Gott bröd

Min fina vän N tipsade om detta enkla bröd. Jag bara måste testa det framöver då det är helt bacillfritt här hemma!

Bondbröd
 
Gör i ordning degen på kvällen och få nybakat bröd på morgonen eller gör i ordning tidigt på morgonen och få nybakat bröd till middagen! Vilket som är ju härligt!
 
1 stort bröd:
 
15 gr. jäst
6 dl. ljummet vatten
2 tsk. salt *
13-14 dl. siktat dinkelmjöl *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.
 
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt och nästan allt mjöl.
Arbeta i matberedare eller med degkrokar 5 -10 min., degen
ska bli riktigt seg. Lägg degen i en stor skål så att den har plats att jäsa och täck över med en halvblöt handduk.
Låt stå i kylskåpet över natten eller över en hel dag.
 
Sätt ugnen på 250 gr.
Häll över degen på en plåt med bakplåtspapper och platta ut degen så att den blir så stor som möjligt.
Sätt in plåten (utan att degen jäser mer) i nedre delen av ugnen.
Grädda 15 min. Sänk värmen till 200 gr. och grädda ytterligare 15 - 20 min.
Låt brödet svalna på galler.

 



Bild lånad härifrån.



Visst låter det både enkelt och gott? :)


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0