Snälla ni, hjälp oss Öviksbor!!!

För ett tag sedan skrev vi på en insamling på Grön Gåva som vi tyckte var så himla bra, och nu kan man även skriva under online såg jag hos fina vännen min, Ekomamman.

Det gäller alltså ett medborgarförslag av en engagerad mamma i Övik, Jenny, som baserar sig på följande;

”Regeringens egen handlingsplan av Stefan Edman från 2005 ,"bilen, biffen och bostaden" handlar bland annat om att alla kommuner i Sverige rekommenderas att i sin upphandling av mat i förskola/skolor och vården köpa 25 % ekologisk mat och så närproducerat som möjligt. Detta för att gynna lokala odlare och stärka utvecklingen av handel med ekologiska varor och skynda på utvecklingen mot hållbar konsumtion.

Tyvärr är det idag få kommuner som följer dessa rekommendationer, det tycker jag vi medborgare ska försöka förändra genom påtryckningar. Vad vi äter är viktigt, men det är också väldigt viktigt hur denna mat framställs. Det är inte acceptabelt att många fattiga farmare i andra länder skadas av farliga bekämpningsmedel då de odlar grödor som sverige importerar, och genom denna handel indirekt underhåller den formen av verksamhet. Det är viktigt att minska utsläpp av skadliga bekämpningsmedel, konstgödsling och att minimera tillförseln och exponeringen av farliga kemikalier både i Sverige och andra länder, för såväl mark, vatten som befolkning.

Därför har jag lämnat in ett medborgarförslag till Örnsköldsviks kommun om denna fråga och jag vill även genom denna insamling inspirera andra att skicka liknande förslag till sina egna kommuner. Jag tycker kommunerna ska börja på 25 % upphandling av ekomat och sedan öka på. Målet tycker jag är att ekologisk mat ska vara det vanligaste och mest naturliga alternativet och inte tvärtom som idag - ett undantag.”


Genom att klicka här kan man skriva under, snälla kan ni hjälpa oss Öviksbor med det?

Malin ♣

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0