Gasig eller bubblig?

På senare år har trenden med bubbelvatten på flaska slagit stort i vårt avlånga land. Det är lite som reklamen för Soda Streamer menar; det är så fruktansvärt onödigt eftersom Sverige har ett perfekt, välsmakande vatten direkt ur kranen. Dock vill jag peta lite i detta; alla städer har inte gott vatten direkt ur kranen och vissa privatpersoner har tillsatser av t.ex fluor i sina vattenbrunnar. Detta får dock stå för dem om man nu fattar ett sådant beslut.

Efter den stora boomen då flaskvattenförsäljningen rasade började allt fler svenskar köpa kolsyremaskiner av olika märken. Närmare 200 00 maskiner såldes i fjol! Dessa företag lanserar sina produkter som miljövänliga trots att varorna åker lång väg för att nå konsumeterna. Tar man Soda Stream som exempel så tillverkas de i Israel, Kina eller Tysklamd men säljs över hela världen. Då man köper en sådan ingår en kolsyrepatron som räcker till att kolsyra 33-66 st. 1 ½ liters flaskor beroende på hur passa bubbligt vatten man efterfrågar i sitt kök. Då patronen tagit slut "pantar" man den hos en återfösöljare för att sedan köpa en ny. Dessa kolsyrepatroner tillverkas i Tyskland och av någon anledning är det det enda stället i världen där de kan fyllas på igen. Detta gäller även AGA's kolsyremaskin Wassermaxx. Det innebär alltså att dessa tomma patroner fraktas i lastbilar till och från Tyskland för att fyllas på igen och sedan levereras tillbaka till de europeiska länderna där konsumenter väntar på sin bubblor.
Sven-Olof Daunfeldt säger till TT att han tycker det spontant låter som om det hemmatilllverkade bubbelvattnet skulle kunna ha större miljöpåverkan än de komersiella på flaska. Sven-Olof är forskningsansvarig på Handelns utredningsinstitut.

Jag står ju fortfarande fast vid att man kan rena sitt kranvatten i en kolfilterrenare (säljs i olika modeller i de flesta välsorterade hälsokostbutiker) och tillsätta lite ekologisk citron- eller limejuice för att få ett alldeles perfekt, välsmakande bordsvatten som har ytterst liten åverkan på miljön.

Vad anser ni?




Kommentarer
Postat av: Ylva

Jag och Tyra tycker inte om kolsyra. Om kranvattnet inte är gott kan man blanda saft tycker vi haha!

2008-08-07 @ 06:53:48
URL: http://tyraslillabebis.blogspot.com
Postat av: anna

Jag håller med helt och hållet! Kranvatten med en skiva citron, en örtkvist eller något annat för lite smak är mycket godare än de artificella smakerna på flaskvatten tycker jag. Dessutom är det ju vackert att duka med en karaff/flaska med några citronskivor eller en grön kvist i :-)

2008-08-07 @ 09:59:20
Postat av: Johan

Hej gumman! Bra inlägg! Känns extremt onödigt att påfresta miljön bara för lite bubblor. Puss!

2008-08-07 @ 10:01:53
Postat av: Ika

jag tycker ibland att alla som dricker bubbligt mineralvatten på flaska har utpekats som miljöbovar i onödigt stor utsträckning i den här debatten. Jag köper smaksatt bubbelvatten ibland - kanske en gång i veckan, max - och då är en del av tillfällena sådana att jag befinner mig någonstans där jag behöver köpa vatten för att få något att dricka - tågresor, evenemang och liknande. (ja, man kan ha med en egen vattenflaska hemifrån, det har jag också ibland - men man lyckas inte alltid).



För mig är bubbelvattnet med smak ett alternativ till läsk. Jag gillar inte läsk, tycker att det är på tok för sött, och ett gott mineralvatten med tillsats av naturliga aromer är ett fräscht och lite lyxigt alternativ. Inte till alla de där glasen kranvatten man ändå driecker, utan när man vill lyxa till det lite. och det är väl här jag blir lite irriterad på den debatt som rasade för ett tag sedan - på vilket sätt är min sporadiska mineralvattenkonsumtion miljöfarligare än någon annans läskkonsumtion? Inte är den miljövänlig i kvadrat, nej, men jag tycker att just flaskvattendebatten fick lite vansinniga proportioner.

2008-08-07 @ 10:08:47
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Hp

Fin bild!

2008-08-07 @ 11:50:27
URL: http://hape.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Ylva: Ja, det fungerar ju det med! ;)



anna: Vilket tips att använda örter, det har jag aldrig provat! Ja, det är riktigt vackert med en fin karaff på bordet, så här i sommartid kan man fynda hur vackra som helst till billiga pengar på diverse loppisar. Miljövänligt med andrahands-shopping.



Johan: Hej vännen! :x Tack, det var det jag satt med imorse då du gick runt och gäspade! ;) Vi kanske skulle ha fotat vår kolfiltertollbringare Anna och lagt ut på bloggen så att läsarna får se?



Älskar dig! <3



Ika: Det är inte det jag menar, jag håller med idg om att man ibland "måste köpa" vatten. Speciellt som gravid kan man bli akut törstig eller som då vi semestrade i Italien där rekommendationen var att inte drivka kranvattnet. Det det handlar om är ju de som t.ex. alltid dricker bubbelvatten till maten eller som köper en Wassermaxx eller Soda Stream och tänker att de gör en god gärning som med facit i hand inte blir så god.



