Omega 3

Som vegetarian kan det vara svårare att få i sig de nyttiga Omega 3-fetterna utan att få i sig fiskolja. En läsare i tidningen Hälsa frågar en doktor i frågespalten om det är så att vegetarianer får i sig för lite DHA och EPA. Läsaren hade läst i en artikel att fisken får i sig DHA och EPA genom att äta alger, och kan man då som vegetarian inte äta alger direkt utan att gå via fisken's kropp? Avslutningsvis menar också läsaren att det här med fiskolja och användningen av den handlar om miljö- och resursfrågor, något som denne anser vara viktigt.

Som svar får då läsaren av Kåre Engström (dietist vid enheten för preventiv lära vid KI) att det finns ett par undersökningar som visar på att vegetarianer har lägre halter av DHA ocg EPA i blodet än blandätare. (EPA och DHA är långkedjade fettsyror som finns i Omega 3). Nivåer som uppmätts i bröstmjölk hos ammande kvinnor visar också på detta - därav den anledningen till att jag äter det så länge jag är gravid eller ammande.Man kan dock inte hävda att vegetarianer skulle må sämre av denna lägre halt, menar Kåre, eftersom kroppen under normala omständigheter ska kunna klara av att bilda tillräckligt med DHA och EPA från den Omega 3 vi får i oss från alfa-linolensyran i kosten. Alfa-linolen finns det rikligt av i främst valnötter, linfrön och rapsolja. Dock diskuterar man tillskott av Omega 3 till för tidigt födda barn som har mammor som är veganer - inte vegetarianer.

De flesta alger i torrvikt har samma fetthalt som lättmjölk, ca. 0,5 %, och av detta är endast en mindre del DHA och EPA. Med andra ord menar Kåre att det är svårt att få i sig tillräcklig mändg av dessa två fettsyror annat än genom fet fisk. Numer finns dock ett vegetariskt alternativ från Schweiz där företaget Water 4 har lanserat produkten V-pure - ett helt igenom vegetariskt Omega 3-alternativ! Dessa kapslar framställs direkt från alger och passerar således ingen fiskkropp och tre kapslar/dygn ger ca. 360 mg. DHA och EPA - d.v.s. en fullvärdig Omega 3-dos livärdig den som en fiskbaserad Omega 3-produkt ger.

Fritt omskrivet från "Hälsa svarar" i Hälsa nummer 8, 2008. Klicka på de kursiverade orden ovan för att komma till respektive länk.

V-pure finns att köpa på bl.a på Veganstore och hos e-health inom en snar framtid - dock som enda återförsäljare. Då jag slutar ta mina speciellt för gravida och ammande ska jag ligga på Hälsokraft så kanske fler kan ta in, man vill ju gärna beställa från Sverige för att minska frakt och transport.

 Bild lånad från Veganstore.



Kommentarer
Postat av: hippihäxan

Vi som vegetarianer äter alltid en msk linfröolja på morgonen för att få åtminstone delvis av allt det där nyttiga. Då har vi iallfall gjort något...

Har hört att hampafrö ska innehålla omega-3 i samma mängd som linfröna, men har inte testat.

Jag tycker att det känns trevligare att äta en naturlig produkt än att det ska bakas in som ett piller innan man stoppar det i munnen.

Men det viktiga är ju att man får i sig näringen. Det kommer nog fler undersökningar i ämnet framöver antar jag...

2008-08-10 @ 21:29:32
URL: http://emeliem.wordpress.com
Postat av: Malin Harju

hippihäxan: Vi har linfrö i vår musli-blandning oh äter ofta nötter. Steker gör vi alltid i rapsolja. Jag håller med dig; det allra bästa är ju att få i sig det på naturlig väg, men om man nu ska välja ett kosttillskott är det ju kul att det finns ett anpassat för oss vegetarianer. I vår omgivning har diskussionen förts + att läsare hört av sig, därför kändes det relevant att skriva inlägget just nu.



Jag har också hört det om hampa men inte fått speciella belägg för det! Vore intressant att veta mer!



/Malin

2008-08-11 @ 06:08:30
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Nu kommenterar jag på ett lite äldre inlägg, men:

Har du nån aning om detta går att få tag på genom en svensk web-shop? Är vegetarian också och totalvägrar att äta fiskolja (har hört att det går 500 fiskar för att få 1 kg fiskolja), men min kära mamma är extremt suspekt när det kommer till webshoppar. Känner dock att jag inte får i mig tillräckligt med bara linfröolja, man vi ju ha alla dessa långkedjade molekylerna och allt vad det heter.



Åter till frågan: skulle detta fungera är det ju ett mirakel, men tror du att det finns i Sverige?

2008-11-08 @ 23:22:17
Postat av: Malin Harju

Rebecca: Alla ord som är kursiverade (snedställda) i mina inlägg är länkar. Ovan finns således länkar till både Veganstore och e-health där man alltså ska kunna få tag på produkten.



Lycka till! :)

2008-11-09 @ 08:26:13
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0