Godaste risotton

Tänkte att jag skulle lägga ut receptet på risotton vi gjorde igår!

Grundrecept på risotto, 4 pers.

9 dl. grönsaksbuljong (brukar koka upp vatten i vattenkokaren och röra ner 3 msk. av våran ekologiska och natriumglutamatfria lantbuljong från Biofood.)
1 större gul lök eller 3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 dl. avorio-ris
3 msk. raps- eller solrosolja
1 ½ dl. riven parmesan- eller annan vällagrad ost (vi brukar ta Västerbottensost eftersom Burträsk ligger såpass nära oss för att minska på transporter)

Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuka och glansiga i oljan i en kastrull. Tillsätt riset och låt bli glansigt i ca. 2 min. Slå sedan över såpass mycket buljong att riset täcks. Rör om hela tiden och låt vätskan sugas upp av riset. Slå på mer och gör om detta tills all buljong är tillsatt (tar ca. 5 min.) och rör hela tiden. Vrid då ner värmen på låg temperatur oh låt puttr svagt i ca. 20 min. tills all vätska kokat in och riset känns mjukt. Dra då av värmen och rör ner osten.

Igår fräste jag med torkade kantareller med löken redan från början så att dess goda smak verkligen skulle hinna avges i risotton. Som tillbehör stekte jag finstrimlad salladslök och grovklippt gräslök i lite smör och lade som garnityr överst på toppen.

Ett annat gott smakförslag är att röra ner saffran tillsammans med osten och servera till helstekt grön sparris eller klippa ner basilika och soltorkade tomater tillsammans med osten och servera med stekt Halloumiost.

Smaklig måltid!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0