Risbollar med saffran

Ur denna kokbok lagas de flesta av denna veckas middagar. Nedanstående friterade risbollar gör garanterat succé på julbordet, även för icke-vegetarianer!

Friterade risbollar, 20 st.

½ gul lök *
2 medelstora morötter *
2 msk. rapsolja *
½ gr. saffran *
2 dl. avorioris
4 dl. vatten
2 msk. grönsaksfond
2 dl. riven parmesan *
1 ägg *
salt *, peppar *
2 krm. torkad basilika *
1 knivsudd cayennepeppar *
4 msk. potatismjöl *
1 dl. ströbröd *
10 dl. olja till fritering

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Finhacka lök och morötter. Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs de tillsammans med saffran i några minuter. Tillsätt avorioris, vatten och grönsaksfond. Låt koka upp och sänk sedsn värmen och låt sjuda i ca. 20 min. tills riset känns mjukt. Tillsätt parmesan och ägg och rör ihop till en grötliknande smet. Krydda med salt, peppar, basilika och cayenne. Blanda ner av potatismjölet, lite i taget, tills smeten håller ihop och blir degliknande.
Häll upp ströbröd på en tallrik och blöt dina händer. Forma smeten till köttbulle-stora bollar och rulla de i ströbröd. Doppa de i den heta oljan (använd gärna hålslev) i ca. 1 min. och låt de sedan rinna av på hushållspapper. Till detta var det farlig gott med en myntasås gjord på finhackad mynta, citronsaft *, salt *, peppar *, torkad chili, Turkisk youghurt *, majonnäs * och lite honung *.

  Bild lånad härifrån.


Kommentarer
Postat av: Junitjej

Så gott det verkar!!

2008-12-22 @ 20:31:39
URL: http://junitjejen.se
Postat av: Erika

Låter gött det där.



Så härligt med minusgrader och snöfall. Hoppas att det håller i sig ända till början på nästa år!

Ja, kanske inte snöfallet men minusgraderna =)



Kram på dig!

2008-12-22 @ 21:00:22
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Junitjej: Ja, de var supergoda!



Erika: Måste testas tycker jag! :)



Jag som älskar snö är ju i paradiset nu, liksom en vit jul ju! :)



Ha det bäst, vännen!



Kramalin

2008-12-23 @ 11:09:43
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0