Nu som gravid eller Johan som är nykterist så dricker vi ibland mineralvatten som är smaksatt med naturlig arom då vi vill lyxa till det lite om man går ut och äter eller har middagsbjudning hemma.



Mineralvatenkonsumtionen är knappast farligare eller värre än läskkonsumtionen (säkert i mindre utsträckning också eftersom mineralvatten inte innehåller ämnen som är beroendeframallade men som läsk gör) men jag tyckte det kändes viktigt att ändå belysa det eftersom faktum kvarstår; miljövänligt är det inte.

2008-08-07 @ 11:57:37
Postat av: Christina

Vi har tack och lov väldigt gott eget brunnsvatten! Med en kvist mynta eller citronmeliss från kryddlandet blir det väl så miljövänligt och gott som det bara kan bli :-)



Fast klorerat kranvatten i stan är inte alltid gott.... Men kan man filtrera bort den dåliga smaken?

2008-08-07 @ 13:37:44
URL: http://elins-tradgard.blogspot.com
Postat av: Erika

Jag köpte en soda stream till Mats förra året när han fyllde år eftersom han är så förtjust i bubbelvatten. Gaspatronen som följde med bytte vi bara för någon månad sedan så den räckte ett bra tag.

Men det låter ju lite onödigt att de tomma patronerna ska behöva skickas tillbaka ända till tyskland.Kan de inte fixa något "påfyllnadsställe" i varje land i så fall?

Vatten på flaska köper jag då och då, tycker inte om läsk alls. Men det blir oftast när jag ska till föräldrarna eftersom deras vatten både luktar och smakar bajs (ursäkta mitt ordval ;o). Men jag har fått tipset att jag ska hälla upp det i en tillbringare och låta det stå ett tag eftersom det ska vara svavel (eller något sådant) som ger den otäcka smaken. Ska testa det nästa gång. Det är lite drygt att släpa med sig vattenflaskor hela tiden.



Hoppas att du haft en bra dag idag!

Kramar!

2008-08-07 @ 17:24:43
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Hp: Tack! Fotades förra sommaren vid en båttur!



Christina: Vad härligt med eget brunnsvatten! Vi hade det i farmor & farfar's sommarstuga, och det kalla källvattnet var det godaste man kan dricka!



Jag vet inte hur det är om man kan filtrera bort smaken, men vi tycker att vattnet är godare då vi filtrerat det.



Erika: Jag håller med, kan inte varje land i alla fall ha en egen depå där patronerna rensas och fylls på?



Tror dina föräldrar skulle ha haft en kolfiltertillbringare, den tycker i alla fall vi tar bort den bi-smak visst vatten har.



Kramen!

2008-08-08 @ 07:54:51
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Ika

Det finns ju olika filtersystem, jag har en Brita-kanna där man byter filter typ varannan, var tredje månad. Finns också en variant som heter Anna och som är billigare. Köpte den när jag bodde i Åbo, där kranvattnet verkligen INTE är gott. Den är i alla fall bra på att ta bort klorsmak och andra underligheter.

2008-08-08 @ 12:11:45
URL: http://cassiopeia81.wordpress.com/
Postat av: Erika

Ska tipsa föräldrarna om en sådan. Men de är så vana vid det vattnet så de tycker att vi andra som kommer dit och säger att vattnet smakar och luktar illa är fåniga ;o)



Jag läste i DN idag att de har planer på att fixa refill-stationer för kolsyrade tuber i sverige. Får se när det blir verklighet.



Krama!

2008-08-08 @ 17:02:23
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Ika: VI har en Anna för det var den enda som gick att få tag på i vår stad då och vi är jättenöjda med den så jag har inte kollat om det finns någon annan här. Vi tycker också att den filtrerar bort klorsmaken bra! :)



Erika: Jamen det känns logiskt att det blir så; de blir van sitt äckliga vatten eftersom det är deras vardag.



Härligt att DN skrev om det, låter toppen!



Kramalin

2008-08-09 @ 09:20:27
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Anna

Man kan ha ännu mer i vanligt vatten. Gurkskivor är gott. Då ska det bli basiskt också o det kan vara bra för magen ibland. Äppelskivor ger smak och det gör även apelsinskivor.



Roligt med fler smaksätttar tisp som kom här. Citronmeliss och örter i allmänhet. Matcha din maträtt helt enkelt.



Mmm, samma fokus på all läsk och den industri som står bakom den. Tänk på allt vatten som går åt till att färgsättas och sockras eller sötas samt smaksättas. Har hört skrämselhistorier om hur vatten i Indien tas till Coca-Colas fabriker och hur invånarnas dricksvatten tar slut. De får köpa dyr cola/läsk i stället.

2008-08-09 @ 17:52:10
URL: http://bloggenomkittydrew.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Anna: Men huvva! Stackars de som bor i fattiga länder och som inte har något att säga till om då stora, pampiga företagskoncerner tar över totalt! Jag blir så jävulskt uppretad på sådant!



Tack och lov dricker jag kanske läsk 4-5 gånger per år och då blir det en Trocadero eftersom det är den jag kan få ett sug efter. Tacka vet jag vårt vanliga, svenska vatten!

2008-08-10 @ 08:47:31
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0