Vem förser dig med kakao?

I den tryckta utgåvan av vår ortstidning kunde man idag läsa en pytte-notis under Jobb & Pengar-delen där det stod att det i de allra flesta fall är barnhänder som håller i den machete som hugger ner kakaofrukterna.

Se hela bilden





Bild lånad härifrån.

Enligt Rättvisemärktkonsumerar den genomsnittlige svensken 7 kg. choklad per år och till det krävs en hel del kakao - bara till Sveriges konsumtion.

 

Bild från Montoso gardens och Guittard Chocolate Company.

Grön Gåva kan man köpa diverse olika chokladsorter som alla har en sak gemensamt - de är både etiskt försvarbara och ljuvligt goda för oss finsmakare! Vi har en ny favorit här hemma, jämte Blanxart, och det finns ingenting som går upp emot en kopp eko-té och en ruta av Askinosie-chokladen!

 

Det är en rå choklad som består av 75 %-ig kakao och kommer från Soconusco i Mexico. Företaget bakom denna exklusiva läckerhet som tillverkas av trinitario-kakaobönan heter Askinosie och de köper bönorna direkt från odlarna. Bilden på omslaget visar den bonde som hjälpt till med odling & skörd av kakaobönorna just denna kaka är tillverkad av.

 

Genom denna upphandling säkerställer mannen bakom chokladen, Shawn Askinosie, att bönderna får rättvis behandling, rätt ersättning och har schyssta villkor i ryggen. Shawn är en f.d. "storpamp" som en dag tröttnade på ytligheten och sadlade om till chokladtillverkare.

 

10 % av all vinst går dessutom tillbaka till bönderna som bonus och det överlämnar Shawn personligen i rena pengar för att inga mellanhänder ska göra profit.
Snöret som håller samman förpackningen av återvunnet papper är de snören som binder samman säckarna med kakaobönor då de lämnar bönderna för att ta sig till Shawns fabrik.



Tänk om det alltid kunde se ut så här!!!

Malin ♣

 


Kommentarer
Postat av: lisa

UNDERBART!:)

2010-03-17 @ 15:11:58
URL: http://popflickan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0