Elskrot på fel plats

Med anledning av detta inlägg tidigare i veckan hittade jag intressanta fakta gällande elskrotet i Sverige. Svenskarna toppar listan i Europa (och sannolikt även världen) då det gäller att samla in elavfall. År 2007 återvanns 159 000 ton elavfall, detta är dryga 17 kg. per person. Trots dessa positiva siffror slängs ändå 12 000 ton (!!!) glödlampor, batterier och annat "småskrot" i de vanliga soppåsarna. Det verkar som om detta helt beror på att vissa är för bekväma. EU har som mål att varje person ska samla in och återvinna 4 kg. elskrot per år så Sverige ligger ju högt över medlet med våra 17 kg. Detta tack vare vårt väl fungerande insamlingssystem.

Avfall Sverige och El-kretsen har i en nyligt utförd studie undersökt vad vi svenska slänger i våra soppåsar; detta har gjorts genom stickprov från 40-talet kommuner under en tre-årsperiod. Sammantaget har ca. 100 ton hushållssopor granskats. Resultatet visade på att 0,6 % av skräpet i påsarna är elavfall - glödlampor, klockor, leksaker och batterier.  Slår man ut det på varje svensk så slänger vi alltså 1,3 kg. elskrot per person och år i avfallssoporna. I dessa siffror finns 60 miljoner kasserade glödlampor inräknade.

I en intervjuundersökning med 1 000 svenskar framkom att de allra flesta vet precis vad de ska göra med sitt elskrot. En stor del av de intervjuade uppgav också att de lämnade sina glödlampor till återvinning men på den frågan kan inte många ha svarat ärligt eftersom endast 25 % av de 80 miljoner lampor som säljs kommer in till återvinningsstationerna.
Känner ni er förvissade om vart ni ska lämna er sortering?


Kommentarer
Postat av: Erika

Jag måste tyvärr erkänna att jag slänger glödlampor i vanliga sopor (skämmes). Men här finns det ingen sortering för sådant. Jag tycker att det borde sättas upp en liten tunna för glödlampor i vanliga sopsorteringsrum för jag tror att många inte åker ut till soptipparna(må här i övik) för att göra sig av med sina glödlampor. Då är det enklare att skicka iväg dem med hushållssoporna tyvärr.



Nu finns det en liten bit tårta kvar, men jag vet inte om jag vågar äta den. Den kanske är för gammal nu. Jag är lite rädd för att äta sådant som har stått i mer än tre dagar i kylen.



Hoppas att du har en bra dag finaste Malin!

Kram.

2008-08-17 @ 15:40:20
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Linn

När vi flyttade till den kommun vi bor i nu fick vi ett återvinningsschema. Ett kompendium där man kunde se vad man ska göra vilka sopor. Då fanns det ingenstans att göra av glödlampor. De skulle vi kasta i vanliga soporna =0( Det finns nu tre år senare fortfarande ingen insamling för dem på återvinningsstationerna...

2008-08-17 @ 16:44:49
URL: http://www.linnekholm.blogspot.com
Postat av: Anna Öberg

Men så många glödlampor gör man väl inte av med? Det är ju bara att samla dem i en påse och ta med sig till soptippen/återvinningscentralen när man ändå är åt det hållet.

2008-08-18 @ 01:17:08
Postat av: Malin Harju

Erika: Ja, så är det ju i vår lilla stad. Tyvärr!!! :(



Jag skulle inte ha ätit tårtan tror jag, är också lite känslig för att saker och ting kan vara gammalt, speciellt under sommaren och då det är rötmånad.



Ha det bäst, vännen!



Linn: Det är dåligt att så många städer inte kan ordna det bättre, speciellt då man läser att Sverige ska ligga på topp med sin sopsortering! Kanske en liten påminnelse/pik till ansvarig för återvinningsstationen skulle fungera?



/Malin



Anna Öberg: Det dumma är ju att alla kanske inte ha praktisk möjlighet att ta sig till soptippen, där vi i vår stad nu ska kasta lamporna. Vi har ju bil så i vårt fall fungerar det ju trots att det är en bit att åka. Drömmen är ju att det finns insamlingskärl för dem på återvinningscentralerna, precis som insamlingskärl för glas, plast eller batteriholkar..



Upp till kamp! :)

2008-08-18 @ 06:10:09
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag minns grovsoprummet på gården där jag växte upp. Det var, mellan tummen och pekfingret, i början av 90-talet innan det blev källsortering på riktigt. I det soprummet fanns i alla fall en tunna där vi hyresgäster fick slänga glödlampor. Så när det gäller just glödlampor så har det blivit lite sämre enligt mig och med mina erfarenheter.

2008-08-18 @ 18:16:54
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna: Men du ser, hur kan det liksom gå bakåt i utvecklingen i vad som ska vara ett modernt samhälle? Fattar ingenting!

2008-08-19 @ 06:53:26
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0