Gå ner i vikt

Jag har fått några mail både till denna blogg och till den förra om hur jag gjorde för att gå ner mina 41 kg, i vikt. Har även personer i min närhet som önskar tappa några kilon så jag tänkte sammanställa några tips som Ni kan få ta del av.

¤ Banta aldrig!
Att sätta upp orealistiska mål resulterar bara i besvikelse över att man "misslyckas". Jag tänkte aldrig att jag skulle gå ner 41 kg. från början, vart tror Ni jag hade funnit min motivation då?
Sätt upp delmål och belöna dig själv rikligt då du når dem. Jag hade 10 kg. i stöten som delmål och så fort jag gått ner ytterligare 10 så köpte jag något fins (ja, det ska tilläggas att det överkonsumerades friskt då! Ooops!) Då jag gått ner de första 10 köpte jag ett jättevackert Efva Attling-hängsmycke som jag trånat efter länge.

¤ Uteslut alla vita saker!
Jag är av den åsikte att kroppen behöver allt, man kan inte beröva kroppen på vissa byggstenar, t.ex. kolhydrater, för då kommer inte de funktioner som har just kolhydrater som bränsle att utvecklas. Byt istället ut det mot bruna saker.
Jag är en stor förespråkare för dinkel och allt som finns att köpa baserat på dinkel har vi hemma. Fullkornsdinkelpasta, dinkelris, tunnbröd- och knäckebröd bakat på dinkel, dinkelkex (ekologiska och såklart utan härdade fetter), dinkelmannagryn, dinkelmjöl (både siktat och fullkorn) till bakning av eget bröd etc. Såsredningar gör jag t.ex. på dinkelmjöl, smör och havremjölk eller på ekologiskt potatismjöl, vatten och havremjölk.

¤ Undvik alla härdade fetter, dolt socker och dolt salt; med andra ord - sluta köp färdiglagade saker!
Härdat fett är inte ett natulrigt fett och därmed inget som kroppen klarar av att förbränna med hjälp av sin naturliga förbränning. Således stannar fettet i kroppen och täpper på lång sikt till blodkärlen och fett-depåerna vilket får till följd en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, samt fetma - oftast bukfetma vilket är den farligaste fetman.

¤ Köp en mindre tallrik som bara du äter på!
Se dessutom till att du tar sallad och grönsaker först. Min erfarenhet har visat att det man tar först av tar man i regel mest av. Kolla så får Ni se!

¤ Motionera, och gärna innan frukost!
På så vis har förbränningen kick-startat redan innan du har det. Fyll sedan på med en nyttig frukost och du är good to go!

¤ Ät en bra frukost för att få en bra start!
Dessutrom har personer med bra frukostvanor lägre BMI är de som slarvar. Min pappa säger att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som ett fattigjon om man vill hålla vikten och jag tror det ligger mycket i det.

¤ Unna dig saker men med förstånd!
Är choklad din stora passion (precis som min!) köp en choklad med hög kakaohalt och ta 2 eller 3 bitar då suget pockar på, köp inte en Marabou Schweizernöt, för då kommer hela att hamna i magen. Allt socker som finns i första tuggan kommer bara till att resultera i att hela kakan måste ner, för då tar sockerbegäret vid och förnuftet försvinner.

¤ Se till att du själv bjuder på nyttiga saker som är farligt goda då du har gäster!
På så vis kommer gästerna att bli sugna och inspirerade och till stor del göra nyttiga saker själva då de bjuder dig. Annars, kom ihåg att en gång är ingen gång och försök göra situationen så nyttig som det bara går. Imorgon är det lätt att fortsätta där du pausade en stund idag, jag lovar! 

¤ Det finns alltid ursäkter!
Man är inte skydlig att ta av något som någon gjort bara för att, man får faktiskt säga nej. Ska man skylla på ursäkterna så finns det alltid något att ta till; jag har ju semester, hon fyller ju år, jag är så sugen, det är ju måndag...
I värsta fall kan man skylla på magkatarr eller något annat, av någon anledning verkar folk acceptera en åkomma lättare än att en person faktiskt tar ansvar över sitt liv.

¤ Var social!
Då andra fikar om du inte vill fika, se till att du ändå sitter och äter med dem. Mycket är till stor del den rent sociala biten. På sommaren är det många kalas för vår del så det hade kunnat bli oädnligt mycket tårta under de 2 år jag höll på att gå ner i vikt. Jag gjorde i stället så att jag tog med keso och skivade jordgubbar eller färsk melon som jag åt med de andras fika. På så vis satt jag med, jag tuggade i takt med dem och vissa gånger kändes det som om jag åt samma goda marängtårta som de!

¤ Var stolt över det du gör!
Det rävs kurage och styrka att våga sig på en sådan stor förändring så det är klart som korvspad att det är läge att hylla den egna succén!

¤ Hitta en träningsform som passar dig!
Jag skyr gym som pesten då 2 f.d. nära vänner till mig insjuknat svår i anorexia och gym för mig är dem och deras sjukdom. Självfallet förstår jag att långtifrån alla som tränar på gym är sjuka, men för mig känns det mentalt jobbigt bara. Jag hittade därför träningsformer jag kunde utöva hemma istället. Jag boxades, höll på med Pilates, joggade och powerwalkade för att ge viktminskningen en hjälp på vägen.

