Svaren på era frågor

Förra veckan körde jag ju frågestund på bloggen. Passar ju alldeles utmärkt att sitta och svara på dem idag! 

1 Hur träffades du o Johan?

Vi träffades på ett uteställe i stan en kväll för snart 8 ½ år sedan genom en gemensam vän. Vi klickade direkt på det vänskapliga planet eftersom vi både hade annat på G. Dock rann det så sakteliga ut i sanden och vår vänskap djupnade. Ganska precis ett år efter att vi lärde känna varandra blev vi ett par, detta i samband med min flytt till Umeå. Jag bodde där ett läsår innan jag flyttade hem och vi flyttade ihop i den charmiga lilla lägenhet vi bodde i ända tills vi lämnade stan och flyttade till Lyckobacken.

Vi har hela tiden haft ett otroligt stabilt förhållande utan pauser eller göra-slut-perioder. Förmodligen beror det på att vi kände varandra utan och innan eftersom vi umgåtts dagligen ett helt år innan det klickade på riktigt. Johan är inte bara mannen i mitt liv utan min allra bästa vän, den jag allra helst vill umgås med, och det är en underbar kombo! 

2 Hur var det att föda barn utan smärtlindring?

Jag använde mig ju av en form av smärtlindring men en naturlig sådan eftersom jag förlitade mig på andningen. Ett par helger innan (helst tre månader innan, men Leon kom ju för tidigt) gick vi en två-dagars kurs i Annas Profylax i Umeå. En underbar kurs sommgav oss fantastiska verktyg att göra förlossningen till en gemensam upplevelse. Johan & jag var verkligen ett team som tillsammans var på väg mot samma mål! Jag var i förlossning (hade värkar) i 4 dygn men inte en enda gång övervägde jag annan, konventionell smärtlindring för jag tyckte att andningen hjälpte mig så bra! Jag var otroligt fokuserad och verkligen total-medveten om varje litet skeende och barnmorskorna häpnade över att jag exempelvis kunde säga att bebisen vred sig ett varv och då de sedan kände efter hade den det. "Normalt" brukar mammorna inte vara så medvetna, men eftersom jag genom andningens hjälp lyckades behålla lugnet intakt kanske jag blev mer uppmärksam och mottaglig för det som skedde? Men alla är vi olika och det som passar för mig kanske inte alls passar en annan. Lita till vad just din kropp vill så tror jag det blir bäst, om det sedan är profylax-andning, epidural eller lustgas känns oviktigt.

3 Varför valde ni namnet Leon?

Vi funderade ganska länge. Vi hade några kriterier; namnet skulle gå att uttalas även av äldre som kanske har svårt för moderna former på namn, vi ville inte att det skulle vara för långt eller finnas R i det eftersom vissa barn får svårt att säga R och säger J och därigenom inte kan uttala sitt namn korrekt. Vi ville också att det skulle låta mjukt. Vi föll för bokstaven L och har många namn, både pojk- och flicknamn, på lager för kommande barn. För oss var det inte tal om att se efter vad bebisen såg ut att heta, vi visste att vi hade en si eller så i magen.

4 Har du alltid velat ha hund?

Nja, inte hund just kanske. Men djur! Då vi växte upp var lillebrorsan allergisk mot pälsdjur så vi hade varsin guldfisk i en skål. Varje gång nån stackare dog grät vi floder vid toastolen medan mamma & pappa spolade ner liken. Johan har alltid haft hund hemma under sin uppväxt så hans intresse präglade av sig på mig med tiden. Tutorna är det bästa vi har, tillsammans med övrig familj inräknad såklart, och jag skulle aldrig någonsin kunna tänka mig ett liv utan någon av dem! ♣

5 När flyttade du hemifrån?

Jag flyttade hemifrån då jag var 21 för att flytta till Umeå och plugga. Innan bodde jag hemma och betalade mamma & pappa en liten slant (läs oförskämt liten!) men jobbade heltid. Sista terminen jag bodde hemma pluggade jag upp naturkunskap & ekonomi på Komvux.

