Surdeg

Fantastiska Emelie som bloggar som hippihäxan lade ut vad jag tror är ett bra recept på surdeg på sin blogg här om dagen.

Skulle vilja göra en surdeg med dinkel, är det någon som testat/vet något om det?


Kommentarer
Postat av: Karolina

Hej! Jag har gjort ett surdegsbröd med dinkel. Tror receptet fanns på mjölpåsen, Finax dinkelmjöl. Osäker om det mjölet är KRAV, men receptet var bra. Jag bytte ut 1 dl "vanligt mjöl" mot kruskakli och fick lite nyttigare bröd. Annars är ju bloggen http://paindemartin.blogspot.com/ ett helt fantastikt ställe om man är intresserad av surdeg och bakning med ekologiskt mjöl. Rekommenderas varmt!

2009-03-05 @ 08:57:03
Postat av: Beatrice

Jag har precis gjort en surdeg på fullkornsdinkel och den är ljuvlig. Jag har utgått från Jan Hedh´s grundrecept på sin surdeg med äpple men bytt till dinkel istället. Jag bakade dinkelbullar med nakenhavre och havrekross häromdagen om skippade jästen helt och använde enbart surdeg och bröden blev luftiga och fina och jättegoda.



Jag håller även med Karolina att Marins blogg är jättebra och där finns beskrivet hur man gör surdeg, hur man matar den samt recept på bröd men Jan Hedh´s bok "Bröd" är en guldgruva. Jag tror den är med på årets bokrea och jag rekommenderar den varmt.



Lycka till med surdegsbakandet.

2009-03-05 @ 09:45:41
Postat av: Malin Harju

Karolina: Tack snälla för tipset! :)



Beatrice: Gud så bra med ett boktips! Du får gärna maila hur du gjorde dinkelbullarna, hur mycket surdeg måste man ta för att kunna utesluta jästen?



2009-03-06 @ 07:37:29
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Linda

Det går fint att göra surdeg på dinkel.Vill man göra det enkelt för sig och redan har en välfungerande rågsurdeg så kan man helt enkelt ta bort lite och börja mata med dinkel. Efter några dagar är surdegen nästan ren dinkel, särskilt om man återigen tar bort lite och matar upp...



Även jag rekomenderar Jan Hedh. hans bok är ett måste om man gillar att baka bröd!

2009-03-06 @ 10:48:26
URL: http://storaaleberg.blogspot.com/
Postat av: Malin Harju

Linda: Tack för din kommentar, låter bra! Jag ska testa framöver och kommer att uppdatera bloggen om det!



Måste kolla in Hedh's bok eftersom ni är så många som gillar den! :)

2009-03-07 @ 08:01:54
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0