Underbar meny komponerad för Clara

Efter att Clara tog och skrev så fint om hur de hade det på Lyckobacken i helgen (tack för det, fina vänner!!!) så efterfrågades recepten på det vi åt både på hennes- och vår blogg. Och självklart vill vi ju dela med oss av enkla veggie-recept så, gott folk, håll till godo! :D

Till lunch åt vi jordärtskocksoppa med färskriven timjan och crème fraiche och mackor av ekologiskt bondbröd med eko-Bregott och en god eko-ost.

Till middag åt vi ugnsbakade rotsaker, egentillverkade kikärtsnitzlar och världens godaste OCH enklaste limsås. Till det en ekosallad.

Receptet på jordärtskocksoppan hittar ni här och resten kommer nedan;

Kikärtsbiffar, 12 st. 

ca. 500 gr. kikärtor * (kokar ni dem inte själv så se till att de är väl sköljda och avrunna)
1 finhackad gul lök *
2 ägg *
3 rågade msk. siktat dinkel *
salt *, peppar *, chiliflakes efter behag

Mixa kikärtorna med äggen med en vanlig stavmixer eller i em matberedare. Rör sedan ner mjölet och smaka av med kryddor. Ställ smeten kallt minst en timme men gärna längre.

Rulla stora bollar som sedan plattas ut med hjälp av handlfatorna och stek i lika delar smör * och rapsolja * tills snitzlarna är gyllenbruna, ca. 3 min. på vardera sida.

Ugnsbakade rotsaker, 225 °

Vi använde sötpotatis *, palsternacka *, morötter * & potatis *. Skala och klyfta och koka upp i lättsaltat vatten. Stäng sedan av plattan och häll bort vattnet, var noga så att allt försvinner. Lägg i en papperstuss av hushållspapper och lägg på locket, detta för att all ånga ska sugas upp ordentligt.

Smält lite smör * och olja * i en kastrull och krydda ner i det. Vi kryddade med flingsalt *, grovmalen svartpeppar *, chiliflakes och pressad vitlök *. Lägg rotsakerna i en långpanneplåt och häll smöret över. Blanda väl. Baka i övre delen av ugnen ca. 30 min. och ta ut och rör om ett par gånger.

Limesås

1 brk. crème fraiche *
saften från 2 lime *
2 pressade vitlöksklyftor *
1 dl. soya * (vi använder Renée Voltaire's Shoyu - lätt den godaste!)
1 msk. honung *
salt *, vitpeppar *

Blanda alla ingredienser kalla i en kastrull. Låt koka upp och ta direkt från värmen. Servera.

 

Foton tagna av Clara Lidström, Västerbottens folkblad.

Skålen på bilden är förresten Rättvisemärkt och köptes på Grön Gåva och trägafflarna har min pappas morbror tillverkat.

Det är viktigt att man tänker gott men ändå enkelt då man ska bjuda hem vänner och inte vill tillbringa hela dagen i köket. Se över så att mycket går att förbereda innan! Jag gjorde soppan klar innan de kom så att vi lätt kunde ta en promenad runt byn med en gång då de kom.
Smeten till snitzlarna gjorde jag på morgonen, likaså såsen utan att värma den - bara på med kastrullocket och in i kylen, och rotsskerna skalades och förväldes och förvarades i kastrullen de kokades upp i under lock inne i vår sval.
Eftersom jag effektiviserade till max tillbringade jag endast 30 min. i köket innan middagen och det är väldigt överkomligt.

Efterrätten blev sedan en ekologisk fruktsallad med eko-grädde med finriven mandelmassa. 

Malin ♣


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0