Jamie-inspirerad mole-kaka

Vi älskar ju allt som Jamie Oliver ligger bakom - så även hans nya TV-satsning med tillhörande kokbok Jamie Oliver goes to America! I söndagens avsnitt åt de en mexikansk röra som kallades 'mole', innehållandes bl.a. 7 olika chili-sorter, choklad och lite kanel. Denna avnjöts på tortillabröd, lite som vi äter guacamole.
Han fick äran att närvara vid ett barndop och bjöd då på en smarrig chokladkaka inspirerad av denna mole-röra och jag tänkte försöka mig på något liknande istället för tårtor till helgens kalas! Den är perfekt då det blir en hel långpanna, eventuella överblivna kakor stoppar man bara i frysen.

Mexikansk mole-kaka, 175 gr. 30 st.

350 gr. rumsvarmt eller smält och svalnat smör *
6 dl. socker *
3 dl. kakao *
1 dl. ljus sirap *
6 ägg *
5 dl. siktat dinkel *

Glasyr

400 gr. mörk choklad *
5 dl. grädde *
2 tsk. smör *

Mole-krydda (märk väl att detta endast är ett test, jag tänker göra så här men jag vet inte förrän efter helgen om det blir bra!)

1 msk. torkade chiliflakes
100 gr. mörk, bitter choklad *
1 msk. apelsinzest *
1 kanelstång *

Som vanligt är ingredienser markerade med * ekologiska i vårt kök.

Smörj och bröa en långpanna. Vispa smör och socker ljust och pösigt. Vispa i kakaon, sirapen och sedan ett ägg i taget under vispning. Vänd ner mjölet och för hand.
Grädda mitt i ugnen ca. 15 min. i 175 gr. Kakan ska vara lite kladdig innuti. Låt svalna helt.

Hacka chokladen grovt och värm grädden i en tjockbottnad kastrull. Rör i chokladen och låt sakta smälta på låg värme under omrörning. Tillsätt smöret och rör om så glasyern blir blank. Bred den över kakan och ställ att svalna.

Mortla mole-kryddningen i en mortel och strö sedan över kakan då den är riktigt sval. Känns glasyren för slät för att kryddorna ska fastna kan man pensla den med liiite vatten så att den blir lite klibbig.

Skär i rutor och förvara i frysen. Servera med vispad grädde * blandat med 1/3 crème fraiche *.

Lycka till!

Malin ♣





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0