Onsdagens middag; Vegetarisk Chicken Satay med jordnötssås, jasminris och het chiligurka

För ett tag sedan då vi var i Umeå och grattade fina bror i efterskott åt vi världens kanske godaste middag. Det blev alldeles tyst vid middagsbordet bara för att det var så gott och Leon bokstavligen skrek efter mer!

Då den färdiga Satay-såsen innehåller massor med tillsatser hade bror & svägerska gjort egen så här kommer det;

Chicken Satay, 4 pers.

Marinera delade quornfiléer (japp, nu blev det till att köpa halvfabrikat, vet inte vad vi skulle kunna tota ihop själv som skulle kunna fungera ihop med detta. Men jag klurar på det, så i sinom tid kommer det säkert!) i en brk. kokosmjölk * som smaksatts med grön currypasta, lite socker * och salt * efter behag. Blue dragon Thai green currypaste är en currypasta helt fri från tillsatser och endast innehåller citrongräs, färsk grön chili, vitlök, salt, galangal, schalottenlök, koriander och citronsyra (E 330).

Het chiligurka

Det här här en busenkel snabbversion av den traditionella ättiksgurkan, men med mer modern tvist; Skiva en gurka * tunnt med t.ex. osthyvel och lägg i en form. Ficknhacka 3 schalottenlökar * och strö över tillsammans med minst 1 finhackad chili. Var noga med vilken styrka ni väljer på chilin då ni handlar.

Till gurksalladen så kokar man först upp 3 msk. vitvinsvinäger *, 3 msk. vatten, 1 msk. socker * och ca 1-1 ½ tsk. salt *. Låt sedan lagen svalna och slå över gurkan, löken och chilin. Låt stå minst 1 timme.

Koka jasminris enligt anvisningar på förpackningen och under tiden så steker ni filéerna i olja i en stekpanna, låt det mesta av marinaden rinna av varje filébit innan så att inte "köttet" blir kokt i kokosmjölk. Vi är ute efter en gyllene stekyta!

Stek finhackad lök * och en chili i en kastrull. Häll i det krämiga från kokosnötmjölken * och lika mycket vatten, koka ner till ca. hälften. Tillsätt 2 - 3 msk. jordnötssmör *. Smaka av med salt * och peppar *. Servera till Satay-bitarna, riset och chiligurkan.

Ni kommer att älska detta!

Malin ♣


Kommentarer
Postat av: Kin

Nu blev det lite tokigt =)

Till såsen så steker man finhackad lök och en chili, sen tillsätter man en burk kokosmjölk och lika mycket vatten, sen ska det koka ner till ca hälften, då tillsätter ca 2-3 msk jordnötssmör.



Till gurksalladen så kokar man först upp 3msk vitvinsvinäger, 3msk vatten, 1msk socker och ca 1-1,5 tsk salt. låt sedan lagen svalna och slå över gurkan löken och chilin, låt stå minst 1 timme =)

2010-05-26 @ 10:55:02
Postat av: Ma-Linn

Det här ska definitivt provas. Låter supergott!

2010-05-26 @ 15:49:19
URL: http://malinn.tardigrader.se
Postat av: Ekonördarna på Lyckobacken - fd. Ekoblogg

Kin: Jo, jag vet att jag inte mindes allt. ;) Men det blev kanongott för det! :)



Kram på dig!



Ma-Linn: Du MÅSTE testa, hur gott som helst! :P

2010-05-27 @ 05:58:48
URL: http://www.lyckobacken.se
Postat av: Belinda

Borde det inte gå att göra egen seitan på ekologisk dinkel och använda istället för Quorn?

2010-06-13 @ 19:22:02
Postat av: Ekonördarna på Lyckobacken - fd. Ekoblogg

Belinda: Hm, det har du ju rätt i...ska kolla på det! Tack för tipset! :)

2010-06-14 @ 05:48:54
URL: http://www.lyckobacken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0