Chokladmousse

Ikväll blir det resterna av gårdagens vita chokladmousse. Tänkte att jag delar med mig av receptet om fler vill mumsa ikväll!

3 dl. vispgrädde. Hittar man karragenan-fri ekologisk är det ju toppen, annars är det bättre med "vanlig" som i alla fall är fri från tillsatser.
200 g. choklad. Vi tog ekologisk och Fair Trade-märkt vit choklad med krokant i. Mumma!
2 äggulor från ekologiska ägg, både för hönornas och smakens skull!

Smält chokladen med ca. ½ dl. av grädden på låg värme i en kastrull. Vispa grädden vid sidan om. Då chokladen smält, rör ner äggulorna i chokladsmeten och låt svalna något. Vänd sedan ner detta i grädden och vispa några sekunder till om det tappat sin fluffighet.

Häll upp i glas och ställ in i kylen minst en timme. Garnera med valfri frukt eller bär, gärna syrliga om man gör vit chokladmousse eftersom den vita chokladen är så söt i sig. Vi gjorde i ordning 6 st. vinglas och det såg så vackert ut! Igår var det blåbär som fick pryda moussen, ikväll tror jag det blir hemplockade hallon!


Kommentarer
Postat av: Eva

Ähum.. nu ska jag ställa en dum fråga: vad är karragenan och brukar det finnas i eko-grädde?



Allt annat i receptet lät gott i alla fall!

2008-08-17 @ 21:38:56
Postat av: Malin Harju

Eva: Inga frågor är dumma! :) Karragenan är ett förtjockningsmedel som ofta tillsätts i mejeriprodukter. De norrländska mejerierna verkar ha anammat detta som en tillsats till den ekologiska grädden, den finns alltså inte i den konventionella. Med andra ord beror det lite på var man bor om man har det i sin eko-grädde eller inte. Karragenan är framställt ur rödalger och används även som förtjockningsmedel till schampoo och hudvårdsprodukter. De lärda tvistar just nu om karragenan är bra och tills dess annat är motbevisat väljer vi att avstå.



På länken nedan kommer du till ett gammalt inlägg om karragenan!



http://ekoblogg.blogg.se/2008/june/karragenan.html#comment



/Malin

2008-08-18 @ 06:04:22
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0