Nyårs-supén + recepten till

Jag lovade er läsare att ni skulle få ta del av nyårs-supén så här kommer den;

Apéritif

Stora oliver *

Mini-quesadillas (tortillas *, mozzarella, basilika *, chili *, salt *, olivolja * & vitlök *)

Alkoholfri drink med mousserande glögg (lika delar KALL vaniljglögg vispas med lika delar riktigt kallt mineralvatten smaksatt med citron. Dela lime * i stora klyftor och lägg en i vardera glas, gärna små modell whiskey. Häll på glöggen oh stoppa i en hel kanelstång. Peta ur ca. 10 st. granatäppelkärnor i varje glas. Servera genast. Försvinnande gott! :P

Förrätt

Jordärtskocksoppa med smördesstänger (smördeg utan härdat fett, parmesan *, paprikapulver * & vispat ägg *)

Soppan gör man genom att skala 6 jordärtskockor * och 4 stora potatisar *. Skala & finhacka 2 små gula lökar * & 2 vitlöksklyftor *. Bryn löken i lite smör * i en kastrull tills den blir mjuk & glansig och rör sedan ner 2 msk. grönsaksbuljongpulver * (eller smula ner 2 tärningar). Blanda om och tillsätt potatis & skockor och häll på 7 ½ dl. vatten. Låt koka tills rotsakerna blivit mjuka, ca. 10 min, och mixa sedan soppan slät. Smaka av med salt * & peppar * och krydda sedan med chiliflakes och massor med färsk timjan *.

Denna har gått hem hos alla som fått smaka den och det känns extra kul då receptet är alldeles egen-påhittat! :D

Varmrätt

Krämig dragongryta med pressad potatis *, sallad * och bondbröd * med hemmagjort citrus- och vitlökssmör *.

Gryta för 4 pers.

Dela en påse quornfiléer och bryn dem i smör *. Krydda med valfri krydda, jag tog lite grillkrydda *. Rör ner 1 brk. crème fraiche * och 1 dl. havremjölk *. Salta * & peppra *. Smaka av med några droppar Tabasco och rör sedan ner 1 tsk. torkad timjan *, ½ tsk. torkad körvel & 1 msk. torkad dragon *. Blanda om. Rör sedan ner 1 påse riven Västerbottensost.

Citrus- och vitlökssmör

Blanda 50 gr. smör * med 25 gr. Bregott * i en skål. Smaka av med salt *, peppar * och pressa ner en stor, eller två små, vitlöksklyfta *. Riv ner skalet från ½ citron *, 1 lime * eller 1 msk. saft * från endera frukterna. Blanda väl. Kan med fördel förvaras i frysen och tas fram vid behov. Gott att breda på bröd och äta direkt, eller breda på och sedan gratinera ugnen så att det blir varma, frasiga bröd. Smöret är även gott att baka rotsaker i ugn med.

Dessert  

Vit chokladterrin (blir som vit chokladglass!!!) med julig lingoncoulis.

Vi åt denna chokladterrin hos mamma och det var ljuvligt gott. Alla ingredienser går dessutom att få ekologiska! :D Lingoncoulisen har jag hittat på själv och det blev en perfekt brytning mot den söta glassen.

Det blev över så då vi åt upp det smulade vi över pepparkakor * på lingonen och det blev nästan ännu godare! Riktigt juli touch!

Lingoncoulis

250 gr. frusna lingon * som smaksätts med 1 msk. kanel * och inkråmet från 1 vaniljstång *. Detta stöttes sedan så att ca. ½ av lingonen blev mosade och de andra förblev hela. Detta serverades vid sidan om terrinen.

Snacks

Chips *

Choklad *

Vickningsmat efter 12-slaget

Vi gjorde gamla trotjänar-tacopajen och käkade sallad * till. Och fastän man ätit hela kvällen så slank det ner paj ändå. Konstigt det där! :)

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Nu vill jag vet, åt ni något speciellt till nyår?

