Polkagrisar

Jaa! Jag fortsätter att helt sonika låna och länka från Clara idag! Hon har ju nyss lagt ut receptet på egna polkagrisar! I år kommer jag inte att finna varken tid eller motivation till det, men tills nästa jul ska eko-Malin blir Kajsa Kavat och proppa köket fullt med underbar polka-doft!

Då jag var liten ville jag, varje gång jag såg eller läste Kajsa Kavat och det var ofta, baka egna polkagrisar. Familjen har också varit i Gränna - en mysig liten stad med en sötaktig doft i hela staden. Ungefär som staden i Kalle och chokladfabriken!

Ja, ja, ja! Här kommer receptet! Tack Clara!

Polkagrisar

Har man inte en bänkskiva av marmor så använder man en av rostfritt stål. Olja in bänkskivan och två degspadar. Ta fram ett par gummihandskar som du får plats med fingervantar under, sockersmeten är nämligen väldigt het.

6 dl. socker
2 dl. vatten
En knapp msk. Perstorp ättika (ej ättiksprit)
15 droppar pepparmintsolja/8 droppar bittermandelolja
Karamellfärg
Rapsolja
Kökstermometer

Koka försiktigt upp socker, vatten och ättika så att blandningen smälter. Stick ner termometern och koka tills blandningen når 130 grader, inte mer. Det resulterar nämligen i bruna polkagrisar!

Häll hastigt ut 8/10 av smeten på bänkskivan och droppa ner några droppan pepparmintsolja/bittermandelolja. Sätt genast igång att arbeta så att inte smeten hinner stelna. Peta in kanterna mot mitten till degen blivit så pass avsvalnad att den går att hantera och dra, slit och vik sedan ihop den tills den går att forma.
Färga resterande 2/10 av smeten med karamellfärg och arbeta den på samma sätt tills den svalnar. Rulla sedan den vita smeten och tryck fast tunna, röda rullar runtom den. Tvinna sedan rullarna så att polkagrisarna blir randiga och låt de sedan stelna på ett fat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0