Dinkel-surdeg mån

hippihäxan tipsade mig om en vetesurdeg som säkerligen går att göra på dinkel. Jag ska absolut testa, och här är det omgjorda receptet!

ca. 3/4 dl. siktat dinkel *
ca. 3/4 dl. fullkornsdinkel *
2 dl. ljummet vatten
1 tsk. honung *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Blanda allt till en trögflytande smet. Fyll en 1 liters glasburk max till hälften.
Låt burken stå i 2-4 dagar ganska i vanlig rumstemperatur.
Rör eller skaka på burken 2 ggr. om dagen och pys lite på locket.

När degen börjar bubbla och har en lätt syrlig och frisk doft är det dags för nästa steg. Tillsätt

ca. 2½ dl. siktat dinkel *
ca. 1dl. fullkornsdinkel *
2 dl. vatten

Rör i alla ingredienserna i den första satsen surdeg och låt burken stå ytterligare 1-2 dygn.
Den är färdig när det bubblar och luktar syrligt.

Förvara surdegen i kylen i burk med lock men ta fram och mata den en gång i veckan med ½ dl. ljummet vatten, 1 msk. siktat dinkel * och 1 msk. fullkornsdinkel *.  Rör om noga.

Detta tror jag kommer att passa mig perfekt som inte mår så bra på bröd med jäst i! Nu ska jag jaga rätt på en glasburk och sedan köra igång!


Kommentarer
Postat av: Jennie

Vilket bra recept, har länge funderat på att göra en surdeg.

Tackar tackar

2009-03-09 @ 07:36:48
URL: http://cocine-syr.blogspot.com
Postat av: Malin Harju

Jennie: Vad bra, jag blev så glad då jag hittade det också just för att vi så länge pratat om att sätta en deg! :)

2009-03-09 @ 11:29:51
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: hippihäxan

Psst, du glömde russinen. Lycka till!

2009-03-09 @ 19:02:02
URL: http://hippihaxan.se
Postat av: Malin Harju

hippihäxan: Kan man verkligen ha det i? Blir det inte super-läskigt med russin-rester som blir kvar eftersom man bara tar delar av degen och matar den på nytt? Förstår du hur jag tänker?

2009-03-10 @ 08:18:31
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Joséphine

Russin eller aprikoser hör endast hemma i Levain. Om man prompt vill peta ned saker i surdeg så kan man testa rivet äpple, men det behövs verkligen inte.

2009-07-22 @ 13:17:01
Postat av: Subcalva

Jag kör med 70 g mjöl och 70 gram vatten till min surdeg och det har jag gjort från början när jag startade den. Enda skillnaden är att jag i början använde mer rågmjöl, upp till 50 gram, en av matningarna när aktiviteten minskade oroväckande mycket. Nu kör jag 20 gram råg och 50 gram dinkel när jag matar.



Jag har också märkt bättre resultat om jag tar fram burken ur kylen några timmar innan jag matar på den. Då bubblar den på lite extra. När jag använde den direkt från kylen så blev jäsförmågan något mindre för varje gång.

2009-07-25 @ 09:39:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0