Supernyttiga bär

I de Norrländska skogarna börjar så sakteliga bären nu mogna. Smultron och åkerbär är på G och hjortron likaså. De efterföljs sedan av hallon, jordgubbar, blåbär och lingon. Man hittar även tranbär och rönnbär lite längre fram på sensommaren. Och plocka dem det bör man verkligen. Det är få länder förunnat det här med allemansrätten. Att bara kunna gå ut i den fridfulla naturen med en hink eller två och bara plocka. Jag lovar er, få saker är så meditativa! Och sen då? Ja, bären kan man direkt frysa in som de är, rensade såklart, eller göra saft, sylt, gelé eller marmelad på. Man kan även torka dem och endera äta dem så som man äter russin eller mala till eget, supernyttigt pulver. Ca. 140 gr. pulver motsvarar cs. 1 kg. färska bär!

Nedan finns några exempel på vad bären innehåller.

Havtorn - växer på buskliknande träd längs taggiga stammar. Används traditionellt mot hudåkommor och lan även motverka hudproblem. Hjälper vid problem med urinvägar och slemhinnor och klan motverka tidigt åldrande. Innehåller stora ämnen C-vitamin, flavonoider och inte mindre än 4 stycken omega-oljor.

Blåbär - växer på låga buskar ett och ett. Plockas lämpligen med bärplockare och är något av det allra nyttigaste man kan äta. Rika på antioxidanter av typen antocyanin som bidrar till att bibehålla ögats blodcirkulation samt hålla kapillärerna i ögonen elastiska och motståndskraftiga. Besitter antiinflammatoriska egenskaper och är rika på järn.



Ljuvligt goda, frysta blåbär. :P

Tranbär - växer lågt på slingriga buskliknande plantor. Har traditionellt använts för att motverka urinvägsinfektion då de innehåller ett ämne som gör det svårt för bakterierna att få fäste och således följer med urinen ut ur kroppen. Ät starkt antioxiderande.

Lingon - mognar senast av de svenska bären, i augusti till september och växer likt som blåbären men mer i klasar. Plockas även dessa lämpligen med bärplockare. Har lång hållbarhet pga. sin höga halt av bensosyra och C-vitamin. Förr såldes lingon på apoteken då man ansåg att de hade starkt febernedsättande effekter. Innehåller även antioxidanten quercetin, tannin, E-vitamin, B-vitamin, kalium, betakaroten, magnesium och fosfor. Ett superbär med andra ord!!!

Svarta vinbär - växer på buskar och trivs i alla växtzoner. Är tacksamma att odla och ger riklig skörd om busken är frisk. Kallas ofta Nordens druvor. Antocyaninerna i bären anses kunna förebygga många sjukdomar och tros ha en skyddande effekt för hjärnan och ögon. Antioxidanterna verkar även med dessa bär antiinflammatoriskt och de är otroligt C-vitaminrika. Då jag växte upp kokade mamma ofta saft på svarta vinbäör men sockrade sparsamt. Under hela vinterhalvåret tog vi en "hutt" outspädd saft på morgonen och under de år vi gjorde detta  kunde man räkna de gånger vi var ordentligt förkylda på handens fingrar.

Av en granne här i byn fick vi tips om denna bär- frukt- svamp- ört- och grönsakstork från OBH Nordica som tydligen ska vara riktigt bra och enkel att använda.

 Bild lånad härifrån.

Inga tillsatsämnen som t.ex. socker eller salt behövs vilket ger en naturlig och fyllig smak som smakar som färskvara även efter flera år. Råvaran bibehåller alla naturliga vitaminer.
Den har en motor med fläkt som ger ett perfekt resultat tack vare hög luftströmning och låg torkningstemperatur. 5 st.  torkgaller ger en stor torkningsyta med Ø på 34 cm. Överhettningsskydd och enkel rengöring. Transparent lock och strömbrytare. Effekt 240 W.

Ekonördarna hoppas på att kamma hem fler än en liter av dessa godsaker för att fylla både frys och skafferi inför vintern!

Malin ♣


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0