¤ Undvik alla protein-bars och Atkin-bars och Nutrilett-bars!
Man måste vara superkonsekvent om man ska äta sådana. Felet många gör är att de äter de till ett par mackor till lunch eller som godis-substitut utan att vara medveten om att de innehåller lika mycket energi som en hel, komplett måltid. Att äta en så'n + 2 mackor och något mer till lunch är alltså som att äta mer än om man tagit med en sallad eller matlåda från gårdagens middag.

¤ Ät fett!
Avocado, sardeller i tomatsås, osaltade nötter är jättebra energikällor. Kroppen behöver fett för att kunna förbränna fett, men också för att kunna smörja leder och tarmar. Det handlar alltså om att äta rätt fett och det fettet finns naturligt i produkterna.

¤ Skippa light-produkter!
Om en produkt innehåller mindre fett så är det mer kolhydrater i den, dvs. socker. Man måste liksom alltid fylla upp med något så att produkten blir jämvärdig. Och nu pratar vi inte långsamma kolhydrater utan NASCAR-snabba! Välj hellre "riktiga" produkter och ta istället mindre. Välj mellan smör och ost på mackan, man kanske inte alltid behöver både och. Och vill man ha båda, ta en ostskiva av en ost med naturlig fetthalt i istället för två skivor av en light-ost.

¤ Se till att äta ren mat!
Ät så tillsats-fri mat som det bara går, på så vis slipper man alla fällor. Det är extremt viktigt att veta vad man stoppar i sig om man vill minska på midjeomfånget. En massa farliga E-nummer kan medföra allvarliga sjukdomar och fetma är en biverkan från många av dem.

¤ Skriv en matdagbok!
Du kommer att bli förvånad över hur mycket man stoppar i sig som man inte är medveten om. Det är lätt att "glömma" det man "syndat" med, men om det finns svart på vitt blir det genast mycket påtagligare.

Summa sumarum så handlar det inte om att sluta äta, det handlar om att börja äta rätt saker.
För det är så; man är vad man äter...



 Då - 05    I somras

Kommentarer
Postat av: Ida

ååå vad vacker du är! Tack för inlägget, det behövdes verkligen ikväll! / Ida

2008-05-07 @ 23:05:59
URL: http://www.idalandfors.blogg.se
Postat av: Anna Öberg

Men Malin, det ser ju inte alls ut som samma människa! Alltså 41 kg låter ju mycket men det är inte förrän man ser skillnaden som här som man fattar HUR mycket det verkligen är. Vilken bedrift!
Jaha, nu får man ha dig som viktminskningsidol också...

Kram, Anna

2008-05-07 @ 23:49:12
Postat av: Malin Harju

Ida: Tack! Du är snäll du!

Kramalin!

Anna Öberg: Ha, ha, härligt att kunna vara någons idol! :)
Ja, det är rätt mycket. Tyvärr glömmer man ibland hur duktig man faktiskt varit! Skönt att det finns bevis då som man kan kika på!

Ha en underbar torsdag!

Kramalin

2008-05-08 @ 05:36:59
URL: http://www.ekoblogg.blogg.se
Postat av: Mannen

Finns inte ord hur stolt jag är över dig vännen! Älskar dig :)

2008-05-08 @ 08:08:18
Postat av: Malin Harju

Mannen: Tack, underbara du!

Älskar dig med! :X

2008-05-08 @ 15:26:40
URL: http://www.ekoblogg.blogg.se
Postat av: underbaraclara

Du är så vacker! Både då och nu. Och framförallt för att du är så klok!

KRAMAR

Postat av: Malin Harju

underbaraclara: Tack vännen! Du är go' du! Och minst lika vacker och klok! ;)

Massa kramar!

2008-05-09 @ 06:33:45
URL: http://www.ekoblogg.blogg.se
Postat av: Sara

Fantastiskt fint inlägg.

Sen undrar jag vad TGT (var det rätt bokstäver?) är? Ursäkta om jag frågat innan och fått svar, känner på mig att jag kanske gjort det :)
Men jag är så nyfiken!

2008-05-09 @ 09:00:00
URL: http://blissara.webblogg.se
Postat av: Sara

TLT var det ju. TLT :)

2008-05-09 @ 09:00:33
URL: http://blissara.webblogg.se
Postat av: Malin Harju

Sara: TLT är Tidigare Liv Taerapi, alltså regression. :)

Kramalin

2008-05-10 @ 09:29:43
URL: http://www.ekoblogg.blogg.se
Postat av: N

Wow vilka talande bilder! Vilken tjusig sommartjej full av livslust! Vacker!
Har råkat titta på "Du är vad du äter" två kvällar i rad nu och det kan man verkligen se på tjejerna hur de glimrar efter bara åtta veckor av att äta nyttigare osv!

2008-05-14 @ 22:26:46
Postat av: Malin Harju

N: Det är otroligt var bra kost kan göra för ens inre. Folk måste bli bättre på att förstå att det här ihop; inre = yttre.

2008-05-15 @ 13:15:54
URL: http://www.ekoblogg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0