Rabarbersaft

Lagom till midsommar plockar jag alltid in min rabarber (vi hade det även inne i stan) för att de ska få chans att komma upp lika mycket igen. Dubbel skörd med andra ord! :)

 

 

Då vi har en riktigt gammeldags rabarber med mycket oxalsyra så brukar jag ta de grövre stjälkarna till saft och hacka de spädae och frysa in om man vill göra paj eller marmelad under vintern.

  

Jag hade inte möjlighet att förbereda saften då vi plockat in rabarbern, det blev en miss i planeringen, så jag skar den i bitar och täckte med iskallt vatten. Det blev små prinskorvs-kronor, ser ni? :)

  

Då lite av rabarbern gett av sig i vattnet ville jag återanvända vattnet för att inte tappa någon smak så jag silade det och mätte upp det och tillsatte sedan nytt vatten så att det blev 3,25 liter.

Varva sedan 2 skivade citroner * med rabarbern i en stor bunke eller hink. Koka upp vattnet och slå det över frukten. Ställ kallt i minst 2 dygn och rör gärna om då och då.

  

Sila saften och häll den i en stor kastrull. Hetta upp.

  

Häll i 2 kg. strösocker * lite i taget och rör om. Tillsätt en hatt Atamon och en påse (30 gr.) citronsyra. Superenkel, billig och jättegod saft!

 

Att blanda 1 + 4 brukar bli lagom tycker vi.

 

Dags för provsmakning; det var ju jättegott! ;)

Malin ♣


Kommentarer
Postat av: Jenny

Härligt recept med fina bilder :-) Ungefär hur mycket rabarber ska man använda? Mvh, Jenny

2010-07-01 @ 00:04:22
Postat av: Ekonördarna på Lyckobacken - fd. Ekoblogg

Jenny: Tackar! Men jisses, skrev jag inte ut det? 3 kg. ska det vara. :)

2010-07-05 @ 09:12:50
URL: http://www.lyckobacken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0