Jordgubbe - en man som brukar jorden?

Precis som tidigare år tipsar nu KRAV om alla ekologiska jordgubbsodlare i Sverige och precis som tidigare tipsar vi självklart er om det! Blev så glad igår då jag läste på Ekomorsans blogg att listan var klar!

Här har ni hela listan så kika om det finns en KRAV-odlare nära dig! Endast ett par procent av den svenska jordgubbsskörden är ekologisk och då vi, för två år sedan nu, läste att en genomsnittlig svensk jordgubbe är besprutad i snitt 8 ggr. så blir man ju lite mörkrädd. Att inte fler reagerar? En intresant aspekt i detta är att de tre ggr. Leon fått smaka konventionella gubbar, endast en vid varje tillfälle, har han blivit röd och irriterad runt munne, men inte de gånger han äter våra egenodlade. Samma med apelsiner!

KRAV tipsar också om vad man kan tänka på om man vill odla just jordgubbar ekologiskt. Det är viktigt med variation i odlingen för att se till att grödorna får tillräckligt med näring. Att växla mellan att odla olika grödor kallas växtföljd och är viktigt för att undvika att för mycket ogräs växer upp och för att skydda grödan mot angrepp av skadedjur och sjukdomar. En del växter är "närande", det betyder att de ger ett tillskott av näring till jorden medan de växer, och en del är "tärande" vilket betyder att det tar mycket närning från den jord de växer i. Baljväxterna som t.ex. ärtor, bönor och klöverblomster är exempel på närande växter medan just jordgubbar liksom de flesta grönsaker är tärande.

Det finns en skalbagge som heter blomvivel som lägger sina ägg i jordgubbsplantans blomknoppar. För att skydda sina barn biter honan på blomskaftet så det knäcks och knoppen faller ner och blir hängande. Då utvecklas inte blomman till någon jordgubbe och hennes ägg förblir oskyddade.  I värsta fall kan hälften av knopparna på ett jordgubbsfält drabbas av detta. Därför är det till stor fördel om odlingen ligger på en blåsig plats eftersom blomviveln och andra skadeinsekter inte trivs. Det är också så att blomvivelhonorna övervintrar i de redan angripna fälten så därför är det viktigt att byta plats på odlingen med jämna mellanrum. Eftersom jordgubbar är fleråriga kan man inte göra det varje år men väl vart tredje eller fjärde.

Vid ekologisk odling används självfallet inte konstgödsel. Det är därför mycket viktigt att jorden är välmående så att daggmask och mikroorganismer får arbeta utifrån sina bästa förutsättningar och kan förse jordgubbsplantorna med näring. Det man som odlare göra för att hjälpa åå traven är att gröngödsla eller använda sig av djurgödsel. Gröngödsling innebär att bonden odlar baljväxter och andra växter som plöjs ned för att på så sätt bidra med näring till nästa gröda och djurgödsling är precis vad det låter som. ;) 

Att ge sig själv en kompost, bygga själv eller se sig om efter färdiga alternativ, är ett sätt att "förädla" växtavfall och djurgödsel. Färdig kompostmull som läggs på odlingsplatsen innehåller mer av de näringsämnen som kan tas upp av växten direkt. Som odlare kan man också köpa in gödsel om gårdens gödsel inte räcker eller om man inte bedriver djurskötsel. Kolla med eventuella granngårdar om de har gödsel till försäljning eller köp komposterad gödsel i säck på t.ex din lokala plantskola. Under de år som jordgubbarna växer på platsen bör man dock gödsla sparsamt eftersom gråmöglet trivs bland frodiga plantor.

Ett bra tips är att införskaffa halm som man täcker jordgubbsplantorna med eftersom det hindrar ogräs från att gro. I näringsrik jord växer ju nämligen allt - så även ogräs. :)

Jordgubbar är otroligt utsatta för många skadegörare av varierande karaktär. Gråmögel t.ex. ger blöta, mjuka jordgubbar försedda med grå mögelpäls medan stinkflyet är en insekt som med en snabel suger ur växtsaften ur blommans bottnen så att jordgubben får en hård, knölig ände. Exempel på andra skadegörare är mjöldagg, vivlar och trips. Med med en bördig, levande jord, en bra växtföljd, lagom mycket näring och tillräcklig vattentillgång så kan man tack och lov komma en bra bit på väg mot härliga eko-jordgubbar! Plantan får då en bra motståndskraft och växer sig stark mot skadedjuren samt att marken runtom odlingsmarken gynnas.

Det är viktigt att jordgubbsplantorna redan från början är friska utan smitta. Hur kan man då som blivande odlare vara säker på det? Det säkraste är att köpa dem från en plantförsäljare med certifierade plantor. Det finns många olika sorters jordgubbar att välja och vraka mellan och det kommer hela tiden nya sorter.
De olika sorterna har olika egenskaper och när man odlar ekologiskt kan man inte bara välja sorter med hög avkastning utan man bör se till att de sorter man väljer att odla har en god motståndskraft mot vanligaste skadegörare som vi nämnt ovan, detta utöver den goda smaken såklart! Några sorter som är vanliga i ekologisk jordgubbsodling är Honeoye som är en tidig sort, Kent som är medeltidig samt Korona och Bounty som mognar lite senare. Skaffar man några av alla så har man goda, ekologiska jordgubbar hela sommaren!

Lycka till!

Malin ♣


 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0