Kichari

Maria (som är yogini och bor i Oslo) som läser bloggen tipsade om att hon brukar göra kichari med bl.a. mungbönor och basmatiris som hon äter ett par dagar för att låta tarmsystemet vila lite. En sorts faste-rätt om man så vill. Ska tydligen vara bra både som gravid och sedan då man ammar, och det tvivlar jag inte en sekund på. 
Maria gör en grund-kichari som hon sedan varierar på olika sätt.
Här kommer i alla fall receptet;

Kichari

1 kopp gula mungbönor
1 kopp basmatiris (jag har ekologiskt basmati-råris hemma, tror det blir kanon!)
4 koppar vatten
Ghee, (läs om hur man gör egen ghee här!) kryddor efter smak och behov

Blötlägg bönorna över natten, gärna med riset. Skölj sedan. Smält ghee i en kastrull, lägg i riset och bönorna. Låt det fräsa några sekunder. Häll på vatten och låt det småkoka, fyll eventuellt på med mer vatten vid behov. Koka allt från 30-60 minuter beroende på hur tjock man vill ha sin kichari. Om man vill kan man blanda ner kryddorna då man smälter gheen, men då smakar hela laddningen samma sak. Maria brukar göra den "okryddad" och sedan krydda inför varje måltid. Här följer några förslag;

¤ Som lunch eller middag med hela korianderfrön, kardemumma, gurkmeja,spiskummin, salt + rostad kokos och avocado som tillbehör.
¤ Som gröt till t.ex. frukost med soja- eller havrebaserad mjölk, russin, nötter och banan.
¤ Som desert eller kvällsmål kall med t.ex. bär och yoghurt. (Kan även tänka mig rostad kokos där och kanske lite honung).

 Bild lånad från Flickr.

Kommer att testa denna, och jag kommer såklart att blogga om resultatet!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0