Välling-recept

Leon totalt blå-vägrar att dricka något ur nappflaskan. Han har gjort det tidigare men nu vill han bara dra runt nappen i munnen, så med andra ord är det säkert övergående och något tillfälligt nu eftersom det kliar en massa i munnen. Jag tänkte i alla fall försöka ge honom något i flaskan ca. 1 ggr/vecka så att man ändå underhåller det för att jag ska kunna ha en chans att vara bort någon kväll vid sänggående och att Johan kan ge honom välling eller urpumpad mjölk. Under tiden då ja ska "träna detta" med honom vill jag inte pumpa ur, jag är så spy-less på det efter allt pumpande hans första 5 veckor, så jag tänkte göra egen, nästan hel-ekologisk, välling och ge honom istället för grötfrukosten de dagarna.

Receptet på välling är från min fina vän N men jag har gjort om det lite. Så här gjorde jag;

1 ½ dl. vatten
1 ½ msk. skrädmjöl *
1 msk. outspädd äppeljuice *
1 tsk. rapsolja ( den ekologiska smakar för nötigt, det blir grässmak åt den, så vi kör på svensk rapsolja istället)
1 dl. havremjölk *
1 msk. nyponpulver *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök!

I N's recept så var det ½ msk. smör men eftersom smöret innehåller salt (hennes son är bra över 1 år och kan äta salt) så bytte vi ut det mot rapsolja för att tillsätta lite fett. Havremjölken innehåller ju också salt så han får redan i sig lite salt. Dock inte i någon "farlig mängd" tyckte BVC. Vi använder lite havremjölk de gånger han äter mannagrynsgröt också, men det skulle som sagt vara OK.

Koka upp vatten och skrädmjöl i en gjutjärnskastrull och låt det sjuda ett par minuter. Jag vispade lite då och då så att det inte skulle bränna fast. Rör ner havremjölk och äppeljuice. Häll upp på flaska och tillsätt rapsoljan. Skaka om. Innan servering tänker jag tillsätta nyponpulver eftersom det inte ska hettas upp. Kan göras i förväg och förvaras i kylen, kan drickas både rumstempererad eller uppvärmd i vattenbad.

Tänkte testa att ge Leon den rumstempererad nu första gången. Fick klippa upp ett större hål i naturgumminappen, får se om jag klippte ett tillräckligt stort eller om jag får göra det större. Tänkte låta honom testa först och se.

Återkommer med rapport om vad betyget blev!

Och för er som undrar vad Leon dricker i eftersom vatten i nappflaskan inte går hem; han dricker ur glas! :)


Kommentarer
Postat av: Fröken N

Vad spännande! Blev den bra? Jag har inte ens tänk tanken på att göra egen välling, men ska absolut testa! Skönt att slippa fabriksvällingen isåfall!

2009-05-27 @ 16:02:29
URL: http://frokennabblund.blogg.se/
Postat av: vintageretroprinsessa

Super tack fär att du delar med dig av detta recept :)

Men nu har jag en frågan vad e det för mjöl man ska ha ? :)

Allt kan man ju inte veta hihiihihi :)



Kra,

2009-05-27 @ 22:40:56
URL: http://bambii.blogg.se/
Postat av: Johanna

Vad spännande, vi pratade faktiskt om att göra egen välling här om dagen. Jag ska genast prova ditt recept!

2009-05-27 @ 23:02:03
Postat av: Malin Harju på Ekoblogg

Fröken N: Ja, den blev jättebra och Leon tyckte om den. Det var mer att få ner den via flaska som kruxade! :) Jag tyckte till och med om den och jag "hatar" annars välling.



vintageretroprinsessa: Det är skrädmjöl, det står angivet i receptet ovan! :)



Johanna: Gör det, tror säkert det går hem! :D Och du, tack än en gång för sulorna!



Kramalin

2009-05-28 @ 06:30:04
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Nadia

Ja den ekologiska rapsoljan är verkligen nötig i smaken, undrar om det finns fler sorter?



Toste ville ju inte ta flaska från början heller, så då fick han dricka ur pipmugg och ibland matade vi med sked, men vi gav honom varje kväll för att få in honom på den rutinen, "välling till kvälls, varje kväll", och ganska snabbt så gick han över till flaskan - jag tror - att han accepterade flaskan för att det fanns en rutin på att få vällingen till munnen varje kväll så till sist spelade det ingen roll om det var pipmugg eller flaska. Men det var också viktigt med ett större hål, annars tappade han intresset snabbt :)



Kul att Leon gillar smaken för den är verkligen speciell! Eftersom vi hade gett sempers ekologiska välling först (från ett år) innan jag tog mig tid att söka rätt på detta vällingrecept, som jag gjort om lite, så var jag inte alls säker på att han skulle acceptera skrädmjölsvällingen. Men han dricker båda utan tvekan! Ibland blir det lite hastigt och lustigt att vi ska åka iväg någonstans och då är det himla praktiskt med sempers välling.

2009-05-28 @ 10:21:45
Postat av: Isabell

Hej.
Man kan göra vällingen i förväg skriver du. Behåller den näringen om man gör dubbel sats på kvällen för är ha en färdig för uppvärmning morgonen därpå tror du?

2013-02-16 @ 19:22:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0