Tisdagens middag; Vegetarisk variant på Falsk räksoppa med eget vitlöksbröd

Många är de soppor som genom åren passerat det Harjuska hemmet. Soppa är liksom så enkelt, så variationsrikt och så himla, himla gott!

Denna vegetariska variant bjöds vi på för många år sedan då bror precis flyttat ihop med den tjej som han idag valt att leva med och som är en av mina två favoritsvägerskor (jag har två) ;). Som med alla andra recept är den numer ommodifierad, så here it goes;

Morotssoppa, minst 4 pers.

4 stora morötter *
1 pressad vitlöksklyfta *
1 l. vatten 
Motsvarande 2 grönsaksbuljongtärningar * (vi använder pulver)
2 port kokt quinoa *
1 brk. Castello vitlöksost *
1 ask Philadelphiaost *
1 brk. crème fraiche *
salt *, peppar *

Skölj och riv morötterna grovt på ett rivjärn. Pressa vitlöken ner i en stor kastrull i lite smör och rör ner morötterna bara så precis att de hinner fräsa runt lite. Rör ner buljongen (eller smula tärningen över) och rör om. Fortsätt låt det fräsa en minut eller två. Häll på vattnet och låt koka upp. Småouttra sedan på låg värme i ca. en kvart. Rör ner osten, crème fraiche och guinoa (som man hinner koka under tiden om man vill) och smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott vitlöksbröd.

Vill man kan man koka quinoa i förväg och stoppa i frysen. Jag brukar koka ett paket då och då och dela upp i lämpliga portionspåsar och lägga i frysen. Då kan man lätt ta fram och blanda i maten (fungerar i allt!!!) om man känner att man vill boosta till lite protein till maten, quinoa är nämligen völdigt proteinrikt så det är perfekt lämpat för oss vegetarianer!

Man kan med fördel koka några potatisar och mosa ut soppan i dem som en tillhörande sås om man har småbarn som har svårt för att äta/inte tycker om soppa.

Vitlöksbröd, 4 pers.

4 stora skivor lantbröd *
3 pressade vitlöksklyftor *
50 gr. smör *
lite rapsolja *
chiliflakes, flingsalt *

Pressa vitlöken ner i smöret och rör smidigt med olja. Smaka av med kryddor (ta i vad ni vill! Fimhackad paprika passar också perfekt för att inte nämna alla underbara örtkryddor vi snart kan plocka i våra trädgårdar. Blanda hejvilt, i princip allting blir gott ihop!) och bred sedan ut på bröden. Grilla i ugnen på grillvärme i ca. 5 min. på ca. 225 grader.

Smaklig tisdagsmåltid!

Malin ♣


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0