6 Har du träffat några andra bloggare?

Ja, jag har träffat Lisa (från Om livet på landet), Ekommaman, Linda, Underbara Clara & Erika. Sara & jag bodde nära varandra i stan och morsade på vararndra då vi möttes längs vägen. Jag hoppas kunna bjuda upp Lisa (på Popflickan) efter jul tillsammans med Erika, de skulle komma upp i höst men vi fick svininfluensan. Sen har Erika jobbat en massa och sen fick Lisa svininfluensan. Jag har även träffat Johanna som har Bellio då hon & hennes fina familj besökte Lyckobacken i somras och i vår planeras det för en resa till Stockholm där jag får träffa Johanna, LoaEcoloco och kanske Anna som har Ekokul. Vore toppen! Även om dessa har företag räknar jag de till bloggerskor också eftersom alla har bloggar. 

7 Tjänar du pengar på bloggen?

Liiite, lite grand. Jag är ansluten till en reklambyrå och genom dem kan företag annonsera på min blogg. Vi snackar dock inte några stora summor, har precis håvat in första 500-ingen. ;) Dock har jag erhållit en massa produkter till större ekonomiskt värde så det är väl det i nuläget som jag "tjänar på".

8 Är du köpt av några företag?

Det beror på vad du menar med "köpt"? Jag är inte uppköpt av något företag men jag är ju sponsrad av vissa, som t.ex. Natura Femme och den fertilitetsdator (Lady-Comp) jag fått av dem.

9 Hur gör man för att du ska länka till en?

Man gör nog inget speciellt. Många företag kontaktar mig med tips om vad de håller på med. Ca. 1/10 passerar igenom då vi är noga med vad vi ställer oss bakom. Både eko-biten men även den moraliska aspekten tas i beaktande. Jag har inte bloggat om alla produkter jag får hemskickade spontant då vissa kasseras direkt eller ges bort. Finns möjlighet tar vi gärna emot prover på de tips som mailas till oss för att vara säkra på att vi ställer oss bakom en bra produkt, ett företag eller tillverkare. Jag tycker det är lite fånigt de som mailar och kanske också har en blogg och frågar om vi ska byta länkar. Gillar jag en blogg länkar jag till den vare sig den länkar till oss eller inte. Det där beteendet känns som ett fiskande efter länkar och det orkar jag inte bry mig om.

10 Är du fortfarande nöjd med din m-kopp?

Ja, jag är extremt nöjd med den! :D Rekommenderar en sån till alla jag känner och jag fattar inte att jag inte skaffade en sådan tidigare!

11 Använder du schampo/balsam eller kör du utan? Vad för tvål?

Jag tvättar mitt hår en gång i veckan med lavendelschampo- och balsam från Urtekram. Även duschcrèmen & den fasta tvålen är därifrån. Detta köper vi på Grön Gåva.

12 Hur kommer det sig att ni började med en eko-livsstil?

Vi var på en föreläsning med Tommy Svensson om tillsatser i mat och det blev startskottet. Sedan dess har det bara rullat på allt eftersom och nu är i princip allt eko, miljösnällt, klimatsmart, lokalt och rättvist här hemma!

13 Vad äter vovvarna för foder?

Alldeles nyligen fick jag ju tips om Ecodog av en läsare. Där finns hundfoder som jag inte hunnit kolla upp ännu, så för tillfället äter de icke-ekologisk mat; Lotus äter Purina Pro Plan Adult Chicken & Rice och Tofu äter Royal Canin Medium Junior 32 och ska göra det tills han är 1 år. Får se över då vad han får för vuxenfoder och om de ska få samma. Lotur är kinkig med maten medan Tofu äter allt!

14 Kan du hjälpa mig med argument till hur jag ska få mina nära att välja smör istället för margarin? Enda jag vet är att margarin inte är bra, har inga argument till varför :(

Läs här, här och visa sedan denna bild så borde de vara övertygade! ;)


15 Har ni haft någon annan hund förutom Lotus och Tofu?

Nej, inte jag. Johans familj har haft två hundar under hans uppväxt, båda taxar.

16 Varför använder ni inte tygblöja till sonen?

Vi tyckte att det kändes så besvärligt och dömde ut det som bökigt. Det ska ju kännas bekvämt för alla inblandade parter. Dock är vi nästintill 100 % säkra på att det blir det med kommande barn, nu har jag ju proffs-Lisa som hjälp & stöd. Vi använder ju tygtvättlappar nu till Leon (har gjort det hela tiden) och de ligger ju i en hink ett par dagar i väntan på tvätt och det är ju lite samma sak. Vi använder dock ekologiska engångsblöjor.

