Rättisemärkt tycker jag är en mänsklig skyldighet då världen ser ut som den gör idag.
¤ Ät vegetarisk mat ofta, även om ni inte vill bli vegetarianer full ut. Glöm inte att köttindustrin i världen ansvarar för samma mängd utsläpp som alla transporter i hela världen gör tillsammans. Värt att ha i åtanke! 
# Se till att shoppa eko-smart, få tips här!

Sist vill jag avsluta med ett gott råd jag fick av Tommy Svensson; förändringar skall komma successivt för att bli bestående. Det stämmer! Hitta det som passar er och gör det i en för er lämplig takt. Kanske kan man välja ut en sak i veckan eller kanske till och med i månaden som man börjar att förändra? Dessutom är det bäst att göra förändringarna i samband med nyköp; spring inte runt och byt ut alla glödlampor mot lågenergilampor om ni tror på den idén bara för att det är bra för miljön om de gamla fungerar. Vilket resursslöseri blir inte det? Vänta tills det går sönder och byt det då. Samma sak gäller ekologiska kläder eller hudvård t.ex; kasta inte alla kläder för att köpa nytt! Den dag du däremot behöver ett par nya jeans, kolla upp ekologiska märken eller leta Second Hand. Släng heller inte bort en halv schampoflaska för att köpa en ekologisk variant, vänta tills den är slut och kolla sedan upp bättre alternativ. Har man redan köpt den kan man lika gärna förbruka den, även om det är ett dåligt alternativ." 

Känn er välkomna att fylla på listan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0