Havrekex

Min mormor har sedan urminnes tider alltid bakat världens godaste havrekex vid jul. Igår bakade vi hela dagen och sedan åt vi tills vi storknade; mycket smör och ost på och sedan är det bara att tugga och njuta!

Havrekex, 150-160 st, 250 gr.

½ kg fiberhavregryn *
1 l. havremjölk * eller vanlig mjölk
400 gr smält smör *
1 påse hjorthornssalt
12-15 dl siktat dinkel *

Ingredienser markerade med * är ekologiska i vårt kök.

Blötlägg havregrynen i mjölken under natten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt. Kavla lite deg i taget så tunnt det bara går på mjölad yta. (Då man tycker att det nog inte kan bli så mycket tunnare bör man kavla ytterligare, så tunnt ska det alltså vara).
Ta ut runda kakor med t.ex. ett vanligt glas och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda ca. 5 min. i 250 gr. på översta falsen i ugnen.

-->Passa då ni tar ut kexen för hjorthornssaltet gör att det sticker i ögonen. <--

Går alldeles utmärkt att frysa då de svalnat.

Idag tar bloggen bak-ledigt till förmån för havrekex-tillverkning! Ca. 160 fantastiskt goda och ekologiska kex ska bakas och frysas in - och såklart provsmakas i massor! :-D Receptet är från mormorsmor och fin under Mat-kategorin för den bak-sugne! Vi ska även hinna med besök av morfar och bonus-mormor under eftermiddagen! Trevlig lördag! :D Kramalin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0