Betakaroten och grötrecept

Så här i soliga tider är det bra att boosta kroppen innifrån med solskydd också. Genom att äta grönsaker och frukt som innehåller betakaroten slipper man äta kosttillskott med det i. Den grönsak som mest uppenbart kanske innehåller betakaroten är ju morot, men även nypon innehåller en bra mängd så varje dag ger vi Leon 1 tsk. nyponpulver (som är bra mot mycket) i morgongröten. Sedan äter han morötter i dess rena form ett par gånger i veckan och dett kompletteras med ett bra solskydd som man smörjer på.

Grötrecept;

3 msk. dinkelmannagryn *
2 dl. vatten
1 tsk. chiamjöl
3 st. torkade, osvavlade aprikoser *

1 rågad tsk. (vi använder en dessertsked som är lite större) nyponpulver
1 msk. rapsolja

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.
 
Klipp aprikoserna i mindre bitar och lägg de i botten på en gjutjärnskastrull. Häll på mannagrynet och vatten. Rör om och lägg på ett lock. Låt stå över natten.
Koka upp gröten och blanda nyponpulver med oljan. Rör ner gröten i denna "smet" och servera genast. Leon ÄLSKAR sin morgongröt, och jag håller med; den blir faktiskt god. Dessutom blir innehållet i blöjan härligt orange!

Klicka på de kursiverade orden för att läsa mer. Chiamjöl och nyponpulver köper vi såklart på Grön Gåva!



Kommentarer
Postat av: Lisa

En fråga: Om du lämnar det över natten börjar det inte att rosta i grytan då? Har själv glömt något över natten några gånger i gjutjärnsgryta, och då har det börja rosta. Vet inte hur pass nyttigt det är med rost?

2009-06-09 @ 09:52:24
URL: http://omlivetpalandet.blogspot.com/
Postat av: anneli

Hej!

Tänkte bara tipsa om att ångkoka morötterna du ger Leon, det ökar chansen för betakaroten-upptag av kroppen.

kram/Anneli

2009-06-09 @ 14:11:30
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Lisa: Tror inte alls rost är nyttigt men det rostar inte i vår gjutjärnskastrull. Stekpannan gör det däremot det i om man lämnar kvar i den. Vet inte vad det är för superkastrull vi lyckats hitta? :) Men annars kan man ju lägga det i blöt i en skål eller så över natten, det är ju snabbt gjort att hälla över det i järnkastrullen då man ska koka det!



annelie: Tack för tipset! :)

2009-06-10 @ 10:13:20
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Vi har också köpt en långärmad solgul solskyddströja till Toste som han redan hunnit använda. En bra investering när man har ett rörligt barn plus, eftersom vi har ett äldre barn så är man ute i mer soltimmar liksom. Kan inte styra lika mycket. Kommer också att vara superduper när det blir dags att vistas i lilla poolen och vid vattnet på stranden! :)

2009-06-10 @ 22:45:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0