Malin ♣


Kommentarer
Postat av: Pernille

Tack för recepten - jag lägger dem i inspirationsbanken. O-veggosar som vi är så drog vi till med ett litet havsfat till förrätt - pilgrimsmusslor svepta i serranoskinka, sallad på rökt lax med mango och avocado i ingefäraspetsad citrusdressing, och sesampanerade eko-tigerräkor. Sedan blev det ankbröst i fikonsås med "gott mos" på potatis, morötter, vitlök och olivtapenade. Och till efterrätt fruktsallad, chokladöverdragna hallonsorbetkulor (rätt cool grej tyckte jag) och ett försök på mjölkfri kokos-pannacotta som gick rent åt h...te. Måste hitta nån bättre variant. Svårt med pannacotta utan mjölkprodukter!

Målsättning 2010 - mer vegetarisk mat, det skulle både vi och miljön må bra av!

2010-01-04 @ 08:11:07
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Pernille: Men gud så gott det lät! Mmm...ja, vego är ju snällare mot miljön. Kanske i alla fall en gång/vecka?



Kramalin

2010-01-04 @ 08:17:37
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: sara

Vi åt faktiskt också jordärtskockssoppa. (stavade jag verkligen rätt nu ;)) till förrätt.



Till dessert bjöds det på en fantastisk hemmagjord chokladmousse gjord i pajform med pepparkaksbotten. Otroligt gott.

2010-01-04 @ 09:17:45
URL: http://slimsara.blogg.se/
Postat av: Pernille

Jovars, hur svårt kan det vara med vegomaten, i synnerhet nu när vi får Linas Matkasse varannan vecka och en av rätterna alltid är vegetarisk. Fast mjölkfritt (allergi) och vegetariskt i kombination tycker jag blir lite trist ibland, vill inte använda för mycket sojaprodukter pga. GMO. Well, jag kommer ju inte att lära mig om jag inte tränar, så det är väl bara att köra järnet :-)

2010-01-04 @ 11:25:04
Postat av: Ida L

Smarrigt!

Det blev nog en av mina första tre-rätters till nyår å de va så gott att man inte ville ha ätit upp det redan efteråt :) !



Förrätt: Kronärtskocka med lite smör och salt till.

Varmrätt: Potatisgratäng, broccolitimbaler, rödvinssås och en sallad på avocado och tomat.

Dessert: chokladbavaroise med apelsin och komquat (en av de godaste efterrätterna jag någonsin gjort (recept från coop).



Allting vegetariskt och så mycket eko som gick att hitta i butiken =)



God fortsättning! / IdaLism

2010-01-04 @ 21:13:45
URL: http://idalism.blogg.se/
Postat av: Lisa

mmm vad gott! låter helt fantastiskt gott.



jag åt inget särskilt alls, men potatisgratäng i alla fall och rökt lax. som inte var så himla god hehe. får satsa på godare mat detta nyår detta år!

2010-01-04 @ 22:52:01
URL: http://popflickan.blogg.se/
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

sara: Oooh, det där med choklad lät gott!!! :P



Pernille: Ja, det är ett dilemma då...havrebaserade produkter finns det ju i alla fall matlagningsgrädde av och det finns ekologisk sojaost som ska vara GMO-fri.



Lycka till! :)



Ida L: Oj så smaskigt det där lät! Kronärtskocka är ju underbart!



Härligt med ytterligare en helt vego-rätt och massa ekologiskt! :D



Lisa: Ett nyårslöfte kanske? ;) Ha, ha!

2010-01-05 @ 05:57:24
URL: http://ekoblogg.blogg.se/
Postat av: Rockermom, Anneli

Vi grillade faktiskt ute på nyår. Burrr så kallt hördes från maken,men ojjj vad gott. Lite sommar över det hela!



Annars blev det inget direkt speciellt!

2010-01-05 @ 21:57:49
URL: http://rockermom.bloggplatsen.se
Postat av: Familjen Harju på Ekoblogg

Rockermom, Anneli: Härligt med grillat! Det är ju så himla gottigt! :P

2010-01-10 @ 11:17:24
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0