Efterrätts-tips

Vid Ekoblogg's senaste tävling så efterlyste en av vinnarna; Susanne, tips på efterrätter eftersom hennes dotter nu börjat efterfråga det till middagen varje dag. Har funderat lite och kommit fram till några alternativ som känns hysfsat nyttiga men ändå lite festliga.

Här hemma använder vi oftast ekologisk Turkisk youghurt som bas då vi mumsar "slisk" eftersom den dels är vansinnigt god och krämig och ett alldeles perfekt substitut till glass, grädde, vanilj- eller marsànsås. Dessutom räcker en burk ett tag så då har man alltid ett efterrättskomplement nära till hands!

 Bild lånad härifrån.

Blanda i lite ekologisk honung och lite vaniljessens så förtas lite av syrligheten om man inte gillar den.

 Bild lånad härifrån.

¤ Att dela en banan i mitten och sedan på längden och steka med 1 tsk. smör (äkta smör, inte margarin) och 1 tsk. råsocker tills den blivit gyllene och sedan servera med youghurten ovan är kanon-gott och speciellt uppskattat hos barn!

¤ Mixa några mogna päron (det finns bl.a. goda Anjou-päron som är ekologiska) till ett mos och servera med ovanstående yohughurt-blandning men tillsätt lite riven ingefära i den.

¤ Att koka en egen kräm är ett gott, nyttigt och hälsosamt mellanmål som även kan passa som dessert. Servera med havremjölk eller komjölk och succén är ett faktum. Denna dessert kan ju kännas lite mättande så den är lämplig efter en lättare middag, t.ex. soppa.
Vill man göra en egen kompott kan man låta bli att mosa frukterna och bären och reda den lite tjockare. Då kan det vara gott att riva lite mandelmassa i ovanstående youghurt om alla tål det. Bryter av fint om man har lite syrligare bär/frukter. 

¤ Vill man lyxa till det lite extra sommartid om man kommer över ekologiska jordgubbar (eller andra bär eller frukter med för den delen) så är denna frukt- och bärdip god! Man kan ju även dippa i ovanstående youghurt om man vill ha det lite nyttigare, mascarponen är direkt inte fettsnål men ibland kan man ju unna sig det!
(Läs mer om besprutade jordgubbar här!)

¤ En snabb mousse är enkel att göra och fungerar även utan grädde. Tar man mörk choklad och smaksätter med t.ex. lite rivet apelsinskal eller några droppar pepparmintsolja så känns det lite nyttigare (och blir det också eftersom mörk kvalitétschoklad innehåller mycket mindre socker än mjölkchoklad).

¤ Glöm inte den gamla hederliga klassikern; fruktsallad! God bara som den är eller med ovanstående youghurt. Lätt att blanda till av det som finns hemma i fruktväg och brukar uppskattas av både stora och små!

¤ En god smoothie är lätt att göra och kan varieras i det oändliga efter tycke och smak. Kan dessutom ätas med sked ur ett högt glas om man inte vill dricka den!

¤ Denna ananas-dessert och denna med päron är också relativt enkla och kvalar in under den lite nyttigare kategorin! Testa och smaka själva! :)

¤ Avsluta får denna youghurt-dessert göra; god som bara den och en storfavorit här hemma!

Fyll gärna på om ni har några bra tips att delge! :)


Kommentarer
Postat av: Erika - Morgondimma

Vad många bra tips, jag vill göra allt! =)



Kramar!

2009-03-04 @ 20:47:47
URL: http://morgondimma.blogg.se/
Postat av: Malin Harju

Erika - Morgondimma: Ha, ha, det låter det! ;)

2009-03-05 @ 06:59:21
URL: http://ekoblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback
RSS 2.0