Måndagens middag: Majsbiffar, guacamole och basmatiråris
Majsbiffar, 12 st.
500 gr. frusen majs *
150 gr. riven Västerbottensost
salt *, peppar *, chiliflakes
2 ägg
4 rejält rågade msk. siktat dinkel *
5 torkade, sönderklippta soltorkade tomater *
2 pressade vitlöksklyftor *
1 finhackad gul lök *
Häll allt i en bunke och mixa med stavmixer till en tjock och ganska slät smet. Ställ svalt minst en timme så smeten hinner "sätta sig".
Stek sedan gyllenbruna ca. 4 min. på vardera sida i en stekpanna (gärna gjutgärn) i lika delar smör * och rapsolja.
Guacamole
1 liten brk. crème fraiche *
2 rejäl msk. majonnäs *
1 finhackad chili
8 finhackade körsbärstomater/1 stor tomat *
4 avocados *
saften från 1 lime *
3 finhackade schalottenlökar
1 stor pressad vitlöksfklyfta *
salt *, peppar *
Häll crème fraiche och majonnäs i en stor skål. Gröp ur avocadon och mosa ner i skålen. Rör ner chili, tomat och lök. Rör om. Smaka av med lime, salt & peppar.
Guacamolen är jättegod att ha på bröd, att dippa grönsaker i eller äta tillsammans med t.ex. tacos då man med fördel kan doppa nachos (hemmagjorda är godast!) i.
Koka basmatiråris enligt anvisningar på förpackningen och servera sedan alltsammans med en god sallad eller annat val av grönsak!
Smaklig måltid!
Malin ♣