17 Vilket är ditt bästa eko-tips?

Att samla på sig vettiga eko-tips och introducera t.ex. 3 st. nya i månaden. På så vis hinner man anpassa sig efter förändringen och den blir bestående.

18 Hur tvättar ni kläder?

Jag tvättar alla våra kläder i 30 ° med tvättnötter i en ekologisk liten nötpåse. Vi använder en vanlig tvättmaskin och kör alltid ett eco-program.

19 Finns det några bra eko-städprodukter som ni har erfarenhet utav?

Vi köper Ecovers anpassade produkter från Jordklok. Kan också passa på att tipsa om ENJO's diverse fiberdukar som man endast använder vatten eller olivtvål till.

20 Hur länge har du och din man hängt ihop?

7 ½ år. Kolla in svaret på fråga 1. :)

21 Jag använder ekologiska våtserveter till mitt barn när vi inte är hemma, hemma har jag gått från att använda små handdukar till tvättlappar. Jag vet att mest miljövänligt förstås är att använda handdukar men då det inte längre är något bebisbajs så tycker jag det känns fräschare med tvättlappar... Men är det okej ur miljösynpunkt? Finns det något bättre alterantiv?

Det bästa alternativet är väl att använda tygtvättlappar, för jag antar att du menar papperstvättlappar? Vi köper från Imse Vimse i mjuk, ekologisk flanell (finns bl.a hos Minimundus) och lägger de sedan i en hink. Finns det hårt bajs tippar vi av det i blöjhinken där vi kastar dem (annars toaletten kanske?) och är bajset mjuk sköljer vi av det i tvätthon vi har bredvid skötbordet i tvättstugan.

Är tvättlapparna ekologiska är det mer OK ur miljösynpunkt än om de inte är det eftersom de då inte frigör giftiga gaser vid förbränningen, men det bidrar ju ändå till sopberget (säger vi som använder engångsblöjor, om än ekologiska).

22 Använde tygblöjor fram till dess att vårt barn började krypa och bli mer rörlig, tyckte sedan de var för tjocka och bylsiga... Finns det något sätt att göra dem mindre? Som det är nu tycker jag de hämmar rörelserna för mkt och tror inte barnet skulle klara av att gå med tygblöjor. 

Maila Lisa på Om livet på landet-bloggen då jag tyvärr ännu är helt lost inom detta område. Hon har en son som jag vet går och han har haft tygblöja hela sitt tvååriga liv så hon kan garanterat hjälpa dig! :) 

23 Jag beslutade mig från första början att vi ej skulle ta svininfluensavaccin i vår familj. Dock börjar jag bli osäker nu på grund av att svininfluensan är ett virus. Virus är vi inte speciellt bra på att bota och de har lätt för att mutera... Jag är fullt övertygad att vi skulle överleva svininfluensan men om den får fäste och muterar till det värre vad gör vi då? Hur har ni som också har barn funderat kring det? Det går ju realistiskt sätt tyvärr inte att stänga in sig...

Nej, man kan inte stänga in sig, även om jag många gånger skulle vilja det för att undfly medias skrämsel-propaganda!
Vi tänkte som så att det kommer att bli bra och det blev det, även fast vi åkte dit hela familjen. Hellre en rejäl förkylning (även fast den är ett virus) som ger livslång immunitet än ett farligt vaccin som ger immunitet ett år om det ens biter. Tar man två sprutor har man ett skydd på 70 % om det faller "väl" ut. Tar man en spruta har man skydd på ca. 50 %. Man är alltså inte ens garanterad fullgott skydd om man tar vaccinet. Efter alla turer hit och dit, och speciellt nu med länder som förbjuder Pandemrix, barn som faller i koma av vaccinet och vuxna som dör, så känns det i själ & hjärta så skönt att vi valt bort det. Kolla i Hygien & hälsa-kategorin om du vill läsa mer om vad vi bloggat om tidigare om just detta, eller kolla in länken till Vaccinfaran, finns i högerspalten under hälsorelaterade länkarna. Förhoppningsvis klarnar det lite mer då. :)

24 Vad använder du för schampoo/balsam? Jag använder sällan några hårvårdsprodukter men har problem med mjäll/torrhårbotten, tips på vad man kan använda mot det?

