Besprutade grödor

I projektet "Matens värstingar" som Naturskyddsföreningen gjort framkommer att potatis är den mest besprutade grödan av det som odlas i Sverige. Hela 40 % av all besprutning mot svampsjukdomar används bland potatisodlingar. Detta är skrämmande eftersom potatis endast odlas på 1 % av svensk åkermark. Potatis är en gröda som kan odlas helt utan bekämpningsmedel och trots detta är varje konventionellt odlad potatis besprutad ca. 12 ggr. Klassiska sorter som Bintje och King Edward är de sorter som besprutas mest och så ofta som upp till var sjunde dag. Även om efterfrågan på ekologisk potatis ökar så har arealen med ekologisk potatis minskat med 20 % sedan -02, därför känns det om möjligt ännu viktigare att som konsument ta sitt ansvar och välja dessa sorter i första hand:

¤ Ekologiskt odlad potatis från Sverige.
¤ Ekologiskt odlad potatis som importerats.
¤ Konventionellt odlad potatis men av tålig sort som därigenom är mindre besprutad, som t.ex. Princess och Ditte.

 Bild lånad från Torön.

Roligt var dock att tomaten (som tillsammans med moroten är den grönsak vi äter mest av i Sverige) fick skrälla i årets rapport. I fjol var den rapportens värsting men i år har man sett att den svenska tomaten är mycket mer klimatvänlig! Heja!

 Bild lånad från Ekotomat.



 

Kommentarer
Postat av: Anna

Vilket bra lästips! Jag kikade genast in på skriften om tomater och hittade en bunt bra tips! Ska läsa vidare när tid finnes.

2008-08-11 @ 09:20:27
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna: Vad bra! Tack! :)

2008-08-11 @ 13:36:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0