Lussebak och julmys!

Igår bakade vi som skrivet lussebullar och jag bara måste få dela med mig av detta jätteenkla och supergoda recept! Som den utbildade pedagog man är så kommer bilder till instruktionerna! ;)

Detta recept ger 64 härligt, goda dinkelbullar!


 Smält 200 gr. smör * och rör ner 6 dl. mjölk * (fungerar utmärkt med havre- eller sojamjölk också!) och låt det bli fingervarmt.

 Smula ner 50 gr. jäst för söta degar i en bunke (denna kökshjälp från Bosch är en gammal förlovningspresent och oumbärlig då man vill vara sin egen bagare!) och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

 Det är bra med en bak-hunk som kan hjälpa till! ;)

 Lite av de ekologiska ingredienser som användes!

 Blanda sedan ner 2 pkt. saffran *, 2 dl. vit baksirap *, 1 tsk. salt *, 2 ägg, och 18 dl. fullkornsdinkel * (20 dl. om man tar vanligt vetemjöl). Arbeta snabbt till en blank och smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca. 30 min. Sätt ugnen på 250 gr. och börja med fyllningen under tiden.

 Blanda 200 gr. rumsvarmt smör * med 2 dl. florsocker * och 2 tsk. vaniljsocker (OBS! Den äkta varan, inget kemiskt framställt!) till ett jämnt smör. Låt stå framme.

 Häll ut degen på bakbord, bakduk eller mjölad yta.

 Knåda den kraftigt.

 Dela den i 4 delar och kavla ut en del i taget till ca. 30x35 cm.

 Bred på 1/4 av smöret.

 Börja sedan rulla från ena långsidan till mitten...

 ...rulla sedan från andra hållet mot mitten...

 ...så att båda rullarna möts.

 Dela sedan degen i 16 delar,

 ställ de på högkant,

 och platta till! En kringla, katt eller ett par glasögon har nu bildats! Lägg på bakplåtspapperklädda plåtar.

 Låt jäsa 30 min, under bakduk.

 Vispa upp ett ägg * och pensla på bullarna,

 strö sedan över råsocker *.

 Grädda 6 - 8 min. i 250 gr. på näst översta falsen i ugnen.

  Så här fina blev dem...



...och så här goda blev dem!

Som vanligt så är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Nadia

Tusan så härligt inslag i din blogg! Skoj att se er två "in aktion" också! :)

Men saffran, har ni hittat ekologisk sådan? Vars i så fall? Vaniljsockret (pulvret) , är det av märket KHOISAN TEA? Som man måste ta mindre av än i receptet då det är så koncentrerat?



Och vet ni om det finns ekologisk grötris också? Det kunde inte konsum ta hem i allfall.

Ekologisk Glögg? Jo men det brukar Grön Gåva ha föressten. Ska kanske höra med Grön Gåva om det andra också .... :)



2008-12-01 @ 10:16:49
Postat av: Lisa

Såg ju galet gott ut! Men inga russin???

2008-12-01 @ 13:48:41
URL: http://lmh.blogg.se/
Postat av: eco chic

Smaskigt med lussebullar. Måste baka nästa helg :)

2008-12-01 @ 14:46:47
URL: http://www.ecoreko.se
Postat av: VintageRetroPrinsessa

Åhhhh vad smarrigt det där såg ut då :0)

Kul att baka och stå i fylla frusen med diverse smarrigheter,





Här är det med nackspärren nu ?





Kram

2008-12-01 @ 17:58:39
URL: http://bambii.blogg.se/
Postat av: Erika

Mumsiga!



Jag ska baka lussebullar någon dag, då kanske jag följer det här receptet för dina recept brukar vara så bra =)

2008-12-01 @ 21:27:44
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Nadia: Grön Gåva har ekologisk saffran samt det där vaniljessenspulvret du menade. Man tar mindre av det än av "vanligt vaniljsocker". Ekologiskt grötris från Biofood finns där också, ger världens godaste gröt! :P



Kul att du uppskattade inlägget! :D



Lisa: Nix, frun i huset är inte överförtjust i russin...



eco chic: Ja, det är för himla gott!



VintageRetroPrinsessa: Nackspärren håller på att ge med sig, tack och lov! :D

Det är TOPPEN att proppa frysen full med godsaker!



Erika: Härligt att du tycker det! :) De är himla goda, jag lovar!



2008-12-02 @ 08:35:01
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0