Läs svaret på fråga 11. Testa att finhacka/riva en stor gul lök och applicera kletet på huvudet. Vira in det i plastfolie och trä en frottéhandduk runt. Låt sitta 90 min. Detta tog bort Johans mjäll. Jag har även hört att man kan avsluta varje tvätt med att skölja igenom håret med äppelcidervinäger.

25 Jag har en fråga angående mooncupen (menskoppen) som du har skrivit om att du använder. Jag provade den själv för ett år sedan och tyckte att det fungerade OK. Tror att jag hade kunnat vänja mig. Det som gjorde att jag lämnade tillbaka den var att det kändes krångligt att rengöra den. Hur gör du? Min man tyckte inte om tanken att jag stod och rengjorde den i handfatet och själv tyckte jag att det var lite äckligt att se allt blod och så.

Jag tömmer ur den i toan först så att det mesta hamnar där. Sedan sköljde jag ur resterna i handfatet och vaskade ur det med lite tvål. Tycker inte det är äckligare än att någon som blöder näsblod står ovanför handfatet, blod är ju det renaste vi har. Jag kissar och torkar mig först. På så vis finns redan papper i toan som blodet hamna på. På så vis hamnar inga rester i toan heller. Sedan tar jag ut den, tömmer den och sköljer ur den innan insättning. Prata inte om den hemma om han tycker det känns jobbigt och försök att inte tänka på att det är blod du tömmer ut så kanske det känns lättare för er båda efter ett tag? :)

26 Jag undrar vad du förvarar barnmat i när du fryser in den?

Jag förvarar den i plastburkar (det finns ju en del som fortfarande är OK) som jag endera köpt eller sparat som det varit andra produkter i och där jag sett att plasten är OK. Har jag slut på burkar, att alla är upptagna, så brukar jag använda våra komposterbara plastpåsar av Mater-Bi (majsstärkelse) som jag köper på Jordklok.

Malin ♣




Kommentarer
Postat av: Lisa

Trevlig läsning :).

2009-12-01 @ 14:11:23
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Lisa: Tackar! :)

2009-12-01 @ 16:35:56
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Sara

Tack för att ni tog er tid! :D

Och krya på dig, Malin <3

2009-12-01 @ 18:43:21
Postat av: Nadia

Tips angående bajs-rumpor!!!



(Jag har inte läst igenom allt men ska göra det! Härligt med en sån frågestund och att få bena ut för er själva liksom kan jag känna!)



En grej som jag tänker på bara, och som jag tänkte på på Leons kalas; när det gäller att ta bort bajset i rumpan så var det en mamma som hade stora problem med det med sitt barn, då det inte ligger stilla, plus ni använder papperstvättlappar nu och det känns inte riktigt bra säger du. Såhär gör jag!:(Och det kommer från min mamma)



Jag tar av kläder och blöja på barnet när han står upp på golvet, försiktigt, så att inte bajset tippar ut ur blöjan, dra den bakåt alltså.

Sen sätter jag barnet på handfatet med underbenen dinglande utanför kanten och låren och rumpan innanför.

Håller min vänstra underarm framför hans bröstkorg och han lutar sig mot min arm lite hängande. Torkar bort värsta bajset med toapapper, kastar direkt i toan. Sen slår jag på lite rinnande vatten och sköljer av rumpan med höger hand, använder lite pumptvål. Torkar sedan en helt ren rumpa på en handduk avsedd för rumptorkning.

Det är sällan som det blir bajs kvar i handfatet men jag brukar skölja ur direkt efteråt.

Detta funkar även jättebra på offentliga ställen där det kan kännas otillräckligt med tvättlapparna eller inte finns skötbord.

Är det riktigt bajs-kaos i rumpan tar jag av kläder och blöja och ställer barnet i badkaret och gör samma procedur. Funkar för oss! :D

2009-12-01 @ 21:35:54
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Sara: Tack snälla du! :)



Kramalin



Nadia: Så gör vi på förskolan om det är en rejäl laddning, fungerar hur bra som helst!



Kramalin

2009-12-02 @ 08:22:00
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0