Risbollar med saffran
Ur denna kokbok lagas de flesta av denna veckas middagar. Nedanstående friterade risbollar gör garanterat succé på julbordet, även för icke-vegetarianer!
Friterade risbollar, 20 st.
½ gul lök *
2 medelstora morötter *
2 msk. rapsolja *
½ gr. saffran *
2 dl. avorioris
4 dl. vatten
2 msk. grönsaksfond
2 dl. riven parmesan *
1 ägg *
salt *, peppar *
2 krm. torkad basilika *
1 knivsudd cayennepeppar *
4 msk. potatismjöl *
1 dl. ströbröd *
10 dl. olja till fritering
Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.
Finhacka lök och morötter. Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs de tillsammans med saffran i några minuter. Tillsätt avorioris, vatten och grönsaksfond. Låt koka upp och sänk sedsn värmen och låt sjuda i ca. 20 min. tills riset känns mjukt. Tillsätt parmesan och ägg och rör ihop till en grötliknande smet. Krydda med salt, peppar, basilika och cayenne. Blanda ner av potatismjölet, lite i taget, tills smeten håller ihop och blir degliknande.
Häll upp ströbröd på en tallrik och blöt dina händer. Forma smeten till köttbulle-stora bollar och rulla de i ströbröd. Doppa de i den heta oljan (använd gärna hålslev) i ca. 1 min. och låt de sedan rinna av på hushållspapper. Till detta var det farlig gott med en myntasås gjord på finhackad mynta, citronsaft *, salt *, peppar *, torkad chili, Turkisk youghurt *, majonnäs * och lite honung *.
Bild lånad härifrån.
♣
Friterade risbollar, 20 st.
½ gul lök *
2 medelstora morötter *
2 msk. rapsolja *
½ gr. saffran *
2 dl. avorioris
4 dl. vatten
2 msk. grönsaksfond
2 dl. riven parmesan *
1 ägg *
salt *, peppar *
2 krm. torkad basilika *
1 knivsudd cayennepeppar *
4 msk. potatismjöl *
1 dl. ströbröd *
10 dl. olja till fritering
Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.
Finhacka lök och morötter. Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs de tillsammans med saffran i några minuter. Tillsätt avorioris, vatten och grönsaksfond. Låt koka upp och sänk sedsn värmen och låt sjuda i ca. 20 min. tills riset känns mjukt. Tillsätt parmesan och ägg och rör ihop till en grötliknande smet. Krydda med salt, peppar, basilika och cayenne. Blanda ner av potatismjölet, lite i taget, tills smeten håller ihop och blir degliknande.
Häll upp ströbröd på en tallrik och blöt dina händer. Forma smeten till köttbulle-stora bollar och rulla de i ströbröd. Doppa de i den heta oljan (använd gärna hålslev) i ca. 1 min. och låt de sedan rinna av på hushållspapper. Till detta var det farlig gott med en myntasås gjord på finhackad mynta, citronsaft *, salt *, peppar *, torkad chili, Turkisk youghurt *, majonnäs * och lite honung *.

♣
Kommentarer
Postat av: Junitjej
Så gott det verkar!!
Postat av: Erika
Låter gött det där.
Så härligt med minusgrader och snöfall. Hoppas att det håller i sig ända till början på nästa år!
Ja, kanske inte snöfallet men minusgraderna =)
Kram på dig!
Postat av: Malin Harju
Junitjej: Ja, de var supergoda!
Erika: Måste testas tycker jag! :)
Jag som älskar snö är ju i paradiset nu, liksom en vit jul ju! :)
Ha det bäst, vännen!
Kramalin
Trackback